🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сам Банкман-Фрийд беше признат за виновен, но делата около FTX далеч не са приключили

Очаква се обжалване, но шансовете за успех са малки

Бившият криптомилиардер е изправен пред 110 до 115 години зад решетките.
Бившият криптомилиардер е изправен пред 110 до 115 години зад решетките.
Бившият криптомилиардер е изправен пред 110 до 115 години зад решетките.    ©  Reuters
Бившият криптомилиардер е изправен пред 110 до 115 години зад решетките.    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Бившият изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд (SBF) беше признат за виновен по всички седем обвинения от съдебните заседатели. Въпреки достигането на решение относно обвиненията в измама, конспирация и пране на пари, това е едва първото действие на дълга и скъпа правна драма. Съдията от Южния окръг на Ню Йорк Люис Каплан вече насрочи втори процес срещу SBF следващия март. Става въпрос за предполагаем подкуп в размер на 150 млн. долара на китайски служители в опит да се размрази транш от 1 млрд. долара в крипто, за които се предполага, че са свързани с разследване за пране на пари.

Също така са възможни обвинения в нарушаване на законите за финансиране на кампании като част от широкообхватна операция за политическо влияние. През юни десетки съдебни дела срещу SBF, неговите колеги и инвеститори на FTX и знаменитости, които са рекламирали криптоборсата, бяха комбинирани в едно огромно съдебно производство.

Именно това е и причината Каплан да откаже искането на бившия криптомилиардер за излизане от Центъра за задържане в Бруклин до окончателното налагане на присъдата. Решението трябва да бъде обявено на 28 март догодина. Общият период от време зад решетките, пред който е изправен Банкман-Фрийд е 110 години, като прокурорите ще имат възможност да предложат продължителността, но решението е в ръцете на Каплан.

Според бившия прокурор Ренато Мариоти SBF ще прекара между 20 и 25 години в затвора. "Федералните насоки за присъди вероятно ще бъдат високи, но те са точно това, а съдията е длъжен да вземе предвид всички обстоятелства около SBF и неговото престъпление", заяви той пред CNBC. Това мнение е споделяно и от други експерти в областта, като те изтъкват факта, че съдиите имат право на преценка при постановяване на присъди. Тя включва няколко фактора, включително личната му история и естеството на престъплението, като младостта на SBF може да наклони везните в посока на по-малка присъда.

SBF не е всичко

Макар в ролята си на изпълнителен директор на FTX Банкман-Фрийд да приковава по-голямата част от общественото внимание, дела се водят и срещу негови колеги. Четирима от тях се признаха за виновни, като трима са свидетелствали срещу SBF като съзаговорници, но е възможно привличането на още обвиняеми. Един от сътрудниците на обвинението е Дан Фридбърг, който е сочен за дясна ръка на Банкман-Фрийд що се отнася до нелегални дейности.

Семейството на Банкман-Фрийд също е изправено пред възможни правни проблеми. Родителите му, които са получили милиони долари и недвижими имоти от FTX, са изправени пред съдебни спорове от новоназначеното ръководство на FTX и все още може да бъдат привлечени под отговорност. Преподавателската им кариера в Станфорд изглежда приключи, а от тях се иска да върнат 10 млн. долара на FTX. В един имейл, разкрит в делото, майката на SBF Барбара Фрийд изглежда подтиква бившия изпълнителен директор на FTX Нишад Сингх да направи голямо дарение на нейната политическа организация с нестопанска цел. Сингх вече се е признал за виновен за нарушаване на законите за финансиране на политически кампании.

Друга тема, която не беше засегната по време на делото на SBF, е Tether - криптокомпания, известна с липсата на прозрачност и възможност за проверка на заявените от тях фиатни резерви. Tether произвежда stablecoin-а USDT от 1 долар, който е най-широко търгуваният токен в крипто, като по този начин компанията функционира като виртуална централна банка в крипто сделки. Генералният прокурор на Ню Йорк установи, че Tether е излъгал за своите резерви от активи и компанията е признала в съдебни документи, че понякога заема токени, без да получава пари в замяна.

Дъщерната компания на FTX Alameda Research беше най-големият производител на Tether токени. За няколко години Alameda е инвестирала 36 млрд. в Tether в замяна на равно количество USDT. След това Alameda е продавала USDT на откритите пазари - което, тъй като токенът изпитва малки колебания над и под своята фиксирана стойност от 1 долар, дава възможности за арбитраж за опитни търговци. След това парите биват изпратени обратно за повече USDT.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар