🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иван Гешев напуска прокуратурата и се впуска в политиката

Освободени са всички заместнички на Гешев и по предложение на Борислав Сарафов за зам. главен прокурор бе назначена досегашната зам.-министърка на правосъдието Мария Павлова

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В режисирано изявление в YouTube, което започва с обръщението "Братя и сестри българи" и изобилства с архаична популистка лексика, Иван Гешев обяви, че е подал оставка като прокурор и напуска съдебната система. Нещо повече - Гешев даде ясна заявка, че се впуска в политиката с обещанието да продължи "битката за истина и справедливост в нашето Отечество", и то "с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства".

Обръщението е на фона на българското знаме и знамето на ЕС, а за разлика от обичайния стил на неговите изявления, текстът очевидно е предварително написан и Гешев старателно го чете от аутокю. Тезата обаче е позната - "силите на мрака" са отстранили главния прокурор с промяна в законите, направена специално за Гешев под прикритието на европейски стандарти, за да се предотврати "дългогодишната ни работа по ключови дела с висок обществен интерес".

Гешев обаче устоял на изкушенията, които нечестивите сили му предлагали: "Пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството, избрах примера на Левски", казва той. И след споменаване на "българските ценности и добродетели, бъдещето на страната и бъдещето на децата и внуците ни", заявява, че страната ни е на кръстопът. Следва призивът "да се преборим за истината и за справедливостта" и да "отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и се извисим като народ в целия си ръст".

В изявлението си Гешев описва как "страхът е голям" сред "силите на мрака" и казва: "Дори се оказахме в парадоксалната ситуация в един момент, още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори." Което не е вярно фактологически и Гешев е длъжен да го знае - указът на президента, като ненормативен акт, влиза в сила веднага след подписването, а не от обнародването му Държавен вестник, и това е базисна постановка.

Преди два дни Гешев искаше да се върне като редови прокурор

Всъщност само преди два дни, в петък, стана известно, че Гешев е подал молба да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Съобщи го един от членовете на ВСС - Калина Чапкънова, с коментар, че прокурорската колегия може и да откаже преназначаването му във ВКП, имало такива прецеденти след отрицателни становища на етичната комисия.

Оставката на Гешев, обявена днес, идва ден след като правосъдният министър Атанас Славов заяви, че оценява като недопустимо негово връщане като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

"Гешев беше освободен като главен прокурор за уронване на престижа на съдебната власт и няма как освободен на това основание да се върне като прокурор във върховната прокуратура", каза Атанас Славов в неделя пред бТВ.

ВСС освободи заместничките на Гешев и назначи Мария Павлова за зам.-главен прокурор

На извънредно заседание на Прокурорската колегия в понеделник, на което оставката на Гешев бе приета за сведение, бяха направени и поредните рокади на върха на прокуратурата. По предложение на и.д. главният прокурор Борислав Сарафов са освободени и двете зам. главни прокурорки от екипа на Гешев, които до момента не са подали оставка - Десислава Пиронева и Даниела Машева. Другите две заместнички на Гешев Пламена Цветанова и Красимира Филипова подадоха оставки още миналата седмица. Машева, Цветанова и Филипова остават редови прокурори във Върховната касационна прокуратура, а Пиронева отива във Върховната административна прокуратура.

Пак по предложение на Сарафов Прокурорската колегия назначи нов зам.-главен прокурор - Мария Павлова, която допреди дни беше зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Гълъб Донев. Павлова има 25 годишен стаж като следовател, през 2017 г. беше и министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков, беше и зам. министър на правосъдието в кабинета на Стефан Янев.

Междувременно Съюзът на съдиите в България (ССБ) в позиция призова за отстраняването на Борислав Сарафов и избор на човек с доказана професионална компетентност и интегритет след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви (вижте в карето по-долу).

Съюзът на съдиите: Назначаването на Сарафов е поредното срамно решение срещу авторитета на съдебната власт

Поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт - така Съюзът на съдиите в България (ССБ) окачествява назначението на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. То бе гласувано почти единодушно в петък от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 8:1 гласа, ден след като президентът Румен Радев подписа указа за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев.

От ССБ също изразяват тезата, че решение за назначаване на и.д. главен прокурор не е от компетентността на прокурорската колегия. Такова решение може да се вземе от Пленума на ВСС с мнозинство от минимум 13 гласа, тъй като в случая следва да се прилагат по аналогия правилата за избор на главния прокурор.

Подобна тези тия дни развиваха и други юристи, включително и министърът на правосъдието Атанас Славов, който пред бТВ заяви, че ще постави този въпрос пред Пленума, а ако не получи убедителна реакция ще сезира и съда.

В позицията на ССБ от днес се припомня, че преди три седмици, в разгара на публичния конфликт между Иван Гешев и Борислав Сарафов, съюзът призова ВСС да отстрани от длъжност както Гешев, така и Сарафов като главни участници в схемите за неправомерно влияние върху магистрати, които самите те разкриха. Вместо това Гешев бе заменен със Сарафов, който е не по-малко дискредитиран, се казва в позицията на ССБ и се припомня наличието на "обосновано тежки съмнения за интегритета му" след появилите се данни за срещи в ресторант "Осемте джуджета", противоречивите му публични изявления в периода след 1 май до момента, сигналите срещу Сарафов за данни за престъпления, извършени от него като зам. главен прокурор, които са постъпили във Върховния касационен съд по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му и др.

В позицията се акцентира и на изявлението на Сарафов, че той ще съвместява длъжностите директор на Националната следствена служба и и.д. главен прокурор, което се окачествява като поредната порочна концентрация на властнически правомощия.

"Абсолютно неприемливо до степен на абсурдност е и публичното изявление на Борислав Сарафов за "чистка на гешевчетата по места", с което той успя отново и незабавно да потвърди непригодността си за този пост", се каза още там. И се призовава пленумът на ВСС да избере за и.д. главен прокурор прокурор с доказана професионална компетентност и интегритет след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви. Около този човек не трябва да има съмнения за принадлежност към някоя от оформилите се групи на лоялност около бившия главен прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов, като не е необходимо той да е зам. главен прокурор.

Настоящият състав на ВСС е морално делегитимиран и не притежава необходимия интегритет да проведе избор за нов главен прокурор, той носи изцяло отговорността както за избора през 2019 г. на непригоден човек като Иван Гешев, но и за разрушаването на авторитета на съдебната власт от него и екипа му, се казва в позицията. И се настоява, след избора на и.д. главен прокурор членовете на ВСС да си подадат оставките.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 8

    Може пък и да мине 4%, знае ли човек.
    Лично на мен ми харесва.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 5

    Освен модел на каскети тая празна кратуна може да стане и директор на водопад... За политика и адвокат не го бива..

    Нередност?
  • 3
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 5

    Гешев влиза в политиката, а политиката става още по-мръсна дума.
    Ще гледаме нов сериал в стил Яне Янев и Бареков.
    Аман от идиоти с логорея и самочувствие.

    Нередност?
  • 4
    uzy39646887 avatar :-|
    uzy39646887
    • - 2
    • + 4

    Идеално, значи ППДБ ще го изперат и него некой ден, както Борисов и "Делян"! Само да влезе в парламента ...

    Нередност?
  • 5
    n.sapundzhiev avatar :-P
    Nikolay Sapundzhiev
    • + 2

    Защо знамето на РБ е обърнато наопаки? Провокация за война или пълна неадекватност/неграмотност?

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 4

    Казусът Гешев иска по-сериозен анализ.
    Защото по същество т.нар. демократична общност беше използвана като форлайтер, за да се отърве вече изпраното от съвместното управление статукво/мафия/библиотекари/кремлисти и пр. от един скъсал синджира и станал адски неудобен главен прокурор.

    Това е истината с едно изречение.
    Но има и второ: временното назначение на Борето Сарафов, който е от абсолютно същото котило "ти си ги избра" е римейк на избора на Гешевпрез далечната 2017 г. Тогава идентичният ВСС със зъби и нокти се бори и пребори обструкциите на Радев да издаде указ. Е, сега мина по-кротко: членовета на ВСС просто си прочетоха смс-ите и нагласипа съвестта си по тях...

    Невероятни аджамии са това сиамците ППДБ! Слушам днес втората им шпага (първата е Христос, естествено) министърът Славов, който обяснява, че изборите на ВСС и респектирно за гл.прокурор щели били да се случат след като се промени Конституцията!?
    На юриста Славов губи ли му се, че членовете на този ВСС масово са с изтекъл мандат, което вкарва доста скепсис в законосъобразността на решенията им?
    И второ - като гледам бостана динени кори, които изпраната съуправляваща мафия постави на ливадите от ППДБ по отношение развитието на казуса Гешев, дълбоко се съмнявам, че някога в НС ще се събере мнозинство от 2/3, което да реализира хрумките на ДБ.
    Защото Герб имат един, макар и келяв проект за Конституция, ДПС имат, а най-велеречовитите от ДБ не съм чул да имат нищо написано като проект по темата!

    Или квото стане? Както беше с уникалната хрумка на топ прависта на ДБ Христос Иванов през 2015 г, когато разцепи ВСС и така постла червената пътека за избора/назначение на Гешев две години по-късно.

    ДБ не само не се учат от грешките си, а и не ги помнят, защото иначе биха изхвърлили несменяемия си лидер.
    Да си го носят на рамо...

    Нередност?
  • 7
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Да те е срам, че в европейска България такива хора като Гешев и Сие оглавяват прокуратурата. Но и надолу по окръжните и районни прокуратури положението е същото - зависими , мързеливи и некомпетентни прокурори петнят името на малкото честни и достойни техни колеги. Има стотици примери на прекратявани или протакани с години преписки без никакъв резултат по разкриване на престъпления с неимоверни щети за пострадалите. Последен случай в Бургас, където в отговор на жалба до районен прокурор пострадалият разбира, че прокурорското постановление за прекратяване на производството по жалбата звучи по-скоро като адвокатска защита към виновния за конкретния инцидент. Как да имаш доверие на институцията когато тя изцяло е проядена и компрометирана? И няма как да вярваме, че скоро ще се оправи защото децата на сегашните прокурори също влизат в Системата. Ще я поправят или повече ще я забатачат? - това е въпроса. А не дали какъв политик ще стане Гешев - не по-добър от своите досегашни покровители!

    Нередност?
Нов коментар