Ще защити ли служебният кабинет обявения за издирване в Русия Христо Грозев

След реакции на ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС и Асоциацията на европейските журналисти в България външно министерство обяви, че ще привика руския посланик Митрофанова за случая с журналиста от Bellingcat

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Информацията от понеделник, че журналистът Христо Грозев от разследващата мрежа Bellingcat е обявен за издирване от руското правителство, предизвика широки реакции сред българските политици, като представители на четири от седемте парламентарно представени партии се обявиха в защита на българина.

Позиции разпространиха от "Продължаваме промяната", "Демократична България", а ГЕРБ и ДПС също използваха възможността за "евроатлантическа" демонстрация. През профилите си в социалните мрежи политиците поискаха действия от българските власти: "Продължаваме промяната" се обяви за изслушване на външния министър в парламента, ГЕРБ и "Демократична България" поискаха призоваване на руския посланик Митрофанова в българското външно министерство, а ДПС обявиха, че ще настояват за обща европейска позиция по случая.

Отделно и "Асоциацията на европейските журналисти - България" също настоя българските власти незабавно да реагират на новината, че журналистът и изпълнителен директор на независимата разследваща мрежа Bellingcat е търсен от Москва за нарушения, наказуеми според руския наказателен кодекс - без да става ясно какви точно.

Натискът излежда даде някакъв резултат, след като и от президенството и от служебния кабинет запазиха мълчание през целия ден. Надвечер "Нова телевизия" съобщи, че от министерството на външните работи ще привикат руския посланик Елеонора Митрофанова, позовавайки се на информация от ведомството.

На срещата по информация на медията редом с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист щяла да бъде обсъдена и забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, както и свалянето на портрети на български исторически личности.

Позициите

"Продължаваме промяната" ще поискат изслушване на служебния външен министър в парламента заради информацията, че Русия издирва журналиста Христо Грозев, написа през деня във "Фейсбук" Даниел Лорер от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Редом с това Божидар Божанов от "Демократична България" пък отправи въпрос до българското външно министерство дали ще извикат руската посланичка Елеонора Митрофанова за обяснение по случая. "Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро", написа Божанов в социалните мрежи по повод отправеното питане.

По-късно и от ГЕРБ поискаха външно министерство да извика Митрофанова. "Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции", пише във "Фейсбук" партията, чието почти 12-годишно управление бе белязано с натиск, подчиняване и овладяване на медии, а в този период България достигна най-лошите си оценки за свобода на медиите и падна до срамното 112 място в света в класацията на "Репортери без граници".

Евроатлантизъм и респект към обективната журналистика демонстрират и от ДПС, в чиито редици е депутатът Делян Пеевски. Неговата "медийна" империя се занимаваше основно с проправителствена и пропартийна пропаганда и очерняне на политически и бизнес опоненти и бе емблематично явление за медийния пейзаж през последното десетилетие. "Българската държава категорично трябва да защитава своите граждани и настоява за изясняване на случая с журналиста Христо Грозев. Външният министър трябва да реагира незабавно. Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни. ДПС, като част от европейското либерално семейство, ще настоява за обща европейска позиция по случая", пише сега в профила си във "Фейсбук" председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

В своята позиция пък от "Асоциацията на европейските журналисти - България" настояха не само Министерството на външните работи на България да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик, но също така и "българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 г.", се казва в съобщението на организацията. За седем години разследването по случая бе спирано два пъти и не стигна доникъде.

Какъв е случаят

В понеделник руското вътрешно министерство обяви, че издирва разследващия журналист Христо Грозев от независимата мрежа за разследваща журналистика Bellingcat във връзка с нарушения, наказуеми според руския наказателен кодекс. Не става ясно точният им характер. Според някои руски медии срещу Грозев има дело за публикуване на "фалшива информация за руската армия". Вероятно е да става дума за закона, приет в Русия след началото на войната в Украйна, според който публикуването на медийно съдържание за армията от източници, различни от официалните институции, се преследва от закона с наказания от глоба до затвор.

През лятото мрежата публикува разследване, в което чрез снимки и проследяване на откраднати телефони се разкрива самоличността на руски войници, участвали в убийствата на цивилни в украинския град Буча през пролетта.

В Twitter Христо Грозев казва, че не знае какви са обвиненията, предявени му от Москва и не може да коментира, но отбелязва, че от години руските власти работят срещу мрежата. Самата Bellingcat бе обявена за чуждестранен агент в Русия от октомври 2021 г., а през това лято руската главна прокуратура обяви, че дейността й е нежелана в Русия.

По същото време Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) пък заяви, че Грозев е замесен в опитите на украинското военно разузнаване да вербува руски военни пилоти и да ги убеди да предадат самолетите на Украйна срещу награда, напомня независимия руски новинарски сайт "Медуза". Самият Грозев тогава отрече да е участвал в операцията и каза, че екипът на Bellingcat е снимал разследване за това как руската ФСБ и украинските разузнавателни агенции се опитват да се надхитрят една друга.

Кои са Христо Грозев и Bellingcat

Христо Грозев е роден в Пловдив през 1969 г., завършил е журналистика и право В България името му доби популярност през 2011 г. покрай конфликтната смяна на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците "24 часа" и "Труд" след оттеглянето на германските издатели от ВАЦ. Грозев бе един от инвеститорите през фирмата си BG Privatinvest. В началото той беше съдружник в медийната група заедно с мажоритарния собственик на "Софарма" Огнян Донев и Любомир Павлов. Впоследствие той не изпълни ангажимента си за инвестиране на капитал в компанията и между него и останалите акционери започна конфликт. Вследствие на подадената от него жалба прокуратурата започна наказателна акция срещу Донев и Павлов, която приключи с оттеглянето им от някогашната пресгрупа и тя престана да публикува критични текстове към правителствата на ГЕРБ и ДПС.

През 2015 г. Христо Грозев стана част от екипа на Bellingcat - по думите му вниманието му е привлечено от разследването на мрежата за падналия над Украйна самолет "Боинг 777" на малайзийските авиолинии през лятото на 2014 г, което успява да докаже, че той е свален от въоръжените сили на Русия. По същото време Грозев развива собствен блог и публикува информация, свързана с войната в Донбас и паралелно работи към Лабораторията за анализи и управление на рискове на Иван Костов, където пише по темата за информационната война в Русия и Украйна.

В следващите години Bellingcat придоби световна известност със серията си от разследвания за тайни операции на руското разузнаване. Сред тях бяха отравянията на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, на бившия двоен агент Сергей Скрипал и на критика на Кремъл Алексей Навални. Екипът на изданието получи множество журналистически награди, включително и две награди Еми. Документалният филм за отравянето на Навални, в който се идентифицираха физическите извършители на покушението, както и се доказваше, че то е извършено по нареждане на Кремъл, беше направен с много активно участие от Христо Грозев.

От началото на тази година Грозев е изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт. Той замени на поста британския журналист Елиът Хигинс, който е основател на сайта и сега изпълнява функциите на негов творчески директор. В понеделник Хигинс поздрави Грозев "за получаването на най-голямата руска журналистическа награда".

Повече за Bellingcat и участието на Христо Грозев в мрежата можете да прочетете в текста на "Капитал" Bellingcat: бригада доброволци срещу армията от лъжи.

*Статията е обновена в 18:20 ч с информацията на "Нова Тв", че външно министерство ще привика руската посланичка на разговор

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ramses_3 avatar :-@
    ramses_3
    • - 7
    • + 1

    След 2014 г. Централното разузнавателно управление, заедно със съюзническите шпионски служби, включително канадци, британци, австралийци и новозеландци, започнаха да планират прехвърлянето на украински агенти в Русия със заповед да се укрият.
    Първата от тези "спящи клетки", под съвместния контрол на ЦРУ и съюзническата шпионска агенция Five Eyes, проникна в Русия през 2016 г. Те не само имаха железобетонни легенди за разказване, но и бяха обучени в саботажна дейност без видими признаци за такава. Например като:
    как да запалите пожар с късо съединение през нощта /когато няма служители/ или по време на заваръчно-ремонтни дейности.
    На 22 февруари 2022 г., тоест 2 дни преди началото на СВО, новите "спящи" бяха събудени от специален сигнал. Първият саботаж е извършен на 26 февруари, според Джак Мърфи.Тогава изведнъж се повреди железопътното оборудване в Беларус. Нямаше голяма вреда за страната, но ЦРУ трябваше да отведе своите престъпници в Полша и да им даде там гражданство.
    Трябва да се разбере, че железопътните линии и електропроводите са задължителни цели за ЦРУ и други западни разузнавателни агенции. И тук започва най-интересното.
    Фактът, че в Русия не е имало диверсии в логистичната инфраструктура, с изключение на Кримския мост, се обяснява само с второстепенното отношение на американците към „Майдана в Киев“. Тоест, за Съединените щати Украйна определено не е страната, поради която трябва да рискуват вече руските „спящи клетки“ работещи срещу железниците. Това го е изтъкнал генерал-майор от армията на САЩ Даниел Мейгън в дипломната му работа през 2020 г., озаглавена „Чупенето играчките на другите:
    саботаж в многополюсния ни свят“ в аспирантурата му във Военноморското училище на САЩ.
    Но много по-важни в съвремения ни свят са диверсантите обхващащи „елитно ниво“, с които ЦРУ поддържа най-добри отношения. Те саботират управленски решения, изтласквайки посредствени лидери до върха. Може би затова сега в Руската федерация няма личности като тези от фамилия - Корольови. Но това няма нищо общо със СВО,
    тъй като "петата колона" работи строго в интерес на Съединените щати.

    Нередност?
  • 3
    lov48316024 avatar :-P
    Turkiye
    • + 4

    До коментар [#1] от "ramses_3":

    Трол 😃😃😃😃😃😃

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..

    Гойда!.. Орки...
    КГБшник изяжда синовете си
    https://ru.wikipedia.org/wiki/ %D0%9C%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8B#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Francisco_de_Goya,_Saturno_devorando_a_su_hijo_(1819-1823).jpg
    Черните стенописи от Къшлата на глухия.. отпреди 200 г..

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Помня едно време чичко Бойко как предаде 4 броя гюленисти(БГ граждани) на Ердоганя.
    Няма хъката-няма мъката-предаде като кочове преди байряма...

    Нередност?
  • 6
    wht16673579911147707 avatar :-|
    hudson garrison
    • + 1

    I really loved reading your post. Due to my recent busy schedule, I only learned of this information. https://fnfmods.io

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    И като е тръгнал шаблонът със сформиране на "коалиции" в НС, участниците в Bellingcat коалицията 1:1 съвпада с евроатлантическата, евро коалицията, коалицията на войната и т.н. неподкрепяни от мнозинството българи теми.

    Сапунката "РФ търси Ицо Грозев" е нов сезон на мошеническата сага със същия герой, когато преди десетина години с друг интернационален играч - Ото фон Хабсбург - "купиха" от ВАЦ вестниците 24 часа и Труд.
    Тъсата памет ражда късокраки дългоноси удобни на конюнктурата сламени герои, подхванати от васални (...).

    Що се отнася до местния политически "елит", който е привикнат с влажен поглед да търси одобрение "във всичките си действия" в очите на US посланика, видимо с избори до дупка той трябва постепенно да изтече в канализацията и да дойдат други хора, които могат да вникнат в думите на досадната, фалшива и честа напоследък рецитация: "и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа".

    Хич не ми се ще да се повтори отново 5 септември 1944 г и последващия го 9 септември. Още по-малко Коцето Костадинов президент...
    А натам тикат нещата.

    Нередност?
  • 8
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Това с Хабсбург, Донев и Павлов беше много, много странна история. Ако не ме лъже паметта, тогава кризата тресеше всички медии, особено печатните ежедневници, всички имаха по 50-60% спад на приходите 09/10-та и изведнъж се появиха някакви крупни инвеститори, в момент когато много чужди инвеститори по-скоро се чудеха как да се оттърват от активите с в България.

    Малко в повече ми едва тази поредна фейсбук жълтопаветна драма. Грозев работи в нещо, което много прилича на контролиран уикилийкс, като организацията има бюджет от над 2 млн евро, локализирана е и работи в Холандия. Ако има заплаха за живота му, каквато няма извън това, че се издирва, мисля, че холандските органи биха могли да се справят.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#8] от "Quandt":

    Това писах и по-горе: ако Ицо Грозев не пожелае да се разходи по Червения, нищо не го заплашва. Останалото е запълване на празничния инфовакум и създаване на повод за политически корназлък. Баце, на когото янките показаха много ясно, че трябва да им стъпва по тъпана, ако не иска посещенията в кауша да са по-дълги от едно нощ, на мига стана пръв атлантик и взе да си мери (к..а) с първия и втория сиамци (от близнаци, не котки) на Козяк.
    Патрийното надскачане кой първи ще го поеме от Козяк е пагубно за българския национален психотип, защото внушава кармична заисимост от там. Реалната зависимост е тъкмо обратната и фалшивата ни политическа класа се опитва ударно да промени впечатлението от това. Което, ако (а ще) спре Нефтохима, например, - ще се усети брутално
    За наша сметка, естествено.

    Сигурно се налага да припомня историята, че Първата война срещу Русия завърши за БГ с Ньойския договор, който отряза български земи с около милион българи от родината, а Втората война срещу СССР завърши с Народен съд, много гробове и половин век комунизъм.

    И още - едно комично съвпадение: цар Борис III във Втората не изпраща българска войска на Източния фронт, но изпраща там влак-болница, но пък осигурява 100%-ова логистика на хиглеристите. Радевото служебно поема да обучава украински военни фелдшери в БГ, но осигурява 100%-ова логистика на американците.
    Неучастието на БГ директно не попречи на Сталин, когато Червената стигна до Силистра, на 5.9.44 г да обяви война на БГ. По тая логика на някоя дата (която Взраждене ще направят национален празник), е вероятно да се случи абсолютно същото.

    Защо трябва да настъпваме една и съща мотика непрестанно?

    Нередност?
  • 10
    basilicum avatar :-|
    basilicum

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Докторе можеш ли да потвърдиш за 05.09.1945, че съветското контра-разузнаване разбира за британския план да се завземе българска земя до Стара планина, да я окупира с войски и поставям всички пред свършен факт, преди мирните споразумения за ВСВ ?

    Нередност?
Нов коментар