"Хартиената коалиция" превзе и ЦИК. Цветозар Томов отказа да е говорител на комисията

Скандалът в ЦИК ще рефлектира и върху предстоящите избори

Цветозар Томов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Видът на протоколите, в които Секционните избирателни комисии ще обобщават резултатите от вота, предизвика скандал по време на заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) в понеделник. Спорът предизвика оставката на Цветозар Томов от поста "говорител" на комисията и илюстрира, че и изборната администрация е разделена като парламента с изтекъл мандат - на хартиена коалиция (в която влизат ГЕРБ, БСП и ДПС) и нейна опозиция.

Скандалът в ЦИК днес, който със сигурност ще рефлектира върху предстоящите избори е плод на измененията в Изборния кодекс, приети от трите партии в 48-я парламент. С тях се върна хартиеното гласуване във всички секции в страната, а машинното отчитане на практика беше ликвидирано. Причината се крие в решението накрая на изборния ден да се броят разписките от гласуването с устройства, а не електронният протокол, който машините смятат сами.

С решението си ЦИК пък на практика направи невъзможна дори проверката дали броят на разписките от машинното гласуване съответства на хората, решили за гласуват с устройство в дадена секция. Това пък дава възможност за поредица фалшификации.

В понеделник, по време на заседанието си, ЦИК трябваше да реши какви да бъдат протоколите на изборите на 2 април. Образецът за протокол беше представен от Емил Войнов. Той е от квотата на БСП - една от трите партии в "хартиената коалиция", заедно с ГЕРБ и ДПС. Както се очакваше и в ЦИК, хартиената коалиция опитва да направи невъзможно машинното отчитане на гласовете или дори сверяването им. Войнов представи на колегите си образец на протокол, според който в протоколите трябва да се записват само сумираните резултати от различните гласувания - машинно и хартиено.

Контрапредложение направи заместник-шефката на ЦИК Росица Матева. Те се свеждаха до идеята секционните комисии да броят и попълват в отделни графи действителните гласове за двата вида хартиени бюлетини (попълвани на ръка и машинни).

По темата очаквано се разрази бурна дискусия. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че вариантът, предложен от Войнов, създава риск да не могат да се установят и отстранят грешките при попълването на протоколите. Томов обясни, че ако комисията възприеме предложението на Матева, ще се попречи на опасността да не могат да се сравнят резултатите от двата вида гласувания поотделно. Според Томов секционните комисии, така или иначе, ще броят различните бюлетини поотделно и няма да бъдат натоварени излишно, ако се отчитат гласовете поотделно.

След излагане на двете предложения по същество, в ЦИК настана спор, в който ГЕРБ, ДПС и БСП защитаваха предложението на Войнов, а Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (издигната от Мая Манолова, докато беше представена в НС) опитваха да въведат възможност за разделно отчитане на хартиени бюлетини и разписки от машини.

Излъчената от ГЕРБ Йорданка Ганчева дори нападна Томов и Матева, че прокарват идеи, с които не са запознали колегите си, като вместо това предпочитали да ги излагат в медийни участия. Спорът беше прекъснат от излъченият от ДПС Ерхан Чаушев, който сметна за удачно, вместо да се изкаже по същество в този момент да се скара на председателя на ЦИК Камелия Нейкова (ИТН), че му "изключва телефона". Недоумяващата Нейкова се опита да го парира, но Чаушев продължаваше да говори и ръкомаха, но не на микрофона. Този похват е познат от депутатите от ДПС, които по време на комисии в НС също си изключват микрофоните - така думите им остават извън протокола и не се чуват от гледащите онлайн.

В крайна сметка се стигна до гласуване, в което хартиената коалиция взе надмощие и в ЦИК. Освен традиционните БСП, ГЕРБ и ДПС "за" образеца на протокол, предложен от БСП, гласуваха и две от трите представителки на ИТН в ЦИК.

От излъчените от ИТН Камелия Нейкова, която е и председател на ЦИК, гласува с Томов и Матева. Впоследствие тя коментира, че така няма да може да се сверяват данните от машинното гласуване с данните от протокола. "По този начин би се затруднила евентуална проверка в случаите, когато на предходни избори е било установявано, че има разминаване между потвърдените гласове от машинно гласуване и вписаните в протоколите при преброяване на контролните разписки", каза Нейкова, цитирана от "Сега".

Цветозар Томов коментира пред колегите си, че се подлага на опасност честността на изборния процес, и заяви, че при тази ситуация не може повече да изпълнява функциите на говорител на комисията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nyq16711322101154752 avatar :-|
    Денислав Петров
    • + 1

    "Хартиената коалиция" я е страх от това, че валидния брой на бюлетините ще се повиши, а невалидния вот ще намалее осезаемо. Това не е ЦИК, ами си е един ЦИрК.

    Нередност?
  • 2
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov

    До коментар [#1] от "Денислав Петров":

    Цяла Европа се отказа от мадуровките, някъде ги смазаха с валяци. Сега 99% от европейците са в "хартиена коалиция", ха-ха-ха.
    ЧервеноЛевото крило на Кастата АБпФК сега са нещастни, защото техния Машинист, вече не може да бърка в машинките, обърнати вече на обикновени принтери...ха-ха-ха. За повече инфо:
    https://www.novetika.com/koi-pecheli-izborite/

    Нередност?
Нов коментар