🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Златната лаборатория" на Капитан Андреево: държавата е подарила 200 млн. лв.

Раздялата с частния монополист в контрола над камионите с плодове и зеленчуци върви с предложения за подкупи, заплахи и явна защита на статуквото от депутатите на ДПС, ГЕРБ и "Има такъв народ"

През граничния пункт Капитан Андреево годишно минават 70 хил. камиона с храни за около 6 млрд. лв.
През граничния пункт Капитан Андреево годишно минават 70 хил. камиона с храни за около 6 млрд. лв.
През граничния пункт Капитан Андреево годишно минават 70 хил. камиона с храни за около 6 млрд. лв.    ©  Георги Кожухаров
През граничния пункт Капитан Андреево годишно минават 70 хил. камиона с храни за около 6 млрд. лв.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Държавата опитва да си върне контрола над минаващите през Капитан Андреево храни към Европа и страната.
  • За десетилетие този мащабен бизнес за стотици милиони е бил подарен от ГЕРБ на фирма монополист.
  • Отвоюването е съпроводено със заплахи, подкупи, саботаж на дейността.

Граничният пункт Капитан Андреево е по-точно да се нарече "Тъмна Индия". Географски той е в България, но през него минават доставките от близката Азия към Европа. Но десет години правителството на Бойко Борисов е предоставило монопола върху проверките на 70 000 камиона с храни на година и на стоки на стойност над 6 млрд. лв. на едно-единствено частно дружество с ограничена отговорност. Дейността по контрола на един от най-важните външни гранични пунктове на Европейския съюз е в тъмната зона, като дори не е имало камери, които да проследят реални ли са били инспекциите.

Има и финансова загуба за държавата - пропуснатите приходи са 200 - 300 млн. лв. за десетилетие. И всичко това срещу скромния договор за наем от 4800 лв.

Или на Капитан Андреево след пословичната "златна локва", в която се дезинфекцират превозните средства, се разкри и частна "златна лаборатория" за проверка на плодове и зеленчуци.

Казусът е от над 10 години, като монополната схема е изработена при управлението на ГЕРБ. В средата на май 2022 г. обаче зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че държавата прекратява договора на фирмата "Евролаб 2011", която събира таксите за лабораторни изследвания при контрола на тировете с храни от Турция през граничния пункт Капитан Андреево и дейността по тестването на вноса в Европейския съюз ще се поеме от държавата и лабораторията на Българска агенция по безопасност на храните.

При прехвърлянето на дейността по проверките на държавната лаборатория се извиха опашки от хладилни камиони с плодове и зеленчуци и това първоначално създаде напрежение на терен. По думите на зам.-министър Христанов голяма част от напрежението обаче се създавало на място от фирмата "Евролаб 2011", като е поискано постоянно полицейско присъствие на пункта. От турска страна пък имало изразена подкрепа към действията на държавата. А в последните дни е постигнато и драстично свиване на опашките и само сривът на БОРИКА е довел до ново натрупване.

Заплаха, подкупи и депутати

Въпросът кой да контролира външната граница на ЕС (вместо държавата) е придружен от информация и сигнали за огромни подкупи и съответно заплахи спрямо хора на държавни постове.

Предложения за подкуп е имало към настоящия директор на БАБХ Христо Даскалов и по-значителен към зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, както и заплахи към Христанов, за които той е сигнализирал службите. При споделянето на тази информация в комисията по превенция и противодействие на корупцията депутатът от "Има такъв народ" Андрей Михайлов заяви на зам.-министъра, че тази комисия "не се грижи за вашата безопасност, а за корупционни практики".

А колко "на тъмно" е ставало всичко стана ясно от установената от ГДБОП липса на камери и устройства, които да съхраняват записи на местата за проверка. Логично това води до съмнения за контрабанда.

За предложен подкуп 6 млн. лв., за да остане същата фирма на границата, и липсващи камери с цел контрабанда заговори първо депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков. Собственикът на фирмата Васил Димитров заплаши с прокуратурата депутата. Димитров няколко пъти в комисията в Народното събрание заяви, че спрямо фирмата му от 1 април има кампания да му се изземе бизнесът, както и че към него интереси имал "олигарх от прехода". Имена така и не бяха назовани. А Христанов нарече "инсинуации" тезата, че бизнесът ще бъде даден на друг.

Колко важна е тази разделителна линия стана ясно по начина, по който се подредиха силите. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщи, че проверява Христанов за конфликт на интереси. В парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията странна коалиция от депутати от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" отявлено подкрепиха частната компания. Маноил Манев от ГЕРБ поиска оставката на шефа на БАБХ Христо Даскалов, като към искането по-късно се включи и Георги Георгиев от "Има такъв народ".

Лаборатория монополист

Товаро-разтоварната дейност и тестването на плодовете и зеленчуците за пестициди са едни от многото силно печеливши дейности, аутсорснати от Българска агенция по безопасност на храните в миналото.

Според разследване на bTV над 10 години една след друга две фирми с общи служители изследват растителните храни за остатъци от пестициди на границата. Това са първо "Интерпред еврологистик", а от началото на тази година "Евролаб 2011" (виж карето).

Изборът обаче не е на база обществена поръчка за извършване на дейността. Имало е само търг за наем. Шефът на Агенцията по безопасност на храните Христо Даскалов изтъква, че бизнесът на точно тези фирми на границата се дължи единствено на договора на 6 помещения на агенцията на пункта от 2000 кв.м. През 2012 г. първият договор за наем с едната фирма е бил 4800 лв. месечно, сега (от началото на тази година) е вдигнат на 10 хил.

Част от разходите на компанията явно са били поети от държавата. "Поисках проверка и се оказа, че за 10 години никога не е плащано нито ток, нито отопление, нито вода - нищо", казва Даскалов.

Гарантиран мегабизнес

Срещу плащането на наем наемателят получава гарантиран, монополен, мащабен и отговорен за целия ЕС бизнес. "Като си представите, че говорим за 200 - 250 камиона на денонощие, сумите стават вече доста", казва Даскалов пред bTV, като на година ставало въпрос за около 70 хил. камиона, 300 хил. партиди и 1.2 млн. тона храни, които подлежат на контрол.

Компанията също така изпълнява и ролята на лице, отговорно за товара, като по думите на собственика Васил Димитров става въпрос за договори с около 700 автомобилни компании. Или компанията, от една страна, ги представлява, а от друга, ги проверява.

При пристигането на камионите те с помощта на въпросното лице, отговорно за товара, минават документална проверка. После всеки ден част от камионите обикновено 20% (но може и повече) се разтоварват на рампата за фитосанитарен контрол. Същото се случва и на рампата за здравен контрол. Други камиони се разтоварват за ветеринарен контрол. Разтоварванията на палети с храни от камионите се заплаща на фирмата и е на цена 488 лв.

За самата фитосанитарна проверка (сверяване на документите и етикетите, бактериални и гъбични болести, нападение от плодови мухи) държавата събира 60 - 70 лв. на камион според фактури на превозвачи. При съмнения се прави проверка в лабораторията на границата. Фирмата извършва и проверка на плодовете за остатъци от пестициди срещу още 420 лв. с ДДС. "11 хил. проби по 420 лв. мисля, че не е трудно да се види, че става въпрос за 5 млн. лв. за една година само в лабораторията", казва Даскалов, като в антикорупционната комисия беше заявено, че камионите може да се наложи да заплатят и по 1800 лв. на преминаване за товарене и разтоварване и проби.

След влизането в тази дейност от страна на държава цената за пробите станала 504 лв., а цената за разтоварване - 488 лв., се заплащала само веднъж без значение колко пъти ще се наложи разтоварване. По данни на Даскалов за един ден от дейността държавата е успяла да събере 75 - 85 хил. лв. С възможности на удвояване на сумата, като в бюджета са влезли 371 хил. лв., откакто с контрола и товаренето и разтоварването се занимава държавата. Или на година от министерство на земеделието изчисляват, че се генерират поне 30 млн. лв. "Загубата за държавата е 200 - 300 млн. лв.", изчислява зам.-министър Христанов пропуснатото назад в годините.

Все още под наем на границата

Новината за предприетите промени от БАБХ с изследванията и желанието да се прекрати договорът за наем на частната компания предизвика поредица от скандали. Става въпрос за новия договор на "Евролаб 2011", който е от началото на годината.

Търгът е обявен в края на ноември 2021 г. Договорът е подписан на 31 декември от тогавашния заместник-директор на агенцията Николай Роснев, който е бил фактически ръководител, като за него в комисията Даскалов заяви, че е назначен от ГЕРБ, а в отговор на това депутатът от ГЕРБ Манев избухна в искане на оставката на Даскалов.

Той е освободен през април с мотива, че е подписал договора въпреки забраната за разпореждане с държавни имоти в министерска заповед. Пред депутатите в комисията Даскалов обясни, че той е застанал начело на агенцията на 30 декември.

От думите на Даскалов пред депутатите стана ясно, че в този момент "една група от служители, които в момента са тежко болни, на 3-ти етаж са бързали да го подпишат и входират, след като аз вече съм там". От изслушването стана ясно, че не е спазен срокът за обжалване, както и че не е ясно била ли е уведомена втората компания кандидат, че губи.

За капак - договорът противоречи на правилата: още през 2014 г. е била сменена наредбата за граничен контрол и по новите правила са премахнати всички външни дейности извън банковите.

В крайна сметка от БАБХ излизат с нотариална покана за обявяването на договора за наема за нищожен, като от фирмата обявиха, че ще си търсят правата в съда по темата.

Към момента обаче договорът за наем е все още в сила, като фирмата все още обитава площите на границата. Свидетел описа ситуацията в момента като "на гишетата стоят служители на фирмата, а зад тях - служители на БАБХ".

Фирмата ще обжалва и заповедите на агенцията пробите да се правят в централната гранична лаборатория на БАБХ, въпреки че по въпроса с лабораторията фирмата няма никакви договорени отношения с държавата - само договора за наем.

Олигарси и конкуренция

Представителят на компанията лансира идеята, че бизнесът му ще отиде при олигарх. "През месец февруари 2022 г. с мен се свърза човек, близък до лице - известен български бизнесмен, чието име се свързва с организираната престъпност от времената на прехода. Този човек ми съобщи, че въпросният бизнесмен има интерес към моя бизнес и го иска за себе си - иска да купи фирмата ми и или ще му я продам на цена, определена от него, или бизнесът ми ще бъде отнет с помощта на държавата, тъй като както винаги, така и в момента той се ползва с протекции на най-високо държавно ниво и има огромни финансови ресурси", написа Димитров в писмо до медиите.

Подобни намерения бяха отхвърлени като невъзможни от представителите на БАБХ и министерството на земеделието.

"За нас е необяснимо защо се отдава цялата територия на БАБХ на границата, като липсва потребност за повече от 30 - 40 - 50 кв., а служителите на агенцията са гости", заяви Христанов. Обяснението според него е, че когато се даде цялата територия, това отменя възможността да се настанят там и други оператори, допълни той. Според обобщение на друг представител на властта години наред е имало опасна симбиоза между частната компания и служителите на държавната агенция, но сега бавно тази връзка се разкъсва.

Капитан Андреево се оказва и единственият граничен пункт, където е работило само едно лице, отговорно за товара (въпросните 700 договора с превозвачи), като на другите граници имало доста по-голяма конкуренция от фирми представители. В миналото и на Капитан Андреево имало конкуренция, но фирмите някак си били изчезнали, като пред депутати беше заявено, че сега "Евролаб 2011" ще има възможност да се конкурира.

Държавата сега подготвя и обществени поръчки за ново оборудване на лаборатория на турската граница, като за целта ще е нужна инвестиция от 3 до 5 млн. лв. Заради процедурите и потенциалните обжалвания тя вероятно ще заработи след месеци, като дотогава ще се ползва софийската, която прави проверките и на вноса от Северна Македония. В съобщение, което мина между другото в някои български медии, а в други беше напълно преиначено, турският посланик Айлин Секизкьок всъщност подкрепи действията на БАБХ и посочи, че турските власти "са убедени, че новата система ще бъде от полза".

Битката за обратното отвоюване на границата и контрола явно сега започва, съпротивата очаквано е силна, но е добър шанс държавата да покаже, че има смисъл от нея, а не е пленник на частен феодал.

Фирмите монополисти на границата

За действителни собственици на "Интерпред еврологистик" в Търговския регистър са посочени Мирослав Бориславов Петков и Размиг Чакърян. Първият в миналото е имал общи дружества със столични общинари от ГЕРБ. Вторият според медийни публикации е свързан с Красимир Каменов-Къро.

Официалните отчети на дружеството за последните девет години показват приходи в диапазона 5 - 13 млн. лв., а печалбата се движи между 700 хил. и 6.3 млн. лв. Наетите са обичайно около 35 души. Отчетите не дават детайлна информация, вижда се само, че основният разход е за външни услуги, без да става ясно към кого текат сумите.

Операторът на "златния гьол" "Пи.Еф.Си." до 2015 г. е собственост на балдъзата на Къро - Лидия Любенова, а след това има няколко смени в управителите и съдружниците. И тук служителите са около 40, оборотите са по около 8-10 млн. лв., но маржовете са огромни - чистата печалба се движи между 6 и 8.7 млн. лв. През миналото лято НАП направи проверка и твърдението беше, че декларираният от фирмата кеш от почти 30 млн. лв. не е наличен и оборотите не се отчитат към НАП в реално време.

В близост до границата според данни в кадастъра и според публикация в bird.bg през дружеството Ай Би Ти Ти, в което Чакърян през едно от дружествата е съсобственик, се стопанисва и открит паркинг за 470 тира и 56 броя леки автомобили, като на терена според уведомленията до РИОСВ има и игрална зала.

Новият наемател "Евролаб 2011" въпреки името е регистриран в края на миналата година. Управител и едноличен собственик е Васил Димитров, който пред bTV твърди, че е създал и развил дейността на "Интерпред еврологистик". Финансови данни логично няма, като от януари е наел 41 души.



При изслушването на Васил Димитров от "Евролаб 2011" в комисията по превенцията и противодействие на корупцията депутатът Константин Бачийски от "Продължаваме промяната" попита Димитров дали познава ръководните лица, свързани с "Интерпред логистик", и по-конкретно Размиг Чакърян и свързани с него лица.

"Категорично не познавам собствениците и управителите", заяви той. На последващ въпрос за финансирането на инвестицията в базата на границата на новата фирма на Димитров той заяви, че това са средства, натрупани от оборота на фирмата, въпреки че тя не е работила преди това, както и че до натрупването на оборота по изследванията работила предишната фирма, на която не познава собствениците.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 10

    Браво на правителството, време беше да започне да контролира вноса на плодове и зеленчуци в БГ. Време е и вносителита да започнат да си плащат пълните мита на държавата. Аман от откровени крадци.

    Нередност?
Нов коментар