Комисиите в парламента: Наш'та система седем-пет-четири-три-две-едно

Споровете около разпределението на комисиите в парламента и техните председатели отново показаха фрагментацията в парламента

ДПС ще има председатели на две ключови парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по вътрешна сигурност
ДПС ще има председатели на две ключови парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по вътрешна сигурност
ДПС ще има председатели на две ключови парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по вътрешна сигурност    ©  Юлия Лазарова
ДПС ще има председатели на две ключови парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по вътрешна сигурност    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Партиите се опитват да си разпределят кой коя комисия в парламента да оглави.
  • Номинациите за председатели извадиха показателни партийни пристрастия.
  • ДПС, изглежда, е против избора на Иван Христанов за шеф на земеделската комисия.

В сряда депутатите трябваше да гласуват състава на парламентарните комисии, но след като се оказа, че между седемте формации все още няма разбирателство за ръководствата им, въпросът беше отложен за четвъртък. Ябълка на раздора се оказват две комисии - антикорупционната и по въпросите на младежта и спорта, както и зам.-председателските места в по-голямата част от останалите комисии. Разпределението им беше обсъждано през целия ден във вторник на заседания на три председателски съвета и неформални разговори между ръководствата на седемте парламентарни групи, но съгласие по кандидатурите на част от комисиите не беше постигнато.

В новия парламент ще има общо 25 комисии, като председателските места в тях са разпределени съобразно представителството на политическите сили в парламента. Така първата политическа сила (ГЕРБ) ще има седем председатели на комисии, втората ("Продължаваме промяната") - петима, ДПС - четирима, "Възраждане" и БСП - по трима, "Демократична България" - двама, и "Български възход" - един. Постът председател на комисия е важен, защото той определя дневния ред на заседанията на комисиите и от него зависи кои законопроекти ще бъдат по-бързо придвижени за обсъждане в пленарната зала.

Процедурни хватки

Че проблемите между различните парламентарни групи как да се разпределят председателските и зам.-председателските места в 25-те комисии не са съвсем изчистени, стана ясно още сутринта след началото на пленарното заседание. Гласуването на комисиите и изборът на състава им беше първа точка от дневния ред, но депутатите успяха да одобрят само наименованията им и разделянето на комисията по конституционни и правни въпроси от предишния парламент на две отделни комисии - по правни въпроси и по конституционни въпроси, която ще действа на паритетен принцип.

След това обсъждането беше прекратено и точката от първа стана трета. Последва няколкочасов дебат по решението, с което парламентът задължи служебното правителство в едноседмичен срок да внесе в Народното събрание всички законопроекти, свързани с плана за възстановяване и развитие, но според депутати истинската причина за протяжните изказвания в пленарната зала беше чрез забавянето да се даде още време на ръководствата на парламентарните групи да изчистят проблемите около комисиите.

Последва половинчасова почивка, която продължи повече от час. Малко след като обсъждането на съставите на комисиите започна и бяха одобрени председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов (ДПС) и членовете на комисията, заседанието беше прекратено. Формално причината, която беше изтъкната от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, беше, че все още няма постигнато съгласие по разпределението на зам.-председателските места в част от комисиите. Неофициално обаче се разбра, че между седемте формации има и спор за председателските места.

Спорните комисии

Една от спорните комисии се оказа тази по въпросите на младежта и спорта. Тя беше дадена на "Продължаваме промяната", а от формацията предлагат за неин председател бившия министър на спорта от правителството на Кирил Петков Радостин Василев. Срещу неговата кандидатура са възразили от ДПС. Неофициално депутати от движението и от ГЕРБ твърдят, че е имало телефонно обаждане от президентството с молба Василев да не оглавява комисията. Причината е, че той е в остър конфликт със служебния министър на спорта Весела Лечева. От ДПС обаче отричат за обаждане от президентството и лансират друга версия - че първоначално нито една от парламентарните групи не е искала председателския пост в тази комисия и е трябвало те да посочат неин председател, но впоследствие след молба от ПП те я отстъпили на тях. Когато обаче разбрали, че от формацията ще предложат Василев, възразили срещу кандидатурата му, защото били в "добри отношения с Лечева".

Неофициално от ДПС имат възражения и за още една кандидатура на ПП - на бившия зам.-министър на земеделието от правителството на Петков Иван Христанов. Той беше един от най-активните участници в опитите държавата да си върне контрола върху вноса през границата на ГКПП "Капитан Андреево" от фирмата, на която управлението на ГЕРБ и ДПС беше я предоставило.

Другата проблемна комисия се оказва антикорупционната. Първоначално неин председател трябваше да бъде представител на "Български възход", но според депутати от ПП настояват комисията да бъде оглавена от техен представител. От формацията на Кирил Петков и Асен Василев обаче казват, че комисиите, които трябва да оглавят техни представители, са земеделската, здравната, по младежта и спорта, по електронното управление и по европейските въпроси.

Разпределението в другите комисии

Ако депутатите не стигнат предварително до съгласие, не е изключено да има изненади при гласуването на кандидатурите в пленарната зала, заради силно фрагментирания парламент. По тази причина не е ясно и дали ще бъде спазено вече договореното разпределение между седемте формации за председателските места в комисиите и дали преди гласуването в четвъртък в пленарната зала няма да има размяна на председателските места в комисиите между парламентарно представените политически сили.

Към сряда разпределението изглеждаше така - освен важната бюджетна комисия ДПС ще получи председателското място и в още една ключова комисия - тази по вътрешна сигурност и обществен ред. Като по неофициална информация се очаква движението да предложи за неин председател депутата Хамид Хамид. Останалите две комисии, чиито председатели могат да са в сферата на влияние на ДПС са комисиите по околна среда и по вероизповеданията, но това може да претърпи промени.

При първоначалните преговори ГЕРБ и ПП влязоха в спор представител на коя от двете политически сили да оглави правната комисия, но по предпоследна информация председателят й ще бъде посочен от партията на Борисов. За поста ГЕРБ ще предложат Радомир Чолаков. Освен правната комисия, депутати от формацията ще оглавят и комисиите по енергетика, образование, отбрана, външна политика и за контрол на службите за сигурност и прилагането на специални разузнавателни средства.

Очаква се БСП да излъчи председателите на социалната и транспорната комисии, както и на комисията по културата и медиите. Като по неофициална информация за председател на медийната комисия ще бъде предложен Иван Ченчев. Трите комисии, които ще бъдат в сферата на влияние на "Възраждане" са тези по туризъм, за българите в чужбина и регионалната. Първоначално комисията по регионална политика беше една от най-желаните парламентарни комисии като четири формации желаеха техен депутат да я оглави.

"Демократична България" ще предложи председатели на комисиите по конституционни въпроси и по икономическа политика. Първата се очаква да бъде оглавена от депутата Атанас Славов, а втората от Мартин Димитров.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 1

    Три дена бой за председател на НС.
    Три-четири дена баталии за председатели на постоянни комисии.
    И през това време постоянни умилителни декларации от Христос Иванов и о.з. генерала, че правителство в това НС щяло да има, благодарение на тях...

    Видимо с невъоръжено око е, че до поукротяване на страстите (вън и вътре) няма нищо по-подходящо от непартийни (служебни) кабинети. И от неработещо НС, защото с всяка нова емисия от миналата година насам БГ парламентът заприличва на малцинствен събор във Факултета/Столипиново/Нов живот/Раковица/Надежда и пр. гета.

    Та, доста с циганиите!

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Поне при тези кабинети знаеш на кого да се сърдиш - Радев ги избира и поема отговорност по много по адекватен начин отколкото лекетата от Харвард. Хората вътре имат някакъв мандат, а не става дума за селски договорки тип "Корнелия вика мойте избиратели не искат да пращаме оръжие на Украйна, Христос Иванов вика мойте пък искат". Пред Риба-Рак-Щука и тайните им договорки след изключването на камерите в Парадайс - да, предпочитам служебен кабинет и грам не ме интересува демократичния вой, как това ни било водело към президентска република.

    Партийте, в това число особено най-вокалните проевропейски такива (ПП, ДБ) доказаха, че не могат да работят интелигентно и последователно в името на българските интереси. Точно Кироасен и Христос Иванов превърнаха политиката в някво селско фейсбук зрелище, в което сериозната част от политически незрелия електорат(но затова пък обратнопропорционално на зрелостта си държат да се изказват постояно по всякакви теми отвъд компетенциите, подобно на идолите по-горе) е изложена на всякакви послания, немалко от които са неразбираеми в детайли и за самите Кироасен/Христос. Съдебна реформа, външна политика, военна помощ за Украйна, дори тривиалното упражнение по правене на бюджет, се превърнаха в някакив национални казуси, сякаш тук всеки избирател притежава правна, МО или финансова експертиза. Естествено е много готино да кажеш, че държиш на прозрачността, но това работи в една Швейцария, където електоратът може да мисли в повече от една плоскост. Може да е прозрачно, но за нас е неефективно и неустойчиво.

    Да, прекрасно е да осъществиш десанта пред Росенец по примера на Христос или пък да уволняваш бордове на банки на лайвове във ФБ по примера на Кире 'Арвардо, но като се стигне до някакви сериозни теми... Христакис примерно един път не се яви срещу Гешев, а на Кирето хората в ББР сътвориха такива лайнарщини, че трудно ще се намери адекватен екип да бърше след тях. Имайки предвид ролята на Радев за възхода на Кироасен - редно е да забърше максимално бързо, а тези дилетантни да бъдат изкарани от политическия живот на страната, поне от моя гледна точка. Една страхотна първа стъпка може би би била новият министър на иновациите да се огледа в биографията на единия изпълнителен директор и да го уволнят по линия на PEP несъответствие като ковчежник на зелените (PEP е важна част от политиките за съответствие на банките). Вторият например могат на база на това, че не отговаря на наредба 20, а ако се позагледат нищо чудно да установят, че ИД е в афера със служителка на работното място. На Запад къде-къде по-важни банкери са си заминавали и за по-малко... А това е само малка част от делата на четворната коалиция и то далеч не най-важната...

    Калната битка по този фронт отдавна започна. Статиите и тона на любимия ежеседмичник, придворните журналисти и нелепите анализатори Кънев, Дайнов и ко отпочна, като дори и белите блюстители от проевропейската общност не се свенят да си цапат ръцете - например по протестите на сламеното човече Жоро боеца за импийчмънт на Радев се забелязват разни маргинали кандидат-депутати от ДБ като легионерчето глиги. Или пък преди месец, когато същият Жоро лепеше Z пред БЕХ, по едно време една "зелена журналистка" от ежедневника на Икономедия Вера Стаевска прокламираше някакви глупости за Украйна.

    Та така, и аз предпочитем служебен кабинет, отколкото редовен съставен при толкова фрагментиран парламент. Както казах - поне знаеш на кой да се сърдиш, за разлика от лидерите на партиите. Някой от които, като например Христо Иванов или Корнелия Нинова, на практика се оказаха несменяеми, независимо от катастрофалните им резултати. Да правиш едно и също нещо всеки път и да очакваш различен резултат не е рационално.

    Нередност?
Нов коментар