🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крум Зарков със своя рецепта за независима антикорупционна комисия

Петима членове - двама, избрани от парламента, двама - от общите събрания на върховните съдилища и един от президента, с председател на ротационен принцип, предлага служебният правосъден министър

"Моята четиригодишна дъщеря научи абревиатурата КПКОНПИ преди да научи АБВ" - така служебният министър на правосъдието Крум Зарков илюстрира как проблемът с антикорупционната комисия КПКОНПИ се е превърнал в ежедневно цитирана мантра. Зарков представи своята концепция за новия антикорупционен орган, който е заложен в Плана за възстановяване и развитие, в присъствието на вицепремиера Атанас Пеканов, който води диалога с Брюксел по въпросите на изпълнението на плана
"Моята четиригодишна дъщеря научи абревиатурата КПКОНПИ преди да научи АБВ" - така служебният министър на правосъдието Крум Зарков илюстрира как проблемът с антикорупционната комисия КПКОНПИ се е превърнал в ежедневно цитирана мантра. Зарков представи своята концепция за новия антикорупционен орган, който е заложен в Плана за възстановяване и развитие, в присъствието на вицепремиера Атанас Пеканов, който води диалога с Брюксел по въпросите на изпълнението на плана
"Моята четиригодишна дъщеря научи абревиатурата КПКОНПИ преди да научи АБВ" - така служебният министър на правосъдието Крум Зарков илюстрира как проблемът с антикорупционната комисия КПКОНПИ се е превърнал в ежедневно цитирана мантра. Зарков представи своята концепция за новия антикорупционен орган, който е заложен в Плана за възстановяване и развитие, в присъствието на вицепремиера Атанас Пеканов, който води диалога с Брюксел по въпросите на изпълнението на плана    ©  Надежда Чипева
"Моята четиригодишна дъщеря научи абревиатурата КПКОНПИ преди да научи АБВ" - така служебният министър на правосъдието Крум Зарков илюстрира как проблемът с антикорупционната комисия КПКОНПИ се е превърнал в ежедневно цитирана мантра. Зарков представи своята концепция за новия антикорупционен орган, който е заложен в Плана за възстановяване и развитие, в присъствието на вицепремиера Атанас Пеканов, който води диалога с Брюксел по въпросите на изпълнението на плана    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бъдещият антикорупционен орган да се състои от петима членове, от които само двама да са избрани от Народното събрание, един да се предлага от общото събрание на Върховния касационен съд, един - от общото събрание на Върховния административен съд и един от президента. Всеки от тях да председателства комисията в продължение на една година - на ротационен принцип, като мандатът им ще е петгодишен и еднократен - без право на втори мандат. Самата комисия да не се занимава с всякакви корупционни прояви, а да се съсредоточи върху корупцията сред висшите публични длъжности - депутати, министри, областни управители и кметове, регулатори - Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), Сметна палата, КЗК, КЕВР, Агенция "Митници", НАП, КФН, НОИ, НЗОК, държавни изпълнителни агенции и членовете на ВСС - списъкът не е изчерпателен, но е изготвен по критерия най-голяма концентрация на власт.

Тази концепция представи в сряда служебният правосъден министър Крум Зарков пред представители на изпълнителната и съдебната власт, на чужди посолства и журналисти. Концепцията включва още някои възлови теми, като например ясно разграничаване на двата вида служители на новия антикорупционен орган - разследващи инспектори и оперативни служители, като едните ще съберат информация, а другите ще разследват, обхвата на престъпленията, които влизат в понятието корупционни и др.

Зарков потвърди заявката си, че проектът допълва и надгражда законопроекта на предишните управляващи от "Продължаваме промяната" за нов Закон за противодействие на корупцията, внесен на 9 юни в парламента. Подчерта, че се запазват два важни елемента на проекта на ПП, а именно разследващите функции на антикорупционната комисия и правомощията й да обжалва отказите на прокурора за образуване на досъдебно производство. Той обяви, че до края на тази седмица или в началото на следващата законопроектът "в неговата цялост" ще бъде качен за обществено обсъждане, след което ще бъде предложен за приемане от Министерския съвет. След това на ход е парламентът, каза министърът.

Законопроектът, изготвен под ръководството на Крум Зарков, беше публикуван за обществено обсъждане на 30 септември със срок на обсъждането 14 октомври.

Това породи логичния въпрос какъв е политическият, а и практическия ефект от лансирането на този проект в момента - освен изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), и доколко може да се очаква следващият парламент да припознае както проектозакона на предишните управляващи, така и алтернативната концепция за новия орган. Зарков отговори, че политическият и обществен натиск по този въпрос ще е голям, друг е въпросът дали той ще е достатъчен.

Все пак той напомни, че България е все още под мониторинг, а след като ПВУ е минал "през няколко правителства с различни чувствителности", значи има някакъв консенсус по темата. Всяко едно предложение се вписва в някакъв еволюционен порядък, а търпението на българските граждани е изчерпано, коментира той. Отговорността е на бъдещия парламент - да намери консенсус и тези стъпки да бъдат приети, а не да се търсят извинения с политическата турбуленция, каза служебният правосъден министър.

На презентацията в Националния институт на правосъдието присъства и вицепремиерът Атанас Пеканов, който води разговорите в ЕС по въпросите на Плана за възстановяване и устойчивост, където реформата на КПКОНПИ и създаване на комисия с разследващи функции е залегнало като мярка със срок до края на септември. Пеканов похвали активната работа на Министерството на правосъдието по темата и отбеляза, че вече е проведен разговор с Европейската комисия, която е приветствала концепцията, представена от Зарков.

Мотивите

В презентацията си Крум Зарков концентрирано мотивира всяко от своите предложения, като най-общо всички те са насочени към постигане на независимост и ефективност на бъдещия орган. Изборът на членове на антикорупционната комисия само от НС не е достатъчна гаранция за политическа независимост, даже обратното, каза Зарков, като неблегна, че в рамките на парламентарната процедура трябва да се включат активно представители на гражданската общество. Това е причината той да предложи съдебна квота и квота на президента по подобие на начина, по който се избира съставът на Конституционния съд.

Според него ротацията на председателския пост ще е много важен елемент за постигане на независимост и ефикасен вътрешен контрол на новия орган. Особеност на българския политически и обществен живот са идентифициране на комисията с председателя, както и опитите за делегитимиране на председателя, което пък води и до делегитимиране на органа, което обикновено се цели, каза Зарков. Нещо повече - концентрацията върху председателя натоварва един-единствен човек с отговорност, която трябва да бъде споделена, иначе органът би следвало да остане едноличен, каза Зарков. Често се получава и така, че председателят изземва колективните функции, затова ротацията ще е елемент, който ще позволи комисията действително да действа като колективен орган, да се преодолее концентрацията на власт и да се създаде механизъм за вътрешен контрол. На дискусията, последвала презентацията, мнозина отчетоха ротационния принцип като оригинална и много добра идея.

Концепцията съдържа и списък на корупционните престъпления - подкуп, длъжностни присвоявания, престъпления по служба, пране на пари, престъпления против финансовата и данъчната система. Най-общо това са престъпления, свързани с упражняване на власт и укриване на доходи.

Последователност

Концепцията на Зарков всъщност не би следвало да е изненада за никого, в качеството си на политик той я защитава от много дълго време. "Самият той преди влизането си в политиката е работил като инспектор - юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, предшественик на КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество), която пък е предшественик на сегашната КПКОНПИ.

Преди пет години Зарков беше автор на алтернативната концепция на БСП за антикорупционен закон и активно се противопостави на създаването на сегашната антикорупционна комисия чрез "механично обединяване на различни органи в един", като предупреждаваше, че той ще се окаже неефективен, а в някои аспекти и опасен. Още тогава той предлагаше създаването на един "коренно различен антикорупционен орган с разследващи функции". Нещо повече, още тогава той защитаваше и тезата, че такъв орган трябва да се бори ексклузивно и само с корупцията по високите етажи.

Другата негова идея тогава бе, че председателят на този орган трябва да бъде фигура, извадена от политическите борби и обвинения, като бъде назначаван от надпартиен орган като президента, вместо всички членове на комисията да са избирани от парламента, т.е. от политическата класа, която трябва да проверяват. Много от тези идеи залегнаха и в проекта на предишните управляващи, който Зарков на практика сега надгражда.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Защо трябва да има надзаконов антикорупционен орган (вариации на днешния КПКОНПИ), при положения, че има законова база и конституционно установени органи, които да се занимават с това престъпление?

    Зарков просто предлага вариант за ново размиване на отговорностите между колективни органи, които по закон не носят отговорност за действията си. Новото Зарково КПКОНПИ ще е същата недомислица като досегашното. Просто ще бъде съставено ситуационно кенсенсусно.

    Проблемът на цялата тази материя е неработещата прокуратура.
    Затова Зарков вместо за законотворства за промени в ЗСВ и структурните закони за прокуратурата, се опитва да я шунтира от пряката й дейност при действаща Конституция.

    Ами доста проблемно и нелогично е някаква комисия да дублира дейността на конституционен орган.

    И заради трудността да се проведе така належащата реформа на съветския тип прокуратура, чиято структура, описана в Димитровската конституция от 1947 г, е съхранена и в настоящата, разни Зарковци предлагат нови и нови държавни дублиращи структури!

    Та ние с тоя темп след година-две няма да можем да си издържаме администрацията, в която ще е всеки втори българин!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Давай Круме.
    Поне името ти е подходящо, корени от дъно!..

    Нередност?
Нов коментар