🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Референдумът за еврото най-вероятно ще отиде в Конституционния съд*

В правната комисия ГЕРБ се "въздържаха", разпределението на силите за и против в пленарната зала остава неясно

Ако парламентът отхвърли референдума, "Възраждане" ще може да сезира Конституционния съд
Ако парламентът отхвърли референдума, "Възраждане" ще може да сезира Конституционния съд
Ако парламентът отхвърли референдума, "Възраждане" ще може да сезира Конституционния съд    ©  Георги Кожухаров
Ако парламентът отхвърли референдума, "Възраждане" ще може да сезира Конституционния съд    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Правната комисия в парламента не подкрепи провеждането на допитването.
  • Ако пленарната зала обаче гласува "за", президентът трябва да го насрочи с местния вот.
  • Експертите твърдят, че въпросът на "Възраждане" противоречи на договора за ЕС.

За прогноза дали ще се състои референдумът на "Възраждане", който цели да не се въведе еврото в обозримо бъдеще, засега няма достатъчно ясни сигнали. Много по-вероятно е питането дали присъединяването на България към еврозоната да се забави до 2043 г. да отиде в Конституционния съд (КС). Той ще се произнесе дали въпросът, с който бяха събрани необходимите за провеждането му подписи, противоречи на основния закон.

Как въпросът на "Възраждане" ще стигне до КС, тоест кой ще го сезира, зависи от крайното решение на парламента, което все още не е взето. Но в случай че гласуването в пленарната зала приключи в полза на провеждането му, в процедурата ще се намеси и президентът.

Според закона за референдумите, ако в една календарна година има национални избори, държавният глава е длъжен да насрочи референдума заедно с тях. Тоест, ако парламентът допусне провеждането на допитването на "Възраждане", Румен Радев ще бъде длъжен да подпише указ, според който референдумът трябва да се проведе с местния вот. Пак според същия закон, ако допитването е пратено на Конституционния съд, той ще трябва да се произнесе преди определената дата за националните избори.

Това на практика означава, че част от политическия разговор ще бъде не само законосъобразността на допитването, която е поставена под въпрос, а и за евентуалното му провеждане с местните избори.

Дебатът в правната комисия

В сряда правната комисия в парламента отхвърли предложението за референдума за отлагане на еврото с аргумента, че то противоречи на подписания от България Договор за Европейския съюз. Ако така постъпи и пленарната зала, най-вероятно "Възраждане" ще искат становище от КС - дали депутатите са постъпили законосъобразно. Ако обаче мнозинството от тях подкрепят провеждането на референдума, най-вероятно ПП-ДБ ще сезират конституционните съдии. Такава възможност посочи бившият правосъден министър и настоящ депутат от ДБ Надежда Йорданова.

Дебатът, както и последвалото гласуване в комисията показаха интересна картина на нагласите по темата на партиите в парламента. И поставиха един голям въпрос - как ще постъпи най-голямата парламентарна група (на ГЕРБ). На този етап партията на Борисов избягва категорична позиция. Причината вероятно е в търсенето на начин как да подкрепят позицията на ротационните си партньори във властта срещу референдума, без да се конфронтират с "Възраждане", до чиито услуги прибягват при гласуване в парламента. Те са съществени за Борисов, когато му е нужно "алтернативно мнозинство".

Въздържането на ГЕРБ

След тричасов дебат в подкрепа на "запазване на българския лев като единствена официална валута до 2043 г.", както гласи въпросът на референдума, в комисията гласуваха 7 депутати - от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Против бяха 8 - от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, а седемте членове от ГЕРБ се "въздържаха". Гласовете "въздържал се" се броят с тези "против". Но представителите на ГЕРБ нито веднъж не взеха и думата по същество и отказаха да коментират темата за еврото. Дори присъствието и аргументите на гуверньора на БНБ Димитър Радев (за когото ГЕРБ настояват да получи нов мандат) в защита на еврото не провокираха реакция от депутатите на ГЕРБ.

По неофициална информация от партията те все още обмислят какво да бъде окончателното им решение - за или против провеждането на референдума. Едната позиция в ГЕРБ защитава виждането, че допитването трябва да се проведе, а партията трябва да регистрира инициативен комитет, който да защитава еврото. Другата е, че референдумът не бива да бъде допускан. Депутат от ГЕРБ предположи, че всъщност Борисов "както обикновено ще държи всички в напрежение до последния момент", за да опита да се договори с Костадин Костадинов.

Подобна игра очевидно е в запазването на възможността за алтернативно мнозинство като инструмент в отношенията на Борисов с ПП-ДБ. Типичен пример за това беше подкрепата на "Възраждане", която ГЕРБ и ДПС получиха, за да прокарат отделянето на следствието от прокуратурата. Със същата конфигурация беше задвижена и процедура за смяна на ръководството на три от ключовите регулатори - БНБ, Сметната палата, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Заедно с факта, че Борисов винаги е пазил добри отношения и тон с Костадин Костадинов, тези обстоятелства не дават ясна картина на предстоящото гласуване в пленарната зала за референдума на "Възраждане". Евентуален отказ да гласуват против провеждането му от ГЕРБ могат да обяснят с кампания, с която ще агитират "за" еврото. На практика резултатът обаче може да е провеждането на допитване, за което има спорове дали изобщо отговаря на закона.

Как стои въпросът според експертите

Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление референдуми не могат да се организират по въпроси, които са част от международни договори, вече приети и ратифицирани от България. Въпросът, които виси над искания от "Възраждане" референдум, е дали той противоречи на присъединителния договор на България към ЕС, защото ако това е така, той не може да бъде свикан.

Както често се случва в подобни ситуации, юристите са разделени за тълкуването, което най-вероятно ще даде Конституционният съд.

Причината е формулировката на въпроса в инициираната от "Възраждане" подписка. Той е зададен така, че да опита да заобиколи ограничението на закона.

Ограничението според преобладаващата част от експертите е ясно - недопустимо е гражданите да се произнасят дали да се отложи еврото, защото приемането му е част от международен договор.

То е фиксирано в чл. 140 на Договора за функциониране на ЕС и Протокол 13 към него. С тези текстове страните от ЕС, с изключение на Дания (която договаря преди влизането си в съюза да бъде част от ERM II, но не и да приема еврото), се задължават да се присъединят към единната европейска валута след постигане на т.нар. критерии за конвергенция, които включват определени нива на инфлация, дефицит, стабилност на валутните курсове и правно сближаване.

Според юриста и преподавател по право на Европейския съюз доц. Христо Христев "отлагането на приемането на единната европейска валута не е въпрос на свободна дискреция от страна на България". Той е изложил аргументите си в писмено становище до парламента и повтори тезата си пред правната комисия. "С подписването на договора за ЕС България се е задължила да приеме еврото в момента, в който изпълни поставените критерии. Това не е въпрос на свободна воля, след като договорът е факт", смята Христев.

Управителят на БНБ Димитър Радев подчерта пред комисията, че предложението е в колизия както с международните договори, които страната е подписала, така и с националното законодателство, тъй като в него няма термин "официална валута", а терминът "единствена официална валута" е в противоречие с валутния закон. Установяването на лева като единствена официална валута би елиминирало плащането в други валути и би преустановило валутния контрол, добави той.

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров смята, че референдумът е от компетентността на Народното събрание. Спор не може да има за правото на решение на НС за влизане в еврозоната, посочи той. "Основният въпрос, който трябва да преценят депутатите, е доколко въпросът за референдума не нарушава изискванията на международните договори, които имат предимство пред вътрешното законодателство", каза проф. Киров.

Трикът на Костадинов

Именно това би бил и предметът на един евентуален спор пред Конституционния съд - дали след като в основния закон е закрепено предимството над международните договори, въпросът на "Възраждане" не го нарушава. Ако парламентът приеме провеждането на референдума, ПП-ДБ вече дадоха заявка, че ще искат такова произнасяне от КС.

Ако мнозинството отхвърли допитването, както се случи в правната комисия, "Възраждане" ще имат опция да сезират КС с обратното твърдение - че въпросът им не засяга норми на международното право. Аргументът ще бъде (както си пролича от твърденията им в комисията), че те не искат отмяна на еврото изобщо, а "само отлагане". Тази позиция пък е в пряко противоречие с публични твърдения на Костадинов, че референдумът е против еврото. На този аргумент представителите на партията в комисията опонираха, че лидерът им може да си твърди всичко, защото той не е част от инициативния комитет, събирал подписите за допитването. Всичко това се случваше през смеха на Костадинов.

Подписката за референдума беше внесена от инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане". От събраните 603 356 подписа след проверка на ГРАО валидни се оказаха 470 973, с което е изпълнено условието на закона, че за задължително провеждането на референдум са нужни подписите на не по-малко от 400 000 български граждани.

Според депутатите, които отхвърлиха предложението в комисията, самият въпрос не е в съответствие със закона за референдумите, а финалното решение ще се вземе с гласуване в пленарната зала.

Според най-новото проучване на Евробарометър 49% от българските граждани подкрепят въвеждането на еврото, като също толкова - 49%, са против, а 2% нямат мнение.

*В петък парламентът отхвърли предложението на "Възраждане" за провеждане на референдум с аргумента, че въпросът противоречи на международен договор. Очаква се партията на Костадин Костадинов да сезира Конституционния съд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 5
    • + 4

    Коалицията "ППДБ винаги с ДПС" печели време, за да се въведе еврото успоредно с лева преди КС да се произнесе и да го постави пред свършен факт.

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 4
    • + 1

    В една демократична страна спорим дали имаме право да гласуваме вместо да се убеждаваме кое е по-добре. Само на мен ли ми се струва, че това не е демократично?

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 3

    До коментар [#2] от "Batezuzi":

    Да, само на теб. В конституцията е записано, че референдум с такъв въпрос не може да бъде проведен. Какво повече искаш?

    Нередност?
Нов коментар