🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Противоречиви сигнали на Bank of England доведоха до още хаос на британските пазари

Извънредната схема на централната банка за изкупуване на облигации по план трябва да приключи в края на седмицата

BoE се опитва да разсее симптомите, защото не може да се справи с корена на проблема, който е ударът върху доверието след обявения "минибюджет" на правителството
BoE се опитва да разсее симптомите, защото не може да се справи с корена на проблема, който е ударът върху доверието след обявения "минибюджет" на правителството
BoE се опитва да разсее симптомите, защото не може да се справи с корена на проблема, който е ударът върху доверието след обявения "минибюджет" на правителството    ©  Reuters
BoE се опитва да разсее симптомите, защото не може да се справи с корена на проблема, който е ударът върху доверието след обявения "минибюджет" на правителството    ©  Reuters
Темата накратко
  • Банката започна извънредната програма, за да стабилизира цената на британския държавен дълг.
  • Целта беше и да се предотврати срив на уязвими към сътресението пенсионни фондове в страната.
  • Инвеститорите се опасяват, че спирането на извънредната програма ще предизвика несигурност на пазара.

Нова вълна от разпродажба на държавни облигации във Великобритания беше предизвикана от противоречиви сигнали на английската централна банка в сряда. След като според медийни публикации институцията е уверила банкерите, че извънредната схема за изкупуване на облигации при необходимост ще бъде удължена, публично Bank of England заяви, че схемата ще приключи на 14 октомври, както беше първоначално планирано.

Банката започна извънредната програма, за да стабилизира цената на британския държавен дълг и да предотврати срив на уязвими към сътресението пенсионни фондове в страната. След изявлението продажбите отново се повишиха, а доходността по дългосрочните облигации почти достигна високите нива, които наложиха първоначалната интервенция, предизвикана в края на септември от плана на финансовото министерство да финансира данъчни облекчения чрез нов дълг. Доходността на облигациите се покачва, когато цената им пада.

BoE заяви, че ако не беше предприела интервенцията, фондове, управляващи парите на пенсионерите в цялата страна, са щели да останат с отрицателна нетна стойност на активите и да посрещнат искания за парични средства, които не биха могли да изпълнят. "В резултат на това вероятно на тези фондове щеше да се наложи да започнат процес по ликвидация на следващата сутрин", каза банката.

"Липсата на сигурност създава истински предизвикателства за попечителите", коментира пред Financial Times Андрю Коулс, главен изпълнителен директор на пенсионната консултантска фирма Isio. "От една страна, имаме официална линия, която гласи, че крайният срок е петък, след което изтичат истории, че ако пазарите реагират, може отново да има намеса. Това не дава сигурност на попечителите и схемите", каза той.

Размяна на обвинения

По-рано през седмицата BoE увеличи максималния размер на своите покупки и включи към тях обвързаните с инфлацията облигации. Въпреки това три дни преди края на програмата централната банка беше закупила облигации за 8.8 млрд. паунда, доста под заложения таван от 65 млрд. Във вторник вечерта управителят на институцията Андрю Бейли предупреди пенсионните фондове, че им остават три дни да разрешат проблемите си.

BoE се опитва да разсее симптомите, защото не може да се справи с корена на проблема, който е ударът върху доверието след обявения "минибюджет" на правителството, казват финансови специалисти. Несигурността и обратните завои се отразяват зле на пазара. В интервю пред BBC Джейкъб Рийс-Мог, министър по бизнеса, енергетиката и индустриалната политика, намекна, че вината за пазарните сътресения е на Bank of England. Според него хаосът може да не е предизвикан от фискалната политика на правителството, а от това, че BoE не е повишила лихвата си колкото Фед.

Инвеститорите се опасяват, че спирането на извънредната програма ще предизвика нова вълна от хаос на пазара. Някои пенсионни фондове призовават мярката да бъде удължена до края на месеца, когато се очаква финансовият министър Куаси Куартенг да представи план за стабилизиране на публичните финанси.

Какво представлява използваното от някои пенсионни фондове liability driven investing (LDI)?

Сривът на британския пазар хвърли светлина върху един малко познат, но разрастващ се сегмент от пенсионния сектор в страната - liability driven investing (LDI). През 2011 г. LDI е имал обща стойност около 400 млрд. паунда, а за десет години тя се е увеличила четири пъти до 1.6 трлн. паунда според Investment Association.

Пенсионните фондове с фиксирани плащания трябва да гарантират, че техните активи като акции и облигации могат да генерират достатъчно пари, за да посрещнат месечните задължения към пенсионерите, обяснява анализ на Reuters. LDI е популярен продукт, продаван от мениджъри на активи като BlackRock, Legal & General и Schroders на пенсионните фондове, в чиято основа са деривативни инструменти, чрез които се постига желаният баланс между активи и пасиви, така че да няма риск от неизплащане на пенсиите. Фондовете обаче трябва да разполагат с пари в брой като обезпечение срещу своите LDI деривати, в случай че те се провалят.

Необходимите парични средства нарастват или намаляват в синхрон със стойността на базовите активи, проследявани от дериватите, които са вид застраховка срещу неочаквани движения на пазарите. Когато обаче доходността на британските облигации внезапно скочи, това предизвика необходимост в рамките на няколко часа фондовете да осигурят по-високи обезпечения. Притиснати от кратките срокове, те започнаха да разпродават облигации, което предизвика допълнителен натиск върху пазара. За да прекъсне спиралата, централната банка на Англия се намеси с обещание да купи толкова облигации, колкото е необходимо, за да предотврати колапс.