🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП ще забави мандата заради избора на нов председател на КЕВР

Корнелия Нинова предложи парламентът да работи до 15 август

Корнелия Нинова няма да бърза да връща третия мандат
Корнелия Нинова няма да бърза да връща третия мандат
Корнелия Нинова няма да бърза да връща третия мандат    ©  Георги Кожухаров
Корнелия Нинова няма да бърза да връща третия мандат    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Освен председател на КЕВР в поставения от Нинова срок НС може да приеме законопроекта за КПКОНПИ и да избере Бойко Рашков за председател.
  • Ако не се състави правителство, най-ранната дата за предсрочните избори е 16 октомври.
  • Преговорите за съставяне на кабинет ще продължат и през следващата седмица.

БСП ще задържи третия мандат за съставяне на правителство до 15 август, за да може да бъде избран нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това съобщи Корнелия Нинова след среща в парламента с лидерите на парламентарните групи на "Продължаваме промяната" (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ), с които левицата, която получи третия мандат, води преговори за сформиране на нов кабинет.

До необходимостта от избор на нов председател на ключовия регулаторен орган се стигна, след като в четвъртък Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен избора на предложения от ПП Станислав Тодоров, който зае поста в началото на февруари. "Решението на КС блокира работата на КЕВР. А това означава, че няма орган, който да определи цените на газа, парното, тока и водата. Не можем да въведем двете тарифи за електроенергията - едната за хората с по-малко потребление и за такива, които си топлят басейните и палатите", каза Нинова. Тя обясни, че оптималният срок за провеждането на процедурата и избора на нов председател на КЕВР е 12 август, и призова парламента да гласува решение, с което да отмени ваканцията на депутатите. Според правилника за работа на Народното събрание те трябва да излязат във ваканция от началото на август.

Каква е процедурата

Така се очертава БСП да задържи мандата близо месец след като президентът Румен Радев го връчи на социалистите на 18 юли. Конституцията позволява забавянето на третия мандат, защото той е малко по-различен. При първия и втория има ясни срокове за връщане - по 7 дни след връчването им. Това е така, защото президентът връчва мандата на посочен от парламентарната група кандидат за премиер. Третият мандат се връчва на председателя на парламентарната група, която трябва да номинира кандидат за министър-председател, но за това няма посочен срок. Едва след като има излъчен кандидат за поста, тогава той има срок от седем дни, за да предложи състав на правителство.

16 октомври - най-ранната дата за избори, ако няма кабинет

Забавянето на мандата означава, че ако четирите формации не сформират правителство, най-ранната дата, на която могат да се проведат извънредните парламентарни избори, е 16 октомври.

Това забавяне ще позволи и да се приемат евентуално и ключовите неща в антикорупционното законодателство. В сряда правната комисия прие на първо четене законопроекта за КПКОНПИ. Очаква се следващата седмица той да влезе за обсъждане и в пленарната зала, както и да се проведе обществено обсъждане. В петък пък бяха одобрени и правилата за избор на нов председател на КПКОНПИ, а срокът за неговия избор е 14 дни. Приемането на антикорупционния закон и изборът на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия е едно от условията на "Продължаваме промяната" за участие в сформирането на правителство.

Нинова заяви също, че паралелно с това ще продължат и преговорите между четирите партии за съставянето му. В четвъртък приключи първият кръг от разговорите на мандатоносителя БСП с ПП, ИТН, ДБ и независимите депутати, които обсъдиха управленската програма на евентуалния нов кабинет. В общи линии тя преповтаря тази, която беше договорена при преговорите за първия мандат между ПП, БСП и ДБ, а към нея сега ще се прибавят и предложенията на ИТН, които не участваха тогава в разговорите.

Очаква се окончателният текст да бъде обсъден от четирите формации през уикенда. След края на първия кръг от преговорите Нинова заяви, че ако ако за подкрепа на програмата има мнозинство от 121 депутати, преговорите ще продължат с обсъждане на структурата и състава на бъдещото правителство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Корнелия има мандат да занесе на Радев папка с имена на министри.
    Нищо повече!

    Нагласите й да протака и да удължава зорлем живота на това НС не са й работа. Нито да вади за некадърниците от 4П кестените от огъня с избора на председател на КЕВР, защото незаконосъобразният му избор през февруари, обявен за противоконституционен от КС, е изцяло проблем на мушмороците Киро и Асен.

    Заплитайки се в политическите трънаци Нинова ще остави по тях живо месо от берящата душа соцпартия, защото е видимо, че:
    а) 4П не искат да продължава в нов вариант комата на четворната коалиция;
    б) Слави Тр. играе вабанк, обяснявайки на драгия зрител едно-друго от политическата кухня, в която той стигна едва да беленето на картофите;
    в) ДБ разцъкват многоходовка, в последната фаза на която трябва да са част от широка евроатлантическа коалиция с герб, 4П и неявно (както винаги!) ДПС;

    Властоманията на Нинова й замазва обите да види всичко това, както и факта, че никой никъде не планира да вижда БСП в следващо управление.

    След Тройната коалиция на Станишев БСП беше в политическата морга 20 г. Логично е Четворната да я убие окончателно.

    А Нинова ще танцува само едно лято...

    Нередност?
Нов коментар