🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България не е готова за еврото според Румен Радев, не трябва да помага с оръжие на Украйна, нито да се отказва от "Белене"

Президентът изрази несъгласие с основните политики на сегашното правителство

Страната ни не трябва да бърза с присъединяването към еврозоната, смята президентът.
Страната ни не трябва да бърза с присъединяването към еврозоната, смята президентът.
Страната ни не трябва да бърза с присъединяването към еврозоната, смята президентът.    ©  Велко Ангелов
Страната ни не трябва да бърза с присъединяването към еврозоната, смята президентът.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, а не когато ни се иска и на всяка цена", заяви пред журналисти в понеделник президентът Румен Радев. Според него страната трябва да изпълни критериите за инфлация и дефицит, но не за сметка на "обществено-икономическото развитие", каквото и да значи това. Думите на държавния глава идват на фона на подготовката на България за присъединяването към монетарния съюз през януари 2025 г. През миналата седмица парламентът отхвърли като незаконосъобразно внесеното от "Възраждане" предложение за референдум за отлагане на решението до 2043 г. - защото противоречи на договора за присъединяване към ЕС, който България е подписала. По смисъла на закона такъв референдум е можел да бъде произведен преди членството на страната в Европейския съюз.

Радев посочи, че 20 години е твърде дълъг период от време за отлагане на такова решение, но в същото време изрази подкрепа за провеждането на допитването, което може в крайна сметка да се окаже противоконституционно.

Президентът призна също така, че е бил неподготвен за срещата с Владимир Зеленски, след като се възмути от начина, по който е информиран за посещението му в България. Радев смята, че с позицията си срещу подкрепата с оръжия и боеприпаси за нападнатата от Русия Украйна той защитава българските интереси. Държавният глава за пореден път отправи нападки към политическите партии, които по думите му се надпреварват "кой ще обещае повече". "Те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. Нашите управляващи нямат свое мнение и позиция", каза Радев, който отново повтори тезата си, че са необходими дипломатически усилия, и изказа опасения за ядрена ескалация.

Президентът коментира и решението на правителството да продаде на Украйна двата реактора, които бяха предвидени за АЕЦ "Белене", но от 2016 г. стоят неизползвани. Радев го оцени като прибързано и призова за анализ на всички опции за развитие на ядрената енергетика в България, като добави, че е провел разговори с президента на Франция Емануел Макрон по темата АЕЦ "Белене", но не посочи резултата от тях.

В събота от думите на секретаря на президента по икономическите въпроси Христо Алексиев пред bTV се разбра, че в разговора си със Зеленски Радев е предложил на Украйна да бъдат продавани количества от природния газ, за който последното служебно правителство сключи непрозрачен договор с турската държавна компания "Боташ" и за който се подозира, че става въпрос основно за доставки от руската "Газпром".

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 7

    Естествено Радев е трън в петата на жълтопавентата либералщина, нейните партии, техните партийни органи, донорите на органите, захлебените НПО и гумените глави по телевизора. Които в момента са в някакъв пропаганден амок.

    Радев е единственият БГ политик, който говори на разбираем български език, с логически обосновани съждения и назовава нещата по начинът, по който ги възприема неиндоктринираният от неолибералната идеологема българин. И тъй като попадналите в неолибералната зависимост (по признанието на Киро) са някакви си 6-7%, това означава, че президентът е пределно разбираем за останалите повече от 90% българи.

    Отгоре на всичко не рецитира политкоректни словесни клишета (като Денков/Габриел), не лъже (като Асен В), не е в крещящ конфликт на интереси (като министъра на войната), няма БКП/ДС скелети в гардероба (като кандидатите на "антимафията" В. ген.Терзиев и Б.Станишев Бонев). Но може да печели доверие и да го задържа с години, което противниците му не умеят, излъгват избирателите си и сриват оказанота им доверие за седмица-две време.

    Кое от казаното от президента не е истина?
    1. Че реакторите за Белене бяха хвърлени на тезгяха от политиците като зестра за Зеленски, без темата за продаването им да е била дискутирана изобщо;
    2. Че влизането на БГ д еврозоната без да покрива изискванията, а само по политическо братство крие рискове, за които неолибералите дума не обелват, но се видяха в Хърватска;
    3. Че измитането на складовете с военновременните ни запаси по посока Украина ще докара армията до същото състояние, в което е и бундесвера по същата причина - да има запаси от снаряди и да може да води война ...цяла седмица.
    4. Референдумът за/против налагане на еврото.
    Няма как половин милион българи да сме преодолели естествения си скепсис към участие в подписки и да сме изразили ясно и открито волята си НЕ ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ НА ЕВРОТО, А ЗА ДОПИТВАНЕ ДО НАРОДА по тази тема, и десетина политически анонимници да ни показват един пръст и да викат, че сме били незаконни!

    Щом БГ политическата мешавица от мафия и антимафия са на един акъл по някаква тема и ни налагат силово своето единомислие, близо до ума е, че ни лъжат и имат задни и непопулярни цели да използват ресурсите на държавата под чужд натиск.
    Както под чужд натиск се събраха да управляват.
    Продължават да ни лъжат, въпреки предизборните лакърдии, от които бързо се отказаха.

    Президентът символизира малкото останал здрав разум в БГ политиката. И когато видимо зависими хора го обвиняват в зависимости - нещо като римейк на приказката: Крадецът вика: "Дръжте крадеца!", за всеки трезво мислещ е ясно, че президентът Радев им е колосална пречка да ни продадат с парцалите.

    Радев е единствената пречка пред войната, към която не плъзга събраното насила отвън парламентарно мнозинство.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 3

    ...НИ плъзга събраното насила парламентарно мнозинство.

    Нередност?
  • 3
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#1] от "D-r D":
    1. Реакторите в Белене никога няма да се превърнат в атомна централа. След войната в Украйна Русия дълго време ще е под санкции иняма да ги окомплектоваме никога. Украйна е производител на ядрено оборудване и има налицни закумени от Русия системи за изграждането на централа с тези реактори. Ние ги нямаме.
    2. Бихте ли посочили какво стана с въвеждането на еврото в Хърватия , за което не знаем че е лошо
    3. За Бундесвера не знам , но нашага армия и с тези запаси няма да може да води каквато и да е война. Отдавна е просто сбор от някакни единици наречени войници , с остаряла руска техника и няма да стигне до никой фронт. А да разгърне артилерия че да й трябват снаряди- дроновете ще ги отстрелят докато ги разставят по позиции
    4. Реферндумът си беше една фалшификация- уж беше за запзаване на лева , а се оказа за въвеждането му след 20 години. Против ваксините сме ама се ваксинираме.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#3] от "djb95":

    Благодаря за вниманието.
    Уви, вашият пост е пример именно за това как се "води" диалога между управляващите и управляваните - на принципа на разваления телефон.

    Целият ми коментар е посветен на ТЕХНОЛОГИЯТА НА ДИАЛОГИЗИРАНЕТО, а вие ми отвръщате с декларации, които трябва да се приемат на доверие, защото никой нищо не знае за вашата експертиза, че:
    а) реакторите не ставали. Това би могъл да го каже ядрен инженер/физик. Нямат такава квалификация и не се наемам да говоря за това, а говоря за липсата от ДИАЛОГ между изпратените да вземат решания и тези, дето сме ги изпратили там. Защото допреди Зеленски да реши неочаквано да тръгне за София никой никъде не е споменавал, че ще продаваме реакторите, нали?
    б) с въвеждането на еврото в Хърватска цените скочиха значително повече, отколкото би трябвало да е по последния курс кена/евро.
    И не търся обяснение, а го споменавам, защото никой от властващите не е е отделил време да ДИАЛОГИЗИРА с населението за предимствата и недостътъците от въбеждането на еврото в БГ;
    в) по темата за армията видимо също сте експерт. Аз не съм. Затова настоявам отново за ДИАЛОГ по теми, които касаят всички нас, а не - каквато е практиката - решенита да се вземат натъмно и под определен външен натиск;
    г) плебисцитът е най-демократичният познат метод за пряка демокрация. При допитването до народа се дава уважителна възможност всеки гражданин - без оглед на възраст, соц.статус, имоти, образование, култура, секс.ориентация, кулинарни вкусове и привички - да се пообразова по темата (ако желае) и да направи относително компетентен избор на една от двете тези.
    В това няма абсолютно нищо лошо. Швейцарците се питат непрекъснато за какво ли не и на никого там не хрумва да твърди, че референдум бил незаконен!

    "Незаконен" и "референдум" в едно изречение е нонсенс.
    Волята на суверена не може да е незаконна!
    Чувате ли се какво говорите!!!

    Нередност?
  • 5
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#3] от "djb95":

    1. Изчакай първо войната да приключи, защото всичко ще зависи от развръзката ѝ. Именно заради тази неопределеност след войната, слугите на "Посолството" са се и разбързали да обслужат Господаря, възползвайки се от времевия прозорец. При определени обстоятелства всичко може да приключи и с мирен договор на ниво Запад-Русия, нови гаранции за сигурност в Европа, отпадане на взаимните санкции и т.н. След това като си стиснат ръцете и подновят икономическо сътрудничество, ти увисваш с пръст в ... Затова мъдрите лидери в подобна обстановка изчакват "да отмине бурята" преди да взимат важни решения, касаещи бъдещето на поколения след нас.
    2. "Бихте ли казали" колко от невъвелите еврото членки на ЕС в момента бързат да го въведат и нашите балки ли ще излезнат най-умни от всички?
    3. Какво предлагаш, като сме слаби, да си дадем всичко и да пратим армията да бере боровинки за да не можем да окажем никаква съпротива и на РСМ, ако утре случайно реши да демократизира Благоевградска област или Сърбия - Пернишка, Румъния - Южна Добруджа и т.н.?
    4. Какво значение има как точно ще е формулиран въпросът с цел да е юридически допустим, след като всеки е наясно за какво де факто се отнася и народът има пълно право да заяви позицията си по такова важно за България решение?

    Нередност?
  • 6
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • - 3
    • + 4

    Радев и посочените нему като т.н. Доктор от коментар 1 правят всичко възможно и невъзможно да ни държат в лапите на руската мечка. Искрено се надявам да не успеят.

    Нередност?
  • 8
    xte29566872 avatar :-P
    xte29566872
    • - 2
    • + 4

    Прави натрапчиво впечатление, че умнокрасивитетът се ограничава с по 1-2 кратки, изобилстващи със заклинания изречения. Нама фактология, няма опити за обяснения, изводи и пр.
    Ако са и толкова красиви, колкото личи, че са умни...

    Нередност?
  • 9
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • - 2
    • + 3

    Нали всички сме напълно наясно, че ако не бяхме в НАТО, сега Доктора и xte29566872 щяха да пишат същите коментари, ама от Аржентина ? :)

    Иначе си го обичайте Путин, че и Радев барабар с него, то това е обилно възпята тема, няма какво да ви се месим...

    Нередност?
  • 10
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Докторе, казах ти вече. Намирате инвеститор и стройте АЕЦ. Кога започвате?

    Нередност?
Нов коментар