🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По делото за пране на пари Божков успя да си издейства домашен арест

Очаква се разглеждането на нова мярка по други обвинения

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Желанието на бившия хазартен бос Васил Божков да бъде променена мярката му за неотклонение от задържане под страна на домашен арест беше удовлетворено. Във вторник Софийският апелативен съд позволи завърналият се от бягство в Дубай бизнесмен да чака процесите срещу него в дома си, контролиран от електронна гривна. Адресът, който е посочил за целта, е седалището на фирмата му "Нове холдинг" на ул. "Московска" в София.

Мярката беше наложена по делото, по което според прокуратурата Божков е ръководил организирана престъпна група за пране на пари, подкупи и избягване на държавни такси за хазартния си бизнес.

Срещу него има и друго дело - за криминални престъпления, по което Софийската градска прокуратура междувременно поиска нова мярка "задържане под стража". Така може да се стигне до ситуация, в която по едното разследване Божков да получи облекчената мярка, но ако по другото трябва да бъде задържан, би следвало да се върне в следствения арест.

Срещу Божков има и трето разследване - за незаконно държане на антики. По него мярката е парична гаранция в размер на 1.5 млн. лв. Пред журналисти адвокатът му Георги Гатев обясни, че ще обжалва мярката по обвинението за колекцията и тепърва ще се запознае с искането на прокуратурата за арест по другото дело.

Ясно е също така, че Божков е със статут на свидетел по друго дело - за рекет. Там неговите показания са основни засега. Той твърди, че за да не плаща държавна такса за хазартния си бизнес, е дал над 67 млн. лв на правителството на Бойко Борисов, като пряко уличава като получатели самия бивш премиер, говорителката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Защо беше пуснат у дома

В мотивите, с които Софийският апелативен съд разрешава на Божков да чака производството по делото за пране на пари в дома си, е записано, че не са налице достатъчно доказателства за трайност, съгласуваност и обща воля на сочените за участници в престъпната група, която прокуратурата твърди, че Божков е ръководил в периода 2014-2020 г. Същото се отнася и за общата престъпна воля на визираните съдружници на Божков, които са в съдружие с него в различни търговски дружества, а не помежду си, посочи съдът.

По това дело обвиняеми са още осем души - бившият председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, двама бивши служители в нея - Пламен Георгиев и Тодор Марков, съдружниците на Божков Александър Тумпаров и Георги Попов, съпругата му Елена Динева и бизнесменът Борис Бекяров.

Съдът приема също, че няма реална опасност бившият хазартен бос да извърши ново престъпление, тъй като обвиняемият в значителна степен е ограничен. "Не се намира в положение и условия за възможности за контрол, разпореждане върху служители, свидетели и няма опасност от унищожаване или укриване на документи", се казва в мотивите.

Има ли доказателства, че е избягал в Дубай

Решението да бъде пуснат под домашен арест се базира и на факта, че прокуратурата не успя да убеди недвусмислено съда, че Божков е избягал от правосъдието у нас през 2020 г.

Съдебният състав прие, че досъдебното производство срещу него е било образувано след постъпване на жалба от братята Найденови. Четири дни преди изготвяне на постановлението за привличането на Божков за обвиняем той е напуснал страната. Може да се спекулира дали е бил предупреден, но съдът не намира никакви убедителни доказателства за това. Адвокат Гатев изтъкна, че когато клиентът му е заминал за Обединените арабски емирства (ОАЕ), той е бил свободен гражданин. Гатев поиска по-лека мярка за неотклонение за клиента си, като посочи, че първата инстанция по мярката се е произнесла, като се е позовала и на обвинения, които изобщо не са част от това наказателно производство.

Самият Божков също намери аргумент за излизането си от ареста. "Моля за по-лека мярка за неотклонение - може би парична гаранция или подписка. За човек на 67 години не е много добре в ареста. Не се оплаквам от здравословното си състояние", уточни той пред съда.

Ключовият въпрос

Основната интрига около завръщането на Васил Божков в България на и арестуването му на летището на 23 август е какво се крие зад решението му да замени Дубай с килията в София.

С прибирането му стана ясно, че наред с обвиненията срещу него в прокуратурата има още едно досъдебно производство - за подкупите, които твърди, че е дал. По него в началото на седмицата Божков беше разпитван два пъти, а заедно с това беше назначена охрана за него, съпругата и сина му. По информация на "Капитал" той изцяло е преповторил пред разследващите разказите си за подкупите, които е давал, публикувани през 2020 г. и под формата на комикси за shaikata и "Али Баба и 240-те разбойници".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dog471008657 avatar :-|
    dog471008657
    • - 3
    • + 3

    Промяната в действие. Следва оправдание по всички обвинения. После онези майки от системата го посрещат с песни и танци. Пред президенството разбира се.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 4

    Не Божков, юес посолството му е осигурило рахата. Черепа не е разпитван от бг прокуратурата по десетките обнинения, но месеци наред е донасял на юес прокуратурата за Борисов и Со. И тъй като на ББ видимо юздата на ПП-ДБ взе да го души, наесен, преди местните, ще го впишат в Магнитски, за да ву блокират насметеното по чужди банки. Пък и да го направят по-кротък спрямо КироАсенХристо.
    Божков просто си пази кожата.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 1

    Специални поздрави на двамата синове на Сорос горе. А сега сериозно - Буци и разни други мутри ходят свободно. Черепа сигурно ще помогне по темата (с правосъдие, нали), ще видим.

    Нередност?
Нов коментар