Иван Гешев направи заявка да конкурира "Възраждане"

Бившият главен прокурор регистрира движение "Справедливост за България"

В изявата си във фейсбук Гешев отговаряше уклончиво на въпроса дали ще прави партия
В изявата си във фейсбук Гешев отговаряше уклончиво на въпроса дали ще прави партия
В изявата си във фейсбук Гешев отговаряше уклончиво на въпроса дали ще прави партия
В изявата си във фейсбук Гешев отговаряше уклончиво на въпроса дали ще прави партия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият главен прокурор Иван Гешев направи заявка за влизане в политиката, и то на терена на националистическата "Възраждане". Във вторник през "пряко предаване във Фейсбук, за да няма цензура", той обяви движението си "Справедливост за България", чийто герб е сочещ надолу меч.

Гешев представи организацията като "гражданско родолюбиво консервативно движение, основано на националното достойнство, християнска етика и български традиционни ценности". Целта по думите му е "възвръщане на българската гордост и истински патриотизъм". Бившият главен прокурор обеща да подкрепя идеята за Обединена Европа, но като "Европа на отечествата, а не брюкселска диктатура". "Ще се борим за реално възстановяване на мажоритарния избор и на справедливостта, смазана от престъпния олигархичен модел", каза бившият главен прокурор.

Той се обяви срещу "агресивните неолиберални теории и практики", които били разпространявани от политическата върхушка. "Тях (политиците) не ги интересува българската конституция, в която пише, че бракът е само между мъж и жена", допълни главният прокурор. Последваха разсъжденията му върху вноса на чуждестранни плодове и зеленчуци вместо отгледани в България.

Наред с това той се обяви за лустрация, обяснявайки, че съзнава, че говори за "хора, които в момента са много възрастни", като той допусна въпросната лустрация да засегне и внуците, ако са се ползвали от капитали на предците си. "Всички виждаме, че Народното събрание се крепи само защото го превърнаха в убежище за имунитети. Никой вече не мисли за България и за народа. Управляващата върхушка е виновна за моралния и икономически срив", коментира Гешев.

В отговор на въпрос той обясни, че може и да остава впечатление как по някои дела се работело по-бавно, но така било навсякъде в Европа - по сложните дела се работело бавно. "Защо преди аз да стана главен прокурор, нямаше обвинени действащи министри? Защото това, което се случва, включително и с мен, е следствието на това, което свърши прокуратурата", каза Гешев.

Въпреки че преди дни във Фейсбук той написа, че Борисов решавал "кой и докога да бъде главен прокурор", в изявата си бившият шеф на обвинението отрече да е назначен на поста си с политическа протекция. "Ако Борисов и Пеевски ме бяха назначили, аз щях да си довърша мандата", каза той.

От думите му още стана ясно, че е възнамерявал да арестува лидера на ГЕРБ. "Това, което спря българската прокуратура, е имунитетът на лицето Бойко Методиев Борисов", отговори Гешев на въпроса защо не е арестувал бившия премиер. Преди повече от година, когато Борисов беше арестуван от МВР под ръководството на Бойко Рашков, прокуратурата отказа да му повдигне обвинение и той беше освободен след по-малко от 24 часа. Гешев не коментира този казус.

Той призова Борисов да се откаже от имунитета си и обясни, че лидерът на ГЕРБ "се е превърнал във воденичен камък върху собствената си партия и трябва да я освободи, за да се развива".

В движението на Гешев, учредено на 30 юни, място намират бивши депутати от ГЕРБ, роднини на настоящи народни избраници от партията на Борисов, издателят на ПИК Недялко Недялков. Целите на движението, посочени в учредителния му документ, са "защита на българската държавност и демокрация, спазването на закона, утвърждаването на справедливостта, плурализма и правото на личен избор на гражданите".

Целите си Гешев и компания ще постигат с мониторинг и граждански контрол за почтеност и законност в изборния процес, извършване на социологически и електорални проучвания, прогнозни и пълни паралелни преброявания.

Бившият главен прокурор нито веднъж не каза недвусмислено, че възнамерява да прави партия. Всичките му отговори в тази посока бяха по-скоро уклончиви. В обичайния си стил той направи заявка, в това число и за политически сегмент, в който се прицелва, но не каза окончателно ще се явява ли на избори и ще регистрира ли партия. Според целите, записани в учредителния документ на сдружението, Гешев по-скоро ще "наблюдава изборите" и ще прави социологически изследвания.