🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хартиената коалиция отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс

ДБ ще атакуват закона в Конституционния съд, ПП обмислят да внесат промени

ГЕРБ, ДПС и БСП очаквано отхвърлиха ветото върху изборния закон
ГЕРБ, ДПС и БСП очаквано отхвърлиха ветото върху изборния закон
ГЕРБ, ДПС и БСП очаквано отхвърлиха ветото върху изборния закон    ©  Георги Кожухаров
ГЕРБ, ДПС и БСП очаквано отхвърлиха ветото върху изборния закон    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Без изненада народните представители от ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха в последния работен ден на Народното събрание ветото, което президентът Румен Радев наложи на Изборния кодекс. Така връщането на хартиената бюлетина във всички секции и практическото ликвидиране на машинното отчитане на гласовете стават окончателни.

За повторното приемане на текстовете гласуваха партиите от т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, ДПС и БСП). Против бяха "Продъжаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ), "Възраждане", "Български възход" и вече бившият депутат от БСП Явор Божанков.

След гласуването от ДБ съобщиха, че ще съберат подписи, за да атакуват промените в Конституционния съд (КС). Основанията, според тях, са, че е недопустимо да съществува опасност от разкриване на тайната на вота. За да се случи това, са нужни 48 подписа на депутати, но ДБ (които имат 20 народни представители) ще бъдат подкрепени от ПП.

"С това, което направи 48-то НС, вие взривихте доверието в изборния процес. Взривихте го, защото приехте изменения, които влошават условията за упражняване на прозрачен и честен изборен процес, а същевременно го направихте с аргументи, които или липсваха, или бяха фактически неверни", каза Надежда Йорданова

Съпресдедателят на ПП Асен Василев коментира, че "вместо да затворим вратичките, ние отворихме една порта към манипулациите, които на последните избори доведоха до 500 000 невалидни бюлетини".

Въпреки всички аргументи обаче трите партии, приели текстовете, монолитно застанаха срещу ветото. По думите на Радомир Чолаков от ГЕРБ аргументите на президента, за да върне закона, били "слабички".

Какво следва?

По този начин сагата за изборните промени поне на този етап приключи. Оттук нататък следват няколко варианта. Първият е, че ако ДБ осъществи намерението си да даде закона на КС, е възможно част от текстовете да бъдат обявени за противоречащи на основния закон.

Вторият е след празниците ПП да внесат промени, каквито засега планират неофициално. От партията на Кирил Петков и Асен Василев смятат, че е възможно да прокарат текстове, с които да се въведат и сканиращи машини, така че вотът да бъде отчитан все пак електронно. Такива идеи бяха внесли от ДПС, но поради необмисленост на текстовете бяха бойкотирани.

Това, че подобни предложения ще бъдат внесени обаче, далеч не е гаранция, че ще бъдат приети. Ето защо най-вероятен изглежда третият вариант: следващите избори да се проведат по правилата, наложени от хартиената коалиция.

Тогава обаче изниква поредният проблем: дали машините (превърнати само в принтери) изобщо ще се ползват в изборите. Причината е, че е твърде вероятно за хартиените разписки, с които те удостверяват вота, да няма подходяща хартия (БНБ вече предупредиха, че не могат да я набавят в срок). Другата възможност, за която засега ЦИК предупреждава неофициално, е че разписките всъщност не представляват бюлетини, а законът изисква от тях именно това.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    Американският конгресмен Уорън Дейвидсън потвърди официално в акаунта си в Twitter за писмото, изпратено до американския министър на финансите, в което настоява да се проучи саботажа на санкциите “Магнитски” от главния прокурор на България Иван Гешев.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161244674366189
    "My letter concerning Bulgaria is real, as are the widespread concerns about sanctions evasion."

    Нередност?
Нов коментар