КС допусна искането на Гешев срещу реформата на прокуратурата и статута на главния прокурор

Определението на Конституционния съд по допустимостта може да стане основание за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване на противоконституционност на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт с новия механизъм за разследване на главния прокурор, новото мнозинство за разследването му и редица други норми, свързани с реформата в прокуратурата.

Обикновено определението, с което се допуска едно искане за разглеждане, няма самостоятелно и особено значение, но в случая това определение може да стане основание за спиране на процедурата за избор на главния прокурор, която ВСС откри миналия четвъртък. За това намекнаха някои членове на съвета до момента, като се позоваха на правилото на чл. 54, ал. 1, т. 3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), според което административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва приложим закон.

По-късно през деня правосъдният министър Атанас Славов обяви, че на следващото заседание на Висшия съдебен съвет ще предложи именно спиране на процедурата. "Решението на Конституционния съд да допусне за разглеждане по същество на питането на Иван Гешев за мандата и правомощията на Висшия съдебен съвет за мен е процесуална пречка за продължаване на процедурата за избор на нов главен прокурор. На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата", заяви той пред журналисти в Министерски съвет.

Няма спор, че в случая оспорените пред КС законови промени са пряко относими към процедурата по избора на главния прокурор, доколкото с тях бе въведено ново мнозинство във ВСС за избор и отстраняване на главния прокурор - с 13 гласа вместо 17, както досега.

Същевременно според други членове на ВСС не е необходимо процедурата непременно да се спира сега, а е най-добре да се изчака възможността КС да се произнесе преди финалното гласуване, което е насрочено на 26 октомври. Самият закон дава опция да не се спира производството, "ако спирането може да създаде опасност за живота или здравето на гражданите или да застраши важни държавни или обществени интереси".

Отделно от това, делото пред КС и определението по допустимост може да е основание за отлагане и непровеждане на нови избори за членове на на ВСС от професионалната квота. С промените в закона парламентът даде тримесечен срок на себе си да проведе такива избори за своята квота от 11 души, но задължи органите на съдебната власт също да проведат нови избори за 11-те от професионалната квота - съдии, прокурори и следователи. Този ангажимент на съдебната власт също е атакуван пред КС с мотива, че това е недопустима намеса на законодателя в нейната дейност, доколкото съдии, прокурори и следователи проведоха своите избори още миналата година в срок и избраха своите представители в бъдещия ВСС.

Предстои КС да се произнесе и по допустимостта на друго искане на Иван Гешев, направено преди отстраняването му от поста, а именно трябва ли този ВСС да продължи да изпълнява функциите си и след изтичане на мандата му, при положение че са избрани новите членове на съвета от професионалната квота и заедно с членовете по право те правят 14 души - достатъчни, за да осигурят кворум за заседания и за вземане на решения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 3

    Не е професионално да се предвещават решенията на най-висшия съд в страната. Какво "може" и какво "не може" да последва от евентуално решение на КС в едната или в другата посока би трябвало да са го мислили на времето тия, които са правили оспорваните сега пред съда промени в законите.
    КС се изказва единствено дали съответният казус влиза в противоречие с Конституцията и с какво там конкретно. Не взема политически или конюнктурни решения. Политическите и конюнктурните решения са взети от видимо недобре справящи се с правната материя дърдорковци.
    И защото видимо е модно да се гадае: "Ами ако...?", да попитам и аз: "Ами ако КС отмени правото на този изтекъл ВСС да сменя главния прокурор?
    Честит ви несменяем Гешев тогава, мили правни жълтопавенти "специалисти"!

    Нередност?
Нов коментар