🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст с Иван Гешев: Разследването по случая "Мата Хари" продължава

Главният прокурор иска "правна реформа", която да намали изискванията за събиране на доказателства по делата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Първа точка" е видеоподкаст на "Капитал" с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми. Разговорите можете да следите всеки четвъртък на живо от 16 часа на сайта на "Капитал" и във фейсбук страницата на "Капитал". Съдържанието е достъпно и на подкаст страницата ни, както и във всички аудиоплатформи: SoundCloud, Spotify, iTunes и Google Podcasts.

Законите са реалният проблем на българското правосъдие, заяви в интервю за подкаста "Първа точка" на "Капитал" главният прокурор Иван Гешев. Така той обясни изпратените с неговия подпис писма до 240-те народни представители в новия парламент, в които ги призовава за "правна реформа". По думите му тя трябва да се изразява в промяна на законите, но в продължение на 30 години депутати отказвали да направят това, защото някои политици или олигарси ще престанат да бъдат недосегаеми, но отказа да назове кои са конкретните политици и олигарси, които визира.

Гешев каза, че прокуратурата постига 95 процента осъдителни присъди, а в неуспешните 5 процента, в които попадат и делата за корупция по високите етажи на властта, се отразяват недостатъците на правосъдната система. Главният прокурор заяви, че основният от тях е непромененото законодателство, в което са заложени високи доказателствени стандарти за решаването на делата и по тази причина българската прокуратура е принудена да работи с негоден инструмент.

"Прокуратурата не отговаря за това, че няма осъдителни присъди за високите етажи на властта.Списъкът с такива присъди не е достатъчен и затова призоваваме за правна реформа" каза Гешев. Той посочи също така, че тези, които критикуват работата на прокуратурата, обслужват руските интереси, но не уточни по какъв начин.

На въпроси, свързани с нашумели конкретни дела и случаи, главният прокурор заяви, че не е запознат в подробности, тъй като по тях работят различни прокурори, в чиято работа той не се намесва. По случая с КТБ каза, че бившият й главен акционер Цветан Василев е бил един от тримата, които са управлявали държавата, но за останалите двама не се сеща кои са.

Той и още един прокурор, който впоследствие става зам.-министър на правосъдието в правителството на Борисов, са подписали отказ на искането на адвокатите на Цветан Василев бившият премиер да даде показания, свързани с публичното му твърдение, че КТБ е била умишлено фалирана. "И г-н Борисов като го извикаме, какво ще ни каже", отговори с този въпрос Гешев, който малко по-рано беше критикувал високите изисквания за събирането на доказателства.

За намиращите се в делото за фалита на КТБ множество документи с инициалите ДП и имената Пеевски и Кръстева каза, че работещите по случая не са намерили връзка с предмета на делото. Гешев определи глобалния акт "Магнитски" на САЩ като политически инструмент и попита защо американските власти не желаят да помогнат на българската прокуратура с доказателствата за участие в мащабна корупция, заради която депутатът от ДПС беше санкциониран.

Главният прокурор каза още, че разследването за снимките с банкнотите и кюлчетата в нощното шкафче на бившия премиер Бойко Борисов продължава и ще приключи скоро. Той отрече и да е водил разговора от изтеклия запис, в който бившият премиер Бойко Борисов го цитира с думите: "Аз обичам да се правим на луд, но вие, г-н премиер, се правите много успешно".

Гешев беше гост в подкаста "Първа точка" на Полина Паунова. Можете да видите разговора в capital.bg, както и в профилите на "Капитал" във Facebook и YouTube.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fie441144080 avatar :-|
    Байкой Лизачев
    • + 1

    Моля попитайте негово многоуважавано сиятелство нямащото нищо общо с мафията Лице на Гешев как успях да се регистрирам в Капитал от prb.bg с [email protected]?

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Браво на госпожа Паунова! Гешев се побърка - непрекъснато му пресъхваше устата от напрежение и усмивката му беше крива! Неуспешни напъни да бъде арогантен както винаги, но тук това не му се удаваше.

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D

    И защо ми изтрихте коментара?
    Защото писах за опита за топла връзка между Икономедиа и доскорошният й враг №1 - Гешев?
    Защото писах за свалянето на Гешев от общественото заклеймяване?
    Става въпрос за политическо аверство.

    Всъщно става въпрос за цензура.
    За потъпкване на различното (и неудобно) мнение.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал