🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Галъп": Битката за третото място между ДПС и "Възраждане" е оспорвана

Това е поредната социологическа прогноза, която сочи паритет на върха с минимална преднина за ПП/ДБ пред ГЕРБ и пет сигурни формации за парламента

Социологическите проучвания предвиждат промени в миналогодишното подреждане на политическите сили в парламента с възможно отпадане на "Български възход"
Социологическите проучвания предвиждат промени в миналогодишното подреждане на политическите сили в парламента с възможно отпадане на "Български възход"
Социологическите проучвания предвиждат промени в миналогодишното подреждане на политическите сили в парламента с възможно отпадане на "Български възход"
Социологическите проучвания предвиждат промени в миналогодишното подреждане на политическите сили в парламента с възможно отпадане на "Български възход"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако изборите бяха в началото на март, отново щеше да има паритет между ПП/ДБ и ГЕРБ, а третото място щеше да е доста оспорвано между ДПС и "Възраждане" - с разлика от около едва 1%. Това сочат данните от ново проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио.

Това е второ изследване на агенцията за последния месец, като основните изводи в него остават същите - минимална преднина на ПП/ДБ пред ГЕРБ, близки позиции на третия и четвъртия и пореден исторически най-слаб резултат на БСП - малко над 7%.

По-съществени разлики има в прогнозата за малките партии - докато през февруари "Галъп" прогнозираха, че "Български възход" на Стефан Янев преодолява изборната бариера от 4%, а ИТН са на ръба, сега от агенцията занижават прогнозите си за двете партии. Този път в проучването присъства и новата формация "Левицата", която също е с процент под бариерата, но е отнела над 1.5% от резултата на БСП.

Новото изследване на "Галъп" е в синхрон с предвижданията и на другите водещи агенции, според които в парламента със сигурност ще влязат пет формации, първото място ще е силно оспорвано, а формирането на правителство около която и да е от двете сили на върха - ГЕРБ или ПП/ДБ, ще е повече от предизвикателно и близо до невъзможно.

Заявилите, че ще гласуват със сигурност, според "Галъп" са 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори, доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап са били подобни. И този път кампанията според социолозите ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. Около 4,4% заявяват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого", пише още в изследването.

От социологическата агенция подчертават, че на числата към този момент следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности колебания в активността, политическа криза и т.н. са възможни динамични развития, включително в последния момент.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР). То е проведено е между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Ярък пример за калкулаторно мислене.
    Всъщност няма мислене, а елементарни действия от първи ред - събиране и извъждане.

    А къде отидоха политиките? Къде отидоха "интересите на народа", които знайни и анонимни пълнежи на НС рецитират с ръка на сърцето?

    Ако от Козяк не направят чудото баце и Киро да си кажат горчиво в интерес единствено на Вашингтон, няма смисъл милата дама да си претоварва мозъчето с борба с ако-та.

    Защото целунат ли се страстно Борисов и харвардците при кумуването на Христос Иванов и генерала от ДС, за дълги години нищо няма да има значение, защото ще се случат няколко пределно ясни неща:
    1. такова изкуствено правителство ще бъде поддържано от неговите си д-р Хайд и мистър Джекил (бащите на политическия Франкенщайн) от Козяк, докато им свърши работата да обвърже и окървави БГ в американската прокси война в Украина, за да няма връщане назад в българо-руските опношения, така, както взривиха Северните потоци, за да няма шанс Германия повече да получава евтин руски газ;
    2. Допитване до народа (избори) няма да се налагат, защото всичко ще се решава на нивото на представителана демокрация, демек на междуличностни вождистки срещи;
    3. Никой от тласкащите Блгария към война - Христо Иванов, Киро, Асен, баце, ген. Атанасов от ДС, счетоводителя от зелените, Лорер, мисис НВ - няма да отиде на война, но ще иска да изпрати там децата ни.

    Е, Козяк чрез своите проводници разчита с кръвта на българи да запази ефимерната си хегемония.

    Ако Козяк не беше планирал дхегемонията му.
    Но сега съм против да похарчи децата ми, все ми е едно.
    Но сега съм против.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 1

    Никой няма да ти праща децата в Украйна, защото Путин ще се удави там. Подобно на Фридрих Барбароса по време на кръстоносния поход. А БСП загива. Ще загине и Копейкин, като пресъхне кранчето от Москва. Остават ни ДПС и ГЕРБ, което изобщо не е малък проблем. Аз лично не виждам скоро нещата да се нормализират.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 3

    П`о съм съгласен с тезата на D-r D, че политически дебат не се води, а е подменен с разделението "за" и "против" паметника, което в действителност е опит за изкореняване на руското от менталността на българина. Този паметник е символ на победата над фашизма - в Европа и в България в часност. И е близо до ума, че премахването на един символ е победа над това, което символизира. Т.е. е реабилитация на фашизма. Постментът, на който стъпва групата е намек за паметника на връх Шипка. Позволим ли да се посегне на този паметник, неминуемо ще ни съборят и онзи на Шипка. И не само него. За да ни оставят без памет.

    Нередност?
  • 4
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 2
    • + 1

    Защо някои коментиращи си мислят, че като пишат нещо дълго и безумно, ще са по-прави и по-убедителни. Глупости и на 10та степен пак са глупости.

    Нередност?
  • 5
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov

    Демократични герои, поради буксуване и изчерпване, отново почват едни песни за магистрални милиони, някакви други милиарди, чекмеджета и прочие повърнато като зеленикавата слуз на изплувал през август на обяд двегодишен труп на куче от застоялото и плитко близко блато.
    Цялата стойност, измерена в долари или евро, или левове, на всички предполагаеми далавери на "системата" и "модела" ГЕРБ може би едва ще успее да надвиши няколко десетки до няколкостотин милиона, включително огромно известните осем джуджета, пътните разплащания, няколко кюлчета злато, ако щете и хотела на Алепо, дълъг и дебел колкото може би Великата китайска стена.
    Ако сравните тези стойности с наистина огромните милиарди, изпукани за само 2 години безвластие, ще си зададете ли въпроса - струваше ли си? Наистина, струваше ли си - 9 (девет!) милиарда лева, изчезнали за един декември? 11 (единайсе!!!) милиарда лева, вече изчезващи за 2023 г.??
    Абе вие мене на ненормален ли ме правите, или вие сте ненормални, или и двете, бе?!
    А сега за имената, за езика, за една любима тема.
    Не се казва Продължаваме-промяната, нито се казва Демокр.българия. Казва се ПП, казва се ДБ. Още по ясно - казва се Пе-пе и Де-бе, или Пъ пъ-Дъ Бъ, или Де бе-Пъ Пъ.
    Горното се налага, защото хората не бива да забравят, че нещо, което се казва политическа партия и се казва още Продължаваме промяната, нищо не значи. Тия две думи, те не означават нищо. Същността на този подход на кръщаване е изцяло маркетингов, изцяло ситуационен, изцяло лъжлив в крайна сметка, това не носи някакво стратегическо значение на усилия и съграждане, изграждане на устойчиви във времето социални структури на развитие и общество.
    Погледнете времената, в които названията на обществените групи са изразявали пътя, истинността на едно общество: Съюз на Демократичните Сили, Народняшка партия, Българска Социалистическа партия ако щете, Демократическа или Републиканска партия, КПСС ако щете. Сетете се и за торите.
    А сега сравнете всичко това с някакви бълнуваия Имало такъв народ, продъжавания на промените, Форца италия и всякакви подобни говна. Те нищо-не-означават и те нищо-няма-да-донесат. На НИКОЙ.
    Ако Пе-Пе имаха аналог, съответствие с основната реалност - с този свят - и ако трябваше да бъдат докрай честни, тази партия щеше да се казва Политическа партия "Ружа Игнатова". Същността и сърцевината на тези две..неща, те съвпадат.
    И накрая, нещо много интересно, за мен поне. Изумително направо, като помислиш колко е лесно. Относно БФС - ами, най-нормалното нещо за всички нас, е следното: Боби Михайлов кани Бербатов в БФС като под-вице-ъндър-президент, където кротува, учи се, опознава и свиква с хората, където Михайлов и Лечков предават опита си, отглеждат и се радват на този, който идва след тях. И между другото където ще се разбере и дали самия Бербатов става за нещо, нали?
    Погледнете федерацията по художествена гимнастика. Илияна Раева през година-две взима отраснали момичета, вече спрели да играят (на 22-25 г.!) и хоп - вицепрезидентки. Или в структурата на федерацията. Там те се учат на друг занаят, на мениджмънт, маркетинг, на работа с хора изобщо, на администрация, трупат опит и ако някоя става и има амбиция, остава в списъка за наследници. Междувременно Раева си управлява с желязна ръка, и прави световни и олимпийски шампиони, слага ги на палети и ги праща по предназначение в склада на голямата българска душевност, която е много нежна и има нужда от постоянна гордост и сълзи.
    Да, ама не. Боби Михайлов не мисли така. И киро Петков не мисли така. Половин милион глупаци и свръхполезни идиоти от Пе-Пе е съвсем отделна.
    Докато те не мислят така, ще плащаме по 11-13 милиарда на година.

    Нередност?
Нов коментар