Властта се надпреварва със скъпи и неработещи оръжия срещу високите цени

Управляващите партии изляха куп идеи срещу инфлацията, които разбъркват пазари и ще произведат още милиарди дефицит в бюджета

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Таван на цените на основни храни, по-нисък ДДС за хляба, плодовете и зеленчуците, нов ръст на пенсиите, облагане на свръхпечалбите на някои фирми... Идеите на управляващите за борба с инфлацията в последните дни покриват умело целия популистки спектър. Те варират от "откровено неработещи" до "капки в морето".

Всичко започна преди десетина дни, когато, стреснати и от ускоряващата се инфлация (вече над 12% през март) и от падащите рейтинги, две от формациите в управляващата коалиция заговориха за антикризисни мерки.

"Демократична България" се включи като лека кавалерия - предложи промени като увеличаване на прага за регистрация по ДДС и намаляване на лихвите за забава (в момента ОЛП+10). Двете сами по себе си смислени пробизнес мерки, могат да улеснят живота някои малки бизнеси, но ефектът им върху растящите цени ще е пренебрежим. От формацията заговориха и за временно премахване на вносните мита и за понижение на акциза на енергоносителите, но подобни мерки изискват санкция и на ЕС.

Усетила някой да навлиза в изконната й лява територия, тежката артилерия на БСП бързо се активизира. За нея беше и по-лесно - партията на Корнелия Нинова трябваше просто да изтърка праха от плочите с класическите си хитове: тавани на цените на хранителни стоки и на енергоносителите, махане на ДДС и акцизи... и, разбира се, ново повишаване на пенсиите. Този експеримент обаче е проиграван от всички страни на Желязната завеса и резултатът неминуемо е плачевен. От нашата страна по-възрастните още помнят дефицита на стоки и празните рафтове по магазините в късните години на социализма. А от другата, през 70-те години в САЩ президентът Никсън също насред външен шок от скъпия петрол пробва контрол над цените, за да задържи инфлацията. Две години по-късно програмата се проваля грандиозно и дава началото на почти десетилетие стагфлация (висока инфлация в съчетание с бавен икономически растеж).

Идеите на "Продължаваме промяната" обаче минаха през всички като авиационна бомбардировка. Във вторник сутринта депутатът Настимир Ананиев (който не е точно от формацията на Кирил Петков и Асен Василев, а им даде партията си като ракета-носител) заяви, че ПП ще предложи хлябът, плодовете и зеленчуците да бъдат с нулев ДДС. По-късно идеята беше потвърдена и от неговия колега депутатът Венко Сабрутев. Тя е толкова популистка, че чак и ИТН, и БСП им завидяха. "Не е хубаво първо да отхвърляш предложенията на коалиционния си партньор, а после да ги представяш като свои", обяви във фейсбук депутатът Пламен Абровски от формацията на Слави Трифонов. "Това е и наш приоритет", заяви малко по-късно и Корнелия Нинова.

Проблемът с преференциалния ДДС за определени стоки и услуги е, че той обикновено не се превръща в по-ниски цени за потребителите. Справка - заведенията. В разгара на корона кризата правителството на Борисов понижи ставката за ресторантите без видим резултат, а сега и там цените летят нагоре с двуцифрени темпове. В същото време кутията на Пандора беше отворена - всеки сектор вече може да претендира за същата преференция. Всъщност една от препоръките на икономистите от МВФ, които наскоро бяха в България за традиционния икономически преглед на страната, е точно в обратната посока - тези антиковид мерки да бъдат премахнати.

"По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките", заяви и финансовият министър Асен Василев. Но не посмя да отхвърли категорично творческите пориви на своите коалиционни партньори. Вместо това обеща разчети и анализ на идеите, които след това да предложи на коалицията и тя да излезе с пакет работещи мерки.

Донякъде политическата какофония по темата е обяснима - инфлацията засяга всички и дори да не може да се направи нещо съществено, ако не предложиш нищо, рискуваш да изглеждаш в очите на избирателите си безчувствен, некадърен или и двете. Въпросът е, че самото говорене създава очаквания в обществото, което и без това вече се попристрасти към държавните ковид помощи.

Нова порция, ако не бъде внимателно премерена и калибрирана, рискува не само да е неефективна срещу инфлацията, но и да я усили, като при това постави и бюджета под риск. Да преразпределяш едни пари към този или онзи не намалява съвкупното търсене, а само поражда усещане за несправедливост и недоволство.

Образно казано, вносният ценови шок връхлита като цунами, така че да застанеш на брега с няколко чувала пясък и да заповядваш на водата да се отдръпне с вълшебни заклинания няма да те опази особено. Най-добрият ти шанс е бързо да се научиш да плуваш в бурни води.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 3

    Така се взимат мерки от тези некадърници - раздуване на дефицита, дългове и пак дългове! Никой не е очаквал нещо друго :(. Няма да се оправим с години след тези :(

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 7

    Липсва решителност на управляващите.Опитват се да угодят на всички и накрая ще излезе, че всички са им ядосани.

    Уж бяха тръгнали да чистят строителния сектор от зависимост и лоши практики, а сега ще им плащат над 1 млрд. и продължават старите договори. Уж щяха да спират кражбите за 10 млрд., а засега преразпределят единствено наличните пари. Уж щяха да стимулират секторите с добавена стойност, а накрая ресторантите се оказаха с по-ниско ДДС.

    Да решат най-накрая реформатори и прогресивни ли искат да бъдат или ще мимикрират предното правителство.

    Нередност?
  • 3
    qpc47646759 avatar :-|
    qpc47646759
    • - 1
    • + 4

    Намаляване на ДДС е опасна популистка глупост, от която ще се облагодетелстват единствено търговците, които и ще приберат разликата. Най-вече ще пострада бюджетът и ще се наложи да се теглят нови милиардни заеми. За подпомагане на нуждаещи се потребители и производители има далеч по-подходящи и целенасочени механизми.

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • + 1

    При запазване на сегашния създаващ щети метод за емитиране на левове, дори да се премахне Данък добавена стойност е невъзможно да се прекрати инфлацията.

    Накратко за ситуацията:
    Република България прилага създаващ щети метод за емитиране на левове. Държавната финансова грешка е водещата причина за сегашната инфлация в Република България.
    Централната банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация.
    Все още обществеността коментира последиците, а е мълчалива за водещата причина.
    Успешното държавно противодействие спрямо сегашната инфлация е възможно след прекратяване на държавната финансова грешка.

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1

    До коментар [#3] от "qpc47646759":
    Не разбирам какъв е проблема на финансовия министър да диференцира ДДС ставката - намалява за храни, лекарства и енергия на 10 % или 8%, а увеличава за всички останали на 22 или 23 %. При енергията ще се компенсира от инфлацията и приходите от ДДС трябва да са същите. За останалото нещата са ок - хем за бедните няма да нарастват толкова цените, хем останалите граждани ще са солидарни с тях и ще компенсират намалението в бюджета. Подобна система се прилага в Унгария.
    Въпросът е по-скоро - защо не се мисли в посока ограничаване на маржовете на търговците за стоки, които правителството счита за важни. Примерно на до 15% за стоки от първа необходимост. При аптеките отадавна се прилага подобна система, не съм забелязал да са затворили. Като и там има регулирани цени за основните медикаменти и свободни за козметика и добавки от които формират печалба.

    Нередност?
  • 6
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    И да не изпускаме от поглед слона в стаята.

    Трябва да търсим съюзници (примерно Полша, Унгария, Испания) за ограничаване или най-добре прекратяване на търговията с въглеродни квоти в ЕС. При тези цени на енергията тя е безсмислена (оригинално са въведи за да стимулират позеленяването на енергетиката). А и нагло разни фондове да печелят от бедните български пенсионери - защото какво точно означава да "инвестираш във въглеродни квоти", как се формира пазара за такива?

    Нередност?
Нов коментар