🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е Вили Лилков и защо се кандидатира за кмет на София

Истинската битка всъщност е за контрола на Столичния общински съвет

Вили Лилков влезе в надпреварата за кмет на София за втори път, след като се бори за поста и на местните избори през 2015 г.
Вили Лилков влезе в надпреварата за кмет на София за втори път, след като се бори за поста и на местните избори през 2015 г.
Вили Лилков влезе в надпреварата за кмет на София за втори път, след като се бори за поста и на местните избори през 2015 г.    ©  Юлия Лазарова
Вили Лилков влезе в надпреварата за кмет на София за втори път, след като се бори за поста и на местните избори през 2015 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първоначално изглеждаше, че кандидатурата на Вили Лилков (човек със синьо CV) за кмет върши идеална работа на ГЕРБ, като се опитва да разбие класическия десен вот в София, като дори имаше мнения, че Бойко Борисов може да го подкрепи. Последното обаче едва ли ще се случи и целта на играта, изглежда, е контролът върху бъдещия общински съвет.

Коалицията между ПП, ДБ и "Спаси София" се опитват да получат, освен кметското място и пълен контрол върху столичния общински съвет (СОС), който има дори по-голяма власт от тази на кмета. Прагът за влизане в СОС е сравнително нисък - на последните избори "Атака" вкара двама съветници със 7500 гласа. Сега Вили Лилков може и да няма сериозни шансове за кметското място, но листата с общински съветници има вероятност да вкара няколко човека. Това ще позволи на ГЕРБ, които разбират, че нямат големи шансове за кметската позиция, поне да опитат да повторят коалицията зад правителството на местно ниво и така запазят част от позициите си в управлението на София.

До този момент официално номинираните кандидати за кмет на столицата на предстоящите през есента местни избори са двама - IT предприемачът Васил Терзиев, издигнат от коалицията ПП-ДБ и "Спаси София", и депутатът от "Възраждане" Деян Николов. Така кандидатурата на Лилков изглежда като продължение на развилата се главно в социалните мрежи и някои медии атака срещу кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев. Тя започна почти веднага след официалното представяне на кандидатурата му за кмет на София преди двайсетина дни, а неин основен прицел се оказаха дядото, бащата и чичото на Терзиев, чиито биографии са свързани с бившата комунистическа тайна служба "Държавна сигурност" (ДС).

Кой е срещу Терзиев

Този факт съчета автентично недоволство сред и доста индивидуалистично настроената дясна общност, което изглеждаше, че допълнително се усилва от традиционните й противници - близки до ГЕРБ медии, инфлуенсъри и групи в социалните мрежи. Превръщането на недоволството в опорка от предизборната кампания целеше да създаде шум в системата на формациите, които представляват демократичната общност в София, и по-специално в една от партиите - ДСБ. Нейните симпатизанти са особено чувствителни по темата за репресивния апарат на бившата комунистическа партия по времето на Тодор Живков. Още повече че за пръв път на тези местни избори формациите от демократичната общност в София се явяват обединени с единна кандидатура не само като политически партии, но и като експертен потенциал в лицето на неправителствени организации като "Екипът на София" още на първия тур, което създаваше впечатлението, че битката за кметското място в София предрешена.

Кандидатурата на Лилков беше представена като антипод на опорката за ДС миналото на бащата и роднините на Васил Терзиев.

Кой е Вили Лилков?

Лилков е известен с твърдите си антикомунистически позиции и дори има издадени книги за ДС заедно с изследователя на комунистическото ни минало - журналиста Христо Христов. Освен това и политическата му биография е "синя". Дълги години той беше в ръководството на СДС - София, а след разцеплението на синята партия беше сред учредителите на създадената от бившия премиер Иван Костов партия ДСБ. Освен това Лилков е дългогодишен общински съветник в София и бивш зам.-председател на Столичния общински съвет, което предполага, че е добре запознат с проблемите на София.

Кой е за Вили Лилков?

Подобна на Лилков биография имат и част от хората от инициативния комитет, които застанаха зад кандидатурата му. В него са Богдана Карадочева и Васко Кръпката, които участваха активно в големите митинги на СДС от зората на демокрацията, бивши министри от правителството на СДС с премиер Иван Костов - Надежда Нейнски и Муравей Радев, като и отломки от ДСБ около партията КОД на бившия министър на здравеопазването Петър Москов, част от второто правителство на Бойко Борисов, когато ГЕРБ беше в коалиция с Реформаторския блок.

Факт е, че първият ефект от обявяването на кандидатурата на Лилков беше повторното съживяване на дебата във фейсбук комунизъм/антикомунизъм сред привържениците на десницата, който в последните дни беше взел на позаглъхва след ударното му начало малко след официалното обявяване на кандидатурата на Терзиев. А и в наситената си програма от медийни участия, след като беше номиниран, самият Лилков не скри, че ще се бори за тези гласове в София. В тях той основно атакува ДС миналото на семейството на Терзиев и заяви, че в скоро време ще излезе с призив към привържениците на СДС и ДСБ. Това стана и причина от ДСБ - София, да разпространят позиция, в която заявиха, че категорично застават зад кандидатурата на Васил Терзиев. Подчертават и, че Лилков от години не е активен член на партийната организация в столицата. "Търсеното разцепление в нашата общност работи единствено за намаляване на шансовете ни за категорична победа на предстоящите местни избори", се казва още в декларацията.

Големият въпрос обаче е може ли включването на Лилков в кметската надпревара да разцепи демократичната общност до степен, че да попречи на Терзиев да спечели вота, и дали зад кандидатурата му ще застане втората политическа сила в столицата, която управлява София вече 18 години - ГЕРБ.

Простите сметки на Борисов

Номинацията на Лилков дойде само няколко дни след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за сформиране на десноцентристки блок за местните избори в столицата, така че "София да остане синя". Думите му едва ли са случайни предвид факта, че зад кандидатурата на Лилков стоят среди от СДС, които са коалиционен партньор на ГЕРБ. Това създаде усещането, че формацията на Борисов може да застане зад номинацията на Лилков. Още повече че няколко пъти той публично подкрепи кандидати на ГЕРБ в различни избори. На кметския вот през 2019 г. Лилков застана зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова за четвърти мандат за кмет на София, а на президентския вот беше в инициативния комитет за издигането на Анастас Герджиков за държавен глава. След последните парламентарни избори пък беше сред стоте интелектуалци, които призоваха ГЕРБ и ПП-ДБ да сформират правителство. Последните местни избори показаха значително спаднала подкрепа за ГЕРБ - Фандъкова спечели балотажа срещу Мая Манолова само с около 20 хил. гласа. Освен това при значително по-ниската подкрепа в София за ГЕРБ на парламентарния вот в сравнение с този за ПП-ДБ и минималните шансове за успех на кметския вот залагането на друг кандидат извън ГЕРБ изглежда логична. Подобен беше подходът на Борисов с номинацията на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков за президент. Той първо беше издигнат от инициативен комитет, а след това подкрепен от ГЕРБ.

Въпреки това неофициално от ГЕРБ твърдят, че партията ще издигне свой кандидат за кмет в София. На терена от доста време загрява настоящият председател на общинския съвет Георги Георгиев, а според депутати от ГЕРБ в средите им се обсъждат и още едно-две имена, които не са тясно свързани с партията. Всичко това с уговорката, че крайното решение кой да е кандидат за кмет на ГЕРБ в София ще бъде взето от Борисов най-вероятно през септември в зависимост от политическата ситуация към момента.

Кой ще контролира общинския съвет

Самият Лилков твърди, че влиза в кметската надпревара най-вече заради номинацията на Терзиев. Отрича кандидатурата му да е свързана с ГЕРБ и дори се опита да се разграничи от дългогодишното управление на партията на Борисов, като заяви, че "София расте, но не се развива" и е останала в XX век.

Независимо обаче какви са мотивите му да се кандидатира за кмет на София, участието му във вота изглежда в полза на ГЕРБ. Първо, защото едва ли ще получи такава подкрепа, че да спечели кметската надпревара в столицата. Той веднъж участва във вота като кандидат за кмет на столицата през 2015 г. и спечели малко над 38 хил. гласа. С участието си сега в изборите ще разбива гласовете на десницата, което най-вероятно няма да доведе до срив в подкрепата за Терзиев, но ще направи загубата на евентуалния кандидат на ГЕРБ не чак толкова голяма.

Освен това Лилков заяви пред "Капитал", че обмисля да се яви на вота и с листа за общински съветници, и не е изключено да успее да вкара свои общински съветници в Столичния общински съвет. На предишните избори например партията на Волен Сидеров "Атака" спечели 7500 гласа и има двама общински съветници в София. Всъщност битката за общинския съвет е дори по-голяма и от битката за кмет, защото в крайна сметка той има повече власт от кмета. А гласовете, които ще вземе Лилков като кандидат за кмет и листата му с общински съветници, ще ощетят ПП-ДБ. Това вероятно е и целта на ГЕРБ - партиите от демократичната общност да нямат мнозинство в Столичния общински съвет и да зависят от гласовете на ГЕРБ.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kikminev avatar :-|
    whatever
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#1] от "gun":

    Мисля, че все пак е рано да се отписва Терзиев. Не заради друго, но не знаем колко "избираеми" ще са кандидатите, които тепърва ще бъдат представени.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 10
    • + 12

    Недостоен е наративът Вили Лилков да се етикира единствено с "бивш", "бивш", "бивш". Някакъв динозавър, демек...На фона на младите, успелите.
    Доста елементарно. Унизително елементарно.
    Капитал, струва ми се, че се гаврите с най-преданите си читатели.
    Аз за щастие не съм сред тях.

    Всъщност това е пореден опит на газетата за изместване на центъра на дискусията. Защото професорът е представител на АВТЕНТИЧНОТО ДЯСНО, което го противопоставя на ПОДМЯНАТА НА ДЯСНОТО, осъществявана от второто поколение комунистически приплоди, представящи се за единственото дясно - ППДБ.

    И изборът, който десните хора в София ще трябва да направят, реално ще е между автентичния и преоблечения/гримирания и представен КАТО десен кандидат.

    Тандемът Васил Терзиев/Борис Станиш Бонев е опит за ментална подмяна на устоите, на които стои т.нар. дясно още отпреди 1989 г.:
    а) антикомунизъм;
    А не подпъхване и изпиране в нова премяна на децата на елита на комунистическата партия (каквито са ВТ и БСтБ), като неодемократи;
    б) изграждане на демократично общество;
    А не спогодби на представящи се за десни неополитици от видни комунистически семейства за овладяване на власт чрез приплодите на комунистическите вождове;
    в) лустриране на висшата комунистическа номенклатура.
    А не интеграция на отгледаните и изучените с червени пари и възпитани в хард червени семейства червени бизнесмени, представяни за неодесни политици.

    Кандидатите ВТ/БСтБ на ППДБ са обидно очеваден пример как една партийна камарила, съставена от деца на видни комунистически функционери (кащъвто е и Христос Иванов, например) изваждат от червените папки себеподобни - деца на върхушката на ДС и БКП - за да ги настанят във властта.

    Отново червени ще бъдат на власт, но този път за тях ще се гласува със сини бюлетини!?...
    Политическа шизофрения някаква!

    Не съм десен, но уважавам и Вили, и Богдана, и проф. Топалов, и останалите в инициативния комитет, които три десетилетия не си плюха на лицето заради власт.
    Докато лицето на функционерите на ППДБ е непрекъснато влажно...
    В преносен смисъл, естествено.

    Готвят ви за ПОДМЯНАТА, уважаеми десни. Ще ви сготвят с елементарни пропагандни буламачи.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 11

    Вили Лилков поне няма такива ДС скелети с еполети и акселбанти в гардероба си...

    https://www.actualno.com/politics/vasil-terziev-uspehyt-na-telerik-i-ds-ot-oryjija-do-softuer-ii-chast-dokumenti-news_2014748.html?fbclid=IwAR1VGnlprBj3kpT0QZcnFTHoisFjS4UpXk7Me3ARAcz6PdHS8lNTw4zxXo4

    Нередност?
  • 5
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • - 6
    • + 13

    До коментар [#1] от "gun":
    Много добре си спомняме "моралът и достойнството" на автентичните сини Стефан Софиянски и Антоан Николов. Те разпродадоха София на безценица, подкрепяни от същите нафталини като Лилков.

    Самият факт, че веднага платени тролове като теб тръгнаха да подкрепят Лилков показва кой стои зад кандидатурата му.

    Нередност?
  • 6
    gun avatar :-|
    gun
    • - 8
    • + 11

    До коментар [#5] от "peaspiring":

    Платеният трол май си ти - 4 часа след публикацията няма никакви коментари, моят е първият - и веднага на амбразурата заставате защитници на Терзиев, обвинявайки десетилетни форумисти тук в тролство. Защо не коментира по-рано, а? Явно е дадена заповед по вертикалата да се грачи в защита на ДС отрочето по всички форуми, ако се напише нещо срещу него. Пък може и да си от редакцията, де да те знам...

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-P
    cinik
    • - 3
    • + 10

    Вили Лилков е голям гербаджия преди всичко, голям!

    Нередност?
  • 8
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 3
    • + 13

    "Допреди 10 дни нямах намерение да се кандидатирам, но след обявяването на кандидатурата на ПП-ДБ, възмущението на десните сини избиратели беше голямо и натискът към мен, в добрия смисъл, беше толкова голям, че се почувствах задължен да се явя като алтернатива". Това заяви пред БНТ кандидатът за кмет на София Вили Лилков.

    Каква мотивация само, за да искаш да управляваш града на 1.5 мил българи с милиарден бюджет! Мисля, че този цитат е напълно достатъчен отговор на въпроса защо въпросното лице ще се "бори"за София. Чисто конюнктурно решение. Фактът, че малко по-късно даже се появиха призиви/петиция за предварителни избори между Терзиев и Лилков, кой видиш ли да представлява демократичната общност е показателен за цялата мисловна конструкция зад неговата кандидатура.

    Нередност?
  • 10
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#3] от "borodino":

    А какво ти е мнението за Борислав Цеков и Явор Дачков, които също са в този комитет по издигането на Вили Лилков?

    Нередност?
Нов коментар