🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проблемите на британските пенсионни фондове са предупреждение за рисковете в сектора

Amundi алармира за скрит ливъридж във финансовата система, а експерти искат централните банки да гарантират ликвидността

Небанковите дружества държат 227 трлн. долара финансови активи, изпреварвайки банките, които са със 180 трлн. долара
Небанковите дружества държат 227 трлн. долара финансови активи, изпреварвайки банките, които са със 180 трлн. долара
Небанковите дружества държат 227 трлн. долара финансови активи, изпреварвайки банките, които са със 180 трлн. долара    ©  Reuters
Небанковите дружества държат 227 трлн. долара финансови активи, изпреварвайки банките, които са със 180 трлн. долара    ©  Reuters
Темата накратко
  • Кризата с британските пенсионни фондове от края на септември насочи вниманието към рисковете от техните стратегии.
  • Регулаторите търсят начини да гарантират, че сривът няма да се повтори и на други пазари.
  • Скритият ливъридж е заплаха за финансовата система, предупреди най-големият европейски мениджър на активи Amundi.

Сривът на британските пенсионни фондове от края на септември предизвика опасения дали други страни са уязвими за подобна криза и насочи вниманието на регулаторите към инвестиционните стратегии на схемите. Централната банка в Нидерландия, където пенсионният сектор е най-голям в еврозоната, призова фондовете да подсилят ликвидността на активите си. Експерти пък настояват централните банки да разработят механизъм за подкрепа от последна инстанция, който да предотвратява подобни шокове.

Нидерландският финансов регулатор поиска местните пенсионни фондове да преразгледат правилата си за ликвидност и да докладват при всяка необходимост от разпродажба на активи, съобщава Financial Times. Засега рискът в страната се определя като управляем, но мерките подчертават опасността за финансовите пазари след края на ерата на евтини заеми. Пенсионните фондове в Нидерландия представляват близо 70% от всички активи на този сектор в еврозоната, а системата наподобява тази във Великобритания. В края на септември Английската централна банка се намеси на пазара за облигации, след като "минибюджетът" на правителството повиши цената на държавния дълг, а пенсионните фондове влязоха в спирала от разпродажба на облигации, за да обезпечат с кеш стратегиите си.

Според британския пенсионен експерт Джон Ралф много фондове са използвали безотговорно деривати, за да залагат. Британският пенсионен регулатор призна през 2019 г., че някои схеми са използвали ливъридж до 700%, което означава, че дълговете са надвишавали активите 7 пъти по данни на MarketWatch.

LDI стратегиите са чувствителни към ежедневните движения на пазарите и трябва да бъдат обезпечени с маржин, вид застраховка за покриване на риска от неизпълнение на задълженията. След срива от миналия месец някои британски пенсионни фондове опитват да предоговорят условията, така че да могат да използват за обезпечение не само кеш, а и високоликвидни активи като държавни облигации.

Защитни механизми

International Swaps and Derivatives Association (Isda), организация на търговците с деривати, призова централните банки да разработят механизъм за изкупуване на активи от фондовете, който при необходимост да е мярка от последна инстанция. Целта е да се гарантира, че пенсионните схеми ще могат лесно да си осигурят пари в брой в отговор на изискванията за маржин. Доклад на Европейската комисия изчислява, че европейските застрахователни компании и пенсионни фондове е трябвало да платят допълнителен маржин от 50 млрд. евро за период от 12 дни през март 2020 г., когато пазарите бяха обхванати от паника заради коронавируса.

Пенсионните фондове "остават зависими от желанието на банките да приемат облигации като обезпечение", написа Ян Марк ван Мил от нидерландския фонд APG. "Затова бихме искали ЕЦБ да гарантира надеждността на репо пазарите, точно както правят Фед в САЩ и канадската централна банка", продължава той. Банките и инвеститорите използват репо пазари, за да обменят временно неликвидни активи за високоликвидни обезпечения като пари в брой.

Amundi предупреди за скрит ливъридж във финансовата система

Сривът на британските пенсионни фондове подчертава рисковете от "сенчестото банкиране", каза пред FT главният инвестиционен директор на Amundi Винсент Мортие. Най-големият мениджър на активи в Европа предупреди, че трусовете в Лондон трябва да са сигнал за опасностите от скрития ливъридж във финансовата система. "Не вярвам, че преди кризата някой е имал представа за мащаба на банкирането в сянка в сферата на пенсионните фондове", каза Мортие. Amundi управлява активи за 1.9 трлн. евро.

Стратегиите, известни като liability driven investing (LDI), използват деривати, чрез които пенсионните фондове увеличат експозицията си към облигации, без директно да ги притежават. Експерти изчисляват, че LDI ливъриджът е превърнал 500 млрд. паунда основни активи в инвестиции за 1.5 трлн. паунда.

Повишените капиталови изисквания за банките след финансовата криза изместиха риска към по-слабо регулираните части на финансовата система, а именно мениджърите на активи, застрахователните компании и пенсионните фондове. В началото на века небанковите дружества са държали 51 трлн. долара финансови активи, а банките - 58 трлн. според Financial Stability Board. Последните данни от края на 2020 г. показват, че небанковите дружества държат 227 трлн. долара финансови активи, изпреварвайки банките, които са със 180 трлн. долара. Според Мортие това изместване на ливъриджа е замъглило истинската картина за регулаторите. "Проблемът е, че не знаем точно къде се намира. Когато не можете да измерите нещо, е трудно да действате спрямо него", казва той. Компаниите с такъв дълг "вероятно ще бъдат особено уязвими към затягането на финансовите условия и към по-слабите перспективи за растеж", посочва анализ на BoE.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар