PRoкуратура в шкафчето на Борисов

Писмо от прокуратурата до евродепутат разкри редица пропуски в разследването на снимките от спалнята на бившия премиер

С писмо до евродепутат прокуратурата опита да прогласи невинността на Борисов за снимките от спалнята му.
С писмо до евродепутат прокуратурата опита да прогласи невинността на Борисов за снимките от спалнята му.
С писмо до евродепутат прокуратурата опита да прогласи невинността на Борисов за снимките от спалнята му.    ©  Юлия Лазарова
С писмо до евродепутат прокуратурата опита да прогласи невинността на Борисов за снимките от спалнята му.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Обвинението е опитало да установи кой е изпратил до медиите снимките.
  • Прокурорите обаче не са опитали да установят коя е Мата Хари.
  • Вместо да изчисти образа на лидера на ГЕРБ, прокуратурата постави още въпроси за връзките си с него.

Ако държавното обвинение, под ръководството на Иван Гешев, беше оставило Бойко Борисов сам да води предизборната си кампания, вероятно началото ѝ щеше да е доста по-успешно. Поредната политическа интрига, която забърка прокуратурата, обаче доведе до комичен резултат.

Търсеният ефект - в навечерието на очакваните предсрочни избори лидерът на ГЕРБ да се окаже "доказано невинен" за кюлчетата и пачките от нощното му шкафче, претърпя грандиозен провал. Причината, изглежда, е творческа немощ на държавното обвинение, което успя да въвлече отявлено в предизборната постановка и Европейския парламент.

Всичко започна в сряда с няколко заглавия в информационните агенции. Новината гласеше, че "снимките на кюлчета злато и пачки евро от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов са манипулирани". Според медиите това са изводите от петорна експертиза, назначена от прокуратурата. Въпросните заключения не бяха оповестени от разследващите, които впрочем миналата година съобщиха, че разследването по темата е прекратено.

Невинността на Борисов беше прогласена от евродепутата Томаш Здеховски (ЕНП) в началото на заседанието на бюджетната комисия в европарламента.

Преразказ на преразказ по преразказ на експертиза

У нас прокуратурата запази мълчание по темата, а, потърсен за коментар, говорителят ѝ Веселин Иванов каза пред "Капитал" първо, че е "разбрал за случващото се от медиите", и второ - че не може да коментира кореспонденция между държавното обвинение и европейски депутати.

Томаш Здеховски от своя страна обясни, че е получил писмо от българската прокуратура, което удостоверява, че е извършена експертиза. Изводите от нея също бяха изредени: снимките от премиерската спалня в "Бояна" са били манипулирани, а доказателство за това е, че резолюцията на парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките.

Според съобщенията, идващи от Брюксел (в които се включи и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков), прокуратурата е констатирала още, че по време на разпитите служители в резиденция "Бояна" са заявили, че никога не са виждали "подобни обекти" (пари и кюлчета).

По думите на Новаков според експертизата кадрите са направени "в порядъка на година и половина", но пък предметите на тях остават все на едно и също място. "Заключението, което направи г-н Здеховски, е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни", заключи Новаков. Той преразказа какво е разбрал колегата му евродепутат, който преразказваше прокурорско писмо, което пък преразказва петорна експертиза.

Кой е пуснал снимките, а не коя е Мата Хари

Документът, изпратен до европарламента, с който "Капитал" разполага (и който трябва от Брюксел да провъзгласи Бойко Борисов за жертва на комплот), разкрива съществено важни обстоятелства за разследването на пачките и кюлчетата.

Единственото, което прокуратурата се е опитала да установи недвусмислено, е кой е изпратил снимките до медиите. "Проверен е бил електронният адрес на подателя, като е установено, че същият е временен и е съществувал само 60 минути", пише държавното обвинение.

За сметка на това, въпреки че Бойко Борисов няколко пъти е заявявал публично, че знае самоличността на наречената от него Мата Хари, направила снимките от спалнята му, прокуратурата не е установила това. "До момента не са събрани доказателства за това кой и кога е направил снимките", се заключва в документа. И се уточнява: "Разпитано в качеството на свидетел е било лице, за което са били налице сведения, че е възможно да е направило снимките от жилището на г-н Борисов, като същото заявява, че не го познава, както и че никога не е било в жилището му."

Става дума за плеймейтката Маги Бадер, осветена от бизнесмена Светослав Илчовски като евентуалната Мата Хари. Бадер и Борисов отрекоха да се познават, а тя беше викана на разпит. От документите става ясно, че обвинението не е питало бившия премиер коя е Мата Хари, след като той отрича да е въпросната плеймейтка, и същевременно заявява публично, че "жената, направила снимките, е друга".

На този фон разпитани са камериерките към правителствената вила, които са заявили, че никога не са виждали златни кюлчета и пари в чекмеджетата на нощните шкафчета.

Няколко противоречия

Експертизата на снимките е установила, че "доколкото анализираните файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето".

Освен това вещото лице, цитирано от прокуратурата, смята, че не непременно снимките са фалшиви, "а че има съмнения за истинността им".

Според него "местоположението на предметите в чекмеджето на три различни снимки е еднакво", въпреки че изображенията са били заснети в интервал от година и половина. Този извод обаче влиза в конфликт с друго становище: че няма как да се установят точните дати на заснемането, защото снимките не са оригиналните. Никъде не се отговаря на въпроса: как, след като не могат да се установят точните дати на заснемане, се знае, че са правени в период от година и половина.

Държавното обвинение констатира и друго: "има разлика в резолюциите на отделните банкноти на различните снимки - много добра резолюция на снимката, съдържаща истинска банкнота, и размазани букви, цифри на снимките, съдържащи банкноти без серийни номера". С този извод всъщност прокуратурата за първи път оповестява, че на снимките от спалнята има истинска банкнота.

В писмото се появява и друг извод. "Видно от заключението на вещото лице, изследването на изображенията, съдържащи се в предоставените файлове, е установило наличие на несъответствия в цвета на водните знаци и холограмните стикери [на банкнотите]". Изобщо не става ясно как при снимка на банкнота, и то с подобна резолюция, може да се установи несъответствие с обичайния цвят на воден знак, който се вижда под специфичен ъгъл и светлина.

В целия документ прокуратурата нарича златните кюлчета, които ясно се виждат, "жълтите правоъгълни предмети". Разследването за жълтите предмети е довело до запитване до БНБ. Оттам прокуратурата се е опитала да разбере продават ли се в страната златни кюлчета и ако е така, дали са опаковани във фолио.

Министерството на икономиката пък е съобщило на разследващите, че не е възможно да се изясни дали са купувани и продавани златни кюлчета с установените в експертизата идентификационни номера. От своя страна от агенция "Митници" са казали, че е невъзможно да се проследи дали жълтите предмети са били внесени, или изнесени от България.

Крайният извод на прокуратурата е, че в хода на разследването не са открити банкноти и златни кюлчета. Ето защо не може да се направи сравнение с тези от снимките.

А пистолетът?

В цялото писмо на прокуратурата има една голяма липса - пистолетът на нощното шкафче. В проверката, преразказана до евродепутатите, той не се споменава нито веднъж.

Именно пистолетът обаче е вещта, за чиято автентичност бившият премиер потвърди публично. "Тая [снимка], където спя, със сигурност не е монтирана", каза Борисов на пресконференция през юни 2020 г.

На кадъра се вижда и пистолет.

Впоследствие лидерът на ГЕРБ е питан защо не съхранява оръжието си според законовите изисквания, а в СДВР е образувана проверка по темата. Не това обаче е главното.

Същественото е, че оръжие се вижда и на останалите кадри - с пачките и кюлчетата. Държавното обвинение обаче не се занимава с пистолета, запечатан на тях. Остава да виси въпросът дали прокуратурата игнорира пистолета, защото точно той може да бъде потвърден най-лесно, което и да е начален белег за автентичност на кадрите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    "PRокуратурата" е бисер!
    Браво на автора му.

    Нередност?
Нов коментар