Предстои да видим дали към българската "бойна група" в НАТО ще могат да бъдат интегрирани и американски военни формирования
Предстои да видим дали към българската "бойна група" в НАТО ще могат да бъдат интегрирани и американски военни формирования    ©  Георги Кожухаров

Кирил Петков нагази в политическо минно поле

Сложната конфигурация на властта парализира адекватното взимане на решения за отбраната, за поведението ни в НАТО и за военното подпомагане на Киев

Предстои да видим дали към българската "бойна група" в НАТО ще могат да бъдат интегрирани и американски военни формирования    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната в Украйна вкара България във верижна реакция от нови кризи, като най-сериозната за момента парадоксално не е нито военна, нито икономическа, а по-скоро вътрешнополитическа. Премиерът Петков и неговата формация "Продължаваме промяната" са принудени да управляват в безпрецедентно сложна политическа конфигурация, като функционирането и дори оставането на сегашната власт зависи от партия с отчетливо проруски профил. Последното ще наложи взимането на трудни, понякога рисковани решения, както и извършването на невъзможни управленски пируети, които ще застрашат позицията на младия и политически неопитен български премиер.

Фактите в момента са, че във военно отношение България е практически почти беззащитна. Изтребителната ни авиация най-вероятно скоро ще бъде приземена задълго, защото поддръжката на руските бойни самолети зависи изцяло от Москва, а щатските F-16 няма да дойдат преди 2025 г. Останалата част от армията не е окомплектована добре и разчита на съветско въоръжение от 60-те и 70-те години на миналия век, което в момента вече трудно би могло да се ремонтира дори и с руска помощ. В тази ситуация е повече от логично да бъде поискано разполагането на НАТО-вски войски тук, докато България най-накрая си напише домашното и започне да преоборудва своите бойни части, ако не точно с натовска, то поне с работеща военна екипировка. Но политическата съпротива срещу това е огромна и това увеличава много рисковете за нас. Погледната от другия бряг на Черно море, българската част от източния фланг на пакта в момента изглежда като най-удобна за атака.

В момента Кирил Петков се сблъсква с поне две от червените линии на коалиционния си партньор БСП - за официалното разполагане на натовски сили у нас и за военно подпомагане на Украйна срещу Русия. И ако те бъдат пресечени, залогът поне на пръв поглед, изглежда, е политическото оцеляване на настоящото правителството

Етюди в червено

Пъзелът на властта в момента обаче не е толкова еднозначен. Проблем в случая има и лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която може би няма да е готова да излезе от управлението заради евентуално радикализиране на част от проруския й електорат. На практика тя няма изгода сама да напусне властта, тъй като спадналата подкрепа за БСП на изборите миналата година може да не й гарантира нов такъв шанс. В случай на разпадане на настоящата коалиция е доста вероятно част от тези избиратели, с които Нинова се съобразява, да мигрират към "Възраждане" или към очаквания политически проект на бившия военен министър Стефан Янев. Именно той се обяви за своеобразен неутралитет в НАТО и през последните седмици говореше за войната с терминологията на руските пропагандисти. Така че Нинова дори и да може да си затвори очите за някои проатлантически действия на Кирил Петков, публично изразената й позиция е недвусмислена: "Докато съм вицепремиер и министър на икономиката, няма да допусна износа на българско оръжие за Украйна."

Партията на Слави Трифонов също няма изгода от нови избори, тъй като видимо губи политическа физиономия и с движението надолу на резултатите й при трите последни вота дори може да се приближи застрашително до бариерата от 4% за влизане в парламента. Така че макар и коалицията да е четворна и политически разнородна, участниците в нея нямат силен стимул да я напускат.

Проблем в настоящата ситуация е и двусмисленото поведение на президента Радев, който би сформирал поредно служебно правителство при парламентарна криза. Макар че не нарича войната в Украйна с кремълския евфемизъм "специална операция", той се изказа неочаквано критично за разполагане на съюзническа авиация у нас. Причината явно е, че според него съюзническият еър полисинг - охраната на въздушното пространство, ще доведе до преждевременното пенсиониране на любимите му изтребители МиГ-29, около които е изградено ядрото на бойната ни авиация и с които целият личен състав на ВВС е свикнал да работи от три десетилетия насам. И за да не звучи като антинатовец, той все пак уточни, че не е срещу съвместния еър полисинг, но държи в охраната на небето ни да участват и български екипажи. Което може да се окаже технически неизпълнимо.

Катапултиране от МиГ-29

Сантиментът и фиксацията на Радев върху МиГ-29 са добре известни. За държавния глава случващото се в момента явно се интерпретира като закриване на българските военновъздушни сили (ВВС), на чиито криле започна неговата политическа кариера. Досега надеждата на президента беше, че участвайки индиректно в настоящата конфигурация на властта, ще може да запази МиГ-29 до края на жизнения им цикъл през 2029-2030 г. Войната в Украйна обаче обърка тези сметки: две от държавите, където изтребителите потенциално могат да се поддържат - Русия и Беларус, са в ролята на агресор и негов плацдарм, а третата - самата Украйна, е системно разрушавана от ракети, бомбардировки и артилерийски обстрели.

Дори според самия Радев, ако не се измисли нещо, на българските МиГ-29 им остава около една година живот. От друга страна, пристигането на първите нови F-16 Block 70 се отложи за началото на 2025 г. (в най-добрия случай), така че се очертава нещо като минимум 2 години, през които българската бойна авиация ще е поставена "на трупчета" и ще бездейства. "Ако поддържането не е възможно, трябва да се търсят междинни решения с друга техника, друг начин поне до 2030 г. Това е национално отговорната позиция", коментира Радев. Така че настоящото правителство е изправено пред тежка дилема - или да измисли някакво бързо креативно решение, или да бъде обвинено, че е "убиец на ВВС" във време на военна криза. Надеждата е, че някакво решение ще се намери по време на извънредното посещение на американския военен министър Лойд Остин у нас, планирано до края на работната седмица.

По-глобалният проблем в настоящата криза е, че военната ескалация в Украйна явно се оказа изненада както за българските военни стратези (ако изобщо са останали такива), така и за цивилното и военното разузнаване. Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов дори директно обвини шефовете на службите в даването на грешна информация за войната (повече по темата може да прочетете тук). По този начин поведението на цялата държавна машина през последните месеци почива на неверни и подвеждащи очаквания и прогнози. Това нагледно показва сериозните управленски дефицити в сферата на планирането на отбраната, което трябва да се прави с хоризонт поне 5-10 години напред и чиято липса сега ни оставя с морално и материално деградирали въоръжени сили в условията на реален военен конфликт в непосредствена близост.

До последния момент държавното ръководство се надяваше ескалацията да се размине само с дрънкане на оръжие край украинската граница от страна на Путин и най-много с официално навлизане на руска армия в сепаратистките Донецк и Луганск. Явно затова и военното министерство под командването на Стефан Янев до последно поддържаше версията за т.нар. българска батальонна бойна група. Очевидно е разчитало на погрешен анализ, че няма да има реална ескалация и съответно няма нужда от допълнителни съюзнически възпиращи сили, които биха дразнили проруската част от българския електорат.

Батальонът става "бойна група"

Затова и в момента новият военен министър Драгомир Заков, който е бивш представител на България в НАТО, е принуден да рециклира "политическите отпадъци" на своя предшественик. За да се избегнат излишните парламентарно напрежение и дестабилизация, въпросният български батальон най-вероятно тихомълком ще "обрасне" с нови и нови съюзнически подразделения, които да запълнят огромните дефицити от военни способности в него.

Неслучайно при изказванията по темата през последните седмици вече не се говори за батальон, а за "бойна група", което най-вероятно ще се окаже военно формирование с доста по-големи размери. Първата стъпка за трансформирането на въпросната бойна част в реално съюзническо формирование беше направена, когато министърът обяви, че то ще остане под българско командване, но началникът му ще е подчинен на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа. Остава да се види дали по време на срещата между Заков и Лойд Остин някак ще бъде договорено във формално българската бойна група да бъдат интегрирани американски военнослужещи и бойна техника.

При всички положения през следващите седмици предстои да видим рязка милитаризация в нашия регион. На тазседмичната среща на военните министри НАТО започна генерално да пренаписва плановете си за отбрана с концентриране на много повече военни ресурси по източния фланг на алианса - от Прибалтика до южното ни Черноморие. За момента България видимо се очертава като слабото звено по югоизточния фланг заради системния отказ на предишните управляващи от ГЕРБ да инвестират в отбрана, както и дългогодишния проруски сантимент на настоящия коалиционен партньор БСП.

Специално за нашата страна милитаризацията по източния фланг на НАТО ще означава фокусиране върху отбраната на черноморското ни крайбрежие. В момента то е охранявано от зле поддържани военноморски сили, чийто първи нов патрулен кораб трябва да дойде чак 2025 г. Добрата новина е, че за момента Русия не демонстрира кой знае какви възможности на своя черноморски флот, както и способности за извършване на десанти с морска пехота. Притеснителни обаче се очертават зачестяващите провокации с дронове в натовското небе (три на брой от началото на войната в Украйна), които може да са нова, по-остра форма на хибридна война и с които България трябва да се научи да се справя.

Вероятно всичко това ще означава краткосрочна нужда от бързо развръщане поне на съюзнически радари, противовъздушна и противоракетна отбрана по българското крайбрежие. Следващата стъпка ще е разполагане на брегови противокорабни ракетни комплекси и дронове. В средносрочен план армията ни би трябвало сама да започне да придобива подобни отбранителни системи, а в по-дългосрочен - евентуално да развие морски ВВС.

За всичко това обаче ще бъде нужна много смелост и решителност от страна на настоящия премиер, подплатени с парламентарна подкрепа. Както и сериозни финансови ресурси, които държавата ще трябва да вземе от "цивилния" сектор. Изглежда, предстои да научим по трудния начин, че "свободата не е безплатна".

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 22
    • + 10

    На Киро му продстоят те първа много тежки решения. Българинът си мисли, че политиката е много лесна работа. Достатъчно е да имаш хубава усмивка, да имаш добри намерения и да говориш по предварително спуснати опорни точки все хубави неща. А наш Киро в момента е облагодетелстван да има подкрепата на купените националнни медии и нашите партньори американци. Наш Киро го сложиха на власт с изборен болшевизъм, репресии над избирателите на опозицията, медийна подкрепа от чужди сили и олигархия, лъжи, демагогия, компромати, манипулации и за капак с изборни фалшификации с машини. Идвайки по този начин на власт си помислиха, че ще управляват спокойно няколко години, че хората няма да се разделят и отвратят и кирчовци ще изпълнят лесно поетите ангажименти на тези които ги сложиха. Да ама не.
    Аз мен лично съм много притеснен какво ще се случи с тази държава в следващата година. Киро и Лена си играят на политици и мислеха, че това е една голяма забавна игра. В момента самодейна трупа от семейни и приятелски кръгове се опитва да прави политика в държава с разделен от тях и от така наречения президент народ. Няма как да стане, нищо добро не ни чака!

    п.с. Само марионетката Кирил Петков да не следва сляпо както марионетката Зеленски съветите на задокенаските си господари, защото видяхме последния до къде докара Украйна и народа и!

    Нередност?
  • 2
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • - 12
    • + 17

    До коментар [#1] от "scuby":

    Този, когото наричаш "наш Киро", се опитва някакси да закърпи дупките, оставени от любимия ти Боце. Ако парите, които Боце и Пеевски откраднаха, бяха отишли за отбрана, нямаше да сме на това дередже. Само си помисли колко техника може да се закупи със стотиците милиони, изчезнали от Хемус.
    Да не забравяме и шкембе войводата, който успя единствено да наддава килограми и да продава паспорти за 4 години като министър на отбраната.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 15
    • + 9

    До коментар [#2] от "peaspiring":

    Нали ви казвам, кирчовците дойдоха на власт с лъжи, манипулации, демагогия, популизъм, комромати. Ти си чист пример от това което пишеш как пропагандата работи сред по-младото и неопитно население или по-необразованото такова. Аз им викам полезни идиоти. Кажи за къшите в Барселона, чекмеджетата и джуджетата. Сега ако те питам какво този Пеевски спечели от управлението на ГЕРБ последните 4 години ще стоиш и ще се пулиш и чешеш по главата. Но ние помним как ДПС щеше да вади зъбите на тези от ГЕРБ и как Пеевски го сложиха за шеф на ДАНС. Къде са тези, които сложиха Пеевски за шеф на ДАНС, знаеш ли? В управлението с Киро ти в момента.
    Вие полезните идиоти не помните какво наследи лошия Боко след 20 години управление на всякакви партии и коалиции - държава с градове кочина, 80 милиарда БВП, западнала инфраструктура, организирана престъпност, ДДС измами, магистрални грабежи, рекет по митниците, убийства и отвличания през ден, олигархия която си правеше каквото иска т.н.
    В най-голямата икономическа криза Боко ти направи магистрала Марица до Турция, магистрала Тракия от Стара Загора до Бургас, след това магистрала Струма, магистрала Европа до Сърбия, виж околовръстните на София, завод за боклук на софиянци, метро, спортни зали, пречиствателни станции, депа за боклук, започна магистрала Хемус, която щеше да е готова до 2 години, градовете ни заприличаха на нещо, БВП стана 120 милиарда, доходите се вдигнаха. Плати за реакторите, които бяха поръчани ето така от предишни, плати за американските централи, които бяха продадени от предишни, плати бойните самолети ф-16. Направи се Балкански поток, строи се връзката с Гърция, газов хъб Балкан и всичко това е 100% държавно. Респектира оргранизираната престъпност, спряха поръчковите убийства Килърите, спряха отвличанията на Наглите. Това е само една малка част от това което е направено и се правеше. Да не говорим, че ни докарахте 2 години БСП с ДПС и Орешарски. 2 години безвремие и корупция.
    И сега ти повтаряш глупостите на Капитал, че предишните не купили оръжия със 80 милиарда БВП и бедна и мизерна държава. Кажи едно нещо което Киро ти направи за 1 години, какво построи и тогава обвинявай предишните. Младите полезни идиоти тук няма да живеят по-добре следващите 10 години и повечето от вас ще напуснат държавата!

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 6
    • + 8

    Кире и Асенси е време да научат командата "атом отзад" , да нарамят шанцата и с патешко ходене към Харвард за начална военна подготовка ...
    ПП. Да земат Курни да им пере гащите ...

    Нередност?
  • 5
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 1

    Киро иска да се хареса на всички, и това ще му изиграе лоша шега. Според мен Асен е по- "в час" със ситуацията.

    Нередност?
  • 6
    lpa141201770 avatar :-?
    lpa141201770
    • - 5
    • + 3

    Всъщност къде е днес Киро?

    Нередност?
  • 7
    cmd29646730 avatar :-|
    cmd29646730
    • - 2
    • + 6

    Призивите на зависими от Америка български политици, медии и американски агенти България да се включи в украинския конфликт чрез изпращане на оръжия застрашават националната ни сигурност и интереси.

    В момента не съществува и никаква заплаха за България, произтичаща от събитията в Украйна, че да се налага разполагане на чужди войски на наша територия. Това само би повишило рисковете за нас.
    Искат да ни вкарат в този сценарий като част от глобалния конфликт САЩ-Русия, който не ни касае по никакъв начин.

    Пита се в задачата, ако България и източният фланг на НАТО са под такава постоянна заплаха от Русия, защо Западът не ѝ предостави финансова помощ за да приведе армията си в боеспособно състояние, както дава на Израел, Египет и пр. страни? Очевидно целта на Америка е друга - именно тя да ни "пази", а не да ни помогне да пазим себе си и Европа.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Въпросът е доста по-сложен от това, както е представен.

    1. Видя се, че сбиртока около Киро, Асен и Лена е абсолютно не в час по съвсем текущи вътрешни въпроси, като бюджет, цени на тока за бизнеса, МРЗ, пенсии и пр, далеч преди Русия да атакува Украйна.

    В този ред на мисли не може да се очаква същите тия хора да свършат нещо адекватно в екстремна обстановка. Сега върху тях има директен и съвсем конкретен натиск и хегемонът иска да чуе единствено и само: yes, sir!, а не разтягане на харвардски локуми с широка усмивка;

    2. Според договора между САЩ и БГ, подписан от правителството на Станишев през 2006, и преподписан от Борисов без изменения през 2016 г, Пентогонът може да разположи у нас "до 5000 военни". В момента (официално) са едва няколко стотин. Така че: "Няма не искам, няма недей..."

    3. Мисля, че с предоставянето на българските С 300 ще се случи същото, което стана и с МиГ-29 - нищо. Иначи би било катастрофа, защото предоставянето на ракетни комплекси на воюваща страна (без значение от моралната оценка на войната), е пряка намеса в конфликта.
    А като гледам, външната няма да може да артикулира действието, което при всички случаи ще е с последствия на БГ. Негативни.

    Замяната на неудачния сценарий с Миг-овете със сценария със С-300 е същата непоръбена американска политическа шумотевица, предизвикана от огромното желание на сенатори-ястреби да подгряват тавата за частичните избори през ноември, като сложат да цвърти в нея нечий източноевропейски прокси труп - я на Полша, я на Словакия, я на БГ. Полша се опази. Да видим Киро ще ни вкара ли във война.

    Всъщност братска Гърция също има С 300. Защо на Лойд не му хрумне да отскочи и до там?
    Защото му е повече от ясно, че ще чуе поредното гръцко ОХI...
    А с Киро България е като Марийка в стария виц: винаги е съгласна...

    4. Освен няколко десетки изтрещели жълтопаветници и платени анализатори, българското общество е латентно пацифистко и в преобладаващата си част - да го кажа по-меко - е с неотрицателно отношения към Русия.
    Още повече пък, когато става въпрос за поредната намеса на БГ във военен съюз срещу Русия. От двата досегашни опита БГ спечели:
    а) поредна национална катастрофа и загуба на територия;
    б) половин век комунистическа диктатура.

    Струва ли си трети път стомна за вода?

    Да, за Киро и Лена може и да има място в евакуационния хеликоптер на Козяк, ама за нас?

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    P.S. А че на 4П им е изпята песента, се вижда от бурната активност на баце в последните дни. То не бяха "милиони жерти", то не бе многократно декларирана готовност този път да слушка повече.

    Борисов преди година гризна дръвцето заради своеволието да прави руски газопровод за Сърбия/Унгария. Забележителното обаче бе, че от Козяк не го хвърлиха на кучатата, а спряха само до детронирането му. Никакви обвинения в клептокрация, злоупотреба с власт, пране на пари и т.н.,макар че и току-що назначен районен прокурор да би могъл да събере материали за обвинение.

    Баце бе оставен от хегемона на резервната скамейка. Хем да има стимул да е прилежен, хем да виси като дамоклев меч над сегашните и да ги подсеща, че винаги могат да бъдат подменени, ако...

    Нередност?
  • 10
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 2

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Гледам в "Дневник", че се коментира арестуването на Борисов, Менда, Горанов и ПР Севи...

    Нередност?
Нов коментар