🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво следва от завръщането на Васил Божков в България

По неофициална информация той е задържан на летището по наследените от Гешев обвинения срещу него

Васил Божков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Избягалият в Дубай преди три години бивш хазартен бос Васил Божков обяви, че в петък следобед се прибира в България. Във фейсбук той публикува снимка от самолет и съобщение, че ще кацне в София в 15:30 ч.

По-късно самият той съобщи отново в социалната мрежа, че е кацнал и има "среща с бухалките". Впоследствие Божков е бил задържан на столичното летище, пред чийто официален вход го чакаха репортерски екипи. В късния следобед от прокуратурата съобщиха, че Божков е задържан за 72 часа и предстои искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".

Същевременно адвокатът му Стоян Баумайер обяви пред журналисти, че бившият хазартен бос е задържан за 24 часа и ще бъде откаран за прегледи в МВР-болница.

По същото време униформени изведоха Божков с белезници от VIP-а на софийското летище.

През 2020 г. от една от най-мощните задкулисни фигури у нас, подкрепян от всяко управление от 2001 г. насам, Божков за една нощ се превърна във враг на държавата. Първо парламентът, доминиран от ГЕРБ и тогавашните партньори на Борисов - "Обединени патриоти", направиха постъпки и узакониха отнемането на хазартния му бизнес, а след това под ръководството на Иван Гешев прокуратурата му повдигна 19 обвинения за най-различни престъпления. До момента не е ясно колко от тях се поддържат.

През 2021 г. Божков беше сред първата група санкционирани по глобалния закон "Магнитски" на САЩ за корупция заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски.

СГП е "наследила" три разработки срещу него. Пред "Капитал" от там казаха, че още със стъпването му на българска територия, ако това се случи, Божков веднага ще бъде задържан за 72 часа, а след това обвинението ще иска постоянна мярка задържане под стража.

От СГП уточниха, че при тях има три досъдебни производства срещу Божков, наследени от закритата вече Специализирана прокуратура, която през 2020 г. водеше разследванията.

Убийства и антики

Първото дело е с обвинения, че Божков е лидер на организирана престъпна група за тежки криминални престъпления - убийства и изнасилвания. Към момента то е спряно, защото по него има издадена молба за правна помощ. При кацането му в България обаче от СГП твърдят, че разследването веднага ще бъде подновено.

Според прокуратурата има данни за подбудителство и към убийствата на още двама души, чиито инициали са А.П. и Б.С. При гледането на мерките за неотклонение на част от арестуваните покрай Божков през 2020 г. се говореше за свидетелски показания, които го свързвали с неуспешния атентат срещу Алексей Петров, извършен през 2015 г. За него бе осъден украинецът Роман Логвиненко.

Второто разследване е за пране на пари и притежание на културно-исторически ценности, които не са регистрирани.

Хазартът

Третото дело е свързано с хазартния бизнес на Божков. Прокуратурата смята, че той е ръководил организирана престъпна група, свързана с подкупи и имала за цел да върши данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

По това дело обвиняеми са още осем души. Това са бившият председател на държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, съдружниците на Божков - Александър Тумпаров и Георги Попов, съпругата му Елена Динева, бизнесменът Борис Бекяров, както и двамата бивши служители на комисията по хазарта Пламен Георгиев и Тодор Марков.

Прокуратурата смята, че има достатъчно доказателства да обвини Васил Божков в пране на пари, както и за това, че е подбудил умишлено Огнемир Митев в качеството му на шеф на хазартната комисия да не издаде лиценз на хазартната компания Efbet на братята Найденови.

Също така обвинението ще опита да докаже, че Божков е оказал въздействие върху Митев да не изпълни служебните си задължения в комисията по хазарта, като по този начин бизнесът, контролиран от Божков, е избегнал плащането на държавна такса върху хазартните игри.

Божков ще получи и обвинения за предлагане на подкуп заради това, че през 2018 г. е обещал "да даде дар на Мария Филипова" (по това време шеф на комисията по хазарта), като ѝ оферирал всеки ден да получава сумата от 10 000 лева, за да не отнема хазартни лицензи. Филипова е известна с близостта си с бившия финансов министър Владислав Горанов (ГЕРБ), който също беше санкциониран по "Магнитски". Любопитно обстоятелство е, че Филипова е единствената от ръководителите на комисията по хазарта, която не получи обвинение от прокуратурата.

За петте години между 2015 и 2020 г. лотарийните игри на Божков са ощетили бюджета с невнесени държавни такси за над 700 млн. лв. В този период комисията по хазарта е приемала без забележки декларациите, подавани от фирмите му. Прокуратурата обвини двама от шефовете на комисията в този период - Огнемир Митев, предшественик на Мария Филипова, и Александър Георгиев, нейният наследник на поста. Срещу самата Филипова обаче не са предприемани никакви действия, въпреки че и по нейното време отчетите на лотариите с по-ниски такси също са приемани.

За Борисов, Горанов и Аранудова - нищо

След като избяга в Дубай през 2020 г. и получи поредица обвинения, Божков осветли отношенията си с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, както и с ключови фигури неговото управление.

Според публични свидетелства на Божков той е дал подкуп в размер на 67 млн. лева на Борисов в качеството му на премиер. Това той нарече "такса спокойствие" за хазартния си бизнес и илюстрира думите си с банкови извлечения за теглени еднократно суми в милиони. Той разказа още, че носел лично парите на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, а пиарката на Борисов Севделина Арнаудова го е посещавала регулярно в офиса му на ул. "Московска" и си тръгвала с пари, предназначени за нейния шеф.

През февруари тази година Вашингтон санкционира Владислав Горанов по глобалния акт "Магнитски" с два аргумента. Единият от тях беше, че бившият финансов министър е свързан с неразплетения до ден днешен от българските институции скандал около фигурата на Божков. "Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес", твърдят от Министерството на финансите на САЩ.

От българската прокуратура не казват дали работят по тези твърдения. Пред "Капитал" от СГП обясниха, че ако бившият хазартен бос се върне у нас и свидетелства официално с твърденията си срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, показанията му "ще бъдат проверени".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 8

    Ще си търси антиките и някой от прокуратурата ще изгори щото няма да ги намерят.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 4

    1. Божков влезе в конфликт с мафията (Борисов, Пеевски,Горанов, Арнаудова), която му открадна колекцията и бастиса хазартния и всякаквия му бизнес;
    2. Божков се укри от Гешев (юридическото острие на мафията) в ОАЕ;
    3. Божков от убежището си изпращаше до медиите доказателства за изнудване и плащания към мафията, които не заинтересуваха Гешев;
    4. Божков изведнъж решава да се върне при 19 обвинения...

    Видно с просто око е, че е постигната договорка. Между Божков и новата мафия. Едва ли се връща, за да умре в затвора, нали?

    Нередност?
  • 3
    dwv16871160231181155 avatar :-|
    Niki Tartalja
    • + 2

    До коментар [#2] от "masay":

    mozhe da postigne dogovorenost, a posle da padne ot visok etazh ili da se kachi na nepravilen samolet.

    Нередност?
  • 4
    plaats avatar :-|
    Луд Общественик
    • - 2

    Подозират го във връзка с атентата срещу Алексей Петров, който взе че умря преди две седмици. Сега решил да се върне? Не можа ли да изчака малко?

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Ще го държат в затвора като кметицата на Младост.

    Нередност?
Нов коментар