🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На фона на протест ВСС избра единствения кандидат да оглави спецпрокуратурата

Закриването на спецправосъдието вероятно ще е тема и в следващия парламент, като предишният не успя да приключи с това в краткия си живот

Протест посрещна избора на нов шеф на спецпрокуратурата пред ВСС
Протест посрещна избора на нов шеф на спецпрокуратурата пред ВСС
Протест посрещна избора на нов шеф на спецпрокуратурата пред ВСС    ©  Надежда Чипева
Протест посрещна избора на нов шеф на спецпрокуратурата пред ВСС    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Под съпровода на граждански протест под прозорците на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес Прoкурoрcкaтa кoлeгия нa съвета единодушно гласува за изборa на единствения кандидат за aдминиcтрaтивeн ръкoвoдитeл нa Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa - това е досегашната врeмeннo изпълнявaщa длъжнocттa Вaлeнтинa Мaджaрoвa. "За" гласуваха 7 членове на прокурорската колегия, "против" нямаше, а главният прокурор Иван Гешев не участва в заседанието.

Малко преди започване на заседанието на колегията Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова всички членове на ВСС да подадат оставка, като така поемат отговорност за провала на своята работа и неспособността си да решат дори един от проблемите на съдебната власт (повече вижте в карето най-долу).

Пoзициятa на ръководител на Специализираната прокуратура е свободна повече от година - oт минaлия месец мaй, кoгaтo Димитър Фрaнтишeк подаде оставка "пo лични причини". Името на Франтишек последно нашумя около разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд, където бизнесменът Илия Златанов твърди, че е направен опит с помощта на прокуратурата да му се отнеме бизнесът. След оттеглянето на Франтишек се cмeнихa някoлкo врeмeнни ръкoвoдитeли, a пoрaди липca нa кaндидaти първата прoцeдурa за избор на титуляр ce прoвaли.

Маджарова започна изложението си с обръщение в защита на специализираната прокуратура и така сама постави избора си в контекста на горещия дебат за закриването на спeцпрoкурaтурaтa и на цялата изградена от ГЕРБ система за спецправосъдие. Това е може би единствената тема от обхвата на съдебната реформа, по която има почти пълен консенсус сред партиите от антистатуквото.

Спецправосъдието бе създадено преди десетина години по инициатива на Цветан Цветанов и още тогава експертите обявиха, че замисълът е всъщност да се създаде "съд на властта", който да преследва опонентите на статуквото. Това на практика беше доказано многократно през годините, като междувременно компетентността на спецправосъдието бе разширена с оглед хората на властови позиции и той постепенно започна да се превръща в извънреден съд.

В контекста на дебата за закриване на спецправосъдието

Закриването на специализираните прокуратура и съдилища бе на дневен ред и в краткия живот на 45-тото Народно събрание, като предложението на "Демократична България" мина на първо четене в парламентарната правна комисия, подкрепено от "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и БСП, но така и не бе финализирано. Против закриването им се обявиха от ГЕРБ и ДПС. Едновременно с това силна съпротива бе оказана от прокуратурата начело с Иван Гешев, който преди години също оглавяваше за кратко специализираната прокуратура, както и казионните организации на прокурорите и на следователите очаквано се обявиха остро срещу промените и дори организирано излязоха на протест. Валентина Маджарова беше участник в протеста, после даде и интервюта, в които заяви, че атаките срещу спецпрокуратурата са защото "показахме, че работим и сме силни", защото са засегнали нечии интереси.

Изборът на врeмeннo изпълнявaщaтa длъжнocттa Вaлeнтинa Мaджaрoвa сега едва ли може да се приеме като знак за нов курс на институцията. Името й като прокурор преди време стана известно около прекратяването на разследването на "Апартаментгейт", по което не откри данни за закононарушения от бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Малко преди да поеме поста в спецпрокуратурата, тя бе наградена от Иван Гешев. Изборът й неслучайно провокира и протест пред сградата на ВСС. Малко преди началото на заседанието на прокурорската колегия около 20 души скандираха "Оставка" и настояха за незабавно закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

Друг протест пък се очаква и довечера от 19 ч. пред сградата на Съдебната палата. Организаторите ще говорят за единоначалието в прокуратурата и как Висшият съдебен съвет се държи като неин придатък.

Съюзът на съдиите призова всички членове на ВСС да подадат оставки и да поемат отговорност за провала си

Съюзът на съдиите в България (ССБ) се обърна с апел към членовете на Висшия съдебен съвет да последват примера на двамата си колеги Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев и също да подадат оставки, като така поемат отговорност за провала си.

"С оглед значимостта на проблемите на съдебната власт за върховенството на правото настояваме да поемете отговорност за провала на структурните реформи от Ваша компетентност и да не губите повече обществено време", се казва в позицията на ССБ. Мандатът на съвета приключва след година и четири месеца през октомври 2022г.

Обръщението е в обем от 14 страници и в него детайлно се изброяват всички нерешени проблеми на съдебната власт, които ВСС трябваше да свърши, но не успя, включително огромния провал с предлагания модел за реформа на съдебната карта и с неуспешния фалстарт на Единната информационна система на съдилищата. Тези антиреформи са предприемани в пълна непрозрачност, без да се чуе мнението на съдиите, на адвокатското съсловие и на цялото общество, се казва там. В резултат на това остават нерешени важни проблеми на съдиите като:

  • липса на равномерна и справедлива натовареност и условия на труд, които да позволяват решаване на делата в разумен срок, без това да е за сметка на качеството на съдебните актове и здравето на съдиите;
  • практическа липса на справедливи правила за оценка на натовареността и атестирането на съдиите;
  • неспособност за провеждане на своевременни и честни конкурси;
  • липса на система за определяне на справедливо възнаграждение за съдиите;
  • провал при изграждането на система за ефективно електронно правосъдие.


В обръщението се припомнят и непоследователните действия на ВСС, които създадоха серия от публични скандали. "Подаването на оставка е единственият начин за поемане на отговорност, поради което се отнасяме с разбиране към личния акт на нашите колеги", се казва в позицията като се реферира към оставките на Шекерджиев и Димитрова от края на миналата седмица.

Двамата членове на Съдийската колегия на ВСС Шекерджиев и Димитрова предприеха този акт, след като предлаганият от тях Модел 4 за реформа на съдебната карта бе подложен на силна критика от съдийското съсловие, от адвокатурата и други правни професии, от експертната общност, представители на партии и на местната власт.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Шиши не дава!

    Нередност?
  • 2
    wci12432779 avatar :-|
    Венелин Иванов

    Кому е нужно да лъжете,че протестът пред ВСС е организиран от ИПВ,а не от ГД"Боец"?

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 3

    В България си има професия платен протестиращ. С не много средства вече всеки може да си спретне протест за каквото иска. Да не говорим, че има и партийни протести. Това за съжаление са някой от недъзите на демокрацията. Цялата работа е за изтичащия мандат на Лозан ви Панов. ВСС има решаваща роля за следващия избор. Видяхте, че тъпотията да свалите главен прокурор няма да стане, а и Европа ясно ви каза да не барате там. За това сега се насочвате към ВСС поне кръга Капитал пак шеф на ВСС да си сложи.

    Нередност?
Нов коментар