НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Алфа рисърч": Рязък спад в подкрепата за кабинета, консолидация в ГЕРБ и мобилизация на радикалния вот

Нараства неодобрението за Путин сред българите, има и обществен консенсус за евроатлантическата политическа ориентация на страната

Проучването е направено преди учредяването на "Продължаваме промяната" като партия и не е ясно дали "порастването" й се е отразило позитивно на електоралния й резултат
Проучването е направено преди учредяването на "Продължаваме промяната" като партия и не е ясно дали "порастването" й се е отразило позитивно на електоралния й резултат
Проучването е направено преди учредяването на "Продължаваме промяната" като партия и не е ясно дали "порастването" й се е отразило позитивно на електоралния й резултат    ©  Юлия Лазарова
Проучването е направено преди учредяването на "Продължаваме промяната" като партия и не е ясно дали "порастването" й се е отразило позитивно на електоралния й резултат    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наблюдава се рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство, който се е задълбочил още повече след публичните раздори между коалиционните партньори. Преобладаващо песимистични са очакванията дали кабинетът ще успее да овладее текущите кризи, но въпреки това има кредит на доверие към управляващите по теми като борбата с корупцията и съдебната реформа.

Ситуацията се отразява на електоралните нагласи, като се вижда отлив на подкрепа за партии от управляващата коалиция, консолидация сред привържениците на ГЕРБ, както и мобилизация на радикален вот. В крайна сметка, ако изборите са сега, партията на Борисов би била първа сила сред заявяващите, че ще гласуват, а "Възраждане" - четвърта.

Това са изводите от последното национално представително проучване на обществените нагласи на "Алфа рисърч", проведено в периода 8 - 14 април сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна и финансирано със собствени средства. Изводите за електоралните нагласи от проучването до голяма степен съвпадат и с тези от допитване на "Галъп", станали известни през уикенда, което също отреди първо място на ГЕРБ сред заявяващите, че ще гласуват, но според агенцията "Продължаваме промяната" все още е водеща сред всички избиратели.

"Алфа рисърч" представя и данни за обществените нагласи за към войната в Украйна и действията на Русия, които показват сериозна промяна в традиционните нагласи на българите. Нараства неодобрението за руския президент Путин и модела на управление в Москва, има обществен консенсус за евроатлантическата политическа ориентация на България.

Фрагментарна подкрепа за кабинета

От февруари до април кабинетът "Петков" според проучването регистрира остър спад в одобрението (от 35% на 19%) и рязък скок в неодобрението (от 23% до 48%) за дейността си. Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера: положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.

Одобрението за правителството доминира само сред симпатизантите на ПП (70%), сред привържениците на ДБ то спада до 51%, а сред тези на БСП до 38%. В резултат от бурното противопоставяне между ИТН и останалите членове на коалицията при избора на управител на БНБ и разплащането на пътните ремонти най-рязко спада подкрепата за правителството сред симпатизантите на партията на Слави Трифонов - до 25%, отчита "Алфа рисърч".

Сред причините за разминаването в нагласите между симпатизантите на управляващите партии са амбивалентните позиции на правителството по ред важни теми, които изискваха по-категоричен ценностен избор.

Размиването на идеологическите граници и в резултат блокирането на редица важни решения поставя все по-сериозни препятствия пред коалицията, а този принцип на (без)действие среща все по-високо неодобрение от хората, смятат анализаторите на агенцията. През последните седмици пък към това се добавят и вътрешнокоалиционни противоречия и личностни битки, които допълнително ерозираха началната висока подкрепа за кабинета. В резултат 46% от пълнолетните българи са песимисти за шансовете на правителството да овладее текущите кризи.

Въпреки това обаче правителството продължава да бъде кредитирано с доверие по отношение на заявените в началото на мандата ангажименти: 28% смятат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията, 26% - че ще се справи с нарастващата инфлация, 22% вярват в амбицията за модернизиране на икономиката, 20% - в реализирането на съдебна реформа. Доверие, че коалицията ще намери правилно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за преговори с ЕС, заявяват 19%. Други 17% очакват правителството да осигури алтернативни на руските енергийни доставки. Най-малко (10%) са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията между коалиционните партньори.

Възходът на "Възраждане"

Политическата турбулентност променя и електоралните нагласи. Със забележката, че в момента реалната ситуация не е предизборна, ГЕРБ отново е първа сила (21.7%) с около 3 пункта преднина пред ПП. Това разместване се дължи на известна вътрешнопартийна консолидация в партията на Борисов (+3.5 пр.п. спрямо февруари), но по-голяма роля за разместването има спадът в електоралната подкрепа за ПП (18.4%, или с 6 пр.п. по-малко спрямо февруари). Значима е и ерозията в персоналния рейтинг на К. Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази негативна тенденция той остава най-одобряван сред партийните лидери.

БСП е трета и на негативния тренд към управляващата коалиция запазва симпатизантите си от последните парламентарни избори.

Мобилизацията на радикален вот дава тласък на националистите от "Възраждане", които бележат най-силен ръст през периода, достигайки 9.4%. Това ги прави четвърта сила в момента. ДПС получава обичайните си за неелекторален период 7.6% подкрепа.

По-слабо засегнати от негативните тенденции към управляващите са ДБ. Те стабилизират подкрепата си на равнище 6.7%. Другият коалиционен партньор - ИТН, обаче търпи съществени електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта в сравнение с февруари и към момента е 4.5% от готовите да участват в избори - близо до границата за влизане в парламента.

Съществен щрих са и две други числа - 8.9% заявяват, че биха гласували за друга партия, извън посочените политически сили, и още 12.6% имат готовност да гласуват, но не са решили за коя формация. Така, макар и към момента да не се очертава радикално различна управленска алтернатива, един хипотетичен бъдещ вот може да произведе и доста различно от сега регистрираното съотношение на силите, смятат от "Алфа рисърч".

Рейтингът на Путин пада, но все още четвърт от българите го подкрепят

Проучването на "Алфа рисърч" показва, че 46% от българите следят ежедневно и с подробности новините за военните действия в Украйна, реакциите на света и съдбата на украинските бежанци. Други 38% заявяват, че се интересуват от темата като цяло и по-общо, а едва 16% не проявяват интерес.

Войната засилва поляризацията по редица теми, което се дължи както на увеличената активност на защитниците на Украйна и на действията на Русия в социалните мрежи, така и на покачващия се емоционален градус на напрежение между тях. В две отношения обаче тя очертава ясни тенденции, които променят дългогодишни баланси в българското общество. Продължава ерозията в личния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32 на сто в първите дни на войната сега доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%. Много от хората, които продължават да харесват Русия, изразяват негативно отношение към президента Путин, което е новост за обществените нагласи в страната.

Другата значима промяна е категоричното отхвърляне на Русия като модел на държавно и политическо развитие на България. Около 63% от анкетираните са на мнение, че мястото на България в променящия се свят е в съюз със страните от ЕС и НАТО, докато 15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни около нея. Данните показват, че българското общество минава през етап на трансформация, която ще оказва влияние не само върху геополитическите му нагласи, но и върху подкрепата за отделните политически сили в страната, смятат анализаторите на агенцията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 7

    Това не беше неочаквано. В крайна сметка наблюдаваме повтаряне на феномена ИТН. Първоначален ентусиазъм, спорна електорална победа(от гледна точка на фрагментирания вот) и впоследствие разочарование след прякото наблюдение на участието във властта.

    Това е и напълно нормален феномен. Все пак особено ПППП се създаде изключително бързо - едно служебно правителство време беше нужно да изгрее фалшивата звезда на ПКП. От Септември до Ноември успяха да омаят трите партии-носители, спечелиха първото място изглежда основно благодарение на сериозната консолидация/вкл. канибализация на вот от ДБ/ на вот, включително и в чужбина.

    Е, това, което доста хора повтаряхме, а именно, че партията е концентрирана около една основна личност (прилики с Герб, някой?!?), че всъщност А отборът е група приятели, които оперират при напълно обосновани съмнения за конфликт на интереси (Лорерови, топлата връзка с определени икономически групи), а реалният им трак рекърд никога не е предполагал наличието на сериозен опит, който да е конвертируем при вземането на важни държавнически решения.
    Е, истина е и това, че текущата обстановка е тотално непредвидима и ускори процеса на приземяване на палавата коалиция. Точно в тази сложна ситуация обаче и си пролича колко малко могат. Едно е да рецитираш статиите на Ники Стоянов за ББР и да уволняваш хора публично, но е тотално различно да вземаш решения, особено в тази сложна коалиционна структура.

    Изведнъж изглежда, че държавата е блокирала, защото мандатоносителят всъщност не е изградил адекватна коалиционна структура. Защото две от партиите са млади формации базирани на канализирано обществено недоволство и сензации. Третата (ДБ) е коалиция, която направи облог свързан със съществуването си чрез участието в това правителство и ако процесите на канибализиране на вота продължат, то тя ще бъде рязко претопена в ПППП. А четвъртите от БСП може би ще бъдат възнаградени с повече вот от миналите избори от гледна точка на мобилизацията на русофилско настроения вот, както и от относително отговорното/адекватно държание на министрите на БСП. Скандали се генерират основно по линия на ПППП и ИТН, а ДБ стоят като фон. Тоест моето мнение е, че при нови избори тези 3 формации биха отбелязали по-лош резултат. Смятам, че всички участници в коалицията са били наясно с това от началото. Само че острият сблъсък ПППП-ИТН издаде от една страна горделивостта на текущия победител(ПППП), така и самовъзприятието като непреодолим фактор от страна на загубилия(от 24% лятото до под 10% есента е сериозна загуба), от което търпят негативи и двете партии, така и коалицията като цяло.

    Сега наблюдаваме логичният endgame.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 4

    Не засега си е дори плавен спадът ! Просто избирателят не е огладнял още ...

    Нередност?
  • 3
    vasilangelov avatar :-(
    Vasil Angelov
    • + 3

    До коментар [#1] от "Quandt":
    "Сега наблюдаваме логичният endgame."

    Доста пресилено. Макар и да имат доста трески за дялане, аз лично гледам на това изследване от А.Р. с голяма доза съмнение и недоверие.
    Същите се доказаха като "придворна" на ГЕРБ агенция, пускаща удобни фъндъци, където "в рамките на стат. грешка" все ГЕРБ беше напред.
    Истината, видяхме няколко пъти, се оказва различна.

    А и не съм забелязал някой някъде да е недоволен, да протестира или друго. В момента истерията как "държавата се разпада" се раздухва предимно от придворните журналя, дълбоко-законспирирани стари кадри (доказани специалисти), и подобни сондажи.

    та така.

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#3] от "Vasil Angelov":

    Не съм съгласен. Вече трета агенция дава подобни резултати, преди това Галъп и Тренд. Тук не става дума за придворни агенции, ако трябва да бъдем честни. Моят спомен е, че Екзакта бяха по-скоро придворна на Герб(беше основана от директорката на някакъв център, който кабинетът Орешарски закри 2013-та година). Но пък от друга страна, преди години Костов правеше някакво изследване и точно Алфа Рисърч и Екзакта бяха дадени като пример за най-точни в изследванията си.

    Но ако трябва да съм честен, не става дума единствено за социологията. Посочените от мен проблеми в механизма на функциониране на коалицията са факт и са видими с просто око от широката обшественост. Факт е, че в началото звездата на Петков изгря бързо, но в текущата ситуация обществото има по-големи проблеми от това да слуша за нулевата корупция. А и нека да не забравяме, че въпреки зенита и ентусиазма от електоралната победа, ПП спечели... 25% от гласовете. Погледнато от друга гледна точка 75% от гласоподавателите са избрали нещо различно.

    Разломите в коалицията са видни и логичното е точно т.н. "носители на промяната" да са най-потърпевши като основен инициатор на този формат. След като тези хора не могат да се разберат по теми като БНБ, как точно ще решават по други важни въпроси?

    Именно защото и не успяват да ги решават се стига и до тази ситуация.В крайна сметка социологията дава някаква картина на обществените нагласи. Моето впечатление е, че повечето хора се разочароваха от управлението толкова бързо, колкото се очароваха и от персоната на КП. Повтарям от година, че голямата клика около него, а и той самият, са хора с дискусионна репутация и трак рекърд и мисля, че появяващите се проблеми са функция на това.

    Мога и много примери да дам... Да кажем за абсурдната хомеопатия - всичко, каквото излезна около изследванията на Пловдив24 е факт. Кирил умишлено е обяснявал глупости за Опра Уинфри, продуктът му е минал просто сертифициране/изгледване в някаква лаборатория в Харвард, а той го тръби все едно са открили лечение на СПИН, а фирмата му е с мащабите на кварталния удобен магазин от гледна точка на оборот (около милион лева за 2019-та). В зенита си е осигурявал едва няколко човека, фирмата му на практика няма ДМА и извършва единствено търговски операции по изкупуване и препродаване на хипстърска хомеопатия. Това е тъжната истина ако отделиш 20-30 минути в Лакорда или ТР. Сходно нещо можеш да проследиш и за Асен, който все пак след цялата история с Невек/Морсен основава фирма с 10-15 души персонал, която дори стига 2 милиона оборот и някаква маргинална рентабилност. Или пък например Калина Константинова, която е работила основно из разни фондации като експерт по политики. Да, общо взето от типа хора, които на приемче в Муув.бг обясняват как трябва да се дигитализираме докато си подават бонбоните с чия и зелен чай. Единственият човек от ПППП с реален бизнес е Събев, който обаче също изглежда, че няма особена идея какво точно прави.

    Както се тръгна с такъв бърз ентусиазъм, така и ще залезе. Това е просто политически балон, който, както всички балони, ще се спука рано или късно. Когато зад гелосаната физиономия и леко перфорирана усмивка не се крие нищо изключително, а просто Киро, няма друг логичен изход. Мисля, че и извънземните разбраха кой университет е завършил, но в момента имаме по-сериозни проблеми от това дали ще си покаже рамкираната диплома пред Ива Николова.

    та така.

    Нередност?
Нов коментар