🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интервю | Явор Божанков: Служебният кабинет връща ГЕРБ и ДПС във властта

Правителството на президента се намесва по недопустим начин във вътрешните работи на БСП и връща кадрите на ГЕРБ във властта преди местния вот, казва депутатът от гражданската квота на социалистическата партия

Явор Божанков    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В интервю за "Панорама" казахте, че вие и семейството ви сте под постоянни проверки и репресия на държавни органи. За какви проверки става въпрос?

Цялото ми семейство е подложено на това. Ако аз съм изолиран случай, добре - да се проверява. Ако тази проверка трябва да е по-засилена, си има ред и се прави такава проверка. По-показателно е, че хора около мен са обект на същото внимание от държавния апарат и че това се случва по един или друг начин с други хора от БСП също.

При мен става въпрос за проверка на НАП, която обхваща петгодишен период, като засяга всички физически и юридически лица, които носят моята фамилия. Въпреки че аз като депутат подавам декларации в КПКОНПИ за имотното си състояние. Тези декларации са публични и това, което съм декларирал в тях, минава през съответната проверка на антикорупционната комисия. А като юридическо лице дружествата също са минавали през съответните проверки.

Какво означава такъв вид проверка?

Такава проверка означава, че в рамките на десет дни трябва да извадя приходи и разходи за пет години назад на юридическите лица, както и приходите и разходите на семейството ми. Не се притеснявам от това, защото като депутат съм декларирал всичко пред КПКОНПИ. По-скоро имам съмнение, че всичко това се прави нарочно, още повече че по време на предизборната кампаниs бяхме проверявани от Икономическа полиция, РИОСВ, НАП и пожарната.

Дори по времето на управлението на ГЕРБ не съм виждал такъв засилен интерес на държавния апарат към себе си, както сега при служебния кабинет. А съм критикувал правителството на Борисов точно толкова, колкото съм критикувал и служебния кабинет. И не съм очаквал, че след отстраняването на Борисов от власт ще получим Борисов на квадрат. Защото за мен управлението на служебното правителство е същото като това на ГЕРБ. И съдя за това не само по себе си.

За кои хора от БСП става въпрос?

Част от хората от БСП, които сега са в изпълнителната власт, ползват тази власт, за да оказват натиск върху други членове на партията. Иначе казано хората, които искат да свалят Корнелия Нинова като председател на БСП и имат властови ресурс чрез служебния кабинет, се опитват да оказват натиск върху тези, които стоят зад Нинова.

Мога да посоча и конкретни случаи от моя регион - Велико Търново, откъдето съм депутат.

Например с Емилия Желиева, която беше директор на териториалното звено на Комисията за защита на потребителите във Велико Търново и е член на Националния съвет на БСП. В деня, в който имаше заседание на висшия партиен орган (8 октомври, бел. ред.), по време на което опозицията на Нинова опита да я отстрани от поста, тя получи писмо от работодателя си - Министерството на икономиката, че трябва в същия ден (събота, бел. ред.), в който има Национален съвет да е на работа, защото ще има проверка. Тя беше притеснена, че ако не отиде на проверката, ще я уволнят, ако пък не отиде на Националния съвет, няма да може да изпълни партийните си ангажименти. Вечерта се почувства зле, вдигна кръвно и не отиде нито на проверката, нито на Националния съвет и няколко дни по-късно я уволниха.

Другият случай е с трима горски служители в областта. Всички, които бяха назначени по време на управлението на Кирил Петков, бяха уволнени в един ден и на тяхно място бяха върнати хората, назначени по време на управлението на ГЕРБ. За мен е учудващо, че служебния кабинет, който е с ограничен мандат, извършва кадрови промени на ниво горски служители. Бих разбрал, ако някой от тях не си върши работата и по тази причина е уволнен. Но в случая се уволняват всички назначени от редовното правителство и се връщат старите. Това означава, че се реставрира старата власт. Защото за хората от малките населени места връщането на хора от предишната власт на ГЕРБ означава това. В община Елена например основен поминък на хората е дърводобивът. Там дори хората се шегуват, че по времето на ГЕРБ горският и цялото му семейство са заемали всички възлови позиции в общината и връщането на тези хора сега за жителите на Елена означава, че старата власт се е върнала. А това се случва преди местните избори. Хората в малките населени места ги е страх. И това е подарък от служебния кабинет за старото статукво.

Още един пример ще дам от моя регион, защото там съм пряк свидетел на това, което се случва. Областният директор на службата по земеделие Габриела Шилкова - юрист, бивш председател на младежкото обединение на БСП, назначена пак по време на нашето правителство, беше уволнена без да има констатирани някакви нарушения в работата й.

Какво е вашето обяснение за този опит за политическа намеса в БСП от страна на служебния кабинет, за който намеквате?

Не намеквам. За себе си съм убеден. Бившият зам. областен управител на Велико Търново и също член на Националния съвет на БСП Огнян Стоянов, с когото имам добри отношения, също беше уволнен от служебния кабинет. Факт е, че всички кадрови промени, които направихме по време нашето правителство, бяха отстранени от служебния кабинет. Такова между другото е и отношението към "Демократична България", чиито кадри също се уволняват. А това са хора, които нямат нищо общо с изборите. Сменят се директори на природни паркове. Същите атаки има срещу "Продължаваме промяната" - уволнения и обвинения през цялата кампания. Дори след изборите служебният кабинет продължава с чистките.

За мен обяснението е, че тези партии, които управляваха - БСП, "Демократична България", "Продължаваме промяната", трябваше да бъдат ударени в достатъчна степен, а Борисов и ДПС да получат достатъчно сила, за да се реставрира стария модел под някаква форма на експертен кабинет или нещо подобно. Проблемът е, че не получиха на изборите този резултат, който очакваха, за да управляват. И затова сега се чудят с кого да направят правителство. Защото БСП сме заявили, че няма да управляваме с ГЕРБ и ДПС и си държим на думата. И това е проблемът с това ръководство на БСП - че те отказват да участват в този формат - не могат да вкарат БСП в експертно или каквото и друго да е управление с ГЕРБ и ДПС.

Всички тези уволнения, проверки и заплахи за уволнения са форма на натиск и който е по-лабилен, ще се поддаде. Така че служебният кабинет освен че участва в изборния процес, както констатираха международните наблюдатели на вота от ОССЕ, участва и във вътрешнопартийния живот на БСП. Това е недопустимо.

Част от този натиск ли е призоваването на Корнелия Нинова за разпит в прокуратурата по сигнал на Кирил Добрев за вътрешнопартиен спор?

Първо беше изненада, че съдът възстановява отново изключени членове на партия. Поне аз не знам за друг такъв случай. И след като партийните органи пак ги отстраняват, със случая вече се захваща прокуратурата. Според мен чисто юридически от това няма да произлезе нищо, но отвличат вниманието, тормозят.

Какъв би бил интересът на президента да се реставрира моделът на ГЕРБ и ДПС след като той подкрепи протестиращите срещу управлението на Борисов?

За причините мога да имам само догадки, защото аз лично ходих да протестирам, когато прокуратурата нахлу в президентството, персонално срещу главния прокурор Иван Гешев и срещу прокуратурата като система, която се ползва като бухалка. Но в един момент в парламента същата тази система, част от която бяха ГЕРБ и ДПС, заедно с "Има такъв народ" и "Възраждане" свали правителството на Кирил Петков и президентът не само че не каза нищо в подкрепа на това правителство, съставено от партии, които го подкрепиха за втори мандат, но и го обвини в търговия с депутати.

Нещо повече - в служебното правителство намериха място кадри на "Има такъв народ", както и хора от БСП, но само от т.нар. опозиция. Това е показателно. Публично те адресират проблемите между президента и ръководството в БСП, като лична вражда. Но като е лична вражда, защо се сменят и кадри на "Демократична България". Служебният кабинет на практика ревизира всичко, което е направено от правителството на Кирил Петков. Беше ревизирано решението за автомагистрала "Струма" в полза на модела, по който ГЕРБ искаше да се случи построяването на магистралата. Или пък уволнението на изобличителя на схемата в "Капитан Андреево". Примерите са безкрай.

Мнозинството в предишния парламент успя да закриеспецправосъдието и подготвяше приемането на нов закон за КПКОНПИ. Допускате ли, че това е една от причините за саботирането на 46-ия и най-вече 47-ия парламент?

Една от фигурите, която действително взриви ГЕРБ и ДПС, е Бойко Рашков. Убеден съм, че в изборния процес на предишните избори той ограничи купуването на гласове. Нещо, което на тези избори, според мен служебният кабинет не направи. Наистина закриването на спецсъдилищата беше драматично. ГЕРБ буквално с телата си идваха да бранят главния прокурор, опитваха се да провалят заседания с процедурни хватки.

Сега Гешев е изгрял като слънце по всички телевизии и стане ли катастрофа някъде той излиза и казва, че това се случва, защото е закрит спецсъдът. Или че понеже спецсъдът е закрит, процъфтява престъпността. Същата теза защитаваха и от ГЕРБ, когато приемахме промените в закона. И сега, като искат преговори за кабинет, казват, че искат реформа в съдебната система, обаче не си признават като грешка тяхната позиция срещу закриването на спецсъдилищата.

Истината е, че те усетиха, че започват да губят контрол върху системата, защото в спецсъда са влизали дела на много организирани престъпни групи, които след това са излизали с други квалификации. Което означава, че този съд се е ползвал като бухалка и със закриването на спецсъдилищата те загубиха тази бухалка. Освен това успяхме да създадем механизъм европейската прокуратура да е по-независима, защото "Възраждане" поискаха тя административно да е под пълен контрол на Гешев. Обаче и това не се случи. Тоест с тези малки стъпки, те видяха че започват да губят контрол. И това доведе до бързо сваляне на правителството, а инструментът беше "Има такъв народ".

Според мен на тези хора им е все едно сега дали ще има правителство. За тях е по-важно да са защитени икономическите им интереси и още по-важно да имат контрол върху съдебната система и- най-вече върху държавното обвинение.

До края на годината новият парламент трябва да приеме новантикорупционен закон, за да получим парите по Плана завъзстановяване. Какви са шансовете да бъде приет този закон и какво според вас би било правилното решение?

Първо този орган трябва да има разследващи функции и второ, да може да обжалва отказите на прокуратурата от образуване, защото там е големият проблем. Прокуратурата пасува по много случаи, за които е очевидно, че трябва да се разследват. БСП е на позицията, че трябва да се приеме изцяло нов закон. Според мен този парламент независимо от това дали ще е кратък или ще има малко по-дълъг живот, не може да свърши това.

Този парламент ще трябва да направи няколко ключови избора,свързани със съдебната система - да избере нови членове на ВСС от парламентарната квота, на Инспектората към него и на двама нови конституционни съдии. Какви гаранции ще предложи БСП тези избори да се извършат прозрачно, ако в Народното събрание все пак започне процедурите?

За избора на членове на ВСС и на Инспектората се изисква мнозинство от две трети. Според мен трудно ще се формира такова мнозинство в този парламент. Има едно погрешно схващане, че членовете на тези органи са представители на партиите в парламента. А те са само номинации на партиите, избират се от парламента, но тези хора са част от системата. В БСП имаме концепция, че ако се правят реформи на ниво конституция, то трябва да се осмисли начинът, по който функционира ВСС и какви хора влизат в него.

Защото от парламентарната квота има смисъл, за да не се капсулира системата, но тя праща същите хора - магистрати, които са лоялни на системата, и след като им изтече мандатът, те се връщат в системата като съдии и прокурори. А според нас във ВСС трябва да влязат например хора от академичната общност, от адвокатурата, от неправителствения сектор, т.е. за парламентарната квота трябва да има критерий и тя да вкарва различен тип хора. И пак стигаме до това мнозинство, което е необходимо за избора на членове на ВСС и за конституционна реформа. Въпросът е с кого. Защото ГЕРБ не са заявили, че ще направят реформа, която да доведе до смяната на главния прокурор като краен резултат. Те са казали само, че са готови да водят разговори и дори заявиха, че няма значение дали главният прокурор се казва Гешев или Пешев. А значение има.

Интервюто взе Велина Господинова