🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банкноти от снимките с чекмеджето на Борисов са потвърдени като истински

Германия официално е отговорила, че е емитирала купюри от 500 евро с такива серийни номера

Германия е потвърдила, че две от банкнотите със серийните номера от снимките са издадени от централната банка в Берлин
Германия е потвърдила, че две от банкнотите със серийните номера от снимките са издадени от централната банка в Берлин
Германия е потвърдила, че две от банкнотите със серийните номера от снимките са издадени от централната банка в Берлин
Германия е потвърдила, че две от банкнотите със серийните номера от снимките са издадени от централната банка в Берлин
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Част от банкнотите, заснети в чекмеджето от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, съществуват наистина, а произходът им е от Германия. Това става ясно от отговор от властите в Берлин, изпратен до българската прокуратура. Обвинението обаче не е оповестявало публично тази информация, въпреки че я е изискало от европейските ни партньори в началото на февруари миналата година.

Информацията дойде в понеделник от съобщение на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ). Тя се позовава на постановление на трима обвинители от Софийската градска прокуратура, с което разполага. Постановлението е по друга преписка, различна от онази, образувана за пачките и кюлчетата. Предметът ѝ обаче е пряко свързан със скандала отпреди две години и истинността на банкнотите в разпространените снимки от спалнята на бившия премиер. В постановлението, с което и "Капитал" разполага, е посочено, че две от заснетите банкноти са автентични.

Случаят

Скандалът с пачките и кюлчетата избухна през 2020 г., когато редици български медии получиха анонимни писма със снимки от спалнята на Борисов в резиденция "Бояна". На част от тях се вижда нощно шкафче с чекмедже, пълно с пачки евро и кюлчета злато, както и пистолет. На други снимки се вижда спящият Борисов, който по онова време беше министър-председател. Впоследствие лидерът на ГЕРБ призна истинността на част от снимките, а други определи като "постановка". За "извършител" на постановката той посочи мистериозна жена, която като известната шпионка Мата Хари се опитала да го дискредитира.

Прокуратурата

В рамките на свое разследване прокуратурата започна проверка на серийните номера на пет банкноти, които се виждат на снимките. Всички те са с номинал 500 евро. Според данни на БНБ серийните им номера сочат, че са пуснати в обращение от четири държави в ЕС: Франция, Германия, Австрия и Испания.

Миналата година пред "Капитал" главният прокурор Иван Гешев коментира, че България е поискала информация от банките, които евентуално са емитирали банкнотите. "Отговорът на едната банка казва, че такава банкнота (ако тази снимка е банкнота) не съществува. Това е един от отговорите. Има и втори отговор, но се чакат още два отговора", коментира лаконично Иван Гешев по темата.

Впоследствие Бойко Борисов се позовава на изявлението на главния прокурор, но съобщи, че разследването от "френска банка и френски съдия-следовател" са отговорили, че банкнота с такъв номер не е издавана. Нито Борисов, нито Гешев отговориха на редицата питания дали са общували неофициално по темата, тъй като главният прокурор не назова за коя държава става дума.

От свои източници "Капитал" потвърди, че наистина от Франция е дошъл документ, според който смятаната за френска банкнота не е с произход от френската централна банка. Остана неясно откъде Бойко Борисов е разбрал за информация от разследването.

Както се случва с подобни скандали, темата отново потъна и от държавното обвинение не дадоха повече подробности какво са отговорили останалите държави, от които България е изискала информация. Отговор се появи месеци по-късно: Германия е потвърдила, че банкноти със серийни номера като запечатаните на снимка съществуват. Двете банкноти са пуснати в обращение от германската централна банка през 2007 и 2009 г., но там не разполагат с друга информация за тях

За да стигне до тези отговори, прокуратурата е изпратила европейска заповед за разследване до четирите споменати страни. За отрицателния отговор от Франция беше съобщено миналата година, а утвърдителният отговор от Берлин е получен неясно кога. От документна, с който "Капитал" разполага, се разбира, че Австрия е отказала да провери автентичността на банкнотите от спалнята на Борисов, защото разследването е за деяния, които не съставляват престъпление по тяхното право. Българското разследване по темата с пачките и кюлчетата се води за незаконни записи, чиято цел е да заблудят съдебната власт.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14
    • + 5

    Две банкноти проверени в Германия се оказват истински, една проверена във Франция фалшива, Австрия отказала да въобще да прави провека на подобни неща понеже знаят за какво става въпрос. Явно истинските банкноти водят на фалшивите с 2:1 и това явно е причина да е такова заглавието. Вчера познатата тема за пътищата и ядки от тях, днес за пачките и кюлчетата, утре за къщата в Барселона. Четвърти избори подред едно и също :(
    Само пълни тъпанари могат да се вържат на божковите компромати. Да вярваш на снимка на нощно шкафче пълна с евро и кюлчета в празна стая трябва да си не само като нашите млади полезни идиоти, трябва да си пълен идиот. Дори е смешно да се коментира дали парите са истински или не. Младите полезни идиоти са настроени срещу кръволака Борисов и дори не си задават въпроса кой е този, който прави такива снимки, компромати, с какви намерения, какво цели. Нас едно време така ни лъжеха за Костов, че е най-корумпираният политик на земята, че има изнесени в Швейцарски банки 600 милиона долара и какво ли още не. Ама тогава нямаше толкова информация, имаше в-к Труд на Тошо Тошев и седмичника 168 часа, които манипулираха нас тогавашните полезни идиоти и разбира се Трифонов, който както и сега манипулираше младите по не умни и красиви чалгари. Но въпреки това ние не бяхме толкова прости полезни идиоти както сегашните и държавата с всеки наш избор вървеше напред. От 40 години аз не си спомям по-просто младо поколение да е имало и виждаме на къде отиват нещата. А за съжаление след вас идва още по-просто поколение :(. Представете си какво ни чака.

    Нередност?
  • 2
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 8
    • + 3

    Плочата с глупостите започва да се върти... Толкоз ли не може да се намери ЕДИН свидетел, който да застане с името си зад поне едно от всичките злодеяния, корупция, изнудвания и другите измислици тиражирани. Пуснете нещо там за 90-те - мутри, изнудвания, ВИС, СИК, Мултигруп, острова в Гърция, къщата в Барселона, изядените деца! Гугъл доказателствата е много важно да бъдат опреснявани! И дома му обискирахте и пак нищо! Просто човек като е некадърен и бездарен е така. Нещо за миналогодишната печалба на Лукойл от 3 млрд? Дефицита във фонд Пенсии? Някакви макроикономически анализи? Преди беше пълно тука с такива, а сега само откъслечни фанфари за манипулативно представени данни които трудно могат да се представят като "успех" дори и пред най-наивните. Нещо за първото обедняване на българина от 2009та до днес? Включвайте лайномета на високи обороти, че фанфарите май нямат много, много капацитет за прослава на най-некадърното управление на страната от 681г до днес! За това пък другото е пробвано работи, а е и готово - дето се вика повтаряме едни и същи глупости с години, ще подменим някоя и друга дума и е готово за публикуване...

    Нередност?
  • 3
    edin_balgarin avatar :-@
    Един Българин
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":

    Какво общо има поколението с недъгавия мозък на Борисов? Манипулации винаги ще има, но аз съм над 40 и виждам явно по-добре. Днес на велоалеята пред датското посолство (Дондуков и Левски) спрял дипломатически автомобил в самата велоалея! Обърнах внимание на шофьора, че не е прав да спира там, а той ми обяснява че нямало къде да спре??!! След няма и минута се появява Георг Георгиев (какво звучно "българско" име) и ми обяснява че г-н Борисов бил вътре и имали много важна среща и за това временно бил спрял във велоалеята... Значи световен шампион по футбол, Самбо и какво ли не не може да върви 1 мин пеша до датското посолство, а ще блокира велоалеята именно пред посолството на една от държавите с най-много велосипедисти... УНИКАЛЕН е вашият началник!

    Нередност?
  • 4
    edin_balgarin avatar :-@
    Един Българин
    • - 1
    • + 4

    Нещо повече дипломатиескиятавтомобил беше с номер С 1400. Според публикации първите две цифри са код на държава. А с "00" след това са винаги водачите на дипломатическите мисии. Колко е "странно", че 14 всъщност е кода на Испания!

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Анимационния герой, кой казва че сега не си от полезните идиоти? За мен всички гласуващи за ГЕРБ сте такива.
    ПС. На вожда Ви му е време за пенсия. Иначе току-виж го омагнитили и него.

    Нередност?
Нов коментар