🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП ще пробва да съживи четворната коалиция

Първата среща ще е във вторник с "Продължаваме промяната", от които левицата ще очаква да излъчат премиер

Президентът Румен Радев връчи в понеделник мандата за съставяне на правителство на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски.
Президентът Румен Радев връчи в понеделник мандата за съставяне на правителство на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски.
Президентът Румен Радев връчи в понеделник мандата за съставяне на правителство на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски.
Президентът Румен Радев връчи в понеделник мандата за съставяне на правителство на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ДБ може и да не влезе в такова правителство, а само да го подкрепя.
  • ПП вероятно ще искат да тестват "надеждността" на ИТН.
  • ИТН може да откаже участие заради условието за кабинет без Петков и Василев.

След подчертано хладна и кратка среща, продължила по-малко от три минути, държавният глава Румен Радев връчи в понеделник последния проучвателен мандат за съставяне на кабинет на БСП. В президентството бяха ръководството на парламентарната група на партията, както и лидерът Корнелия Нинова.

"БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте, че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти", каза президентът. И допълни, че вярва, че ценностите на левицата - мир, справедливост, солидарност, свобода, трябва да ръководят всяко едно правителство.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски увери, че соцпартията ще "положи всички усилия" да състави редовен кабинет, който да работи за "спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ". И уточни, че БСП ще разчита на отговорността на политическите сили, които "показаха загриженост по време на консултациите".

Веднага след това пред президентството Корнелия Нинова каза, че първото, което социалистите ще направят, е да поставят на масата за преговори програмата, изработена от БСП, ПП и ДБ за проектокабинета на вицепремиера в оставка Асен Василев, мандата за който беше върнат заради липсата на мнозинство от 121 депутати, което да подкрепи програмата.

Според Нинова документът обединява трите формации, но също така е и възможност за подновяване на досегашните отношения с ИТН. Тя каза, че очаква "Продължаваме промяната" да излъчат премиер като най-голяма парламентарна група. Затова и първата среща на левицата ще бъде с тях във вторник.

Кой да бъде премиер

Още преди две седмици Корнелия Нинова коментира публично, че трябва да се възстанови четворният формант на коалицията, който включва партията на Слави Трифонов.

Веднага след това ИТН казаха, че са готови на преговори. Но поставиха и условие - в евентуален бъдещ кабинет да не присъстват лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

По информация на "Капитал" от "Продължаваме промяната" ще настояват министър-председател на евентуален такъв кабинет да е финансовият министър в оставка Асен Василев. Подобно условие вероятно ще отблъсне ИТН, но от БСП смятат, че могат да водят преговори с ПП да сменят кандидатурата си.

В понеделник, още преди БСП да получат официално мандата, от "Има такъв народ" настояха премиер на евентуално подобно правителство да бъде Даниел Лорер. Докъде ще доведат подобни преговори още не е ясно. Не е ясно и дали ПП ще бъдат склонни министър-председател от тяхно име да бъде някой различен от Василев или Петков.

По-големият проблем обаче е друг - какви ресори ще поиска партията на Слави Трифонов и дали тя ще смени кандидатите си за министри като титуляря на строителното министерство Гроздан Караджов.

ДБ ще подкрепят кабинет без да влизат в него

Извън конфликта между ИТН и ПП връченият на БСП мандат крие още подводни камъни, свързани с позиции на "Демократична България".

В началото на 47-я парламент обединението преглътна участието си в съвместно управление с БСП - тъй като парламентарната аритметика без гласовете на левицата не излизаше, като ДБ постави условие Нинова да не излъчва за членове на правителството свързани с бившата Държавна сигурност лица.

Тогава мандатоносител беше "Продължаваме промяната" и това улесни решението на ДБ. Сега, когато мандатоносител на евентуално ново правителство в този парламент ще бъде БСП - от обединението засега неофициално казват, че по-скоро биха подкрепяли, но "Едва ли ще участваме с наши министри". И уточняват, че все пак решението ще бъде взето от коалиционните им органи.

От БСП изразяват недоумение за тази позиция, но се надяват тя също да бъде ревизирана. "Нужно е всички да направим отстъпки - ще убеждаваме ПП да не излъчват Василев, ИТН да не искат да останат в МРРБ, а ДБ да ни подкрепят. Няма да бъде лесно", каза пред "Капитал" представител на левицата. В БСП не виждат защо да не успеят да постигнат разбирателство с "Демократична България" при положение, че възнамеряват да предложат програмата, изготвена само преди седмица съвместно от трите формации.

Левицата засега не е склонна да обмисля варианта, предложен миналата седмица от "Продължаваме промяната" - за тестов парламентарен период. Пред "Капитал" вицепремиерът в оставка Асен Василев каза, че би било много сложно съставяне на управление с третия мандат, в което да влезе и "Има такъв народ". По думите му все пак обаче може да се даде възможност на партията на Трифонов да се докажат като годен партньор, като гласуват за промените в Закона за съдебната власт, както и новия антикорупционен закон.

От БСП казват, че всички подробности ще бъдат обсъждани детайлно, а преговорите ще започнат във вторник. И въпреки че и четирите партии, които доскоро управляваха заедно, твърдят че ще направят всичко възможно да се състави правителство, шансовете за такова не изглеждат особено големи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Заради властоманията на лидерката, безгласието на клакьорите й и тънките сметки на всички останали играчи, е очевиден фактът, че с третия мандат дребен миноритарен играч доброволно и съзнателно поема цялата отговорност да състави правителство с чужда програма и чужд премиер, на което няма да може да влияе, и ще обере всички пасиви.

    БСП няма полезен ход в ситуацията, в която Нинова вкара партията си, защото ако:
    а) изпълни мандата и кандърдиса ИТН, 4П и ДБ да се правят усилия все едно се понасят, това ще погълне цялата енергия на червения апарат да крепи рохкото яйце на коалицията 2.0. Демонстрацията на стабилност ще е смисъла на тая безсмислена коалиция 2.0, която ще е на изкуствено дишане още от своя ден първи;

    б) върне неизпълнен мандата, ще понесе цялата политическа отговорност на яловостта на действието си, а и с продължаващото си съглашателство с партии от друг политически спектър пропъжда привържениците си, които ще се прелеят другаде, защото: дефинитивно лявата БСП е вкарана в менгемето между твърдо дясната ДБ, нейния НПО Б отбор 4П и анархолибералите от ИТН

    Дали ще има или няма да има правителство с мандата на БСП няма никакво значение за преливането на гласове от нея в крайнолевите формации Възраждане и Яневата, както и за засилване на остатъчната лява опозиция на Нинова в БСП.

    Това е капанът, поставен пред невиждащата по-далеч от носа си Нинова!

    Защото сумарно двуцифрен резултат на избори за тези партии ще взриви пропагандно говорене тип "Путин идва!" и за секунди ще се състави правилната евроатлантическа коалиция от герб, ДБ, 4П, ДПС и остатъчните Славистки анархолиберали.
    Герб и ДПС на мига ще са изпрани от всичките си досегашни корупционни/авторитарни лекета и ще станат строители на съвременна натовска БГ, готова да прати децата ни по чужди полета за чужди интереси.

    Надзъртайки в историята, обикновено след такива действия оцелелите на централни места вдигат паметници на поредните освободители.

    Нередност?
  • 2
    mhh12646834 avatar :-|
    mhh12646834

    Превръщайки се в патерица на националните предатели ПП/ДБ, БСП уверено върви към маргинализиране и 7-8% на следващите избори. Още повече ако не успеят да прокарат и хартиените бюлетини. Един човек-оркестър като Възраждане ще ги бие.

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........

    Хич не му върви на БСПто с тези коалиции.

    От тройната за тях остана горчивият вкус, НДСВ зачезнаха, а ДПС просто правеха това, което правят добре.

    От Орешарски БСПто остана най-големият губещ пак от коалиция с ДПС и Атака.

    Участието в четворната коалиция вещае резултат под двуцифрените фигури, което е чиста проба излагация за столетницата. Ако за несистемни играчи тип ПП/ИТН/ДБ е нормално да има такава волатилност във вота, не би трябвало това да се отнася и за БСП. Само за сравнение - Демократична България беше абсолютен рекордьор по харчове през кампаниите миналата година. По близо два милиона лева за лятната и за есенната кампания. Усмихнатите зурли на Христо Иванов, секретарката му, Мирчев и Тони Цонева по всеки възможен канал. Резултатът? На първите избори бяха 9.45%, на вторите 12.46%, а на третите... 6.37%. Сещам се за доста по-добри начини да похарчиш близо 4 милиона лева...

    Тук е и ключовата разлика - при подходящи обществени настроения и адекватно бюджетирана рекламна кампания, ДБ все пак достигнаха 12%. Волатилността работи и в двете посоки. Несистемният/Колебаещият се вот се оказа най-перспективната ниша(макар и не най-устойчива, както показаха политически играчи, чиято смърт бе предизвестена от социолозите)

    А при БСП спускането е устойчиво като тенденция, още по-устойчиво като посока.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    До коментар [#1] от "D-r D":

    И аз мисля, че соцпартията не си прави добре сметката. "Многовекторната" политика на БСП отблъсква привържениците й към Костадинов - човекът партия. А пък висока подкрепа за него ще докара до пик натовизма и ще вкара ГЕРБ и ДПС във властта със сегашните коалиционни партньори на БСП.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "masay":

    БСП-Нинова след Четворната ще повтори ледения период на БСП-Станишев след Тройната. Че губи електорат не е най-тревожното. Проблемът е, че лявото пространство се опразва от сериозен политически играч и там избуяват плевели-еднодневки като Коцето и Янев. Които пък от своя страна сплотяват срещу себе си орела, рака и щуката вдясно.
    Нинова в момента изпира баце и ще ни го върне на бял кон целия в бяло.
    За дълго.

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#4] от "masay":

    Да видим. Изглежда, че са се задействали в посока да има нов кабинет, който може и да е по-балансиран и без участието на дилетанта Петков.
    Ако този път се сглоби някаква успешна конструкция, която да не е толкова натрапчиво ПП-ейска, Корнелия Нинова може и да ожъне сериозни политически дивиденти. Умът ми не го побира как точно може да се направи някаква подобна конструкция, но при положение, че единствените, които биха имали относително добър резултат са ПП, това е достатъчна причина за останалите три участника в четворната коалиция да натискат за нов кабинет.

    Та ключът отново е при Кирчовците. Днес ПП са се съгласили за индексацията на строителите, ИТН пък решиха да подкрепят реформата за КПКОНПИ. Кой знае какви други компромиси могат да се очакват в този новоизлюпен дух на синергия.

    Тук ще си проличи и стратегическият капацитет на Петков. Дали ще преглътне гордостта си в името на компромисен кабинет или ще рискува с нови избори. ИТН като прецакаха преговорите за кабинет лятото и резултатът им се сви с 50%. Електоралният шамар може да е сериозен.

    Нередност?
Нов коментар