🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Закриването на спецправосъдието ще се решава днес и отново е под въпрос

От ИТН зависи дали ще има ли кворум за извънредното заседание на правната комисия за второто четене на промените в ЗСВ или проектът ще се използва като разменна монета за избора на нов управител на БНБ

От партията на Слави Трифонов са декларирали пред останалите в коалицията, че ще оттеглят депутатите си от заседанията на комисиите в парламента
От партията на Слави Трифонов са декларирали пред останалите в коалицията, че ще оттеглят депутатите си от заседанията на комисиите в парламента
От партията на Слави Трифонов са декларирали пред останалите в коалицията, че ще оттеглят депутатите си от заседанията на комисиите в парламента    ©  Цветелина Белутова
От партията на Слави Трифонов са декларирали пред останалите в коалицията, че ще оттеглят депутатите си от заседанията на комисиите в парламента    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Извънредно заседание на правната комисия в парламента във вторник ще реши съдбата на специализираните наказателни съд и прокуратура. В 11 ч. депутатите, които са нейни членове, ще се съберат, за да обсъдят на второ четене закриването на спецправосъдието.

Планът на управляващите е през тази седмица темата да бъде приключена окончателно, след като двата (макар и кратки) предишни парламента не успяха да гласуват такова решение въпреки декларациите в тази посока.

Ако събитията вървят според първоначалните нагласи, след като проектът за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) бъде разгледан от комисията във вторник, още в четвъртък той трябва да влезе за второ четене в пленарната зала. Ако не се случат отново някакви "спънки", на 14 април спецправосъдието ще бъде ликвидирано.

Закриването му беше един от основните ангажименти на управляващите формации, записан и в коалиционното споразумение като една от спешните мерки, които трябваше да се изпълнят в първите три месеца от мандата.

Специализираните съд и прокуратурата заработиха в началото на 2012 г., като инициативата за създаването им беше на първото правителство на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието се доказа най-вече в двойните си услуги - с отказите да се образуват досъдебни производства срещу представители на властта и с ролята на "бухалка" срещу опонентите й.

Ще се докаже ли "единството на коалицията"

В неделя преди напрегнатия коалиционен съвет заради обтегнатите отношения между "Има такъв народ" и останалите три формации премиерът Кирил Петков коментира, че приемането на промените в ЗСВ е от съществено значение за управлението. По време на брифинг, посветен на противоречията между управляващите партии за това кой да оглави БНБ, Петков коментира, че "не бива да се допуска борбата за постове да вземе превес пред истински важните теми за правителството".

"Закриването на специализираните съд и прокуратура е ключово за реформирането на българската съдебна система. Борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа", обясни той. И допълни, че именно това е законодателната промяна, за която се надява, че ще покаже единството на коалицията.

Дали въпросното единство този път ще бъде показано, все още не е ясно. След двата вътрешнокоалиционни скандала между ИТН и останалите формации в управлението от миналата седмица партията на Слави Трифонов е декларирала пред партньорите си, че "оттегля депутатите си" от заседанията на комисиите в парламента. Това ще направи събирането на кворум в тях трудно, а понякога и невъзможно. Ето защо провеждането на планираното за вторник извънредно заседание на правната комисия засега е под въпрос.

На думи "Има такъв народ" са "за" закриването на спецпрокуратурата и спецсъда, но предвид опита от предишния парламент това не означава задължително и на действия по въпроса.

Защо спецправосъдието оцеля в два парламента

Пример за разминаването между поети ангажименти и реализирането им е поведението на партията на Трифонов в предишните два кратки парламента, когато проектът за закриване на двете структури за малко не беше приет.

И ако по времето на 45-ото Народно събрание поведението на ИТН не будеше подозрения, тъй като парламентът заседава едва девет пъти, то в 46-ото маневрите на партията говореха за определено нежелание за бързо придвижване на промените в Закона за съдебната власт.

Така през септември 2021 г. ръководената от ИТН правна комисия на практика провали възможността за окончателното им приемане. След като бяха приети на първо четене в пленарната зала, в резултат на мудното им придвижване за второто четене беше останала единствено опция за последния ден на парламента, но заради "разсейване" не бяха внесени в дневния му ред.

Какво ще направи ИТН

В сегашния 47-и парламент темата беше една от първите повдигнати, още докато се обсъждаше съставянето на коалицията. През март проектът беше внесен от Министерството на правосъдието. Както и преди, досега е приет на първо четене. Трусовете в коалицията от последните седмици обаче могат да поставят за пореден път окончателното му приемането под въпрос.

По неофициална информация на "Капитал" и ПП, и Демократична България" имат притеснения, че заради отказа им да подкрепят Любомир Каримански (ИТН) за БНБ партията на Слави Трифонов може да саботира окончателното премахване на специализираното правосъдие.

Макар че шефът на парламентарната група Тошко Йорданов няколко пъти каза, че ИТН ще подкрепи проекта, останалите партии в коалицията смятат, че е възможно ЗСВ да стане разменна момента за председателския пост в БНБ или исканото от ИТН гласуване в парламента на неясните милиарди за пътните фирми. По тази причина и второто четене на проекта за закриване на спецправосъдието е изтеглено за четвъртък, ден преди парламентът да се произнесе по кандидатурата на Каримански за централата банка.

И бонусите за ВСС също

Освен специализираните съд и прокуратура проектът на правосъдното министерство засяга и друга тема - кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет.

В момента правилата са такива, че гарантират на съдебните кадровици връщане на по-висока длъжност в системата след изтичане на мандата им или предсрочното му прекратяване. Редица юристи, както и Съюзът на съдиите в България критикуват този подход като "отплата" от страна на политическата власт за услуги, извършвани от членовете на съдебния съвет. С промените в ЗСВ се предлага това положение да бъде премахнато.