🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алфа рисърч": Широка коалиция ГЕРБ-ПП/ДБ подкрепят само една трета от избирателите

Обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" е първа сила с малка преднина и според това проучване

Според проучването сега ДБ и ПП като колаиция имат с малко по-ниска подкрепа от тази, която събраха на последните избори сумарно
Според проучването сега ДБ и ПП като колаиция имат с малко по-ниска подкрепа от тази, която събраха на последните избори сумарно
Според проучването сега ДБ и ПП като колаиция имат с малко по-ниска подкрепа от тази, която събраха на последните избори сумарно    ©  Велко Ангелов
Според проучването сега ДБ и ПП като колаиция имат с малко по-ниска подкрепа от тази, която събраха на последните избори сумарно    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Слаба мотивация за участие в изборите и минимална разлика в битката за първото място - със символична преднина от около 1% за новото обединение между ПП и ДБ пред ГЕРБ, сочи новото национално-представително проучване на агенция "Алфа рисърч" на старта на предизборната кампания. Това е трето социологическо проучване, след като двете партии съобщиха, че ще се явят заедно на избори, като от едно от предишните (на "Галъп") също сочи малка преднина за новата коалиция, а второ (на "Тренд") я класира малко зад ГЕРБ.

Така или иначе прогнозираните разлики и от трите агенции са в рамките на статистическата грешка, и водят към паритет. Идеята за широка коалиция между ПП/ДБ и ГЕРБ обаче не допада на 50% от избирателите, а само около 1/3 са склонни да я подкрепят, показват данните на "Алфа рисърч".

Очаквано демотивиран електорат

На фона на петия пореден вот в рамките на две години и очертаващата се невъзможност партиите и този път да излъчат работещ кабинет, избирателите очаквано са демотивирани да участват в поредните извънредни избори. Декларираната на старта на кампанията активност е съизмерима с тази от октомври 2022 - 39%. Колебание заявяват 28%, а 33% са категорични, че няма да гласуват. Високо мобилизирани са основно най-ревностните симпатизанти на партиите, т.нар. ядра.

Ако изборите бяха днес - отново паритет

Водещите партии влизат с изравнени позиции в надпреварата - 26.4% за ПП-ДБ и 25.2% за ГЕРБ-СДС , а няколко по-малки формации до последно ще очакват дали ще успеят да преминат 4%-та бариера, сочат данните на "Алфа рисърч". Макар обединението между ПП и ДБ им носи символична начална преднина пред основния опонент ГЕРБ, резултатът им сега остава под сумарния от октомврийския вот, когато заедно имаха 27.65%.

Дали тази малка разлика е негатив от самото обединение на двете формации, което може да е разочаровало някои от най-твърдите им привърженици, или е резултат от общото настроение на разочарование от политиката и демотивация, не става ясно от проучването. Социолозите обаче отбелязват, че в момента ПП-ДБ се ползват с подкрепата на най-мотивираните привърженици на двете формирования и биха могли да подобрят позициите си, ако съумеят да привлекат по-млади и по-слабо следящи текущата политика избиратели, които традиционно вземат решение, дали и за кого да гласуват в последните дни на кампанията.

Потенциал обаче има и от другия полюс според агенцията - част oт твърдите привърженици на ГЕРБ-СДС, най-вече жители на областните градове, все още не са намерили достатъчен стимул да отидат до урните на 2-ри април. От това как всяка от формациите се справи с тези предизвикателства ще зависи победителят във вота и получател на първия мандат за съставяне на правителство.

Макар и по-слаба, интрига е налице и за третата позиция. Към момента води ДПС с 13.2%, а недалече от тях е "Възраждане" (11.3%), която се откроява като една от малкото формации, мобилизирали подкрепа в периода между двата избора. Дали националистите са способни да поднесат още по-голяма изненада е трудно да се каже, но едва ли е невъзможно предвид интересa, който постигат с кампанията си за референдум срещу еврото.

БСП стартира кампанията със 7.4%, като дори на този ранен етап се вижда ясен спад в електоралната ѝ подкрепа (партията взе 9.3% на последния вот през октомври 2022 г ). Вътрешните противоречия водят до отлив на привърженици от столетницата, като изтичането е най-вече към новосформираната коалиция "Левицата", но също към "Възраждане" и "Български възход".

Три партии са близо до изборната бариера, но засега под нея - "Български възход" с 3.8%, "Левицата" с 3.6% и ИТН с 3.2%. "Възкръсналият" наскоро проект НДСВ, който се регистрира за вота през април, след като не бе активен в последните няколко години, според това проучване има 1.2% подкрепа - достатъчно, за да получи субсидия. Чии симпатизанти привличат обаче не става ясно от проучването.

Резултатите, прогнозирани от "Алфа рисърч" са много близки до тези, които други две агенции публикуваха по-рано през февруари. Така например според проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа" партията на Борисов има нищожна преднина от 0.8% , а в допитване на "Галъп интернешънъл" новата коалиция изпреварва ГЕРБ с един процент - 27.1% срещу 26.1%. Те също сочат пет твърди участника в следващия парламент, но според тях "Български възход" също има добър шанс да прескочи границата.

Решение за политическата криза засега не се вижда

Независимо дали в новия парламент ще са представени петте относително сигурни политически сили, или ще влязат и някои от "малките", предизвикателството пред излъчване на редовно управление остава толкова високо, колкото и пред предишното Народно събрание, пишат социолозите. Поляризацията и в обществото обаче е толкова силна, че мнозинството не приема решение под формата на широка коалиция между ГЕРБ и ПП/ДБ.

Такава е категорично подкрепена от едва 5% от пълнолетните българи и още 28 на сто я приемат за възможен компромис, като изразяват умерено одобрение за нея. Такава коалиция обаче е нежелана от 50% от българите.

По-склонни да я подкрепят са привържениците на ГЕРБ, докато мнозинството от тези на ПП-ДБ остават дистанцирани. Избирателите на ДПС, "Български възход", ИТН се отнасят по-скоро неутрално, а сред най-ярките противници на тази възможност са симпатизантите на БСП и "Възраждане". По всичко обаче изглежда, че решението на политическата криза няма да дойде от избирателите, а от способността на партийните лидери да ги убедят в правилността на следващите си действия, пишат от "Алфа рисърч".

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 10

    Само в БГ общественото мнение може да се подготвя пропагандно за управленска коалиция на две партии, втората от които се е родила и продължава да се декларира шумно като отрицание на първата и нейна единствена алтернатива.

    Това освен за абсурдно незачитане на волята на суверена (за когото и да гласуваш, ние ще слушаме Козяк), говори и за тотална зависимост на пропагандистите от Замъка на хълма - пряко или опосредствено (виж логото долу вляво на страницита) - и целта е да се сбере достатъчно мнозинство, което да излъчи марионетно правителство, което да вкара БГ във войната на САЩ в Украина.

    И какво се оказва: чласуваш за Герб/ПП/ДБ и подписваш призовка за сина си за фронта...
    Вие пък да не би да искате янки от Тексас да гинат по украинските степи?!

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • + 5

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Към това ни бутат с всички сили, но народът не сака, поне това се разбира от материала. До къде ли ще стигне сега едновремешния рев на "протестърите" за "Избори до дупка"? Въпросът е реторичен.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Всъщност въпросът за "избори до дупка" е много сериозен. И че в Капитал не го брегат е доказателство за сериозността му. Системата от безплодни избори е единственият начин естественото чувство за самосъхранение на партиите да изхвърли старите муцуни-баласт и да се опита да ги замени с адекватни на ситуацията лица, зад които да стоят нови, различни от досегашните политики.

    Така че: колкото повече избори, толкова по-прочистена и по-адекватна политическа система.

    Сега Козяците ни натискат за "евроатлантическо" правителство, което да ни вкара във война-
    Никой българин не иска да си праща децата по чужди бойни полета.
    Затова - не гласувайте за партиите на войната.
    Оставете ти да се самоспъхнат. Никой от вождовете им няма да го видите в Украина в окопите. Там правят място за нашите деца.

    Да не им ги даваме!

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "D-r D":

    "Избори до дупка" по принцип е нож с две остриета и в повечето случаи води до негативни последици - политическа нестабилност, без опция за взимане на дългосрочни решения, отлив от инвестиции и пр. В случая с 2021 г. беше опасно заради ковид кризата и можехме да спасим бая българи ако не бяха малоумните политически боричкания.
    Конкретно в настоящата ситуация, "Избори до дупка" може и да ни спасят временно от ангажирането ни в тази война. Проблемът е, че ако не успеят с коалиция през април (а те ще, защото дори кафявите гащи на Баце вече не му вършат работа) ще се натисне Радев, който за момента държи фронта, но е въпрос на време да клекне напълно. Аз съм прежалил това, просто ме е яд, че с него ще дойдат едни пълни некадърници на власт, които дори да крадат не могат, па камо ли да управляват държавата.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Това "временно" тече вече втора година. Както виждаш, нищо драматично лошо не се случва при служебните. Пропадането с бюджета, например, се случи при късото (за щастие) редовно правителство на обела, рака и щуката + сценаристите и мнозинството им в парламента. Та в този смисъл безвремието на служебните за мен е за предпочитане.
    Уви, американците здраво са стиснали топките на разни политикани и подобни клакьори като горната много добре знаят какво трябва да пишат, за да подготвят пътя за грозното политическо "горчиво".
    Да, ще отвратят много избиратели, но козяците планират конкубинатът да е достатъчно дълговечен, че да не се стига до нови избори в обозримо бъдеще. А "легитимното" правителство ще е на къс повод и ще официализира каквото поискат.
    Задава се латиноамериканизиране на родната ни политика. Ако трябва, за да се доближим до атмосферата, ще ни снабдят и с наркокартел. С който , естествено, по телевизорите ще се води щура битка...

    Обречени сме. Освен ако междувременно не възпалят Тайван.
    Много разчитам на маниакалната глупост на янките, за да поискат да потърсят G точката на китайския дракон...

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • + 2

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Първото "временно", всъщност беше "бременно" с Простата Промяна и именно то изстреля късото Риба-рак-щука-сценарист правителство, от което новото "временно" още не може да се оттърси. С две думи - имаше драми. А и вече споменах, че в контекста на войната, настоящето "временно" се справя сравнително добре, което се дължи до голяма степен от липсата на НС и ограничените си правомощия.
    Европа е обречена дори ако се запали Тайван, което е въпрос на време, особено предвид все по-агресивните действия на янките. Целият икономически просперитет на ЕС за последните 3 десетилетия ще бъде заличен за няколко години, след като унищожим 3 от 4 му фундамента - евтини енергийни ресурси от Русия (в процес на заличаване, все още купуваме, но през посредници, та цените са все още по-поносими), евтино производство и доставки от Китай (което изчезва моментално при тайванска инфекция), обширния пазар на Китай (също) и финансовите капитали на САЩ (които остават, но може и да намалеят, защото янките ще приоритизират първо себе си).

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-?
    D-r D

    До коментар [#6] от "kuranakyumura":

    Хей, много интересно пишете. Къде бяхте досега?

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Гледах си отстрани, скърцах си със зъби, но почна да се пресолява манджата последните няколко месеца и реших да се регистрирам.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#8] от "kuranakyumura":

    Честито Освобождение.
    И аз скърцах със зъби, когато грантовият проф.Ивайло Дичев но БНТ питаше девойка дали е виждала Каравелов във вериги - какъв роб е бил Любен Каравелов тогава!!?

    Ако през 1878 г.Америка е била по-свободна от грижата си да избива индианците и да им краде землищата и - теоретично - ни е била освободила, сега празненствата щяха да са на Козяк и в Южния, не на Шипка и цялата грантова чета щеше да вее червените райета и звездичките необезпокоявана от въпроси.

    Едни освободиха народа, други поробиха т.нар. елит...

    Чудя се защо сърбите и гърците изобщо не се срамуват, че се освободени (с дипломатичедски натиск) от Руската империя, а българи (по ЕНГ) се притесняват от 200 000 руски жертви в боевете да освобождение на БГ?

    Нередност?
  • 10
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Честито Освобождение! Малко сме оффтопик, но само добавям, че това си е редовна опорка на новия "ред". Единственият ми криндж курс в университета беше свързан именно с темата как сме живеели по-добре преди 1878 г. и как едвам се усещало османското "присъствие". Най-забавното беше, че докато излагаше фактите, те говореха против тезата на преподавателката. След серия протести 80% от колегите напуснахме лекцията, като останаха няколко партийни секретаря единият от които стана и депутат от "правилната" партия.

    Нередност?
Нов коментар