🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акция на МВР и прокуратурата опитва да свърже Васил Божков с убийството на Алексей Петров

Бизнесменът твърди, че става дума за "фирми и тормоз"

Васил Божков се върна в България на 25 август след три години укриване в Дубай
Васил Божков се върна в България на 25 август след три години укриване в Дубай
Васил Божков се върна в България на 25 август след три години укриване в Дубай    ©  БТА
Васил Божков се върна в България на 25 август след три години укриване в Дубай    ©  БТА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екипи на СДВР и националната полиция съвместно със Софийската градска прокуратура в петък сутрин започнаха претърсвания на имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Информацията беше съобщена от "Нова телевизия", а от МВР потвърдиха пред "Капитал" за акцията.

По наша информация разследващите се опитват да докажат връзка между бизнесмена, който се върна от "изгнание" в Дубай това лято, и убийството на бившата барета и знакова фигура за българския преход Алексей Петров.

Петров (с прякор Трактора и създател на застрахователно дружество "Лев инс") беше застрелян на 16 август, докато се разхождаше по обичаен свой маршрут в полите на Витоша.

Отново "охраната"

Източници на "Капитал" твърдят, че МВР и прокуратурата работят по оперативни данни, според които "лица, имащи общо с охраната на Божков, са предполагаемите извършители на убийството на Петров". Целта на претърсванията, извършени "по неотложност", е евентуално да бъдат намерени оръжие, снимки от проследяване на Петров, схеми на покушението и "всичко, което може да има отношение".

Самите разследващи обаче са скептични, че почти половин година след показния разстрел ще са останали каквито и да било следи от евентуалната му подготовка.

Разстрелът на Алексей Петров в средата на август върна в България спомените за поръчковите убийства в първите 20 години на прехода. Преди да бъде убит през 2023 г., срещу бившата барета има два неуспешни атентата - един през 2002 и един през 2015 г.

При разследването на първия опит за убийство на Петров, преди повече от 20 години, МВР също опитва да намери връзка с бизнесмена Васил Божков. И тогава както сега връзката се търси около охранителите на Божков.

Случаят е от 14 август 2002 г. Тогава вечерта около 23 часа от храстите срещу входа на ресторант "Дева" в столичния комплекс "Спартак", превърнал се в седалище на фирми на бившите барети, проехтяват изстрели. Алексей Петров е ранен в крака и ръката. "Случайно намиращи се на мястото действащи барети" отговарят на стрелбата, гласи официалната версия.

Истината е, че това са служители на Специализирания отряд за борба с тероризма, които в извънработно време (и без да имат това право) охраняват Петров. За покушението е арестуван бившата барета Николай Добрев, известен в медиите като Бай Добри. Заради това, че той е работил като охрана Божков, се заговори за конфликт между двамата. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов нарече групата около Бай Добри "фабрика за убийства". Нищо от това обаче не беше доказано, а самият Борисов по-късно се отрече от версията си, защото Николай Добрев шест месеца по-рано бил престанал да е охрана на Божков.

Божков: Тормозят ме

Към този момент нито МВР, нито прокуратурата казват официално какво търсят в имотите, свързани с Божков. Информацията, че обиските имат за цел намиране на връзка с покушението срещу Петров, е неофициална.

Пред "Капитал" бившият хазартен бос изцяло я отрече. Той потвърди, че "при него има хора", и допълни, че не знае какво искат от него.

"Глупости са това, че търсят нещо за убийството на Алексей Петров. Няма нищо общо, за някакви фирми търсят неща", каза Божков. По думите му става дума за "тормоз от страна на прокуратурата".

Кой къде е през август 2023 г.

Алексей Петров беше убит на 16 август 2023 година в столичния квартал "Драгалевци". Това е станало, докато той се е разхождал заедно с жена в района на лифта. Жената беше тежко ранена. По информация от разследващите към онзи момент извършителят на покушението е бил облечен в камуфлажни дрехи, карал е велосипед и е носил пушка.

По същото време Васил Божков все още се намира в Дубай. Той се върна в България на 25 август след три години отсъствие. Веднага след кацането му на летище София той беше арестуван и получи няколко обвинения - за неплащане на хазартни такси, с което фирмите му са ощетили държавата със 700 млн. лева. Часове по-късно той беше обвинен и в подбудителство за четири убийства.

С прибирането на Божков от Дубай стана ясно, че наред с обвиненията срещу него в прокуратурата има още едно досъдебно производство - за подкупите, които твърди, че е дал на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. По него Божков беше разпитван, а като следствие му беше назначена и охрана - на него, съпругата му и сина му. Става дума за твърденията му, публикувани 2020 г. под формата на комикси за shaikata, Али Баба и 240-те разбойници, които описват схемата, по която бившите управляващи са получавали пари срещу ангажимента да не пречат на хазартния му бизнес. В края на миналата година обаче разследването беше прекратено от прокуратурата, а Божков не обжалва отказа.

Все още няма коментари
Нов коментар