Тотално заЦИКляне с бюлетините

Проблемът със защитата от фалшификация на вота се прехвърли в Централната избирателна комисия

Разписките от машините лесно може да се фалшифицират
Разписките от машините лесно може да се фалшифицират
Разписките от машините лесно може да се фалшифицират    ©  Лили Тоушек
Разписките от машините лесно може да се фалшифицират    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2023 г. е вероятно да има поне два пъти избори. Подобен развой можеше да се прогнозира още веднага след предсрочния вот на 2 октомври. Не случайно непосредствено след изборите през есента партиите от т.нар. хартиена коалиция се прицелиха в Изборния кодекс. Той беше първият (и ще си остане един от малкото) променени закони от 48-ия парламент.

След "ловката" намеса на ГЕРБ, ДПС и БСП, които прокараха измененията, под предлог че искат да върнат хартиената бюлетина наравно с машинния вот, на практика беше ликвидирано автоматизираното броене на гласовете, което на практика обезсмисли машинния вот. Впоследствие се оказа, че в кодекса е заложена и бомба със закъснител - тихото, но за сметка на това пълно ликвидиране на гласуването с машини. Причината - непрецизната формулировка "машинни и хартиени бюлетини".

Умишленото или взето поради некомпетентност решение на парламента да нарече както хартиените бюлетини, така и машинните отрязъци по един и същ начин веднага беше публично забелязано, защото крие опасност от дисквалифициране на вота с устройства в последния момент. Въпросната формулировка беше и едно от основанията за налагане на президентското вето върху закона. При прегласуването на кодекса председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) оповести, че се възползва от възможността за автентично тълкуване на закона (т.е. какво са искали да кажат законодателите), и съобщи, че волята на законодателя е видът на бюлетините и отрязъците да се запази, но всички да се наричат по еднакъв начин.

Този ход на ГЕРБ на пръв поглед освободи от отговорност парламента, но пък прехвърли проблема в Централната избирателна комисия (ЦИК). В момента именно там се разиграва същинска битка, която без преувеличение може да доведе до тоталното зацикляна на изборната администрация.

В основата на предстоящите "не една и две патови ситуации", както ги наричат самите членове на ЦИК, са както характеристиките на бюлетините в новия Изборен закон, така и разпределението на гласовете в комисията, които взаимно се блокират.

Резултатът е почти сигурен - хаос в решенията на комисията. Най-големият проблем обаче е възможността за злоупотреби и фалшификации както с хартиените бюлетини, така и с машинните отрязъци. Последните хем няма да са допълнително защитени, т.е. лесни за фалшификация, хем ще се броят като "истински бюлетини", а за отчитането им няма да се ползва машинният протокол, както беше досега.

Причината - в настоящия му вид Изборният кодекс хем не предвижда достатъчна защита, която да гарантира автентичността на машинните отрязъци, хем забранява отчитането на машинните гласове да става от самите устройства, които биха били по-достоверен източник за резултата, ако отрязъците не са добре защитени.

Разликата между бюлетина и отрязък

Досега "бюлетина" се наричаше само хартията, а еквивалентът ѝ в електронен вариант беше екранът на машината. На него се виждаше всичко, което избирателят може да намери в аналоговата бюлетина - списък с партии и коалиции, както и подредбата на кандидатите, за които гласуващият можеше да отбележи преференциален глас.

Отрязъкът, който машините отпечатваха, беше само резултатът от гласуването - вотът за дадена партия или коалиция, както и преференция (ако такава е посочена).

При промените в закона разписките от машините бяха наречени "машинни бюлетини", а във всички нови разпоредби се говори за "хартиени и машинни бюлетини". Постановява се и тяхното ръчно броене.

Все е ха̀ртия

Досега хартиените бюлетини се брояха ръчно, а машинният протокол излизаше веднага след края на изборния ден - от паметта на устройството. Затова и машинните отрязъци нямат защити, тъй като те служеха само за удостоверяване на гласа, който се пази в самото устройство.

В новия Изборен кодекс коалицията на ГЕРБ, ДПС и БСП записа, че машинните бюлетини трябва да бъдат от "специална хартия" и със "специална защита" и да се доставя от печатницата на БНБ. Това провокира депутати от ДБ да зададат въпроси до централната банка - дали може да осигури подобна хартия (с ширина, близка до касова бележка, защото машините за гласуване отпечатват в такъв формат) със защита, и то в кратки срокове. Отговорите от печатницата към БНБ се оказаха отрицателни.

Впоследствие стана ясно, че питането е било за хартия с воден знак. "Самите хартиени бюлетини нямат воден знак, защо да слагаме на отрязъците водни знаци", коментираха от БСП. И изтъкнаха, че "все е хартия и все ще се брои ръчно, не е нужно разпечатките от машините да са с воден знак".

Достатъчна ли е защитата?

Дебатът на тема еднакво ли са защитени всички видове бюлетини се премести и в ЦИК, където веднага след Нова година беше сформирана работна група по въпроса.

Очаквано там мненията са разделени на две и са огледални на разделението в Народното събрание. Както в парламента, така и в ЦИК има две тези. Първата е, че отрязъците от машините нямат нужда от допълнителна защита, защото ще имат като бюлетините - различни пиксели на някои букви, различно мастило и прочие. "При проверка дали отрязък е фалшифициран това ще може да се направи", твърдят пред "Капитал" представители на печатници, сертифицирани да отпечатват бюлетини.

Членове на ЦИК обаче обясниха, че става дума за много фини защити, които се правят при отпечатването на бюлетините и които ще липсват при машинните разписки. Причината е, че хартиените бюлетини имат серийни номера, разписките - не; при бюлетините има и отрязъци, а при разписките - не. Ето защо хартиените бюлетини е много трудно да бъдат фалшифицирани, за разлика от машинните разписки.

"Не се проверяват пиксели, мастила и подобни. Просто се сверяват номерата. При положение че машинните отрязъци нямат подобни номера и нямат тази първа, силна защита - още на обед могат да се принтират стотици, хиляди разписки, подобни на оригиналните, и в края на изборния ден да се преброят като валидни", обясни член на комисията. И добави: "А после, след като резултатът е отчетен, нека някой да търси заложената защита в пиксели на някоя буква."

Изтриване на цяла партия - също

В работната група на ЦИК се дискутира още един потенциален казус, породен от

промените в закона. Ако приемем за резонни аргументите на хартиената коалиция, че "софтуерът на машините 100% се пипа" (по Бойко Борисов), това може да се случи и на бъдещи избори. Ако към това опасение се прибави и фактът, че ще се броят само разписките, а до машинния протокол няма да има достъп, "пипането" ще остане напълно недоказуемо.

"Ако от софтуера бъде изтрита цяла партия или две партии, или кандидат - какво следва", се питат и в ЦИК. Отговорът е лесен - нищо. "В някои населени места хората се страхуват, те няма да подадат жалба, ако дадена партия липсва, с което на практика ще липсва и изборът им", казват от комисията. И няма да има следа от тази злоупотреба, защото разписки ще излизат само за реално направен избор.

Защо разписките не могат да бъдат бюлетини

Причината е ясна - машинните отрязъци не могат да удостоверят, че със софтуера или със самите разписки не е имало злоупотреба или фалшификация. По тази причина не могат да се приравняват с бюлетините и да се броят по еднакъв начин.

"Законодателят разбира това. И затова ни прехвърли топката", коментира член на ЦИК.

А под прехвърляне на топката се разбира, че според Изборния кодекс, а и според "автентичното тълкуване", което Радомир Чолаков направи на крак в пленарната зала при гласуването на ветото на президента, именно ЦИК трябва да реши какво означава "специална хартия" и "специална защита" на машинните разписки.

Очаквано изборният орган е разделен на два лагера. От единия (ГЕРБ и ДПС) настояват, че разписките трябва да останат такива, каквито са били досега, и да се броят само те, нищо че могат да бъдат лесно фалшифицирани. Други членове на комисията обаче смятат, че щом разписките вече ще са бюлетини и ще се броят ръчно, а няма да се вземат предвид данните от машинния протокол, те трябва да имат повече защити дори в сравнение с хартиените бюлетини, предпазени с номера и отрязъци.

Блокажът на ЦИК

Казусът вероятно ще доведе до първото блокиране на Централната избирателна комисия. Подобни ситуации са познати от практиката досега - по спорни теми и когато няма явно мнозинство, ЦИК просто не се произнася.

Невъзможността да се вземе решение (което практически е отрицателно решение) произтича от текста в ИК, според който актовете на ЦИК се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове. Така, когато се дискутират невралгични въпроси, част от членовете на комисията напускат залата и не гласуват, с което пречат на останалите да се произнесат с решение.

В настоящата ЦИК по темата с бюлетините вероятното разпределението между двата лагера е по-скоро патово. От едната страна са шестте гласа на ГЕРБ и ДПС, а от другата - двата на представителите на ДБ и още четирима, излъчени от ИТН и формацията на Мая Манолова, когато беше в парламента. БСП, които при гласуването на хартиената бюлетина бяха с ДПС и ГЕРБ, имат трима души в комисията. Но те невинаги гласуват с партньорите си от "хартиената коалиция".

Така на практика от представителите на БСП в ЦИК ще зависи какво ще се случи. Дори казусът да остане нерешен, това ще е равносилно на широко отваряне на вратата за аналогови манипулации с машинното гласуване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-?
    джендър NATO generals

    Машинното "броене" не се използва никъде извън Венецуела и Африка. Аналогично на програма за складова наличност. Вкарваш свинско месо, а изкарваш телешки салам. Ухилен канадски приказливец и поддържащи медии твърдят, че така трябва да бъде!

    Нередност?
Нов коментар