🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Новото обединение за София

Мисия "София": Какъв е планът на голямото обединение за управлението на града

Общата кандидатура за кмет на Васил Терзиев и общата листа за съветници на ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София" е силна заявка за излизане от безвремието на 18-годишната власт на ГЕРБ в столицата

Васил Терзиев е първият обявен кандидат засега за местния вот през есента, като зад него застава голям екип с опит в общината и заявка за ново "бъдеще" на София.
Васил Терзиев е първият обявен кандидат засега за местния вот през есента, като зад него застава голям екип с опит в общината и заявка за ново "бъдеще" на София.
Васил Терзиев е първият обявен кандидат засега за местния вот през есента, като зад него застава голям екип с опит в общината и заявка за ново "бъдеще" на София.    ©  Цветелина Белутова
Васил Терзиев е първият обявен кандидат засега за местния вот през есента, като зад него застава голям екип с опит в общината и заявка за ново "бъдеще" на София.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общата кандидатура за кмет и общата листа на ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София" е заявка за радикална промяна в управлението на града.
  • Амбициозната програма се очаква да сложи край на решенията "на парче" и да включи гражданите в преодоляването на хроничните проблеми.
  • Постигането на мнозинство в общинския съвет, което да подкрепя реформите, е по-трудната задача на обединението зад Терзиев.

След 18-години управление на ГЕРБ застиналата в безвремие София, изглежда, събра енергия за промяна.

Четири месеца преди местните избори вече е ясен един от основните претенденти за кметския пост. Във вторник първата политическа сила от парламентарния вот в столицата - коалицията ПП-ДБ, заедно с партията "Спаси София" и гражданската платформа "Екипът на София" официално представиха кандидатурата на един от най-успешните предприемачи в IT сектора - Васил Терзиев, съосновател на "Телерик" (Интервю с Терзиев след издигането му вижте тук ). Трите формации и организацията, в която участват експерти по градски политики, ще се явят на местните избори и с общи кандидати за районни кметове в 24-те столични района, както и с обща листа за общински съветници, която ще се води от лидера на "Спаси София" и настоящ общински съветник Борис Бонев.

По време на представянето Терзиев очерта двете стратегически цели, които той и екипът му си поставят за местните избори през есента: "Спечелването на кметското място в София и постигането на мнозинство в Столичния общински съвет, което да позволи на обединението да превърне добрите си идеи за управлението на столицата в конкретни политики."

Силен старт

Обявената кандидатура на Васил Терзиев някак автоматично се свърза с шанса за пръв път от почти две десетилетия в най-големия град в България да се случи промяна, която би дала нова перспектива и за страната. Новата формула, която екипът на Терзиев предлага, разпределя ролите на политиците, експертите и гражданите в точните полета, където могат да бъдат полезни.

Ролята на самия кандидат-кмет, поне такава, каквато беше показана на представянето му и пред медиите, е по-скоро на обединител и балансьор и на човек, който може да управлява хора и да използва техните силни страни.

А моторът зад него е обединението на трите политически сили и гражданската платформа, което стана възможно след близо осеммесечни преговори и сериозна работа в различни формати на работни групи по подготовката на управленската програма за София и избора на хората, които ще участват в надпреварата за районни кметове и за общински съветници.

Само по себе си това може да се определи като успех и сериозна заявка за победа на кметските избори в столицата, защото:

  • За пръв път път формациите, които представляват демократичната общност в София, ще се явят на местните избори заедно. На предишния вот преди четири години "Демократична България" и "Спаси София" се явиха с различни кандидати за кмет, а подкрепата на балотажа за кандидатурата Мая Манолова се оказа недостатъчна - от една страна, заради миналото й на висш функционер на БСП част от избирателите на десницата не гласуваха за нея, както и заради съмненията за изборни нарушения в полза на Йорданка Фандъкова, от друга. Решението на "Спаси София" пък да не се яви с листа за общински съветници "подари" мнозинството в общинския съвет на ГЕРБ, които управляваха пред последните четири години заедно с националистите от ВМРО и "Атака".

  • За пръв път процесът по номинациите за кметската кандидатура и различните изборни позиции става без напрежение и публични скандали, които съпътстваха този процес на предходни избори, а и дори да е имало или да има такива, те си остават скрити за широката публика.
  • Зад Васил Терзиев застанаха твърдо всички партии в обединението. Известно напрежение в част от избирателите предизвиква миналото на дядо му и баща му, свързано с Държавна сигурност, но според управителя на "Маркет линкс" Добромир Живков това няма да е решаващо за крайния изход от вота. "Дори да провокира съмнения, надали биха повлияли решаващо на тези, които гласуват с идеята за промяна на сегашния модел на управление на ГЕРБ", казва той. Още повече че самият Терзиев при представянето на кандидатурата си направи анонс към тези избиратели, като нарече действията на Народния съд по време на комунистическия режим "престъпление" и взе отношение и по още една чувствителна тема - за премахването на Паметника на съветската армия, като заяви, че на това място трябва да има друг паметник, който "да ни радва".
  • И не на последно място - за пръв път кандидатите за местната власт в столицата на партиите, които представляват това пространство, са известни толкова рано - четири месеца преди вота.

"Опонентите от ГЕРБ, БСП и "Възраждане" трудно ще отговорят на предизвикателството, което им се отправя с кандидатурата на Терзиев за кмет, неговия профил, обхвата и експертизата на екипа, в който участват хората от гражданската платформа "Екипът на София". Кампанията вече започна, но това е както предимство, така и възможност за насрещна негативна кампания, която също е в ход", казва Добромир Живков.

Колегата му от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов добавя: "Това, което трите формации ни разказват с номинацията на Васил Терзиев, е нов модел за управлението на София. Защото това, което виждам като амбиция, е опит да се покаже едно много авангардно и фундаментално мениджърско управление на града", посочва той.

Най-голямото предимство на Терзиев според Първан Симеонов е, че го издигат партиите, които имат най-голяма подкрепа в столицата, при това обединени. "Сондажите показват, че трябва да направи някакви много големи грешки, за да не бъде избран", каза политологът.

Този път всичко е по-различно

Вместо обичайни предизборни обещания този път ще има и подробна програма с мерки и решения, в която са се включили и експерти - голяма част от тях вече с опит в самата община. В общата листа от съветници, водена от Борис Бонев, а и в ролята на кандидати за районни кметове вероятно ще се включат и активни граждани, запознати с проблемите на отделни квартали. Заявка за промени има и относно самата структура на общината, така че отделните части от нея да си говорят, вместо да си пречат. Предвиждат се и нови позиции в управленския модел, като например тази на главен урбанист на града (виж интервюто с арх. Любо Георгиев тук). Той ще има за задача да планира местата с мисъл към пространствата и хората. Отделно с конкурс може да се избере нов главен архитект, но този път с ясни условия от общината какъв да бъде фокусът на неговата работа.

Най-голямото предизвикателство пред обявената конструкция ще бъде запазването на единството между формациите, които извървяха труден път по време на преговорите, както и сформирането на мнозинство в общинския съвет. Дори Васил Терзиев да стане кмет, за осъществяването на идеите на екипа му ще е необходима и "законодателна" власт. От мнозинството в общинския съвет зависи бюджетът на София, как ще се движи градският транспорт, дали ще има нови паркинги и къде, приемането на нови устройствени планове за кварталите и т.н. Рискът е да продължи моделът с "плаващи мнозинства", позволяващи зависимости.

Спасителят в калта?

Именно вкоренените в общината корупционни практики ще са най-големият препъникамък пред промяната в София. Без мнозинство в Столичния общински съвет зад гърба си евентуален кмет, който не е от ГЕРБ, ще се изправи срещу добре смазана машина за прокарване и обслужване на интереси. Те минават през всички добре познати проблеми на София - от "ремонта на ремонта", проблема с колите и паркирането (зависещи от дружеството със спорна репутация Център за градска мобилност), през договорите за услуги с познати фирми за сметосъбиране, чистене, текущи ремонти за стотици милиони, до буквално неработещи и зле функциониращи части от София като къпалнята в Борисовата градина и лифтовете на Витоша.

Според кандидата за кмет Васил Терзиев лекарството срещу това е прозрачността."Когато имаш прозрачност за това какво е заданието, кои са допуснатите фирми, как се менажира целият процес, какви са били причините да бъде избрана дадена фирма пред другите и това е пред очите на гражданите и те могат да го видят, да задават въпроси, тогава това много изсветлява и намалява възможностите за злоупотреби. И е въпрос на политическа воля. Има технологични решения, които да позволят, това не е проблем, който го има само у нас", коментира Терзиев в съвместно интервю за "Капитал" и "Дневник" (прочети тук или слушай в подкаста "Гласът на Капитал")

В София има много работа, оставена за следващия мандат. Амбициите на новото обединение стигат и до промяната на общия устройствен план, който казва какво и къде може да се строи, както и промяна на 30-годишната транспортна мрежа на града, преформатирането на общинските дружества, като например сливането на транспортните оператори (виж интервюто с Борис Бонев тук).

Спасяването на зелените терени на София, места в детските градини, нов образ на общинските училища са също добре познати проблеми, чието разрешаване всеки кандидат за кмет ще обещае. Но не е ясно дали ще разполага с детайлната програма, върху която екипът на Терзиев е работил в последните месеци.

Дългият to-do list след ГЕРБ

До месец цялата програма ще бъде обявена, но засега са сигурни няколко неща, за които всички формации от обединението са си "стиснали ръцете", обясни арх. Любо Георгиев за "Капитал". Зад всяка точка от списъка стои подробно описание какви точно ще са мерките (виж някои от приоритетите и мерките за тях в карето долу).

Едно от най-тежките "завещания" на ГЕРБ е изтеклият срок за отчуждаване на терени за зелени площи, улици и детски градини. Това пречи да има нови паркове и трасета за градския транспорт на пример за сметка на появата на "частни улици" и други градоустройствени безредици. За отчуждаване на терени вече ще са нужни 10 млрд. лева по оценки на експерти. София обаче няма тези пари и ще трябва да приложи различни механизми да се справя с проблема.

"Идеята е да използваме инструменти, които не са само отчуждаване и плащане, а да намерим методи за компенсация на собствениците на тези имоти, която може да е в техен интерес, но да не е непременно плащане. Това може да значи създаване на права за строителство в друга част или увеличаване на права за строителство. Това значи промени в някои нормативи, както и спирането на практиката собствениците на терени да плащат местни данъци и такси, докато все още не са отчуждени или придобити имоти, както се случва, или пък привличането им като партньори в някаква инициатива, от която и те могат да печелят", посочи арх. Любо Георгиев от "Екипът на София".

А за да не се повтаря старата грешка да се планират много паркове, детски градини, но общината да не може да си ги позволи, към заданието за следващия общ устройствен план ще има и финансова сметка. "Това липсва на действащия ОУП (приет 2009 г. - бел. авт.) и е нещо, по което ще работим - как намираме парите за планираното и как, планирайки, ние увеличаваме стойността на имотите", обясни арх. Георгиев.

Основите на следващия общ устройствен план на София, който реално има функция на конституция за града, ще бъдат решаващи и за друг огромен проблем на града - презастрояването. В него могат да бъдат заложени нови параметри на застрояване, реалистична преценка за възможностите на общината, забрана за строителство в квартали, в които няма условия, насоки за развитие на занемарени територии. По заданието за ОУП работеше именно екипът на арх. Любо Георгиев, когато той беше директор на общинското "Софияплан", затова този опит и знание сега ще бъде използвани.

Ключов аспект на програмата е транспортната и инфраструктурна свързаност. Тя включва работа по мрежите канализация, каквато все още няма в много столични квартали, и по-добра мрежа на градския транспорт, пешеходните пространства и велоалеите, самите квартали. "Това са по принцип инфраструктурите, които изискват доста пари и са тежки и трудни. Обаче трябва да работим по тях и по този начин за града", казва арх. Любо Георгиев.

"Влизане в кварталите" беше и предизборно обещание на кмета Йорданка Фандъкова, което си остана лозунг. "Работата за по-качествена градска среда и на квартално ниво няма да е само през инвестиции, а и през въвличане на гражданите на място - за създаването и подпомагането на активни местни общности", казва арх. Любо Георгиев.

Не на последно място е работата на машината за управление на Столичната община - отворени данни, координирани процеси, дигитализация и нов начин на мислене "в мащаб, с визия и мисъл". Последното е една от силните черти, които се приписват на новия кандидат за кмет.

Ключовата битка за общинския съвет

От ГЕРБ все още не са обявили кандидатурата си за кмет, но от известно време на терена загрява сегашният председател на общинския съвет Георги Георгиев. "ГЕРБ усеща тази прогресивно-либерална вълна в София и дори в този мандат екипът на Фандъкова се опитваше да флиртува с тази прослойка. Георгиев е млад, енергичен, всичко, което ГЕРБ по принцип вече не е, и показва, че си дават сметка на какво поле ще е състезанието за кмет на София", казва Първан Симеонов. Според Живков обаче Георгиев ще бъде атакуван по линия на управлението на Фандъкова - като една от ключовите фигури в общината и в това управление.

Затова стратегията на ГЕРБ за София би била повече за запазване на позициите на партията в Столичния общински съвет, отколкото в кметската надпревара. В известен смисъл битката за СОС е дори по-ключова от тази за кмет, защото най-важните управленски решения се вземат от този орган, а в повечето случаи кметът е техен изпълнител. От тази гледна точка постигането на евентуално мнозинство от ПП, ДБ и "Спаси София" в 61-членния Столичен общински съвет ще им позволи да прокарват решенията и по-лесно да осъществят промяна на 18-годишния модел на ГЕРБ на управление в столицата. И обратното - липсата на мнозинство ще принуди общинските съветници да влизат в колаборация с ГЕРБ или останалите политически сили в СОС, където освен БСП и "Възраждане" със сигурност ще успеят да вкарат свои представители предвид резултата им на последните парламентарни избори - малко над 68 хил. гласа в София.

Според социолозите е рано да се прогнозира дали ПП-ДБ и "Спаси София" ще се преборят за мнозинство. Все още не са ясни нито кандидатите за кметове на останалите политически сили, нито местните коалиции, в които някои от тях могат да влязат. Разбира се, няма да е без значение и предизборната кампания, която може да наклони везните в една или друга посока.

Какво и как? Приоритетите на новото обединение:



1) Мащабни инвестиции в кварталите

Включва: цялостно обновяване на инфраструктурата, равни тротоари и улици, уредени места за паркиране и зелени междублокови градини с детски и спортни площадки. "За да решим проблема с липсата на паркоместа, ще инвестираме в нови етажни паркинги. Борим се София да е еднакво красив и удобен град, без значение в кой квартал живеем", казва арх. Росица Николова от "Спаси София".

Мерки:

  • 20 млн. лева от приходите, събрани от синя зона, да бъдат пренасочени за строителство на 5 нови етажни паркинга в различни части на София.
  • 30 млн. лева от бюджета да бъдат отделени за превръщането на 10 междублокови пространства в зелени оазиси с детски и спортни площадки. За целта има готови проекти в "Люлин", "Надежда", "Подуяне" и "Красно село", "Младост".
  • Засилване на програмата за отчуждаване на имоти с още 20 млн. лева, за запазване на парковете, изграждане на улици, пробиви и детски градини.




2) Ефективно и прозрачно управление.

"Липсата на прозрачност и контрол води до некачествени ремонти и милиони откраднати левове. Ще реформираме начина на възлагане на обществени поръчки, за да спрем източването на града и с по-малко общински средства да постигнем много по-добри резултати", коментира адв. Христо Копаранов от "Спаси София".

Мерки:

  • Въвеждане на единни правила за възлагане на поръчки без субективни критерии;
  • Превантивен и текущ контрол преди вредите да са нанесени. Реформа на Столичния инспекторат, включително замяна на ръководството му с хора с неопетнено име;
  • Недопускане на доказано провалящи се изпълнители да работят за общината;
  • Обединяване на транспортните оператори и обединяване на общинските пазари, пълен независим одит на общинските дружества;
  • Завършен процес на дигитализация на работата и на административното обслужване;
  • Ежеседмични открити приемни за хората.




3) Чист, зелен, проспериращ град

Включва: чист въздух, опазване и развитие на зеленината, потенциала на София, свързан с Витоша и минералните бани.

Мерки:

  • Оптимизиране процесите по управление на отпадъците чрез засилване на контрола над сметопочистващите фирми и актуализираме договорите, подмяна на всички контейнери с нови въвеждане на справедлива система за калкулиране на такса битови отпадъци.
  • "За да е по-чист въздухът - засилен контрол върху това какво се гори, но и алтернативи на хората, за да подменят стария си, замърсяващ уред за отопление", обяснява Пламена Терзирадева, еколог от "Спаси София".
  • Достъп до планината Витоша чрез възстановяване на системата от лифтове, контрол върху автомобилите на територията на парка, подобряване на обществения транспорт и поне три реставрирани и отворени минерални бани.
  • Създаване на агенция "Климат и енергия", която да координира междусекторни политики, свързани с климата и справедливия енергиен преход. "Това ще е и първа голяма стъпка по пътя към въглеродната неутралност - ангажимент, който София отдавна е поела", казва Терзирадева.


4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • - 1

    nnn

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Железна истина е, че паметта на хората е къса.
    Затова партийната пропаганда си позволява с една и съща гола кука да лови шарани по разни избори.

    Куката, който ни се презентира гора е същата лъскава харвардска със същите словесни "послания": млад, учил по американски, успял, с контакти и все така...

    За първи път тоя мурафет ни го предложи царят, като навкара доста юпи-боклук от странство. От имената на царските юпита едва ли вече някой може да възпроизведе 1-2, но същественото е, че те си оправиха живота. Не със Запада, а покрай нас...

    Мина време, забрави се.

    КироАсенЛораЛорер сложиха на голата кука абсолютно същия слоган: млади, учили на Запад, успели там, идват да помагат, яхнаха вълната на отвращението от баце и бацевщините. И какво стана - коалираха се с този, когото щяха да разследват, да изчегъртват, да вкарват в затвора...
    Дори направиха така, че прокурорското искане на имунитета на Борисов за нещо много видимо - пране на пари - да пропадне.
    С една дума - жалтопаветната десница ни измами като шарани да повярваме на мазните им приказки и да ги качим в колесницата на властта, където се съвукупиха с Борисов.
    Самозабравиха се светкавично! Дори ползваха правителствения самолет за любовни воаяжи, както правеше Людмила Живкова за шопинг в Париж при комунизма.
    Открийте разликата между някогашните комунисти и децата им!
    Сега същите приказки партийният орган закачва на лъскавата кука, подгрявайки кампанията на стартъп политика Терзиев.

    Не се ли убедихте вече от десетките проби и грешки в неспособността на ППДБ, че държавното управление няма нищо общо с управлението на фирма? Щото ако беше така, Гейтс, Зукърбярг, Мъск да са отдавна президенти.

    Целта и на тия мушмороци Терзиев и Бонев е докато чрез партийните си медии ни пълнят ушите с обтекаеми приказки за воля, решителност, всички заедно и пр. глупости, да си оправят положението за поколения напред.

    И не на последно място - цялата ППДБ шайка е второ поколение на комунистическата/КДС номенклатура - и Христос Ив, и Киро, и Терзиев, и Бонев.

    Става отново любимото: гласуваш за (уж) антикомунистите, а получаваш (децата на) комунистите.
    След като те не се самолустираха през 90-те, когато трябваше, единственият добър вариант е ние да ги лустрираме на изборите.

    Иначе червена петолъчка няма да ни сложат, но ще не вкарат в същия егрек, където бяхме при соца.

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 4

    С две думи - "нарисувани избори". Ако ППДБ ги загубят то по-добре да си взимат билетите за Канада. Малко ме е яд, че Ленчето и останалите се отказаха от идеята да маркират новата коалиция като "Добрите Сили" - перфектно щеше да седи сега редом с Васил Терзиев.

    Нередност?
  • 4
    m1903 avatar :-|
    m1903
    • - 2
    • + 3

    Не вервам на БКП-партийни лозунги "Дайте да дадем" от първа страница на в. Работническо дело, и то изречени от "изключителния тандем" от БКП-номенклатурни ДС-крепените Терзиев и Боби Станиш Бонев, пък и от некакви паревенюта, водещи се за "арх."!
    Ще поискат ли ВЕДНАГА да отпадне и се премахне въобще 10-годишата абсолютна ДАВНОСТ за престъпления по служба, разхитителство, корупция, умишлено бездействие, облагодетелстване на партийци, партийни фирми, структури и шайки и неизпълнение на служебните задължения за всички държавни и общински чиновници, депутати, съветници, министри, кметове, премиери, президенти?! И да се въведе ЛИЧНА наказателна и МАТЕРИАЛНА отговорност за гореописаните, а не държавата/ общината (т.е.потърпевшите данъкопладци) да поемат отговността и заплащат последиците от престъпленията, разхитителството и корупцията им?!
    Щели да решават проблемите на София заедно със гражданите и данъкопладците в София - може би ще въведат задължителни ДС-Терзиевски съботници и Станиш-Боневски-трудо дни за софиянци - за да наредят сами без заплащане най после жълтите павета, въпреки, че БКП–ГЕРБ-Фандък ги обръсна 2 или 3 пъти за една и съща некачесвтена работа?!
    Ще намалят ли като начало с 75% общинската бюрокрация в София?! Ще премахнат ли ВСИЧКИ служебни (само по поемане на издръжката им от общината) ЛИМУЗИНИ на софийските общински чиновници, съветници и кментове, като ги накарат да ползват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО общинския градски транспорт - служебно, партийно и лично-частно?! И т.н. .....?
    Ще има ли опция за гласуване "Не одобрявам никого от кандидатите" и не делегирам правата си на никого?!

    Нередност?
Нов коментар