Служебният екоминистър смени всички директори на националните паркове

Заради уволненията и дадената зелена светлина на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле се организира протест пред екоминистерството

Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова не съобщава конкретни мотиви за рокадите в парковете
Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова не съобщава конкретни мотиви за рокадите в парковете
Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова не съобщава конкретни мотиви за рокадите в парковете    ©  Велко Ангелов
Служебният министър на околната среда Росица Карамфилова не съобщава конкретни мотиви за рокадите в парковете    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният министър на околната среда д-р инж. Росица Карамфилова изненадващо освободи директорите и на трите национални парка.

За последните две освобождения стана ясно от постове в социалната мрежа Facebook на директора на национален парк "Рила" Владимир Милушев и на директора на национален парк "Пирин" Валери Мечев. Те са получили заповедите си за освобождаване в петък. Имената на новите директори все още не са известни.

Преди около месец беше сменен и директорът на Национален парк "Централен Балкан" - Светослав Тодоров, който беше назначен след конкурс през юли 2022 г.

Бързи назначения в "Централен Балкан"

Пред "Дневник" от министерството са посочили като причини за отстраняването на Тодоров, че не се е оттеглил от участие в управителни органи на неправителствени организации (НПО), което противоречи на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). Той е потвърдил, че е подал заявленията си за напускане на ръководните органи на НПО в изисквания от закона срок, но до момента няма потвърждение и подписани документи от самите юридически лица за регистриране на напускането.

Освобождаването е последвано от бързо назначение без конкурс. За директор "Централен Балкан" е назначен Николай Гоцков. Проверка на "Дневник" показва, че Николай Миронов Гоцков е бил кадър на Държавна сигурност, което се вижда в Решение №143/16.06.2010 г. на Комисията по досиетата, като това датира от 1985 г. Той е бил и Началник на Районно полицейско управление към МВР от 16.12.1997 г. до 09.04.1998 г. Началник е на отдел в Главна дирекция "Охрана" в Министерството на правосъдието от 10.06.2003 г. до 03.08.2010 г. През 2019 г. е бил кандидат за кмет на БСП за кметство Тъжа. "Към момента бил пенсионер по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (по реда на специален закон), но е заемал длъжността началник на отдел "Контрол и охрана" в ДНП "Централен Балкан" през 2021 г.", пише още сайта.

Какво написаха сменените

Имената на новите директори на другите два национални парка все още не са известни. Като мотив за отстраняването на Милушев било посочено липсата на управленски опит, коментира Тома Белев (зам.-министър на екологията в кабинета на Кирил Петков). Самият Милушев в публикацията си във Фейсбук пък посочва: "пропуски в контролната дейност. Неефективно справяне със служебните задължения. Липса на координация".

За седемте месеца на ръководната позиция в парковата дирекция "Рила" Милушев посочва, че е бил спрян напълно достъпът с МПС-та до Седемте езера. Променен е и начинът, по който се осъществява традиционната сезонна паша в парка, като правилата се били съобразени с препоръките на животновъдите. За първи път в НП "Рила" е била направена и проверка на реалния брой животни на всеки ползвател преди издаване на разрешително, като са били отстранени стотици "виртуални" животни, пише той.

"Заедно с колеги от Министерския съвет, министерството на околната среда и швейцарски партньори успяхме да осигурим 15 милиона швейцарски франка за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на негативните въздействия върху природата на избрани хижи и други сгради в планината като част от Българо-швейцарска програма за сътрудничество", пише още той по темата със свършените задачи.

Рокади и протест

Като реакция на смените от коалиция "За да остане природа в България" обявиха, че във вторник сутрин пред МОСВ ще се проведе протест. Причините са "политическата чистка в структурите на министерството и спиране на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов".

В позицията на "За да остане природа в България" е включено и това, че на 13 октомври Националният съвет по биологично разнообразие даде зелена светлина за довършването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

"Новият национален съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ (в който действащи природозащитни организации бяха заменени със Съюз на ландшафтните архитекти, които са озеленители, без отношение към редки и защитени видове и "Натура 2000") обезсмисли месеци работа и отхвърли предложението на научната общност, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания и така отложи отново за неопределено време решението на казуса с магистрала Струма", пишат от "За да остане природа в България".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар