🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Маркет линкс": БСП се срива до историческо дъно от 6.6%

Според проучването само пет партии ще влязат този път в парламента, на върха ПП/ДБ води с минимална преднина пред ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На предсрочните избори на 2 април коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" би получила минимална- преднина от 0.5% пред ГЕРБ-СДС, а в парламента освен тези две формации биха попаднали още три партии - ДПС, Възраждане и БСП. Социалистите обаче се сриват до исторически минимум от 6.6%. Това прогнозира агенция "Маркет Линкс" в последното си национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV.

Проучването на "Маркет Линкс" потвърждава изводите и на останалите по-големи агенции, които публикуваха свои сондажи на прага на старта на предизборната кампания. Всички те сочат паритет на върха - като едни дават минимална преднина на ГЕРБ, други на ПП/ДБ, но разликите са в рамките на статистическата грешка и важи уговорката, че в хода на кампанията, а и на финала водачите могат да се сменят. Така или иначе обаче очакванията са за сравнително изравнени сили в двата полюса и много малка вероятност да се състави правителство около единия от тях.

"Засега е трудно да се предвиди възможността някоя от тези две коалиции да достигне толкова висок резултат на предстоящите избори, така че да успее да формира самостоятелно правителство. Това по принцип изглежда невъзможно, така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет", коментира пред bTV Добромир Живков от "Маркет Линкс".

Все пак той е на мнение, че за момента се забелязва по-висока мобилизация в коалицията ПП-ДБ, но пък при ГЕРБ-СДС има електорален резерв. За това говорят и резултатите сред всички анкетирани, а не само на тези, които са посочили, че ще гласуват със сигурност - там подредбата води ГЕРБ с 2% преднина пред новата коалиция. Друга разлика е, че "Възраждане" са пред ДПС, като подкрепа.

Данните на "Маркет Линкс" засега сочат, че "Български възход", "Има такъв народ" и новата формация "Левицата" ще останат извън парламента, като на този етап събират малко над 2% всяка. Това е и по-съществената разлика с проучванията на други агенции, които поставят повечето от тези формации доста близо до 4-процентовата бариера, а някои от тях дори и над. Така например според "Алфа Рисърч" партията на Стефан Янев и новото обединение "Левицата" са с резултат над 3.5%, а "Тренд" и "Галъп" прогнозираха през втората половина на февруари, че Янев ще мине бариерата.

По "горещия" въпрос за избирателите на реформаторските сили - дали обединението на ПП и ДБ им носи по-голям успех, отколкото ако се бяха явили по отделно, Живков смята, че още е рано да се каже. "Има много избиратели, които все още не са взели окончателно решение за кого да гласуват. Към момента виждаме изключително изострена битка за първото място с практически равен резултат", коментира той.

Ако има по-ясно изразени "печеливши" и "губещи" този път, по данните на агенцията то това ще са Възраждане и БСП. Партията на Костадин Костадинов отчита известно нарастване на политическата подкрепа. "С инициативата, свързана с референдума за еврото, те се опитват отново да влязат по-остро в политическата ни предизборна кампания, привличайки повече внимание върху себе си", коментира социологът.

В противоположната ситуация е БСП. Резултатът й върви надолу след вътршноопозиционните скандали в партията и разоряването на формации вляво, а прогнозата на "Маркет Линкс" за партията - 6.6%, е най-ниската сред водещите агенции досега. "Разчитането на хартиената бюлетина да промени този резултат може да доведе до някаква частична мобилизация отново в редиците на БСП, но като цяло резултатите могат да ни правят по-скоро скептични към подобно развитие", посочи Живков. С агресивна "антиджендър" риторика БСП и на тези избори опитва да привлече националистически и консервативен електорат, но засега изглежда това не дава особени резултати.

Проучването проверява и нагласите за машинното и хартиеното гласуване. "За" хартиените бюлетини са 20% от анкетираните, "за" машинното - 56%, а неутрални са 24%.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyg341160523 avatar :-(
    uyg341160523
    • - 4
    • + 4

    Тъжна картинка... пак патови ситуации. Сякаш единствения вариант за правителство започва да изглежда, че минава само през стискане на ръцете на ГЕРБ и ПП-ДБ.. а това в същото време изглежда някак невъзможно. И то не заради различни политики, а заради взаимни обвинения.

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 7

    Идеално, ако се насочат към 5% ще е още по-добре

    Нередност?
  • 3
    baza avatar :-(
    Божидар Здравков
    • - 2

    По-добре е БСП да е на трето място, а Възраждане да са около ръба. Страшното е, че толкова много хора подкрепят откровени популисти и антиевропейци.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    И този резултат на БСП е временно състояние в свредела, в който Нинова вкара поверената си партия. Дори Виденов като председател на БСП с хиперинфлацията и Добрево-Първановото решение не я обезкости дотам.

    Нинова я уби с колаборацията с Киро и Христос, с лъгането за оръжието за Украина, с посичането на де що някой й кажеше нещо напреки.
    Всъщност Корнелия направи от БСП това, което са евроатлантиците ДБ, ПП, Герб, ДПС - авторитарни партии, в които който слушка - папка.

    Този хранителен принцип става норма за БГ партийното - сит среден ешелон, гарантиран от преврати нескончаемо избираем лидер. И не се пита на кого ще е лидер, щото много вожд, малко индианци...

    А Коцето Костадинов - може да е всякакъв, - но с реторика, а и действия срещу войната, просто прибра електората на столетницата. Възраждане:БСП - 2:1 е засега. Кривата ще се изправя още повече.

    Големият и необратим погром за червените ще е на местните избори - с тая свита база няма какво да предложат като израстване на общинските си фигури. И ще ги загубят. Загубят ли ги - губят местните структури, а оттам са направо за канализацията.
    Психодесните трябва да канонизират Корнелия.

    Нередност?
Нов коментар