🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изтекли данни за чужденци с имоти в Дубай включват и българи, сред тях Ирена Кръстева и Велико Желев

Журналистическото разследване Dubai Uncovered показва над 240 души от страната със собственост за над 160 млн. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ново международно журналистическо разследване, базирано на изтекли данни, кръстено Dubai Uncovered, осветява собствеността на множество чужди лица в близкоизточния финансов център. Сред тях фигурират политици, хора с повдигнати обвинения и други противоречиви личности, като засега само част от тях са назовани от консорциума OCCRP, който координира участвалите медии.

В разследването има и българска връзка. Според местния партньор BIRD.bg в масивите има данни за над 240 български граждани и пребиваващи в страната лица, които притежават имоти за над 160 милиона долара в емирството. Първите посочени са Ирена Кръстева - майката на санкционирания от САЩ по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски, собственикът на строителната компания "Хидрострой" Велико Желев и сестрата на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Според публикацията обаче фигурират и "други публично известни личности".

Българските следи

От публикацията става ясно, че въпреки публично известните бизнес интереси и често пребиваване на Пеевски в Дубай самият той не присъства в изтеклите данни лично. Възможно обяснение за липси като неговата е, да са използвани местни компании, тъй като разследването е базирано на данни от тамошния имотен регистър за собствеността на чуждестранни физически и юридически лица.

Според BIRD Ирена Кръстева е собственик на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м, където според неофициална информация и синът и притежава луксозно имение. Нейният имот е оценен през 2020 г. на 570 хил. долара, като заради представените нейни паспортни данни може да се прецени, че Кръстева е придобила вилата след 2016 г.

За Велико Желев данните са, че е закупил десет апартамента на обща стойност над 4 млн. долара. Девет от тях са в Liv Residence, в скъпия квартал Dubai Marina, а най-големият апартамент с 268.09 кв.м е на Serenia Residence, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeira, за близо 800 хил. долара. Неговата "Хидрострой" е сред най-големите в пътното строителство и една от възползвалите се от инхаус схемите в "Автомагистрали".

Третото посочено българско лице е Биляна Боби Стоянова, по баща Сарафова, която е сестра на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Тя е собственик на апартамент 143.22 кв.м в квартала Al Hebiah 3, оценен на над 420 хил. долара.

В публикуваните досега лица има и една косвена връзка с България. Това е Стефан Стайнкелер, който е един от обвиняемите покрай криптовалутната пирамида OneCoin, създадена от родената в България Ружа Игнатова. Той заедно с двамата си братя беше сред ключовите лица, промотиращи схемата в Италия. Според Dubai Uncovered той притежава два апартамента, струващи над 1.7 млн. долара. За самата Игнатова, която е издирвана от властите в САЩ и Германия и в неизвестност от 2017 г., също се знае, че притежава имение в Дубай, което обаче явно също не попада в изтеклите данни.

Светлина в тъмния имотен рай

Самото притежаване на имот в Дубай не е непременно незаконно, но емирството има слава на дестинация за съмнителни парични потоци и кешови разплащания. Реално проблем би имало единствено в случаите, където луксозните придобивки не са декларирани или не може да се докаже законен произход на нужните средства.

Според OOCRP изтеклите данни обхващат 800 хиляди имота, притежание на 274 хил. лица и компании от цял свят. Обяснимо особено внимание в първите публикации по темата е отделено на близки до Кремъл олигарси и политици.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 3

    Дубай стана новата Южна Африка.

    Нередност?
  • 3
    bobinews avatar :-|
    bobinews
    • - 2
    • + 3

    Добре де, що се споменават пак само Пеевски и майка му? Защо не се обявят и другите "публично известни" личности? Айде като се правят такива "журналистически" разследвания, да се публикува всичко, а не само това, което е удобно за някого.. Последното нещо, което ги интересува хората в момента са Пеевски, майка му и техните сделки и имоти. Имали пари хората - купили. Престъпление ли е?

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Строителката на павилиона ни за „Експо 2020“ с 21 имота в Дубай за 14 милиона долара. Българката Ралица Димчева Иванова е най-едрият български собственик на недвижими имоти в Дубай. Две вили на "Палмата", седем апартамента в най-високия небостъргач Бурдж Халифа и т.н.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160701382806189

    Нередност?
Нов коментар