🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мандатите за правителство: Нови избори или същата мотика

Която и формация да избере президентът за третия опит, очакванията за стабилно управление клонят към нула

Според президента Радев предсрочните избори трябва да са в началото на октомври.
Според президента Радев предсрочните избори трябва да са в началото на октомври.
Според президента Радев предсрочните избори трябва да са в началото на октомври.    ©  Цветелина Белутова
Според президента Радев предсрочните избори трябва да са в началото на октомври.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В оставащите три седмици до датата, която президентът Румен Радев изглежда, че е избрал за разпускане на парламента и насрочване на поредните предсрочни избори, едва ли нещо може силно да изненада публиката. Дори по някакъв начин да се стигне до излъчване на нов кабинет.

Когато правителството на Кирил Петков беше свалено с акцията в два тура на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" - с излизането на ИТН и внесения от ГЕРБ вот на недоверие, въпросът за властта се върна в точката, в която беше след трите парламентарни избора през 2021 г. Но и с две съществени разлики. Първата е, че сега залогът е не как да започне, а как да се запази постигнатата промяна в начина, по който се управлява държавата. Втората е, че партията на Слави Трифонов се раздели с образа си на приемлива за участие в управление, което иска да е алтернатива на ГЕРБ и ДПС. Така и намирането на реформаторско мнозинство в този парламент вече ще е много по-неубедително.

Патовата ситуация се затвърди след върнатия неизпълнен мандат от "Продължаваме промяната", които не успяха да осигурят необходимите няколко депутатски гласа за мнозинство зад програмата си с реформи и със заявката на ГЕРБ, че няма да предложат правителство. В четвъртък при президента двамата представители на партията на Борисов - Десислава Атанасова и Томислав Дончев, върнаха мандата веднага.

След даването и на третия - по усмотрение на президента, изходът от политическата криза ще се решава според това как всяка от партиите в парламента вижда изгодата си от нови избори. Отсега може да се каже, че за ИТН и БСП те ще са най-малко желани.

Рационалният прочит

Отношенията във фрагментирания парламент са такива, че правят предсрочните избори най-чистия вариант. Той дава поне теоретична възможност за мнозинство около единия от двата модела - на ГЕРБ-ДПС или на борещите се с него, макар социологическите проучвания засега да не сочат към такъв резултат. Паритетът между двата лагера помрачава плановете на предишното статукво за реванш "на бял кон". И обяснява истеричните опити за връщане на хартиената бюлетина.

Към нови избори изглежда, че клони и прогнозата на президента Румен Радев. Според него те трябва да са най-рано в началото на октомври. Аргументът е, че 25 септември влиза в дългия уикенд, който много хора ще планират за ваканция около празника за Деня на независимостта. От думите му може да се заключи, че най-вероятната дата ще е 2 октомври, с разпускане на парламента два месеца по-рано, в началото на август.

Принципно е валиден и вариантът с ново правителство. "Искам да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните приоритети, нагласи за коалиране и търсене на парламентарна подкрепа. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат", заяви Радев. Консултациите с политическите сили, които ще започнат при него от петък, със сигурност ще послужат да се забави разпускането на парламента, но дали ще дадат друг резултат засега е спорно.

Политическата цена

Президентът каза също, че иска да даде възможност за приемането на по-голяма част от онези над 20 закона, които трябва да са факт до края на годината, за да се отпушат средствата от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост. Със същата цел обаче и "Продължаваме промяната" търсиха подкрепа от депутатите и не я намериха.

Нещо повече - гледането на новия антикорупционен закон и промените за КПКОНПИ, които са сред ключовите условия на Брюксел, на няколко пъти беше блокирано от ГЕРБ, ДПС и ИТН. С което новото мнозинство показа, че приемането на тези промени може да мине само с неогласени договорки. Тяхната цена обаче е политическа и преди избори скача рязко.

"Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти", каза съпредседателят на ПП Асен Василев при връщането на първия мандат. Така най-голямата група в парламента даде знак, че ще следва заявката си да не преговаря "с Борисов, Пеевски и Трифонов".

На която и формация Радев да даде третия мандат - БСП, ИТН или "Демократична България", решението на останалите ще минава през сметките за предсрочни избори. Кампанията за тях на практика започна с падането на кабинета "Петков" и ще продължи с познатата от миналото лято blame game - соченето на виновник за поредната политическа криза.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Горният текст е притеснителен микс от внушения, стъпили на елементарни еднопланови съждения от сорта:
    Веганите ядат домати. Гошо също яде домати. Следователно Гошо е веган!

    Горе-долу такава е логиката в твърдението, че напускането на коалицията от Славистите и свалянето на Минчев, и впоследствие на правителството с гласовете на опозицията плюс ИТН, е плод на дълбока, тъкана години наред конспирация.

    Сериозен анализатор по-скоро би потърсил отговор защо ИТН, която трайно ерозира на последните два избора и на която социологията дава още по-скромен резултат през октомври, излезе от конформисткото коалиционно мнозинство, където под един юрган любовно се гушкаха иначе доскоро антагонистични партии.

    И не ми пробутвайте мантрата, че са били антиБорисовци. Това е за пред глупаците.

    Ще го обясня чрез химията. Валентност е свойството на атомите на даден елемент да взаимодействат с точно определен брой атоми от други елементи.
    Всяка партия има своята валентност - шумно огласени нагласи, при съвпадение на някои от които с "валентността" на други партии, влиза в управленски коалиции с тях.
    Твърдата евроатлинтическа линия на БГ се подкрепя с всичките им валенции от герб, ДПС, 4П и ДБ, т.е. и от участници в сегашното управление, и от участници в сегашната опозиция.

    Според химичните (а и политическите) закони въпрос на време е тези четири формации да забравят останалите си различия и да се съсредоточат върху привличанията си: нато, антиРусия, еврото.

    Всъщност това е пътната карта на задаващото се управление от поредната "коалиция за национално спасение".
    Колко ще е национално и колко ще е спасение е съвсем отделен въпрос.

    Реално подобно коалиране по доминиращ признак (американоцентризъм) ще е смърт за представителната демокрация, защото уважаемият гласоподавател ще е дал вот по пристрастие, а ще е получил политически Франкенщайн по чужда воля.

    Егати демокрацията - за когото и да гласуваш, получаваш това, което Козяк иска!

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3

    Ами гласувай за Копейкин. Той не е зависим от Козяк. Зависим е от Лубянка. И предлага национално спасение тип Виденовата зима. Харесва ви Виденовата зима? Гласувайте за Костя и ще получите още от същото.

    Нередност?
Нов коментар