Криптомилиардер е готов да дари до 1 млрд. долара за президентските избори в САЩ през 2024 г.

Сам Банкман-Фрайд не желае Тръмп отново да е президент

Американският милиардер Сам Банкман-Фрайд активно финансира Демократическата партия
Американският милиардер Сам Банкман-Фрайд активно финансира Демократическата партия
Американският милиардер Сам Банкман-Фрайд активно финансира Демократическата партия    ©  (cc) Wikipedia
Американският милиардер Сам Банкман-Фрайд активно финансира Демократическата партия    ©  (cc) Wikipedia

Милиардерът основател и главен изпълнителен директор на борсата за криптовалута FTX Сам Банкман-Фрайд, разкри, че възнамерява да похарчи някъде между 100 млн. и 1 млрд. долара, за да повлияе на кампаниите за президентски избори в САЩ през 2024 г. Фрайд е известен поддръжник на Демократическата партия, като размерът на финансирането му ще зависи много от това какви са кандидатите. Сумата ще бъде значително по-висока, в случай че Доналд Тръмп отново се кандидатира, защото Банкман-Фрайд е голям негов критик.

"Предполагам на север от 100 млн. долара. Колко повече от това, не знам. Наистина зависи от това какво се случва. Наистина зависи от това кой къде се състезава за какво и тези неща са суперусловни", каза в интервю за подкаста The Pushkin Industries Банкман-Фрайд. Той също така заяви, че "меката" му горна граница е 1 млрд. долара, но не изключва и възможността да отдели по-голяма сума. "Не искам да кажа твърд таван, защото кой знае какво ще се случи между сега и тогава", добавя Фрайд.

Според правителствения надзорен орган OpenSecrets, който проследява данни за финансирането на кампаниите и лобирането, дарение от 1 млрд. долара би счупило съществуващите рекорди многократно

Най-големите индивидуални политически донори в момента са републиканските собственици на бизнес Шелдън и Мириам Аделсън, които похарчиха 218 млн. долара през 2020 г. 30-годишният милиардер беше и сред 20-те най-големи дарители за президентската кампания на Джо Байдън през 2020 г. Тогава той внесе 5.2 млн. долара, за да помогне на Байдън да спечели над тогавашния президент Доналд Тръмп.

Банкман-Фрайд вече е похарчил най-малко 20 млн. долара тази година в подкрепа на кандидати на Демократическата партия на междинните избори за Конгреса, които обещаха да накарат правителството на САЩ да инвестира в спирането на следващата пандемия. Най-голямото притеснение на Банкман-Фрайд е именно настъпването на следващата пандемия, като той прогнозира, че тя би струвала няколко десетки милиарда долара на американската икономика. "Съединените щати имат както голяма възможност, така и голяма отговорност пред света да управляват Запада по мощен, но отговорен начин." Той също така добави, че всичко, което се случва в страната, има "огромни вълнообразни ефекти върху това как изглежда бъдещето".

Кой е Банкман-Фрайд?

Банкман-Фрайд е привърженик на ефективния алтруизъм - утилитарна философия, която насърчава идеи като печелене на много пари, за да ги раздадете. Той навлиза във финансите и започва да дарява големи части от заплатите си много преди да направи първия си милиард, и все още живее сравнително скромно - със съквартиранти и кара Toyota Corolla. Той няколко пъти е обявявал, че целта му е да раздаде по-голямата част от богатството си, по възможност още докато го изкарва.

Критиците обаче поставят под въпрос мотивите зад нарастващото участие на милиардера в политиката. Те отбелязват, че криптоиндустрията засилва лобирането си във Вашингтон, тъй като законодателите и регулаторите се стремят да приложат нови правила към до голяма степен нерегулираната индустрия, което би сложило край на бързите пари, което досега характеризира сектора.