🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С измислен цитат Борисов онагледи връзките си с прокуратурата

Лидерът на ГЕРБ показа, че знае подробности от разследването за кюлчетата и пачките

Бойко Борисов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не просто нямал тревога, че разследването за чекмеджетата, пълни с пачки и кюлчета злато продължава, а даже "точно обратното", защото никога не е имал кюлчета, а евровите банкноти му ги давали за командировки. Това стана ясно от думите му четвъртък пред bTV, когато той коментира продължаващото досъдебно производство по случая, известен в обществото като "Мата Хари".

Борисов се позова на интервюто на главния прокурор Иван Гешев пред Капитал: "Там той (Гешев - бел.ред.) каза, че от френската банка, от съдия-следовател дошло, че едната банкнота (която се вижда на снимката) не е истинска"."Да се притеснявам, че съм си държал фалшиви евро в чекмеджето ли?", запита риторично бившият премиер.

Всъщност обаче главният прокурор Иван Гешев никога не е казвал подобно нещо. Пред "Капитал" шефът на обвинението изобщо не влезе в подобни детайли.

"За снимките, които може да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на едната банка, която е европейска, казва, че такава банкнота (ако тази снимка е банкнота) не съществува. Това е един от отговорите. Има и втори отговор, но се чакат още два отговора", са точните думите на Иван Гешев по темата.

Той не говори нито за френска банка, нито за отговор от съдия-следовател - каквато информация очевидно има Бойко Борисов, като по думите му тя е оповестена в интервюто на "Капитал". Освен че подобно нещо Иван Гешев не е казвал в него, той не е разкривал подробности и пред Би Ти Ви, където също даде интервю десет дни по-късно.

"Капитал" се обърна към пресцентъра на прокуратурата с въпроса откъде бившият премиер се е сдобил с информация от разследването, при условие че тя не е публично известна. Оттам препратиха към Бойко Борисов. Шефът на пресцентъра на държавното обвинение Веселин Иванов първо каза, че не знае за какво става дума. Впоследствие той обясни, че главният прокурор не е в България и че самият Бойко Борисов трябва да бъде питан откъде знае подробности за досъдебно производство вместо прокуратурата, откъдето единствено може да изтече такава информация. "Какво и откъде знае Борисов може да каже Борисов", коментира Иванов.

От пресцентъра на ГЕРБ пък казаха, че Борисов "е импровизирал за това, че банката е френска". "Още в началото на годината от прокуратурата съобщиха, че е поискана правна помощ от Германия, Испания, Франция и Австрия за снимките, на които се виждат банкноти. И на тази база Борисов импровизира", казаха от партийния пресцентър.

По неофициална информация на "Капитал" обаче наистина дошлият в България отговор е от Франция, за отговори от останалите три държави (където евентуално са емитирани банкнотите) все още няма яснота. Така че твърдението на Борисов, че е чул подобни нещо от Гешев, вероятно е истина, но не го е чул от интервюто му за "Капитал".

Изявлението му в четвъртък през TV е поредният случай, който, макар и неволно, потвърждава близките отношения между лидера на ГЕРБ и върховете на прокуратурата. В последния месец партията на Борисов демонстрира, че застава плътно зад идеите на Иван Гешев за "правна реформа" и дори го попита как да бъде поставен под законодателен контрол.

В годините назад свидетелствата за близки отношения между Борисов и Гешев са безбройни. Най-ясно обаче тази обвързаност се вижда по действията на прокуратурата именно по случая "Мата Хари". През лятото на тази година прокуратурата изпрати писмо до ЕП във връзка със скандала със снимките от спалнята на бившия премиер от резиденция "Бояна", на която се виждат пачки, кюлчета злато, пистолет и спящият Борисов.

От документа стана ясно, че държавното обвинение се е опитало да установи най-внимателно кой е изпратил снимките до медиите, но не и кой е направил снимките, въпреки че самият Борисов тогава посочи, че извършителката е жена и я нарече "Мата Хари".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    irvine avatar :-|
    Irvine
    • - 5
    • + 3

    На авторката дали и мина през акъла, че ПРБ изпрати една голяма папка с документи до европейския парламент, в която се посочиха детайли от експертизи и т.н. Та... дали Гешев при нея го е казал или депутатите - все тая. Публична информация, Полино.

    Нередност?
  • 2
    lpt1538034286580763 avatar :-|
    Цветан Ефтимов
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "Irvine":

    Стана и тука click bait

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 5

    Хубавото е, че е тъп. Лошото е, че същото се отнася и за гласуващите за него.

    Нередност?
Нов коментар