Щастливият край на "корупционния гьол" АЕЦ "Белене"

България ще продаде оборудването за ядрената централа на Украйна за 1.18 млрд. лв.

Оборудване за "Белене" стои под навеси на площадката край река Дунав, като част от него е опаковано с найлони и скоро ще замине за Украйна
Оборудване за "Белене" стои под навеси на площадката край река Дунав, като част от него е опаковано с найлони и скоро ще замине за Украйна
Оборудване за "Белене" стои под навеси на площадката край река Дунав, като част от него е опаковано с найлони и скоро ще замине за Украйна    ©  Evgeni Ahmadzai
Оборудване за "Белене" стои под навеси на площадката край река Дунав, като част от него е опаковано с найлони и скоро ще замине за Украйна    ©  Evgeni Ahmadzai
Темата накратко
  • България има шанс да си реши проблема с оборудването в Белене и да възстанови част от разходите по проекта.
  • Украйна може да го използва в АЕЦ "Хмелницка", но и да го използва като резервно за различни други централи.
  • Предложението за сделката предизвика остри критики от БСП и "Възраждане".

Тази година се навършиха точно 42 години от Постановление №9 на Министерския съвет, с което през 1981 г. е утвърдена площадка "Белене" за изграждането на втора атомна централа в България. За тези повече от четири десетилетия България е похарчила за проекта близо 5 млрд. лева, правила е няколко първи копки, закупи реактори и друго оборудване, изработи куп анализи за необходимостта от такава мощност, но реално централата така и не започна да се строи.

Темата "Белене" през годините беше удобна политическа дъвка, но и безспорен източник на руско влияние в страната и със сигурност вместо енергия генерираше корупция. Само допреди месец служебният кабинет на Румен Радев говореше, че ще възроди проекта, и дори беше организирано официално посещение на площадката, където бившият енергиен министър Росен Христов намекна за участието на френската EDF в него.

Сега обаче изглежда, че окончателният край на тази сага е близо и той не включва реализирането на втората ядрена централа в България. По предложение на Делян Добрев от ГЕРБ депутатите от управляващото мнозинство, заедно с ДПС и ИТН, решиха наличното ядреното оборудване на АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна. Против са от БСП и "Възраждане".

Формално решението задължава министъра на енергетиката Румен Радев в срок от 60 дни да проведе разговори с украинското правителство за продажба на оборудването (реактори, парогенератори и помпи) при минимална цена от 1.18 млрд. лева - колкото беше платено за него по арбитражното дело с "Атомстройекспорт". И също така отменя предишно решение на парламента от 2018 г., с което тогавашното правителство на Бойко Борисов реши да възобнови проекта.

По информация на "Капитал" предварителните разговори с украинците за придобиването на оборудването за АЕЦ "Белене" вече са проведени и има голяма вероятност сделката наистина да се случи, при това в кратки срокове. Отворен стои въпросът как Украйна ще намери финансиране за сделката на фона на войната и икономическите последствия от нея. Възможно решение е пари да дойдат по линия на някои от международните фондове за подкрепа на страната, чиито донори са САЩ, ЕС и др. Разбира се, не е изключено държавната украинска енергетика да разполага с нужните 600 млн. евро.

Ако сделката се осъществи, това ще е голям напредък за България в изчистването на енергийната й стратегия, в който "Белене" винаги е стоял като воденичен камък. Ще се подобрят и финансите на НЕК, която реално плати за руските реактори, които не може да използва.

Ядрена развръзка

"Много е важно хората да разберат, че оборудването, което имаме, е само 10% от една бъдеща ядрена централа в Белене. Всичко друго трябва да се изгражда тепърва, което след войната на Русия в Украйна просто няма как да се случи. Все едно сега имаме съединител и водна помпа и ни трябва кола, на която да паснат. Украинците обаче имат всичко останало и само това им липсва. А няма откъде другаде да си го поръчат, освен от нас. Това е ситуация, от която печелят и двете страни.", каза за "Капитал" Делян Добрев.

Ивайло Мирчев от ДБ също смята, че това е най-доброто решение за оборудването от "Белене", което България така или иначе не може да използва.

Точно на обратната позиция обаче са БСП и "Възраждане", които вече открито защитават руските интереси.

"БСП е против - ясно е, че се бърза с решението, само защото Зеленски идва утре в България. Това, което е обявено публично, не е истинската причина. Цели да се приключи завинаги с темата "Белене". Как си представят управляващите, че ще предоставят на Украйна руско оборудване, което изисква руски инженери и руски резервни части? Как ще бъде прието това от Украйна: да оставяш Киев в ръцете на Москва? Има ли разрешение от Русия нейните реактори да отидат в Украйна?", заяви лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Инвестирайте в тази държава, не разпродавайте купеното от БСП и други парламентарни групи", заяви от парламентарната трибуна депутатът Георги Свиленски.

"БСП нищо не са плащали, те само поръчват, накрая плати целият български народ при управлението на ГЕРБ", отвърна му Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

От "Възраждане" пък обвиниха вносителите на предложението, че разпродават българската енергетика, и обвързаха спешното свикване на енергийната комисия в сряда с твърденията за предстояща визита на украинския президент Володимир Зеленски.

"Няма никакъв публичен дебат по темата и бързината, с която решението се придвижва, ни навежда на мисълта, че то е пряко свързано с очакваното посещение на украинския президент тази седмица. Нашата позиция е, че ние трябва да изградим този АЕЦ, когато икономическите условия са подходящи", заяви депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова пред "Капитал".

Част от критиките към идеята за продажба на оборудването са, че се постъпва по подобен начин както с гласуването за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската технология AP1000 на "Уестингхаус" .

От БСП и "Възраждане" припомниха забавената доставка на бойните самолети F16 и направиха паралел с това, че плащането по оборудването на Белене също може да се забави. Ивайло Мирчев пък заяви, че тъй като Украйна вече е платила 5 млрд. лв. за оръжия в последните 18 месеца, едва ли ще има проблем да плати още 1.18 милиарда за ядрени блокове.

Енергийният министър Румен Радев пък заяви, че ако не се постигне цена, която да отговоря на похарченото, ще бъде прахосничество от наша страна. "Има ли според мен ядрена перспектива за площадката в Белене? Отговорът е - да, но не и с големи стари блокове, каквито са планирани досега", каза още той.

Да бъде или да не бъде

Както и сега АЕЦ "Белене" винаги е бил сред основните индикатори за политическата и енергийната ориентация на българските правителства през годините. След паузата през 90-те години на миналия век, проектът за нова ядрена централа бе възобновен от правителството на НДСВ, след това по време на "Тройната коалиция" имаше дори първа копка, бяха подписани договорите с "Росатом".

По време на правителствата на ГЕРБ проектът първо бе спрян (дори с мораториум), бе наречен "гьол" от Бойко Борисов, но след това именно той тръгна да го възобновява, като говореше за общо участие в него на руснаците, американците и французите. Месеци преди първите парламентарни избори през 2021 г. Борисов пак обърна палачинката, като загърби "Белене" и се насочи към 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

В последните няколко месеца проектът за атомна централа на площадката в Белене беше отново върнат на масата, след като служебното правителство на президента Румен Радев, и в частност екс-министърът Росен Христов, на няколко пъти заявиха, че нови блокове в Белене са нужни, заедно с тези в АЕЦ "Козлодуй", за да се постигнат целите за декарбонизация на страната в следващите години. Беше обявено и че се водят преговори с френския ядрен оператор EDF, като според източници на "Капитал" договор почти е бил подписан.

Разходи-ползи за "Белене"

Основните проблеми пред реализирането на проекта с текущото оборудване и без липсата на стратегически инвеститор бяха цената и обвързаността с Русия. При похарчените досега почти 5 млрд. лв. биха били нужни поне още 20 милиарда (при сегашните цени) за завършването не "Белене", при това без да се смята необходимостта от изграждане на преносна мрежа.

През годините бяха правени множество финансови анализи за финансовата рентабилност на проекта и те не са никак обнадеждаващи. Освен това въобще не е сигурно, че от енергията на такава голяма мощност въобще има нужда, особено ако се изградят нови блокове в АЕЦ "Козлодуй". Дори сега, когато въглищните централи работят с едва 15% от капацитета си, България продължава да изнася енергия за региона, а тепърва предстои пускането на много нови ВЕИ.

След началото на войната в Украйна пък стана на практика невъзможно Русия да изгради подобна централа в България.

В същото време Украйна има готова площадка, която може да поеме съответните реактори и реално с продажбата им България би могла да излезе от ситуацията, като възстанови част от вложените в "Белене" средства.

Именно за това може да се каже, че евентуалната сделка с Украйна е доста добър вариант за българската страна, както от икономическа, така и от политическа гледна точка. Киев реално е единственият възможен купувач на това оборудване, а София - единственият продавач на подобна техника. Другият важен фактор е, че България е консервирала достатъчно добре през последните години оборудването, за да е годно за експлоатация. За съхранението на това оборудване и поддръжката на площадката на АЕЦ "Белене" обаче сега България харчи по 1.5 млн. лв. на година.

Имаме технически проект за Белене, започнаха се преговори с EDF, които не включват Русия, но сега се слага край на това

Богомил Манчев
Богомил Манчев

Според енергийния експерт Богомил Манчев обаче страната прави грешка: "Защо Украйна да може да го построи, а ние да не можем? Подобно решение е срещу държавата ни, защото на нас ни трябват не два, а четири блока в следващите 25 години."

Какво ще прави Украйна с оборудването

В мотивите към решението на парламента е записано, че Украйна може да използва оборудването с дълъг цикъл на производство на "Белене" за довършването на АЕЦ "Хмелницка". В момента в нея функционират два реактора, но още толкова са в процес на изграждане още от съветско време и българското оборудване пасва за тях.

Преди 2014 г. Украйна имаше споразумение с Русия за довършването на въпросните мощности, но анексията на Крим прекрати това сътрудничество. След това в плановете за новите блокове в АЕЦ "Хмелницка" беше включена американската "Уестингхаус", с която дори през 2021 г. беше подписано споразумение за използването на блоковете AP 1000. Предвид това и ако сделката с България се осъществи, е възможно Киев да се възползва от договора си с американската компания само за инженеринг на проекта и за системите за контрол.

Има и мнения, че украинската страна може да не закупи 100% от оборудването, но това не означава, че цената ще падне, тъй като решението предвижда да се направи сделка за не по-малко от 1.18 млрд. лв. Според БСП украинците се интересуват само от двата парогенератора.

Прави се опит да се унищожи проекта "Белене"

Румен Овчаров
Румен Овчаров

"Абсурдно е да се използва това оборудване в АЕЦ "Хмелницка". Няма как да има проект без готово оборудване - украинската централа е проектирана за определена техника. В същото време Украйна има проблеми с руските си парогенератори в централите си и е много вероятно да искат да си решат проблема, като закупят оборудване от България. Въобще не е ясно дали ще бъдат използвани за "Хмелницка". Също така, за да се монтира нашият реактор там, трябва да се разруши всичко по площадката, защото етапно изградените реактори са от 3-то поколение и са като нашите 5-ти и 6-ти в "Козлодуй" - V320. Тоест по-старо поколение", каза за "Капитал" бившият енергиен министър Румен Овчаров, който бе санкциониран по закона "Магнитски" в началото на тази година.

В интервю за "Капитал" обаче украинският експерт по киберсигурност на енергийни обекти Денис Дидик, заяви, че Украйна не само може да си поддържа ядрените централи, но има потенциал да замени Русия и в поддръжката на АЕЦ "Козлодуй".

Стои въпросът и какво ще се случи с получените пари - 1.18 милиарда лева. Според разнопосочни мнения на депутатите най-добрият вариант е те да останат за инвестиции в АЕЦ "Козлодуй", за да може да се подпомогне проектът за 7-ми блок. Много е вероятно обаче парите да се използват за погасяване на оставащите дългове на НЕК към БЕХ и държавата, като в крайна сметка влязат в бюджета. Отговорите на това може би ще са ясни още преди края на този месец.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 5

    Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор !!!

    Нередност?
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1

    За кого?
    До коментар [#1] от "dobadoba":

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 4
    • + 8

    Колко милиарди (пари от българския данъкоплатец) бяха похарчени и потънаха в нечии джобове за този пореден руски корупционен проект?

    Нередност?
  • 4
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 6
    • + 5

    Е, как така , тия хора какво мислят да правят. С толкова проблеми и след плащане на пристдетото по Арбитражното дело., тези два реактора са значим актив. Не може д асе харизва за резевни части. А Украйна не се знае дали ще има като самостоятелна Държава.
    Тези реактори трябва да се поставят и да се експлоатират. Със договор с Руския, с Роастом да се поканят специалисти, да работят по тези сложни инсталации. Войната , все едно я няма, за интересите на Бългатския народ няма такава война и не може да се пречи по търговски и производствени въпроси.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 14

    Твърдението "България ще продаде оборудването за ядрената централа на Украйна за 1.18 млрд. лв." събужда въпроси:
    1. Сделката вече сключена ли е, че съобщението е поднесено така императивно?
    2. БГ плати общо 700 млн €, което различно от 1.18 млрд лв. Кой ще поеме отговорността за сконтото?
    3. Какво става с предпроектното проучване, което е възложено на френската атомна компания? Или в БГ всяко следващо правителство канселира започнатото от предишното и започва наново?

    Причудливи са ми няколко други неща, на които също няма отговори:
    1.Защо БГ мафията и антимафията се разбързаха толкова изведнъж?
    2. Защо политиците от мафията и антимафията говорят едно и също с това, дето го пише тук, а експертите са изненадани и твърдят обратното на политиците?
    3. Не е ли логично политиците да се допитат до експертите?
    4. Защо ППДБ започнаха поголовно да са на един акъл с мафията?
    5. Като ни е скъп въглищният ток и предстои закриване на ТЕЦ, защо зачеркваме възможността от нови ядрени мощности на готова сертифицирана площадка?
    6. В един глас политиците от мафията и антимафията ни убеждават, че не можем да си направим АЕЦ-а без Росатом, а украинците с нашия руски реактор могат без Росатом? Как там става, а тук - не става ?

    Нещо ни лъжат. Имат ни за идиоти.
    И политиците, и клакьорите им.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-?
    borodino
    • - 8
    • + 13

    Украйна е фалирала държава, която още мърда, благодарение на кредити от Запада.
    С какво ще плати въпросните 1,18 млрд лв? Или ще се наложи да й ги опростяваме, както стана с Ирак? И реално да й подарим реакторите, а?

    Нередност?
  • 7
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • - 4
    • + 5

    Еее, ко стана с Големия шлем, Гоце, Р. Овч. и др. схемаджии, Следствие -> Прокуратура -> Съд има ли в България?

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-(
    masay
    • - 5
    • + 6

    Странно. Капитал взе да пише доста елементарно и винаги не в български ингерес.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#8] от "masay":

    Моите наблюдения са същите...
    Всъщност "корупционен гьол" площадката стана по време на управленията на баце, а сега бащата на корупцията е коалиционен партньор на ПП/ДБ, чиито партиен орган е газетата. Затова и в БГ корупцията вече идва някъде от космоса.
    Вивимо и без очила е, че това е решение на посолствоТО, за да бъдат прекъснати всякакви отношения с РФ в енергетиката и да я оставим на американците. Идентично стана с газа в Германия - взривиха СП за по-сигурно и сега има 20-годишен договор за LPG с американска газова компания.

    А че ще подарим 700 млн Е на Украина е повече от ясно.
    А сега след тая яснота, прочетете отново пропагандните конструкции в газетата...

    Нередност?
  • 10
    lth16333490601079255 avatar :-|
    Evgeni Ahmadzai
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#5] от "D-r D":

    1. Сделката на практика е сигурна предвид парламентарното решение. Наистина изглежда сякаш Украйна има нужда от оборудването.
    2. Договорът с EDF никога не е бил подписан, а движенията на служебния кабинет на Радев около Белене никога не родиха нищо съществено. Остава въпросът кои бяха хората, които бяха активирани да търсят решение на Белене от страна на президента.

    Нередност?
Нов коментар