🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската политическа общност - билет за преддверието на ЕС, но не и ключ за входната врата

Целта на новия формат е да даде на кандидатстващите страни чувство за принадлежност преди присъединяването. Но участват и държави без амбиции за влизане в съюза

Чешкият министър-председател Петр Фиала приветства президента на България Румен Радев на неформалната среща на върха и срещата на ЕС 27 в рамките на Европейската политическа общност в Пражкия замък
Чешкият министър-председател Петр Фиала приветства президента на България Румен Радев на неформалната среща на върха и срещата на ЕС 27 в рамките на Европейската политическа общност в Пражкия замък
Чешкият министър-председател Петр Фиала приветства президента на България Румен Радев на неформалната среща на върха и срещата на ЕС 27 в рамките на Европейската политическа общност в Пражкия замък    ©  Reuters
Чешкият министър-председател Петр Фиала приветства президента на България Румен Радев на неформалната среща на върха и срещата на ЕС 27 в рамките на Европейската политическа общност в Пражкия замък    ©  Reuters
Темата накратко
  • Европейската политическа общност - нов формат на среща на лидерите на над 40 европейски и други държави, се събира за първи път днес в Прага.
  • Идеята е да се създаде "платформа за политическа координация" между страните от ЕС и техните съседи, която няма да е свързана с бъдещо членство в съюза или финансова подкрепа от ЕС.
  • ЕС все пак ще продължи опитите си да се разшири към Балканите и на Изток.

След началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, Европа внезапно се събуди, осъзнавайки, че мирът на континента не е гарантиран. С войната президентът на Русия Владимир Путин се надяваше да посее разделение в ЕС и НАТО, но всъщност постига обратното.

Европейската политическа общност (ЕПО), инициатива, подета за първи път от френския президент Еманюел Макрон през май тази година, се събира за първи път днес в Прага. Лидерите на повече от 40 държави (страните членки на ЕС и такива извън него като Великобритания, Израел, Турция, Норвегия и Украйна) са готови да сложат начало на ново обединение. България е представена от президента Румен Радев. Това, което е необходимо, казва Макрон, е "ново пространство за политическо сътрудничество в областта на сигурността, в енергийния сектор, в транспорта, инвестициите, инфраструктурата, свободното движение на хора и по-специално на нашата младеж", заяви френският президент преди срещата.

Има и съмнения, че новият форум е опит за спиране на разширяването на ЕС и предлагане на билет "втора класа" билет за европейския клуб. Спорно е обаче доколко основателни са те, още повече, че в ЕПО се включват и държави, които нямат намерения и амбиции за влизане в ЕС.

Послание за единство пред Русия

Срещата в Прага е подкрепена от германския канцлер Олаф Шолц. Идеята е да се създаде "платформа за политическа координация" между страните от ЕС и техните съседи. Европейската политическа общност се случва на фона на продължаващата осми месец руска инвазия в Украйна и в условия на засилен натиск за нейното присъединяване към ЕС.

Макрон се опасява, че Европа е изложена на риск да се превърне в страничен наблюдател на историята, като загуби контрол над съдбата си през 21 век. "Войната в Украйна и легитимният стремеж на нейния народ, точно като този на Молдова и Грузия, да се присъедини към ЕС, ни насърчава да преосмислим нашата география и организацията на нашия континент", каза Макрон през май в реч, в която очерта своята идея. Срещата днес се открива с реч на украинския президент Володимир Зеленски, като се очаква той да настоява за ускорено членство в НАТО и ЕС.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и на Албания Еди Рама публикуваха обща позиция в брюкселското издание на Politico: "Ние сме обединени - не само членовете на ЕС, но и всички европейски държави. От една страна, виждаме голям потенциал за разширяване и интегриране на енергийните и транспортните мрежи на нашия континент; и в Европейската политическа общност ще можем да обсъдим как да работим за взаимосвързана и неутрална по отношение на климата енергийна система в Европа. Даването на приоритет на инвестициите в европейското производство на енергия допълнително ще помогне да се гарантира пълна независимост от руския енергиен износ, докато всички европейски страни, разбира се, трябва да работят за справяне с нарастването на цените на енергията в краткосрочен план."

В новия европейски клуб няма да се предлага финансова подкрепа или участие в европейски програми и след срещата няма да бъде публикувана официална декларация. Целта, ако тази среща на върха мине добре, ще бъде лидерите да се събират веднъж или два пъти годишно. Британският премиер Лиз Тръс също ще присъства на форума, като Великобритания дори предложи да бъде домакин на следващата среща, която Макрон иска да се случи до шест месеца. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който продължава да заплашва Гърция, също ще има своите политически и икономически приоритети на срещата.

Алтернатива на ЕС

Фактът, че Европейската политическа общност включва и държави извън европейския континент, както и бивши членове на ЕС, дава ясно послание, че форматът не е точно вход към ЕС. На срещата са представени държави като Норвегия и Великобритания - първата няма намерение да влиза в ЕС, а втората го напусна - както и страни като Сърбия и Черна гора, които отдавна се стремят да станат част от блока. Последните се страхуват, че Европейската политическа общност ще даде извинение на ЕС никога да не отвори вратата.

Но идеята на ЕПО не би трябвало да бъде да отлага и замества разширяването на ЕС. Предоставянето на статут на кандидатки на Украйна и Молдова през юни бе важно решение. Силно политическо послание имаше и преодоляването на българската блокада за започване на преговори за членство с Албания и Северна Македония.

"Присъединяването им към ЕС е в наш интерес", коментира германският канцлер Олаф Шолц в скорошната си реч за бъдещето за съюза. Той заяви, че е твърдо "ангажиран с разширяването" със страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Северна Македония и Сърбия - но също и с Украйна, Молдова и "по-нататък и Грузия".

Но въпреки огромната финансова, политическа, хуманитарна и военна подкрепа за Украйна, "всички знаем отлично, че процесът, който би им позволил да се присъединят, в действителност ще отнеме няколко години и най-вероятно няколко десетилетия," коментира Макрон. За страната участието в Европейската политическа общност ще означава по-скоро чувство на принадлежност към европейското семейство. Страната все пак получава значителна помощ за подготовка за членство в ЕС в дългосрочен план, както и се подготвя достъп до кохезионни фондове, ако се присъединят към единния пазар, преди да стане пълноправен член на ЕС.

В тези турбулентни времена европейските лидери трябва да направят всичко възможно, за да изпратят положителен сигнал от срещата на върха в Прага. Но без повече усилия за съживяване на процеса на разширяване, Европейската политическа общност ще остане поредния лишен от съдържание формат.