🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският съюз заспа летен сън

Как изглежда Брюксел през август, когато щедрите политики за отпуски оставят там предимно "дежурни" чиновници

През лятото Брюксел губи типичния си забързан и интензивен стил на столицата на Европа
През лятото Брюксел губи типичния си забързан и интензивен стил на столицата на Европа
През лятото Брюксел губи типичния си забързан и интензивен стил на столицата на Европа
През лятото Брюксел губи типичния си забързан и интензивен стил на столицата на Европа

Отпуските на чиновниците в Европейската комисия (EK) отдавна събират недоумението на хората, които работят в частния сектор из целия съюз. Формално те не са кой знае колко много - 30 работни дни на година, но това, което прави положението да изглежда различно, са десетките допълнителни правила. Служителите в ЕК, Европейския парламент и другите институции могат да си вземат допълнителни дни платена отпуска, ако например някое от децата им се жени, ако работят от 20 години в системата на ЕС, както и, разбира се, на всеки от националните празници на своята държава. Отделно от това те имат право на т.нар. мост - да свързват почивните дни заради националните си празници. Ако например празникът се пада във вторник или в четвъртък, те имат право да си го слеят с предишния или следващия уикенд. В някои европейски институции имат право и на специални дълги отпуски - повече от месец, за всяко дете, преди то да навърши 12 години, за да прекарват повече време с тях.

От една страна, това изглежда като много човешка HR политика. От друга, през август европейските институции изглеждат почти напълно празни:

Втората седмица на август е и Брюксел е пуст и по-сив от обикновено. Навън неизненадващо вали, по-късно вероятно ще изгрее и слънце, което ще се "удави" в тежката влага и ще изпоти всеки дръзнал да му се порадва.

В Европейския парламент се разхождат няколко стажанти, които са оставени да "пазят" офисите на някой евродепутат, докато сърдитите чичковци от отдел "Поддръжка" не са ги изгонили (мърморейки нещо на френски под мустак), за да направят годишна техническа проверка на компютрите, да сменят нещо по интериора или да разместят мебелите. Ако някой се излъже да звънне в офисите на членовете на ЕП посред лято, вероятно ще бъде пренасочен към номера на "дежурен" асистент, който в най-добрия случай ще вдигне от плажа и ще каже, че в момента е в отпуск.

Площад "Люксембург", където еврочиновниците си пият шприца след работа (имат си специален глагол за тази дейност - pLUXer, от френски Place LUXembourg), изглежда самотен и празен. Виждат се само няколко изгубени китайски туристи в европейския квартал, които са объркали пътя към бутиците на авеню "Луиз".

В Европейската комисия ситуацията е още по-лежерна. С обявеното напускане на двама зам.-председатели на комисията - "шефката на сливанията на компании" Вестагер и "царят на Зелената сделка" Тимерманс, които втори мандат основно въртят законодателното колело на изпълнителния орган на съюза, настроението става все по-лежерно. Комисарите отдавна са се отправили към любимите си летни дестинации (основно испанските плажове, Френска Полинезия и португалски острови), а по-голямата част от еврочиновниците са оставили автоматичен имейл "извън офиса до края на август".

Разбира се, все ще се намери кой да се отзове в извънредни ситуации. Ядрото на администрацията, правната служба, комуникационният отдел имат екипи за бързо реагиране. Но да не ги съжаляваме твърде много, повечето еврочиновници отдавна са минали на teleworking със само два задължителни дни в офиса на седмица. И пак има изключения

Бившият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер все пак въведе системата за дежурства и на висшите чиновници през 2017 г., а наследничката му Урсула фон дер Лайен я продължи. Има ротация, която обхваща празничните и ваканционните периоди и в която се редуват всички 25 еврокомисари (без Фон дер Лайен и висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел).

Дежурният комисар отговаря, ако има неочаквана криза, поддържа "непрекъснатостта на основните задачи на комисията", включително "координация, процеси на вземане на решения и комуникация".

През настоящата седмица комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес ще трябва да се откъсне от плажовете на Кипър от 5 до 11 август; след това комисарят на вътрешните работи Илва Йохансон ще се лиши от следобедната fika край някое шведско езеро от 12 до 18 август; и накрая малтийският комисар по въпросите на равенството Хелена Дали ще приключи месеца и ще се спаси от средиземноморските жеги за 19 - 27 август.

Следващото заседание на Колегията на комисарите е насрочено за 6 септември. Тогава всички ще трябва да са на линия.

Ден преди това две комисии в Европейския парламент ще изслушат и българската кандидатура за еврокомисар. За разлика от бъдещите си колеги, които ще се завърнат, заредени с морски тен или свеж планински въздух, евентуалното следващо българско попълнение Илиана Иванова ще се готви по сериозните теми, които и бяха отредени от Фон дер Лайен.

Почивката на всички обаче ще е заслужена, защото вероятно ще е последна за този мандат. Брюксел се насочва с пълна пара към следващите европейски избори, а те няма да са никак леки в условията на засилващо се крайнодясно крило и вътрешни несъгласия в най-голямото семейство на център-дясно - това на ЕНП. Да не говорим за един куп зелено законодателство, което все по-трудно намира компромис между институциите (и което засяга етеричните масла, спорния закон за запазване на природата и ефекта му върху фермерите), и доста други ключови досиета, включително дигиталните.

Борбата кой ще оглави следващата еврокомисия (Урсула държи всички на "къс пас" и не обявява до последно дали ще се кандидатира отново; а Макрон попари бързо надеждите на французина Тиери Бретон да бъде удобната резерва с големи шансове да стане първи Spitzenkandidat), както и кои ще са номинираните евродепутати на избираеми места силно ще нагряват градусите в брюкселския балон, независимо от времето.

И все пак la rentrée (началото на политическия сезон през септември) още е зад ъгъла, да се върнем на темата за отпуските. Историята помни как при извънредни ситуации комисията може да се мобилизира и почивните дни биват бързо прекратявани. Вицепредседателят Януш Войчеховски, комисарките Дали и Йохансон бяха на служба през лятото на 2021 г., когато миграционна ситуация в Беларус и превземането на Афганистан от талибаните раздвижиха столиците на ЕС.

В тази връзка - и в неспокойната геополитическа ситуация, в която се намираме в момента, нека да си пожелаем едно безпроблемно лято и необезпокоявана почивка на европейските чиновници.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Това не е сън, будна кома е.

    Нередност?
Нов коментар