Евробарометър: Година от началото на войната България показва най-слаба подкрепа за Украйна

Мнозинството българи продължават да са против санкциите, забраната на руски медии и военната помощ за Украйна, сочи европейското проучване

Солидарност и подкрепата на европейците към Украйна в контекста на руската инвазия продължава да е силна и категорична една година след началото на войната, сочат данните от последното проучване на Standard Eurobarometer, публикувано в навечерието на годишнината. Като цяло мнозинството от европейските граждани (56%) остават доволни от реакцията на Европейския съюз към руското нахлуване в Украйна.

Този извод обаче не е категорично верен за българското общество. Отговорите на анкетираните български граждани сочат много по-ниски нива на подкрепа за солидарните с Украйна европейски политики и се отличават с крайни позиции - например повече от половината анкетирани са против предоставяне на оръжие за Украйна, против икономическите санкции срещу Русия и забраната на някои руски медии в ЕС. По-ниска е и подкрепата за енергийна независимост от Русия и за подсилване на европейската отбрана.

Проучването е реализирано с над 26 хил. участника от 27-те държави членки, в периода 01.12 - 02.06.2023 г., чрез интервюта лице в лице или онлайн.

Солидарност за Украйна

Гражданите на ЕС продължават да показват своята непоколебима солидарност с Украйна. Мнозинството от анкетираните (около 56%) остават доволни от отговорите на руската инвазия, както от ЕС, така и от националното им правителство. В България обаче недоволните преобладават и в двата случая, като реакцията на ЕС получава повече подкрепа (48%) от националния отговор (34%).

Над 91% от анкетираните са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа, а 88% подкрепят приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. Тези проценти намаляват за България (73%), Румъния и Чехия (72%), но все пак срещат солидна подкрепа.

Предоставянето на финансова подкрепа на Украйна се одобрява от 77% от анкетираните европейци, докато налагането на икономически санкции на руското правителство, компании и физически лица печели подкрепата на 74% от интервюираните. В България обаче тези настроения са преобръщат - санкциите се подкрепят от едва 47% Докато повечето европейци продължават да са съгласни до голяма степен със забраната за излъчване на руски държавни медии (67%), тук мнозинството е против - само 39% подкрепят.

Мнозинството от респондентите във всички държави членки, с изключение на Словакия, Гърция и България, са съгласни и с финансирането и доставката на военно оборудване от ЕС на Украйна. В България подкрепят предоставянето на оръжие едва 33%. Това се потвърждава и от проучване на "Алфа рисърч", публикувано днес, според което само 30.6% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

Във всички държави-членки мнозинството е съгласно ЕС да предостави финансова подкрепа на Украйна. Отново най-ниски са тези проценти в България и Румъния, съответно 55% и 53%.

Над 77% от респондентите в ЕС подкрепят обща политика за отбрана и сигурност между държавите членки на ЕС, същият дял като миналото лято, докато 16% са против. В България и на това не се гледа като на безспорен въпрос. Само сред 53% от анкетираните българи преобладава мнението, че трябва да бъдат заделяни още пари за отбрана. По-ниски са стойностите и за по-добре координирано закупуване на военно оборудване от държавите-членки, както и за засилването на капацитета на ЕС за производство на военно оборудване.

Енергийна (не)зависимост от Русия

Голямо мнозинство от гражданите на ЕС (84%) са съгласни, че ЕС трябва да избира зависимостта си от руските енергийни източници възможно най-скоро. По този въпрос и в България отношението е по-категорично "за" (65%). Българите също така преобладаващо са съгласни, че ЕС трябва да подкрепи зеления преход, като инвестира масово във възобновяема енергия (76%, съответно за ЕС - 86%).

Още - 85% от европейците са убедени, че повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките ще ни направи по-малко зависими от производителите на енергия извън ЕС, а 82% са съгласни, че държавите-членки на ЕС трябва съвместимо да купуват енергия от други страни, за да получат по-добра цена (за България тези проценти са 69%). В допълнение, 81% казват, че са предприели действия за намаляване на собственото си потребление на енергия, докато значително по-малко българи са направили това.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 10
    • + 6

    Обяснимо е.
    Първо: българите нямаме исторически насложени национални противоречия с:
    а) Руската империя, както поляците, финландците, прибалтите, които векове са били просто руски губернии При едно от отдавнашните си посещения в Полша, след втората бутилка приятелите ми най-сетне проговориха на руски. Запомнил съм репликата на един от тях: Вас Гурко ви е освобождавал, нас ни е клал..." История!
    б) СССР както германците, италианците, испанците, румънците, чехите, унгарците които са запълнили хиляди военни гробища през Отечествената. Дядото на канцлера е бил оберщурмбанфюрер от СС.

    Напротив - руската армия през 1878 г. след поредната Руско-турска война възражда българската държавност след 500 години робство.
    Година по-късно пък прадедите на днешните ни съюзници разпокъсват освободена България, а след Съединението прадедите на днешните ни съюзници от Австро-Унгария подтикват сръбския крал Милан да нахлуе до Видин, Драгоман и Сливница.

    В исторически план доброто иде от Русия, а лощото - от запад...Това е кодирано в националната психология на българина. И трябва да минат поколения, за да се промени. А е минало само 1 (едно).

    Второ: българите много добре знаят географски къде е Русия - зад морето, знаят и къде е Америка - от другата страна на кълбото.

    Трето: българите в огромното си мнозинство са наясно, че Украина е гостоприемник на една геополитическа война на САЩ с Русия и че помощта, представяна като помощ за Украина е всъщност помощ за далечната Америка срещу близката Русия.
    И Хагската конвенция от 1907 г. тълкува военната помощ като участие във война с вземане на страна. Т.е. според нея БГ от година е във война с РФ...

    Правил съм го и друг път: приканвам диванните ястреби да си облекат топли дрехи и високи обувки, да целунат дребни дечица и да отидат на ул.Боряна да се представят като доброолци.

    Няма да го направят.
    От клавиатурката е в пъти по-лесно да се "воюва".

    И по-лицемерно, естествено...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 4

    И пропуснах: не е ОК милионите разселени из Европа украинци, които видимо са масовката на подобни прояви като на снимката, да се наричат европейци. Те са си украинци и е естествено да си изразяват украинската официална позиция.
    Те са и алфата и омегата на провжданите в БГ подобни прояви.

    Неотдавна бях в Милано и пътя ми пресече многолюдно шествие срещу американската война в Украина. Бяха италианци. Европейци.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 7

    Докторе, ако от Русия идваше само добро, Васил Левски нямаше да убеждава народа да разчита единствено и само на себе си за Освобождението. Нито Стамболов, нито Захари Стоянов. Даже такива екзалтирани русофилчета като Вазов променят позицията си, като виждат какво чудо е туй, московлукът.

    Нередност?
  • 4
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • - 1
    • + 2

    Не народ, а мърша.

    Нередност?
  • 5
    babimu avatar :-|
    Babimu
    • - 1
    • + 3

    Докторе, май различна история сме учили: Русия подписва Берлинския договор, т.е. тя също е от тези, които разпокъсват България. След това се противопоставя всячески на Съединението - изтегля военния си министър и всички генерали от българската армия, като де факто оставя България без висше военно командване. В този момент насъсква и Сърбия да ни нападне. След като българите побеждават, се противопоставя на признаването на Батенберг за княз на обединена България и затова идва Фердинант.

    Нередност?
  • 6
    qvd50491823 avatar :-?
    Костадин Иванов

    Що бе, нали имаше заглавия как Кире спасил Украйна. Всеки ден ли ще я спадсяваме?

    Нередност?
Нов коментар