Оправдания, заклинания, оптимизъм и жлъч след санкциите по закона "Магнитски"

Партията на Пеевски застана зад него с ироничен препис на съобщението на американските власти, в който абревиатурата САЩ е заменена с ДПС

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че има само "политически отношения" с Пеевски.
В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че има само "политически отношения" с Пеевски.
В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че има само "политически отношения" с Пеевски.
В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че има само "политически отношения" с Пеевски.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съобщението от сряда на американските власти, че по глобалния закон "Магнитски" са наложени санкции на фигури със силно влияние върху политиката, икономиката и управлението на България, очаквано предизвика вълна от реакции - като след хвърлен в блато камък. За разлика от "партиите на протеста", откъдето коментарите са еднозначно в подкрепа и с оптимистични очаквания за промени в политическата обстановка в страната и управлението на държавата, изявленията откъм "партиите на статуквото" - с принос към причините да се стигне до това решение на САЩ, са интересно нюансирани.

Разбира се, най-големите очаквания бяха за реакцията от ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов, които управляват от над 10 години България и всички описани мотиви за санкциите на практика ги засягат пряко. Особено ударът срещу бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, с когото Борисов практически делеше властта.

Решението на Вашингтон идва в критичен момент за ГЕРБ - месец преди новите предсрочни избори бившите управляващи изглеждат все по-изтощени от кръговата медийна отбрана срещу разкритията на служебния кабинет за действията им във властта, а с американските санкции ще се окажат и все по-изолирани не само вътре в страната, а и навън. Всичко това пролича в изявленията на Борисов в четвъртък на извънредната пресконференция.

Пеевски в огледалото на Борисов

Пет години след въпроса на срещата с българи в Лондон "Като се погледнете в огледалото, виждате ли Пеевски?" и след всичко случило се в държавата през това време няма убедителен начин, по който Борисов може да се разграничи от взаимодействието си с проминентния представител на ДПС. Въпреки думите му, че той и ГЕРБ "подкрепяме мерките на финансовото министерство на САЩ".

"Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес, нито каквото и да било", е единственият отговор, който можеше да даде. Дори да приемем че е така, по-важният отговор е как тези "политически отношения" доведоха до това, че в трите мандата на ГЕРБ бившият депутат от ДПС беше човекът с най-фаворизирания бизнес от държавата и ясно проследимо във времето обслужване на частните му интереси от институциите на властта.

С огласените санкции в сряда САЩ всъщност посочиха кого те виждат в огледалото на управлението на Борисов.

ДПС иронизира Вашингтон

Другата очаквана с интерес реакция беше на партията на Пеевски - ДПС. Оттам публикуваха позиция, в която е заложено скрито послание - откровено иронично към санкциите на американските власти срещу знаковата за движението фигура на Делян Пеевски.

Ако сравните преведеното от посолството съобщение на американското финансово министерство и становището на партията с почетен председател Ахмед Доган, ще забележите, че текстът буквално е един и същ, само абревиатурата САЩ е заменена с ДПС.

Така в избрания фейлетонен жанр от името на движението е написано: "ДПС подкрепя върховенството на закона и ще продължава да работи за това държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена".

В края на копираното изявление на американските власти от партията на почетния лидер Доган заявяват, че "ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Дотогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски".

Гешев също

Също в четвъртък прокуратурата съобщи, че ще започне проверка срещу Делян Пеевски, изрично уточнявайки, че тя ще се отнася само за данните в съобщението на финансовото министерство на САЩ за наложете санкции по закона "Магнитски".

Така става ясно, че името на бившия депутат от ДПС ще продължи да липсва от многотомното обвинение по делото КТБ например, изгответно под наблюдението на сегашния главен прокурор Иван Гешев, в което по думите на самия Гешев "липсват и Обама, и Путин".

"Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност", гласи едно от заклинанията в разпространената позицията.

Американската страна на свой ред разясни, че няма намерение да се среща с българския главен прокурор по случая със санкциите.

Риторични въпроси от Корнелия Нинова

В не особено комфортна ситуация е и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Именно нейната партия под лидерството на Сергей Станишев в коалицията с ДПС гласува "като юмрук" предложението на кабинета "Орешарски" Пеевски да стане шеф на ДАНС. Доколкото Станишев и сегашният лидер на БСП са в открита война, в тази посока коментарът на Нинова от четвъртък за санкциите може да се приеме за многозначителен: "Този сигнал е не просто антикорупционен. Той е и политически, защото на всички ни е ясно, че такива обвързаности и корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция. Истинското разследване трябва да покаже онези политически сили и фактори, които създадоха и поддържаха през годините този модел".

Нинова следваше да обясни как точно се стигна до "шареното" гласуване на социалистите в парламента през 2018 г., когато БСП осигури 11 гласа избора на "лейтенанта на Пеевски", предложен от ДПС за зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС. Въпреки формалното предложение на левицата за втори мандат на Бойко Рашков на поста. Вместо това лидерът на БСП в четвъртък отправи призив към главния прокурор Иван Гешев - "на базата на тези данни" да започне мащабни разследвания на посочените в мотивите към санкцията случаи.

Бившият премиер Борисов поне беше попитан за подкрепата на ГЕРБ за номинацията на Желязков и даде характерното за държавническия му стил обяснение : "Не съм бил там, за да ви отговоря".

Христо Иванов: Присъда за Гешев и Борисов

Съвсем различно настроение носят реакциите на трите влезли за пръв формации в парламента след изборите на 4 юли, наричани също "партии на протеста".

"Санкциите на американското правителство срещу Пеевски и Божков са присъда за Гешев и Цацаров. Те са присъда за чекмеджетата, шкафчетата, и кюлчетата на Борисов. Тези санкции са последица от пробуждането на българското гражданско общество", написа във фейсбук съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му Борисов трябва да изчезне от политическата сцена, а Гешев, Цацаров и Илко Желязков, наричан "лейтенатът на Пеевски", който е зам.-председател на бюрото за контрол на СРС незабавно трябва да подадат оставка. Иванов се обърна с призив и към хората, които работят в службите и в прокуратурата: "Спрете да се подчинявате на тези слуги на корупцията, които тъпчат нашето достойнство и вашето достойнство! Недейте да си мълчите, недейте да се покорявате повече!".

Слави Трифонов: Подкрепа за гражданското общество срещу Пеевски

След видимо умълчаване в последните седмици и рядко споменаване на името Делян Пеевски и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов излезе с позиция в подобен стил също във фейсбук. Той припомни, че още преди осем години хиляди граждани в десетки градове са заявили своето отношение към Делян Пеевски, "затова американските санкции не са друго освен подкрепа към това, което вече изрази българското гражданско общество. Те са протегната приятелска ръка от наш партньор".

Като "зелена cвeтлинa и пoдкрeпa зa пo-рeшитeлнa бoрбa c кoрупциятa в Бългaрия" определи наложените от САЩ санкции и лидерът на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова, а президентът Радев коментира лаконично: "Когато аз говорих, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно."

Божков: Рекетът не е подкуп

Другият знаков представител, ударен от американския закон "Магнитски" - Васил Божков, благодари във фейсбук на САЩ, "че са обърнали внимание" на сигнала му - като "официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов".

По-късно укриващият се в Дубай след повдигнатите му 19 обвинения бивш хазартен бос отново лансира тезата си, че не е подкупвал политици, а е бил рекетиран от тях - да плаща, за да запади бизнеса си.

Политическото бъдеще на Божков, както и на основаната от него партия "Българско лято", която на изборите на 4 април получи впечатляващите 3% от гласовете, от вчера изглежда много неясно.

Глухо мълчание от ЕС

Тепърва вероятно ще идват реакции и отвън - сред партньорите на България в ЕС ефектът засега е глухо мълчание. Но важен факт е, че това е и първата страна - членка на ЕС, санкционирана по глобалния американски закон "Магнитски".

В четвъртък европейският "Политико" зададе тон. "За разлика от САЩ ЕС видимо избира да не подкрепя българите, борещи се срещу корупцията. Президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затварят очите за разпада на върховенството на правото в най-бедната държава в ЕС през последните години. Бившият премиер Бойко Борисов, който доминира политиката в страната през последното десетилетие, е техен бивш съюзник на европейската политическа сцена в Европейската народна партия и никога не е срещал сериозна реакция за провалите в съдебната система на страната.

Докато корупцията от дълго време е сочена като основен проблем в България, мащабът на корупционните скандали през последната година изобличи как олигархията е превзела държавата и упражнява контрол над институции като съдебната система, службите за сигурност и медиите", написа изданието.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 11

    Проблемът на борисов е, че не знае кога да спре да плещи глупости. Няма никой около него който да му даде и един откровен съвет. Ако днес се беше смирил и признал за завладяването на държавата от пеевски и ако беше поел отговорност с оттегляне като лидер на герб и от активаната поитика (нещо като доган), щеше да да спечели симпатиите на малцина и щеше да намали омразата към герб (съответно да подобри изборният резултат). Вместо това започна да се кръсти и да стане за посмешище с измислиците си.

    Нередност?
Нов коментар