Борислав Сарафов: Пресцентърът на прокуратурата фабрикувал сигнали като основание за проверки

ВСС спря процедурата за избор на нов главен прокурор, като се мотивира с допуснатото от КС дело срещу законовите промени в НПК и съдебния закон. Сарафов обяви, че и той е жертва на казуса "Осемте джуджета"

Борислав Сарафов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Пресцентърът на прокуратурата при Иван Гешев е наброявал 18 души и едно от основните им занимания е било да фабрикуват сигнали, които да стават основания за започване на проверки и досъдебни производства. Това стана ясно от думите на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов пред Висшия съдебен съвет (ВСС), който бе поканен на изслушване в рамките на насрочения за днес дебат за натиска върху членовете от прокурорската колегия, внесли искане за отстраняване на Гешев.

Осемнайсет души са работили в пресслужбата на Върховната касационна прокуратура (ВКП) при Гешев, което значително надвишава състава на един нормален пресцентър на такава институция. От думите става ясно, че те са били организирани в нещо като тролска фабрика, за да пишат сигнали, използвани по два основни начина.

Първият начин е да се пишат сигнали от името на несъществуващи лица, които после се вписват официално, за да станат основание по тях да се извършват проверки.

Другият начин е пресслужбата на прокуратурата да изготвя статии, които да се изпращат до определени медии (основно две по думите на Сарафов), а после стават законен повод за образуване на проверки и досъдебни производства.

Това разказа в прав текст и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, като отбеляза, че той до 15 май т.г. не е знаел за такава практика - странно изявление предвид това, че за тези практики на прокуратурата се говори и пише от много години, включително още по времето на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, който всъщност въведе тази перфидна практика и я използва активно до края на мандата си.

Това трябва да обект на проверка и евентуално на дисциплинарни или наказателни производства, каза Сарафов.

Стана известно, че срещу членовете на прокурорската колегия, вносители на предложението за отстраняване на Иван Гешев, били образувани четири проверки още в следващите дни след внасянето. Една от тях е била по докладна на шефа на пресцентъра на ВКП Николай Марков, основана на казаното от Гешев на прословутата му пресконференция, на която скъса оставката си, и по-точно на изразените от него опасения, че вносителите на предложението са действали под натиск. В този смисъл била назначена проверка дали членовете на колегията не са действали под натиск, като са внесли искането и те даже били викани на разпит как са стигнали до това решение. Преписката е била възложена на прокурор от ВКП с резолюция лично от Гешев, по чието "усещане" е задвижена и който е основният заинтересован от нея.

Още преди изказването на Сарафов членът на прокурорската колегия Огнян Дамянов, който е един от проверяваните податели на сигнали, подаде въпроса дали наистина дирекция "Публична комуникация" на ВКП е подавала дописки в медиите, за да ги използва като основание за образуване на производство. Оказва се, че и Дамянов е чул за това едва през последния месец.

"Тези служители, които бяха въвели тези практики за публикации в медиите, бяха освободени и вече не са служители на прокуратурата", каза Сарафов.

Гешев "опростачил" прокуратурата, но пък показал дефектите й

Оказа се, че Сарафов направил и други разкрития за дефекти в прокуратурата през последния месец: "Аз се срамувах, че Иван Гешев е главен прокурор. За съжаление, в последните месеци и седмици на Гешев показаха много дефекти на тази институция и показаха, че институцията може да се ползва за лични цели.", каза той. Имало обаче и хора, "които са готови да следват подобно поведение и да подкрепят такива порочни практики".

"Гешев опростачи прокуратурата до невиждани нива, но беше и полезен - да покаже пречките на пътя на прокуратурата", коментира Сарафов поредния катарзис. Борислав Сарафов докладва и наличието на над 50 висящи и 20 спрени досъдебни производства срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, образувани от началото на 2020 г. По негово нареждане в момента прокуратурата проверява хода на тези разследвания. Не е логично едно досъдебно производство, започнало през 2020 г., да не е приключило досега, коментира Сарафов и заяви, че ако се установи неоснователно забавяне, ще предложи проверка и наказания на прокурорите, нарушили служебните си задължения.

ВСС спря процедурата за избор на нов главен прокурор

Преди да започне обсъждането на прокурорския натиск, членовете на съвета спряха процедурата за избора на нов главен прокурор, открита на 22 юни. Спирането бе мотивирано с допуснатото дело пред Конституционния съд срещу промените в НПК и съдебния закон за новия механизъм за разследване на главния прокурор и новите правила за избора и отстраняването му, като теоретично процедурата може да продължи след произнасянето на КС. Гласуването беше единодушно.

Сарафов също бил жертва на казуса "Осемте джуджета"

Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна злоупотреба с правомощия на прокуратурата, в случая - от специализираната прокуратура. Това заяви Сарафов при обсъждането по тази тема, като същевременно обяви, че той също бил жертва на този казус, защото станал обект на оперативна комбинация - Гешев го поканил в "Осемте джуджета", където го чакали да го снимат, а самият Гешев не се явил. Наистина считам, че тези снимки са срамни, така е, признава Сарафов, но е категоричен, че това е резултат на постановка. Като аргумент, че отношенията му с Петьо Еврото не са корупционни, той сочи факта, че на поканата на Гешев отишъл в ресторанта "Осемте джуджета" със съпругата и сина си и те също попаднали на снимките.

Публично известни са близките отношения на Гешев с Петьо Еврото, каза Сарафов и цитира думите на Явор Златанов, че е бил заплашван с Гешев и с обяснението, че Гешев всъщност бил назначен от Петьо Еврото. Затова с Петьо Еврото Сарафов се държал много внимателно - "като сапьор с противопехотна мина".

Още в сряда, по повод на предстоящото обсъждане на казуса, прокуратурата оповести справката, изготвена за хода на разследванията на "Осемте джуджета". В тази справка е приложен и доклад на Инспектората към Върховната касационна прокуратура, изготвен още през 2020 г. след проверка в спецпрокуратурата, която е установила "допуснати груби закононарушения" в разследването на "Осемте джуджета" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства (тогава по казуса). В доклада се заявява, че "при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка, но следва да получат своето адекватно санкциониране".

Една година този сигнал е стоял "на трупчета" при зам.-главната прокурорка Пламена Цветанова, а по някое време е получил резолюция от Гешев, с която докладът бил оставен без последствие. Според Сарафов Гешев се притеснявал да предприеме каквито и да е действия по този казус.

Към момента има общо четири разследвания по този казус, става ясно от справката на прокуратурата, не стана ясно обаче какъв е настоящият им статус.

Членовете на ВСС дадоха ясно да се разбере, че държат да се търси персонална отговорност от всички замесени в този случай, а Сарафов заяви, че този казус е изключително важен и ще иска той бързо да получи по-нататъшно развитие. "Осемте джуджета" е препятствие пред нормализирането на прокуратурата, изчистването на този казус ще доведе до изчистване на цялата прокуратура, така и на мен самия, каза Сарафов. И многократно повтори, че "този казус три години беше скрит от обществото, беше скрит от всички, включително и от мен".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Spensa avatar :-|
    Spas Marinov
    • + 2

    Навремето имаше една приказка-само за физиономия ще ми дадат затвор,тоз е от тия.

    Нередност?
Нов коментар