🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коалиция "Капитан Андреево" бламира избора на Христанов за председател на земеделската комисия

ГЕРБ и ДПС блокираха още Радостин Василев за шеф на спортната комисия

Иван Христанов по време на изслушването му в парламентарната антикорупционна комисия в предишното Народно събрание по случая с частното дружество на "Капитан Андреево"
Иван Христанов по време на изслушването му в парламентарната антикорупционна комисия в предишното Народно събрание по случая с частното дружество на "Капитан Андреево"
Иван Христанов по време на изслушването му в парламентарната антикорупционна комисия в предишното Народно събрание по случая с частното дружество на "Капитан Андреево"    ©  Цветелина Белутова
Иван Христанов по време на изслушването му в парламентарната антикорупционна комисия в предишното Народно събрание по случая с частното дружество на "Капитан Андреево"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След два дни спорове парламентът попълни съставите на повечето парламентарни комисии, но две показателни от тях останаха без председател:

  • ГЕРБ и ДПС блокираха избора за шеф на комисията по младежта и спорта на Радостин Василев. Той беше министър на спорта в правителството на Кирил Петков и от тази позиция атакуваше близкия приятел на Бойко Борисов, бизнесменът Александър Сталийски. Като мотив да не го подкрепят от ДПС са посочили "поет ангажимент" към президента.
  • Още по-широка коалиция - ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход", спря кандидатурата на бившия зам.земеделски министър също от правителството на Петков - Иван Христанов, който беше номиниран за председателския пост в комисията по земеделието. Той беше един от най-активните политици в усилията да се върне контролът върху вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево" от частната фирма, която ГЕРБ и ДПС бяха произвели в монополист.

И двамата кандидати са издигнати от "Продължаваме промяната"(ПП). Бламирането на двете кандидатури стана на фона на иначе безпроблемното избиране на председателите на останалите парламентарни комисии, което даде повод на председателя на парламентарната група на ПП Андрей Гюров да каже: "Днес се случват странни неща в парламента."

Преведено от политкоректен език, изказването му може да се тълкува като, че днес в парламента бяха наказани двама души, които, въпреки че може да имат и недостатъци, са влезли в челни битки с конкретни хора на кръстопътя между политиката и печеленето на пари без оглед на методите.

Сагата "Радостин Василев"

Драмата с председателското място на комисията започна още в сряда, когато неофициално депутати от ГЕРБ и ДПС споделяха в кулоарите на парламента, че от президентството са сондирали с тях възможността Радостин Василев да не бъде избран за председател на комисия заради обтегнатите си отношения с настоящия служебен министър на спорта Весела Лечева. От ДПС пък твърдяха, че първоначално тази комисия е била в тяхната сфера на влияние (бурният възход на майката на Делян Пеевски започва от шеф на държавния тотализатор), но те я отстъпили на "Продължаваме промяната" и когато разбрали, че те ще номинират Василев за поста, си я поискали обратно. Причината - били в близки отношения с Лечева. Така изборът на председател на комисията беше отложен.

В пленарната зала в четвъртък първо ПП и ДПС си отправиха взаимни обвинения за намеса на други институции в работата на парламента. Впоследствие от движението се опитаха да изтъргуват комисията по младежта и спорта, като предложиха на ПП председателското място в комисията по правата на човека и вероизповеданията. След като обаче от ПП не оттеглиха номинацията на Василев, от ДПС също издигнаха кандидат - депутата Халил Летифов. При гласуването обаче нито един не събра мнозинство от присъстващите в залата и двете кандидатури бяха отхвърлени. Така изборът на председател на комисията беше оставен за петък.

След гласуването от ПП дадоха брифинг, на който Василев разказа, че в сряда сутринта е бил поканен на разговор от "едно от основните лица на ДПС" и бил посъветван да се откаже от номинацията. "Имало е обаждане от президентството и от служебния министър на спорта Весела Лечева", каза Василев. По думите му след този разговор е имало и втори с цялото ръководство на ДПС, като на него той е бил заедно със съпредседателя на ПП Кирил Петков. "На него беше многократно казано от страна на ДПС, че е поет ангажимент", заяви Василев. А Петков добави, че очевидно решенията за комисиите не се вземат в сградата на парламента.

Коалиция "Капитан Андреево"

За бламирането на избора на Иван Христанов за председател на земеделската комисия беше използван друг подход. Нито една от останалите политически сили не издигна друга кандидатура за поста, но изненадващо за разлика от гласуването на останалите комисии от ГЕРБ поискаха изборът на председателя на комисията да се отдели от избора на зам.-председатели и членове. При гласуването кандидатурата на Христанов беше подкрепена само от депутатите от ПП и от "Демократична България". От ГЕРБ гласуваха "против", а народните представители от БСП, "Възраждане" и "Български възход" се въздържаха, което по същество също е "против". След като кандидатурата му беше бламирана, Христанов публикува на страницата си във facebook снимка с таблото от пленарната зала с гласуването и написа: "Мафията Капитан Андреево" се уплаши от мен." Като зам.-министър на земеделието Христанов беше едно от основните лица, които осветиха дейността на фирмата монополист на българо-турската граница, която повече от десет години извършваше фитосанитарния контрол на пункта "Капитан Андреево".

След гласуването нито една от политическите сили, които не подкрепиха Христанов, не коментираха официално за причините, поради които не одобряват той да оглави земеделската комисия. Неофициално от ДПС казаха пред "Капитал", че са били против, защото "браншът не го одобрявал". От ГЕРБ пък изтъкнаха неофициално, че причината са изявленията на Христанов в качеството му на зам.-министър, че "докато фирмата е извършвала фитосанитарния контрол по границата, са допускани големи количества плодове и зеленчуци с пестициди". От "Български възход" също не коментираха, но поведението им донякъде е обяснимо. На парламентарните избори партията на Стефан Янев се яви в коалиция с формацията на Румен Петков АБВ, който защитаваше окупиралото границата частно дружество.

Най-учудващо обаче поведението на БСП, които бяха коалиционен партньор на ПП в правителството на Петков, а сегашният депутат Иван Иванов беше земеделски министър (той единствен гласува в подкрепа на Христанов). Лидерът на БСП Корнелия Нинова не пожела да коментира пред журналисти гласуването на депутатите от социалистическата партия. Неофициално те твърдяха, че са се въздържали заради напрежение, което е имало между техния министър и Христанов по време на управлението на четворната коалиция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4

    Явно поредната проява на "добра журналистическа практика" тук е "формирането" на псевдокоалиции по някакви изсмукани от пръстите критерии и даразкашкването на и така, и така твърде хаотичното БГ партийно пространство.
    Без да се замисля, мога да изброя вече нарочени от "журналисти" поне 4-5 тематични коалиции, зад които по същество не стои нищо, освен фантазми: въпросната, Вежди Рашидовата, евроатлантическата, тази на хартиената бюлетина, тази за оръжието за Украина, шенгенската и пр.

    По същество това са партийни тематични валентности, които се сочат като близост мижду политическите субекти и предпоставка за пазарлъци помежду им. Всъщност наличието на много теми за пазарлъци загатва за многото линии на разделение в обществото, а оттам и в партиите.
    Отгоре на всичко партиите бутат напред и озвучават приоритети, които са далеч от дневния ред на българина. Кой се интересува дали официално ще пратим стари танкове за Украина (защото неофициално вече може и да сме ги изпратили?) при все по-високата издръжка на живота и несигурността, пък не дай, Боже, да сте не от София, Пловдив, Варна или Плевен и да чуете тежка медицинска диагноза...

    Заради ниската представителност на партиите в това НС и всичко, изброено по-горе, ще си останем с "журналистическата" фантазия да се сформират някакви си "коалиции", докато шансът партиите да излъчат работещо редовно правителство е изключително малък.
    Нищожната вероятност това да се случи е някоя партия да жертва политическото си бъдеще никога в обозримо време да не пристъпи прага на НС, защото от досегашните ибрикчии на Герб се видя, че РБ и ОП се разпаднаха, а и изчезнаха от полезрението.

    Елейно говорят политиците. Съвсем друг е въпросът кой им се връзва на приказките малцина.

    Подобно е и въздействието на неолибералната пропаганда.

    Нередност?
Нов коментар