Печатницата на БНБ не може да осигури защита на хартията за машинния вот преди 30 април

ЦИК трябва да намали предвидените резерви, като това може да принуди някои секции да гласуват само хартиено

От писмо на БНБ става ясно, че за да се изпълнят изискванията за защита на разписките от машинните бюлетини, изборите не бива да са преди 30 април
От писмо на БНБ става ясно, че за да се изпълнят изискванията за защита на разписките от машинните бюлетини, изборите не бива да са преди 30 април
От писмо на БНБ става ясно, че за да се изпълнят изискванията за защита на разписките от машинните бюлетини, изборите не бива да са преди 30 април    ©  Цветелина Белутова
От писмо на БНБ става ясно, че за да се изпълнят изискванията за защита на разписките от машинните бюлетини, изборите не бива да са преди 30 април    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още с приемането на промените в Изборния кодекс стана известно, че с висока степен на вероятност машините за гласуване или ще бъдат тотално обезсмислени, или "служебно" обезсилени. Причината е, че текстовете, които хартиената коалиция (ГЕРБ, БСП и ДПС) прокара, отвориха вратичка да се тълкува двояко въведеното от тях ново понятие "машинна бюлетина".

След поредица дискусии по темата и в парламента и в Централната избирателна комисия (ЦИК) се стигна до извода, че хартията за машинните разписки от вота трябва да бъде с особена защита. Затова и беше записано, че тя ще се доставя, а ползването ѝ ще се обезпечава от печатницата към Българската народна банка (БНБ).

Оказва се обаче, че техническите срокове нужни за целта са доста разтеглени във времето. А простата сметка сочи, че за да бъдат защитени ролките хартия за машинно гласуване, нужното време е минимум до 30 април. Това става ясно и от стенограма от заседанието на ЦИК, проведено на 19 януари.

От нея се разбира, че с писмо с входящ номер ЦИК-13-3-1/18.01.2023 БНБ уведомява комисията, че доставянето на хартията за машинно гласуване ще се случи около 3 март. И ако дотук всичко звучи в разумни срокове, трябва да се има предвид, че това е само началото на процеса.

Полагането на необходимата защита и разрязването на 30 000 ролки (колкото е заявила ЦИК при предишните избори и иска да заложи и сега) ще отнеме на печатницата на централната банка минимум 50 календарни дни. Срокът, посочен в кореспонденцията между БНБ и ЦИК означава, че защитената хартия за машинното гласуване е готова чак в края на април.

Изборите обаче най-вероятно ще бъдат насрочени за 2 април. В интервю за "Дарик" президентът Румен Радев обясни, че една от причините за подобно решение е, че е получил информация от избирателната комисия, че няма да има осигурена хартия за бюлетините, ако изборите се проведат на 26 март.

Истината е, че ако ЦИК настоява на 30 000 ролки за машините (колкото са били поръчани и на предишните избори) защитата на хартията няма да бъде готова и до 2 април. Ето защо в комисията се обсъжда варианта да се поръчат по-малко ролки хартия. "Ако се ограничим до 20 000 бройки, ще сме на ръб за необходимата резерва, която да бъде в секциите", коментират от ЦИК.

Оттам обаче смятат, че ако намалят с 1/3 поръчките на ролки за машините, печатницата в БНБ ще успее да се справи за по-ранна дата от 30 април. "Да видим дали тази по-ранна дата обаче ще е 2-ри, за когато най-вероятно ще се насрочи вотът", казват от комисията.

Намаляването на поръчаното количество ролки защитена хартия, разбира се, крие рискове. "Поръчването на по-малко хартия, за да се навакса със срокове, означава най-вече, че ролките в някои секции може да свършат. Или пък, за да не свършат в най-големите секции, в по-малките да не бъде доставена хартия за машините и хората там да бъдат принудени да гласуват с хартия", коментира за "Капитал" член на ЦИК.

До необходимостта от защита на машинните разписки се стигна след като парламентът прие, че резултатите от машинното гласуване ще се пазят в паметта на устройствата, но протоколи от тях няма да се разпечатват и прилагат. Така те станаха на практика принтери.

Това означава, че вотът от машините няма да се отчита автоматично. Резултатът ще се пресмята не по данните на софтуера, а чрез броене на разписките, които вече ще се наричат "машинни бюлетини". Те ще се сгъват и подпечатват от секционната комисия, както и другите бюлетини, наричани "хартиени".

Възможността за фалшификация на разписките, както и невъзможността те да носят характеристика на хартиените бюлетини, заради факта, че машината отпечатва само конкретния глас ( докато хартиената бюлетина съдържа имената на всички партии и коалиции, номерата на кандидатите в тях, както и т. нар. отрязъци с номера на бюлетината) наложи необходимостта от специална защита. В понеделник в ЦИК беше направен експеримент с цел да се установи дали устройствата работят със защитена хартия. От комисията съобщиха, че тестовете са минали успешно.

Дали обаче защитата ще бъде направена в срок ще стане ясно до седмица, като ЦИК вероятно няма да чака официалното обявяване на датата на изборите, за да изчисли и заяви количеството ролки за машинния вот.

По-големият проблем обаче може да се окаже друг: че време за защита няма. И ако разписките останат в сегашния си вид, при изключената от резултата от вота електронна памет на машината вратата за фалшификации ще бъде широко отворена.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexconsult avatar :-|
    Alexandar Alexandrov
    • - 1

    Опаааа, някой се опитва да ме лиши от правото ми на избор - с какво да гласувам - по “технически причини”!?!??!!!

    Първо на първо - това е сериозен повод за касиране на изборите. Щот нали - аргументите за промените са ясни - “Свещенното право на избор”. Ами - със същите аргументи - тия избори отиват в КС. Честито. Сами си го направихте.

    И второ на второ, как мислите, ако се почне една сериозна кампания - дали ще се съберат 50 000 човека - средно по 4 на секция - да правят на всеки два часа - едночасов цирк и скандал - що са лишени от право на избор?

    Как мислите, дали могат да се “уцелят” моментите, точно когато в комисиите да дошли международни наблюдатели?

    Как мислите - ако дпечелуте “служебно” с хартия - с каква репутация и доверие ще се ползвате в цивилизованата част на света? И дали - след тия “изборни циркове” - няма да ви спрат евро-фондовете?

    Правейки “Хартиената коалиция” - ясно заявихте - че искате “мръсна” игра!

    Каквото повикало - такова се обадило.

    Как мислите кой е в състояние - да измисли “по-мръсни” номера: “умните и красивите” или “и аз съм прост - и вие сте прости - затова се разбираме”?

    Нередност?
Нов коментар