🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лиз Тръс издържа само 45 дни като премиер на Великобритания

Тя подаде оставка и се превърна в най-кратко служилия министър-председател в историята на страната

Лиз Тръс издържа едва 45 дни на поста министър-председател
Лиз Тръс издържа едва 45 дни на поста министър-председател
Лиз Тръс издържа едва 45 дни на поста министър-председател    ©  Reuters
Лиз Тръс издържа едва 45 дни на поста министър-председател    ©  Reuters

Лиз Тръс обяви, че се оттегля като лидер на Консервативната партия и от поста министър-председател на Великобритания. По този начин тя се превръща в най-кратко управлявалият премиер на страната - едва 45 дни. Тя обяви решението си на пресконференция пред "Даунинг стрийт" 10 след ден, в който проведе среща с редица съпартийци и огромна част от депутатите й се обявиха против нея.

Краткият период на власт подчертава изключително тежките няколко седмици за местната икономика, като първият план за намаляване на данъците и увеличаване на правителствените харчове доведе до уволнението на финансовия министър Куази Куартенг, с когото Тръс има обща книга на икономическа тематика. Последва обратен завой, като т.нар. минибюджет беше изоставен, след като Джереми Хънт пое поста на финансов министър.

До вчера Тръс твърдеше, че не е готова да напусне поста си и иска да изпълни мандата, който е получила. След последните няколко дни, които бяха изпълнени със спорове и несъгласие обаче, тя промени позицията си. "Признавам, че не мога да изпълнявам мандата, за който бях избран от Консервативната партия", заяви тя по време на пресконференцията, цитирана от BBC.

Решаващ за съдбата на Тръс се оказа вчерашния ден, когато гневът на законодателите нарасна, след като гласуването на закона за фракинга за шистов газ предизвика хаос в парламента. Практика, която Тръс искаше да възобнови, традиционно не е подкрепяна от партията й, което доведе до още искания за нейното напускане.

Вчера оставка подаде министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман, която не пропусна възможността да критикува нерешителността на премиера. "Да се преструваме, че не сме направили грешки, да продължаваме така, сякаш всички не виждат, че сме ги направили, и да се надяваме, че нещата магически ще се оправят, не е сериозна политика", написа Брейвърман.

Изборите за нов лидер на Консервативната партия ще се проведат другата седмица. Новият лидер на торите ще наследи и Тръс на поста, като тя ще запази позицията си дотогава.

Въпросът е дали Консервативната партия може да се обедини около нов лидер и дали партията може да избегне парламентарни избори. През октомври Великобритания ще има трети премиер за годината. Това е безпрецедентна ситуация и безпрецедентна криза в британската политика, коментира BBC.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър и други опозиционни партии призоваха за незабавни общи избори след речта на Тръс. "Великобритания не може да си позволи хаоса на торите", написа той в Twitter. "Моето лейбъристко правителство ще осигури необходимата стабилност и лидерство. За нашата икономика. За растеж. За работещи хора. Общи избори, сега", допълва той. Партията му се радва на сериозна преднина в проучванията към момента, като задаващата се несигурност около следващия лидер най-вероятно ще допринесе за допълнително увеличаване на преднината.

Изборът на нов председател на торите ще бъде изключително труден, смята председателят на комитета 1922 сър Греъм Брейди. Според него членовете на партията ще имат възможността да гласуват за наследник на Тръс, защото надали ще има обединение около един кандидат. Комитетът всъщност е парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на общините на Обединеното кралство.

Фаворит за наследяване на поста към момента изглежда министърът на финансите от кабинета на Борис Джонсън Риши Сунак. Той беше избран от консервативните депутати на предните лидерски избори, но членовете на партията тогава избраха Лис Тръс пред него. Хънт вече заяви, че няма да участва в надпреварата за лидерската позиция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Смятам, че изразът: " Лиз Тръс я издържаха само 45 дни като премиер на Великобритания" е доста по-близо до истината.

    Да, най-мимолетният премиер на ОК е, но едва ли британците ще я запомнят само с това, а не и с безумно хаотичните й опити, дали мигновени резултат в раздрусването на финансовите пазари, в загубата на два министерски поста и на доверието на собстрените си депутати.

    Сериозно погледнато Lame duck Лиз Т беше термофорната възглавничка, която топлеше за малко премиерското кресло за Борис Дж. Защото номерът с оттеглянето му, за да могат торите да изберат по-достоен, е стар колкото света. Ами обикновено се оказва, че няма по-достоен от теб...

    Сега батаците, които БоДж остави след себе си като премиер са заметени под килима и забравени, а той ще бъде помолен да се върне на Даунинг стриит 10.

    Някой да не вземе да очаква в ОК да се случи нещо коренно различно след Лиз Т? Тя за месец и половинаа просто леко доомаца структурните проблеми пред британското общество. А иначе те си остават такива кто тенденция още от предходника й БоДж, който отново се кани да ги съпътства.

    Нередност?
Нов коментар