НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ГЕРБ получиха 11 областни управители срещу подкрепата за бюджета

Последните назначения в областните управи предизвикаха сериозно напрежение между ПП-ДБ и партията на Борисов

По голямата част от назначенията на областните управители мина и през разговори между Бойко Борисов и Кирил Петков
По голямата част от назначенията на областните управители мина и през разговори между Бойко Борисов и Кирил Петков
По голямата част от назначенията на областните управители мина и през разговори между Бойко Борисов и Кирил Петков    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
По голямата част от назначенията на областните управители мина и през разговори между Бойко Борисов и Кирил Петков    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четвъртък, малко преди полунощ. Депутатите гласуват в пленарната зала текстовете от законопроекта за държавния бюджет на второ четене, а в една от стаите в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председелят на партията Томислав Дончев и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов обсъждат назначенията на областните управители. Градусът на разговора е висок, защото има няколко областни града, които са спорни.

Между тях са Велико Търново, Русе и Разград. В част от тях като Велико Търново и Русе двете формации не могат да стигнат до единна кандидатура, защото нито една не отстъпва от желанието си тя да посочи човека, който ще бъде излъчен на поста. Има и възражения от страна на едната формация по повод предлагания кандидат от другата партия. Като от ПП-ДБ са имали сериозни резерви към номинирания от ГЕРБ кандидат за областен управител на Велико Търново. Малко преди това по същия начин е протекло и обсъждането на номинацията за областен управител на Пазарджик, където ПП-ДБ изобщо не одобрява посочената от ГЕРБ Валентина Кайтазова. В другата област - Разград пък депутатите от региона от ГЕРБ и ПП-ДБ са се обединили около един кандидат, но ръководството на партията на Борисов е решило да номинира друг - областния координатор на ГЕРБ в региона Владимир Димитров и настоява този избор да бъде одобрен.

Разправиите с назначенията

В хода на нервното обсъждане и напрежението между ръководствата на двете управляващи формации от ГЕРБ заплашват, че ако това, което предлагат не бъде одобрено, ще саботират приемането на бюджета и дори председателката на парламентарната група Десислава Атанасова влиза в пленарната зала и прекъсва обсъждането на бюджета като иска 15 минути почивка - демонстрация, че ако партньорите не се разберат, депутатите от партията на Борисов ще саботират приемането на текстове от бюджета.

Вече два месеца от началото на работата на кабинета "Денков-Габриел" изборът на областни управители в 28-те области се превръща в източник на сериозно напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ. Причината беше в сложния механизъм, по който трябваше да се излъчат кандидатите. Те първо трябваше да бъдат номинирани от депутатите от двете формации от съответния регион заедно с местните партийни ръководства, а там, където не можеше да се стигне до съгласие, спорът се прехвърляше на лидерско ниво, което имаше последната дума кой да бъде излъчен за поста. Това на практика забави процеса и стана причина назначенията да се случват на порции.

Областните управители на въпросните няколко спорни области все пак бяха назначени като изненадващо съобщението за това беше изпратено от правителствената информационна служба малко след 22 ч. вечерта в петък веднага след гласуването в пленарната зала на кандидатурата на Димитър Главчев от ГЕРБ за председател на Сметната палата. Късният час на изпращането породи съмнения дали назначенията им не са обвързани с избора на кандидатите за регулаторите, защото след това предстоеше и избора на новия управител на НЗОК, а ГЕРБ, в отговор на отхвърления си кандидат, изразяваше резерви към номинацията на Станимир Михайлов, предложен за поста от ПП-ДБ. (Виж карето)

Депутати от мнозинството обаче отричат между номинациите за регулаторите и за областните управители да има връзка, защото според тях договорките между партньорите за тези позиции са различни. А късния час на обявяването на поредните назначения на управителите в няколко области обясниха с преговорите до последно и фактът, че решението за назначаването им е взето на неприсъствено заседание на правителството и събирането на подписите на министрите изисква време.

От пуснатия списък с назначения за осем области - Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян и Шумен се вижда, че заплахата на ГЕРБ с бламиране на бюджета е сработила, защото те са успели да надделеят в спроните региони. Куриозът е, че в две от тях - Пазарджик и Велико Търново са назначени хора, които са били вече веднъж освобождавани от правителството на Кирил Петков. В Разград пък поста заема областния координатор на ГЕРБ Владимир Димитров, а не кандидатът около когото, според народни представители от мнозинството, са се били обединили всички депутати от региона.

С любезното съдействие на кмета, Борисов и Пеевски

За областен управител на Пазарджик беше назначена Валентина Кайтазова. През 2021 г. тя е уволнена като началник на Регионалното управление на образованието в Пазарджик от акад. Николай Денков в качеството му на служебен министър на образованието и сега с неговия подпис е върната отново на държавен пост. До петък Кайтазова беше общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ-СДС в пазарджишкия общински съвет. Била е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ на последните няколко парламентарни избори. От 2013 до 2021 г. Кайтазова е началник на Регионалното управление на образованието в Пазарджик, където е известна с това, че успя да смени почти всички директори на 110-те училища в областта с верни на ГЕРБ преподаватели. Точно по времето, когато сегашният премиер академик Николай Денков, беше служебен министър на образованието, той е получил доклад за нарушенията в работата на регионалното управление, който не стана публичен, но резултатът от него е станал причината той да уволни Кайтазова. Според депутати от региона след като разбрала за това, тя излязла в дълъг болничен, което обаче не й попречило да участва в кампанията за парламентарните избори, а в края й е освободена по взаимно съгласие.

Според депутати от региона за назначаването й за областен управител лично е настоявал кметът на Пазарджик - скандалният Тодор Попов. Той е убеждавал първо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а след това и депутата от ДПС Делян Пеевски, който в няколко предишни поредни парламента беше депутат от пазарджишкия регион, да настояват за Кайтазова. Очевидно Попов, който е кмет на Пазарджик от 2007 г. ще се бори за пореден мандат на предстоящите местни избори и иска да има доверен човек начело на областната управа, който да организира изборите и като областен управител да не оспорва решенията на местната власт в съда.

Уволнен от Спецов стана областен управител

Подобен куриоз с назначената за областен управител на Пазарджик Кайтазова има и във Велико Търново. Там на поста беше избран директорът на териториалната дирекция на НАП - Велико Търново Ивайло Здравков, срещу чиято кандидатура от ПП-ДБ имаха сериозни възражения. По време на правителството на Кирил Петков той беше освободен от поста от изпълнителния директор на приходната агенция Румен Спецов, но Върховният административен съд го възстанови на работа в края на 2022 г. Териториалната дирекция на НАП обслужва седем области - Велико Търново Ловеч, Видин, Монтана, Враца, Габрово и Плевен. Здравков заема поста директор на НАП в областния град през 2016 г. като преди това е общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ във великотърновския общински съвет. На местните избори през 2011 г. е бил кандидат за общински съветник от партията на бизнесмена Христо Ковачки - "Лидер", а на парламентарните избори през 2009 г. е бил водач на листата на същата партия.

Как ГЕРБ и ПП-ДБ си разпределиха областните управители

Според разпределението на партньорите на позиците за областни управители, с което "Капитал" разполага, представители на коалицията ПП-ДБ оглавяват 17 области, а ГЕРБ - 11.

От ПП-ДБ са излъчили областните управители на Благоевград, Бургас, Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Габрово.

ГЕРБ са номинирали областните управители на Варна, Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Смолян, Софийска област, Търговище и Шумен. Прави впечатление, че сред тези градове са част от традиционните крепости на ДПС - Кърджали, Разград и Търговище.

До последно напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ и за шефа на НЗОК

Изборът на управител на здравната каса стана в последния момент преди депутатите да излязат в лятна ваканция и след като процедурата за това се състоя за втори път. При първия кандидатът на ГЕРБ се оттегли в деня на гласуването в зала по лични причини, след бурната реакция срещу нея от "Продължаваме промяната - Демократична България". Така се наложи предоговаряне на регулаторите, като ГЕРБ поискаха Сметната палата и преотстъпиха на ПП-ДБ да посочат кандидат за НЗОК. Въпреки тази договорка, от ГЕРБ атакуваха сериозно номинирания от ПП-ДБ кандидат Станимир Михайлов с несериозни аргументи. Първо по линия на фирмите му, а след това в атаката се включи и ДАНС. В деня на гласуването проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, който издигна кандидата на ГЕРБ за здравната каса и е председател на парламентарната здравна комисия, дори призова ПП-ДБ да оттеглят кандидата си. По време на дебата в пленарната зала късно в петък вечерта обаче от ГЕРБ замълчаха, но за сметка на това техните тези за нарушения на фирми на Михайлов, услужливо бяха лансирани от парламентарната трибуна от депутати от "Възраждане" и ИТН, а заради сериозните атаки някои депутати от ПП-ДБ подозираха, че изборът за НЗОК отново ще се провали. Все пак ГЕРБ го подкрепи и Михайлов беше избран за управител на здравната каса. Преди него одобрение получи и кандидатът на ГЕРБ за председседател на Сметната палата Димитър Главчев.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    1678 прочитания и никой не е уважил старанието на авторкитеда ни обговорят поредните опорки за новата Тройна коалиция?

    Нямам представа как изглежда откъм Иван Вазов 20 всичко това, но политическа изневярата като тази на ППДБ не се помни в Третата българска държава! От Освобождението допреди няколко месеца няма подобно политическо кръвосмешателство! Просто няма!

    Не ми допада в обзора и покривалото на амнезията, с което Капитал все по-плътно опитва да покрива първородния грях на ППДБ - измяната на избирателите си, а тя би институционализирана преди 90 дни!!!

    Видимо трябва непрекъснато да се припомня за измамата ППДБ, които влязоха в сиамство помежду си, уж за да ни освободят завинаги от мафията (която отъждествяваха с Борисов), корупцията (която отъждествяваха с ДПС), задкулисието (което отъждествяваха с Пеевски).

    Сега Христос, Киро и Со са ортаци на гореизброените...
    Делят власт.
    За Борисов, Доган, Пеевски Капитал сега думичка не обелва! А колко речовит беше, когато баца хвърляхе пачки през прозореца на джипката, Доган беше частника от Росенец, а за Пеевски...!
    Нещо стана и обърна тренда...

    Просто полезните идиоти (и Козяк) се вързаха на прекрасните лозунги и сложиха на трапезата на властта, където вече могат да говорят като равни с мафията/корупцията/задкулисието и да изкрънкват по нещичко за себе си, представяйки го като поредния "исторически компромис".
    Колко като брой за прехода са "историческите компромиси" на тези и предшестващите ги формации не мога да кажа, защото не съм учил висша математика, но по спомени от лекциите в Академията мога да кажа, че синьото в БГ е заченато политически извънматочно и самото е продукт на компромис, който винаги опира до подхвърлената монета. Така беше с ОДС, докато Доган не им би шута. Така беше и с РБ, които се бутаха кой по-напред да занесе ибрика на баце. Така ще е и сега.

    Престъпленията на ППДБ през нацията са:
    1. Изпирането на Борисов и превръщането му в политически Франкенщайн завинаги;
    2. Легитимирането на ДПС като държател на ключовете на БГ политиката, което дори Станишев, който официално управляваше с тях, не си позволи да покаже;
    3. Поставянето на Пеевски в състоянието на конституционалист.

    Вкарването ни във войната е доста по-нищожно престъпление.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-@
    masay
    • + 3

    ППДБ не разбират, че играят в игра, чиито правила са написани от ГЕРБ/ДПС. Калина Андролова:

    https://www.facebook.com/kalina.androlova/posts/7172541172762041?ref=embed_post


    До коментар [#1] от "D-r D":
    "Сънят ражда чудовища" Гойя.
    Спахме 30 г и родихме чудовището на политическата мимикрия - ПП-ДБ.
    Да, вече 1820 души са прочели спящи тази пропагнда и не са сметнали за нужно (или не могат?) да изразят мнение...
    Е,заслужаваме се чудовищата. И още ще дойдат на тая благодатна почва!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Чудовища плоди пропагандата, masay.
    Населението се оказа неподготвено за тази пропагандна канонада и се чуди дали пък не бърка, че мисли различно, щом във вистника пише еди кво си. Не че няма какво да каже, но и не е научено да го прави на всеослушание - просто псува пред телевизора и не "им" ходи на избори.
    Затова пропагандата винаги печели. Служебно.
    До едно време ще е.
    Колкото и за мен да са недостатъчно убедителни, Възраждане, качват подкрепата си, защото са единствената смислена алтернатива - и като теми, и като опозиция на заливащата ни подмяна.

    Недоумявам Иконо ли роди ППДБ или ППДБ я припознаха като свой пропаганден официоз!
    Всъщност няма никакво значение. Никой не си задава прочутия философски въпрос докато чупи яйца или коли кокошка.
    Временни са и двете.

    Нередност?
Нов коментар