Спорен бивш шеф на БАБХ беше върнат отново в ръководството на агенцията

Като директор Христо Вълчанов е задвижил процедурата за сключването на договора с фирмата монополист на "Капитан Андреево" "Евролаб 2011"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предприетите масови рокади от служебния кабинет по различните нива на управлението, откакто кабинетът на Гълъб Донев е на власт, застигнаха и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В четвъртък служебният премиер Гълъб Донев освободи зам. изпълнителния директор на агенцията по храните Ангел Мавровски, който отговаряше за граничния контрол, и на негово място назначи Христо Вълчанов. Предполага се, че Вълчанов ще наследи ресора на Мавровски.

В заповедта на служебния министър-председател, с която "Капитал" разполага, няма посочени конкретни мотиви за освобождаването на Мавровски от поста. Донев се е позовал на член от закона за администрацията, според който правоотношенията със зам.-министрите, зам. областните управители, ръководителите на държавни институции, техните заместници и членове на колегиални органи могат да бъдат прекратени без предизвестие от органа, който ги назначава по негова преценка. Другото позоваване за освобождаването е доклад на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Какво обаче съдържа той не е известно.

Кой е Вълчанов

Новоназначеният Вълчанов беше изпълнителен директор на БАБХ по време на предишното служебно правителство на Стефан Янев и заемаше поста до края на декември 2021 г., когато със заповед на бившия премиер Кирил Петков беше освободен от поста. Това стана в деня, когато беше подписан 10-годишният договор с фирмата монополист "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево" за наем на помещенията, където се намира частната лаборатория на дружеството за изследване на пробите от плодовете и зеленчуците, влизащи в страната от Турция. Тогава подписа си под контракта сложи зам.-директорът на БАБХ Николай Роснев и това стана причина той да бъде освободен от поста в началото на април.

По неофициална информация обаче процедурата за сключването на договора е започната от Вълчанов, но в деня на подписването той е бил в болнични и това наложило заместникът му Роснев да подпише документа. Това стана въпреки изричната заповед на тогавашния земеделски министър Иван Иванов да не се сключват никакви договори.

Договорът с "Евролаб 2011"

Документът беше публикуван на сайта на bTV и от него ставаше видно, че текстът е почти идентичен с предходния договор на фирмата "Интерпред еврологистик", която преди това в продължение на 10 години държеше помещенията на граничния пункт и извършваше фитосанитарния контрол и товаро-разтоварната дейност на тировете от Турция, превозващи плодове и зеленчуци. Собственици на дружеството са Размиг Чакърян и Мирослав Петков. Фирмата "Евролаб 2011" пък е била създадена малко преди подписването на договора, а собственикът й Васил Димитров преди това е бил директор на буферния паркинг за тирове на "Капитан Андреево", който се свързва с името на Чакърян.

Вълчанов е работил дълги години в областната дирекция на агенцията по безопасност на храните в Хасково, като за около година в периода 2012-2013 г. е бил и неин директор. През 2016 г. в качеството си на главен инспектор в отдел "Контрол на храните" е уволнен дисциплинарно по обвинение, че е взел пари от собствениците на заведение в Хасково, за да не го затвори. Той оспорва уволнението и малко след това е възстановен на работа от съда.

До кого е близък Вълчанов

Според местни политици Вълчанов е близък до назначения от служебното правителство областен управител на Хасково Минко Ангелов, което неизменно заема поста и в трите служебни кабинета на Румен Радев. Бил е областен управител и по време на служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Ангелов има богата политическа кариера в различни политически сили. Бил е съветник в МРРБ по време на управлението на НДСВ. Бил е зам.-кмет на дългогодишния бивш кмет на Хасково Георги Иванов и общински съветник от листата му. През 2014 г. оглавява партийната структура на партията на Румен Петков АБВ в града, а миналата година беше за кратко депутат от 45-ото Народно събрание от платформата на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар